Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav društvo.
Pitanje za klimu Vivax inverter ACP12-CH35AEYI.
Našao sam ponudu za pomenuti model sa razlikom u ceni od oko 4.000 dinara.
Postoje dva modela:
1.) Vivax ACP12-CH35AEYI
i
2.) Vivax ACP12-CH35AEYIs
Tehničke razlike su sledeće:
AEYI:
  • spoljna jedinica je teža za 3,7kg.
  • unurašnja jedinica je teža za 0,3kg.
  • deklarisan je na P Design od 2500w (300w više) u odnosu na AEYIs (mlađeg brata koji se proizvodi od 2022-e) čiji je deklarisan P Design na 2200w.
  • unutrašnja jedinica nema ugrađen WiFi ali se dobija USB Wifi modul uz klimu (AEYIs ima već ugražen WiFi).
  • skuplja je za 4.000 dinara.
  • zadnji model proizveden je 2021-e godine, posle toga izlazi sadašnji AEYIs.

Pitanje je:
da li model AEYI vredi razlike u ceni?
Skuplji je a i stariji bar dve (2) godine ako ne i više, pošto još neznam koja je godina proizvodnje ove u ponudi...
I ako su u svemu ostalom, što nije navedeno, potpuno iste u opcijama i u izgledu. (samo da dodam da UOPŠTE nije primarno kako spoljna i unutrašnja jedinica izgleda/ju).

Šta je vaša subjektivna i/ili objektivna preporuka...?

PS: Slike su od pre pet godina, sa foruma "elitemadzone", i u pitanju je rasklopljen AEYI model....

Ne vezano za moje pitanje u tekstu iznad, samo za one koje zanima ovaj model klime kako stariji tako i mlađi, dodaću info na koji sam do sada našao...
Ko je od koga ovde šta ukrao ili platio da se stavi njegovo ime na isti klima uređaj... ?????

DakleM: naišao sam na zanimljivosti da su sledeće navedene klime potpuno iste po svim, zvaničnim, samo kataloškim, opisima iz stranih kataloga i ni po čemu se tehnički ne razlikuju, koliko sam ja saznao tj. istražio.
A to su:
  • već odavno poznata Midea Oasis Plus, a sad sa najnovijim modelom Midea Oasis Nordic je ista AEYIs po svemu iz kataloga.
  • Cooper & Hunter Supreme do skoro (sad im je Supreme model isti Gree Amber (kod nas poznat kao Premium ili Ultra, a negde ih trgovci nazivaju Amber Premium Ultra).
SAMO DA ZNATE GREE AMBER ZALJUBLJENICI... Amber se u nekim zemljama EU vodi pod imenom zvanično sa Gree sajtu "Gree Amber Royal" (nema ove naše ultra i/ili premium dodatke).
  • Carrier Oasis Plus 3D, nemam info da li je ostalo samo na Vivaxovom AEYI ili se i on nadogradio sa novim AEYIs-om.
  • i naravno Vivax AEYI i najnoviji AEYIs
-e, da, sa najnovijim modelom u svim navedenim imenima brendova koji imaju isti urežaj u prodaji od 2022-e na ovamo se više ne nalazi 9-kao kao opcija, ili ja bar nisam naišao na nju do sada. Ako neko jeste neka okači link ili šta je već u mogućnosti.
Zanimljivo, ovo nisam znao. Takođe se interesujem za AEYIs model jer je navodno dobar Midein prozivod. AEYI model više ne postoji.

Neka neko iznese još informacija i da li se isplati uzeto je u odnosu na ono što nudi i ostale klime.

Neko ko uzima prvi puta klimu nezna te "sitnice" pluseve i minuse a trgovac ili je nestrucan ili nezeli neke stvari da kaze. Svako svoju robu hvali samo da proda. Zato je uvjek dobro da se covjek raspita sta valja, ovjde se moze puno nauciti i cuti dobra i losa iskustva.

Ovo je bas milina za vidjeti. Jos ako je tiha onda mislim da bi trebao biti zadovoljan. Kazi mi samo da ne listam koliko kvadrata to bi?
60 kvadrata. Ali moram reci dok je u kuci bilo 27 stepeni, napolju je bilo vise stepeni nize. Nije