Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na garantnom listu zemlja porekla je Češka, a i spoljna i unutrašnja jedinica su iz Turske.
Tezine mogu da budu bruto i neto, a trgovci nekad ne oznace dobro, pa treba dobro proveriti. Zemlja porekla nije isto sto i zemlja proizvodnje, pa se moze razlikovati, to jest proizvedeno u Turskoj, a uvezeno iz Češke, cest slucaj sa proizvodima.

Cesto stoje podaci tezine sa sve pakovanjem.

Da li iko ikada pokusao koristiti klimu na agregat (za grijanje) ?
U mom kraju se zna desiti u toku zimske sezone bar jednomd da nesto rikne ili neka odrzavanja u elektru i onda ne bude struje po par sati ili od ujutru do uvece.
Kada su minusi za to vrijeme se fino ishladi stan pa mi je prolazilo kroz glavu nabaviti onaj neki besumni jeftiniji i pukniti ga na balkon

Da li iko ikada pokusao koristiti klimu na agregat (za grijanje) ?
U mom kraju se zna desiti u toku zimske sezone bar jednomd da nesto rikne ili neka odrzavanja u elektru i onda ne bude struje po par sati ili od ujutru do uvece.
Kada su minusi za to vrijeme se fino ishladi stan pa mi je prolazilo kroz glavu nabaviti onaj neki besumni jeftiniji i pukniti ga na balkon
Hoce li komsije trpiti agregat na balkonu? Mala honda radi na nesto oko 55-60db...
U praksi ti je jako jednostavno, samo povezes sklopku koja ce regulisati strujni tok dali sa mreze ili agregata da se napaja. Mislim da imam jednu takvu sklopku kod kuce pa cu ti uslikati. Ili da automatizujes, ali to vec kosta dosta, mislim da nemas potrebe za to a i agregat je u tom slucaju dosta skuplji.

Ima onih tihih besumnih. Plus blizu mene je zgrada poste koja kad nestane struje upali agregat koji se cuje kao traktor na balkonu.
Sto se tice struje mislio sam samo napraviti onu uticnicu sa poklopcom na obe strane pvc panela pored valjonskih vrata bez nekih komplikacija

Na sajtu gde sam poručio stoje ovi podaci:

EER 3.30
COP 3.71
SEER 6.21
SCOP 4.06
KAPACITET GREJANJA (KW) 4.0 (1.3 - 4.8)
KAPACITET HLAĐENJA (KW) 3.5 (1.3 - 4.0)
NOMINALNI KAPACITET 12000 BTU
POTROŠNJA STRUJE HLAĐENJE (KW) 0.94 (0.29-1.30)
POTROŠNJA STRUJE GREJANJE (KW) 1.00 (0.29-1.29)
NIVO BUKE UNUTRAŠNJE JEDINICE (DB)MIN/MAX: 20/43
PROTOK VAZDUHA HLAĐENJE/GREJANJE (MAX.) M3/H 708/768
DIMENZIJE UNUTRAŠNJE JEDINICE (VXŠXD) (MM): 286x770x225
TEŽINA UNUTRAŠNJE JEDINICE (KG): 9
NIVO BUKE SPOLJNE JEDINICE (DB)MIN/MAX: 48/48
DIMENZIJE SPOLJNE JEDINICE(VXŠXD) (MM): 550x658x275
TEŽINA SPOLJNE JEDINICE (KG): 28

Razlikuje se i zemlja porekla kao i dužina garancije u odnosu na ono što sam dobio...
Možda su prepisali BRUTO za spoljnu? Nego, šta ćeš sad da kupuješ?

Interesuje me koje klime 12 tice imaju najtise spoljne jedinice i do koliko je to decibela.
Svaka 12-ca sa spoljašnjom od preko 40kg i dvostruko rotacionim kompresorom je tiha. A razlog tome je što su te spoljašnje velike kao za 18-ce i rade rasterećeno. Fujitsu 12 LTCA, Gree Amber Ultra, itd. Da rezimiramo, masa je mama:
Dzaba tebi gumice i bilo kakvi nosaci kad kompresor ko hilti radi. Mozda smanjis prenos vibracija al buku nemozes. Bez obzira na komsije meni licno bi moja smetala.
Kad se klima poddimenzioniš (kad baja kupi malu klimu za velike toplotne gubitke) onda kompresor radi u opsegu iznad nominalnih obrtaja i kompresor "dreči". Nije tu bitna ni buka u decibelima, mnogo iritantnija je buka na visokoj frekvenciji

Zadnjih mesec dana sam u potrazi za klimom. Uglavnom bi se koristila za grejanje.
Za sada sam sveo na par modela

GREE
COMFORT AMBER 12.000 btu​

Daikin​

FTXC35B/RXC35B

FTXF35D/RXF35D​

Ili imate neku drugu preporuku.

Hvala unapred

Zadnjih mesec dana sam u potrazi za klimom. Uglavnom bi se koristila za grejanje.

GREE

Daikin​

FTXC35B/RXC35B

FTXF35D/RXF35D​

Hvala unapred
Ima dobrih klima ali je pitanje sa kojim budzetom raspolazes.... Mozda i podrucije gdje zivis jer nisu zime suvda iste.

GREE

Daikin​

FTXC35B/RXC35B

FTXF35D/RXF35D​

Hvala unapred
Evo jedan savjet, nije velika razlika u cijeni ali svakako ( za moje misljenje ) klima je za preporuciti. Takodje ja sam uvjek za Daikin i Mitsubishi jer nemam bas povjerenja u kinezke klime.
FTXM35R/RXMR daikin

Pozz drustvo! Moze li preporuka za inverter klimu (koristila bi se vise za grijanje) stan od cca 35 kvadrata! Budzet je do 500-550 eura? Hvala

Ima dobrih klima ali je pitanje sa kojim budzetom raspolazes.... Mozda i podrucije gdje zivis jer nisu zime suvda iste.
Budzet oko 800-900 e.
Stan se nalazi na Novom Beogradu
Evo jedan savjet, nije velika razlika u cijeni ali svakako ( za moje misljenje ) klima je za preporuciti. Takodje ja sam uvjek za Daikin i Mitsubishi jer nemam bas povjerenja u kinezke klime.
FTXM35R/RXMR daikin
Gledao sam je ali mi je mnogo van budzeta

Budzet oko 800-900 e.
Stan se nalazi na Novom Beogradu

Gledao sam je ali mi je mnogo van budzeta
S obzirom da si rekao da je grijanje prioritet onda dobro razmisli i poslusaj jos koji savjet. Ima dosta ljudi koji su u tom budzetu uzeli klime sa kojima su zadovoljni. Naravno opet nisu svima ni ista ocekivanja. Ja sam malo presao tvoj budzet na prvu. Mozda da se potudis mogo bi i jeftinije da nadjes.
Ja sam vidio 1170€ na prvu sto bi se reklo.

Juce poslepodne pustim klimu da radi i nakon nekih 20-30 min krene voda da curi unutra iz unutrasnje jedinice ne znam sta je uzrok tome klima je ugradjena pre 10 dana i nema neku satnicu preteranu ako je radila 8h plafon sve ukupno. Ne mogu da provalim sta se desilo i sta je uzrok. par sati kasnije pustim je opet temp 22c i na najmanje fen onaj ono plastika dole poklopac pun vode opet ali i napolju u crevu ima vode malo u crevu onom..oseca se kao duva hladan ujedno i malo vlazan vazduh. Pustio sam bio i malo onaj Self clean mod nakon gasenja da odradi da ukloni vlagu, pomislio sam da se crevo izvuklo ili tako nesto madjutim sve stoji na mestu. u pitanju je LG S12EQ model

BC grup je prodavnica u pitanju ja sam njih zvao zena se javila kaze iz kojeg ste mesta da posalju majstora koji je najblizi kako ne bi placao putne troskove da bi me na kraju zvali iz tog servisa i naplatili 1000din kao za gorivo sto ce dodju do mene a iz susednog su mesta 10Km od mene sto smatram kao bezobrazluk. Servis je Elektra Group tako se vodi u APR-u a oni su poslali neke batice iz Elenik Indjija servisa jer kao oni svi saradjuju.
Pre ovoga je radila normalno i isusivala vazduh samo odjednom se to desilo juce. Decko koji je ugradjivao mi je rekao da imam 2 godine garanciju na ugradju i da ako bude problem zovem servis za bilo sta tako da cu sutra posle posla morati da okrenem servis da vidim sta se desava.

Predpostavljam da su nesto ovi zabrljali presavijeno crevo il tako neka glupost jer se on tu drdno jedeno 2h da ugradi presavijo je te cevi nije moglo da nalegne lepo ne znam sta bio je nervozan upalio je na kraju radila je nekih 15-20 min nornalno sve i otisli su. ja sam je par puta pustao u rad cisto malo da isusim vazduh u sobi i da spustim koji stepen sad i nije toliko vruce tako da i nije radila nesto dugo.

Juce poslepodne pustim klimu da radi i nakon nekih 20-30 min krene voda da curi unutra iz unutrasnje jedinice ne znam sta je uzrok tome klima je ugradjena pre 10 dana i nema neku satnicu preteranu ako je radila 8h plafon sve ukupno. Ne mogu da provalim sta se desilo i sta je uzrok. par sati kasnije pustim je opet temp 22c i na najmanje fen onaj ono plastika dole poklopac pun vode opet ali i napolju u crevu ima vode malo u crevu onom..oseca se kao duva hladan ujedno i malo vlazan vazduh. Pustio sam bio i malo onaj Self clean mod nakon gasenja da odradi da ukloni vlagu, pomislio sam da se crevo izvuklo ili tako nesto madjutim sve stoji na mestu. u pitanju je LG S12EQ model

BC grup je prodavnica u pitanju ja sam njih zvao zena se javila kaze iz kojeg ste mesta da posalju majstora koji je najblizi kako ne bi placao putne troskove da bi me na kraju zvali iz tog servisa i naplatili 1000din kao za gorivo sto ce dodju do mene a iz susednog su mesta 10Km od mene sto smatram kao bezobrazluk. Servis je Elektra Group tako se vodi u APR-u a oni su poslali neke batice iz Elenik Indjija servisa jer kao oni svi saradjuju.
Pre ovoga je radila normalno i isusivala vazduh samo odjednom se to desilo juce. Decko koji je ugradjivao mi je rekao da imam 2 godine garanciju na ugradju i da ako bude problem zovem servis za bilo sta tako da cu sutra posle posla morati da okrenem servis da vidim sta se desava.

Predpostavljam da su nesto ovi zabrljali presavijeno crevo il tako neka glupost jer se on tu drdno jedeno 2h da ugradi presavijo je te cevi nije moglo da nalegne lepo ne znam sta bio je nervozan upalio je na kraju radila je nekih 15-20 min nornalno sve i otisli su. ja sam je par puta pustao u rad cisto malo da isusim vazduh u sobi i da spustim koji stepen sad i nije toliko vruce tako da i nije radila nesto dugo.
Posalji im racun i broj tvoga konta neka ti prebace pare. Nije nikako uredu to. Mada i ja sam tako, ustvari jos gore prosao ali bilo mi je bitno da rijesim problem tako da svuda tog ima, nazalos.
Nedavno sam vidio da jedan majstor nakon instalacije uzeo flasu sa 1,5l vode i usuo u unutrasnju da vidi kako otice kondenz. Odma provjeri dali je sve ok.

@Boy_81 A juce rasprava sa bivsim kolegom katastrofa... kaze ti si zvao neke slepce da ugrade to eto ti sad placi hteo si da ustedis na ugradnji sto nije istina jer ih prodavnica kontakirala i poslala i platio sam 14K din za ugradju + 1000din su me odrali sto ce mi dodje iz susednog sela te kako je to malo para treba vise da naplate oni su ti ugradili polovne cevi i neke nebuloze p***izdeo sam od njega i njegovih budalastina sinoc.

to sto stoji na sajtu BC group da ima neke posebne cene za ugradju je ocigledno smejurija jer nema tu nikakvog popusta niti bilo sta kad sam platio sve ukupno 15K RSD i jos mi nisu ni dali racun za te radove samo je pecatiran garantni list ko je radio koji servis i to je to.

@Boy_81 A juce rasprava sa bivsim kolegom katastrofa... kaze ti si zvao neke slepce da ugrade to eto ti sad placi hteo si da ustedis na ugradnji sto nije istina jer ih prodavnica kontakirala i poslala i platio sam 14K din za ugradju + 1000din su me odrali sto ce mi dodje iz susednog sela te kako je to malo para treba vise da naplate oni su ti ugradili polovne cevi i neke nebuloze p***izdeo sam od njega i njegovih budalastina sinoc.
Cekaj, klimu ti ugradio servis koji saradjuje sa BC Group i mislis da nisu dobro uradili ili nisi zadovoljan ili sta vec i opet ces njih kontaktirati?

to sto stoji na sajtu BC group da ima neke posebne cene za ugradju je ocigledno smejurija jer nema tu nikakvog popusta niti bilo sta kad sam platio sve ukupno 15K RSD i jos mi nisu ni dali racun za te radove samo je pecatiran garantni list ko je radio koji servis i to je to.
Po meni svako za svoj rad treba da garantuje ali u praksi to bas i nije tako uvijek. Nazalost greske se desavaju i to treba prihvatiti tako. Samo sto kad se greska desi treba je ispraviti, ja sam ravno godinu dana se natezo sa svabama da mi garanciju prihvate, cak sam i platio iz svog dzepa ponovno punjenje klime 120€, na kraju morao sam advokata angazovati da posalje upozorenje pred tuzbu Tek onda ravno godinu dana sam dobio novu, ali montazu sam ja uradio. 1000 dinara je mislim oko 8-9€ nemoj da se za to sekiras, vise te zivci kostaju. Gledaj to kao da si dao baksis i haj dalje.

Ne znam da li mora da se zove servis koji je ugradio klimu ili moze bilo koji sa licencom kada je reklamacija u pitanju.
Ne znam ni ja kako sve to ide nisam bas najbolje upoznat u toj sveri cak nisam dobio nikakv racun niti bilo sta samo je lupio 3 pecata na taj garantni list to je bio uz klimu i otisli su. Kaze bilo kakav problem da imas zovi ovaj broj sa pecata i mi odma dolazimo da resavamo.
Bitno da si rijesio problem.
Nisam resio problem sutra ih zovem kad se vratim sa posla radim prepodne to se juce poslepodne desilo znaci subota ne rade danas nedelja tako da tek sutra cu ih zvati da vidim sta kazu.
Mozda sam ja tu trebao to drugacije da postupim da naprimer zovem KlimaPingvin servis iz Beograda i oni da dodju da srede deluju mi kao pouzdani serviseri i firma, tipa da sam ih nazvao i da pitam kolko bi bila ugradanja i to kad mogu da dodju umesto sto je BC group pozvao ove sta znam.

Ne znam ni ja kako sve to ide nisam bas najbolje upoznat u toj sveri cak nisam dobio nikakv racun niti bilo sta samo je lupio 3 pecata na taj garantni list to je bio uz klimu i otisli su. Kaze bilo kakav problem da imas zovi ovaj broj sa pecata i mi odma dolazimo da resavamo.

Nisam resio problem sutra ih zovem kad se vratim sa posla radim prepodne to se juce poslepodne desilo znaci subota ne rade danas nedelja tako da tek sutra cu ih zvati da vidim sta kazu.
Mozda sam ja tu trebao to drugacije da postupim da naprimer zovem KlimaPingvin servis iz Beograda i oni da dodju da srede deluju mi kao pouzdani serviseri i firma, tipa da sam ih nazvao i da pitam kolko bi bila ugradanja i to kad mogu da dodju umesto sto je BC group pozvao ove sta znam.
Bas me podseti da vidim i ja garanciju. I kod mene samo pecat, nije ni datum stavio.

Vrh Dno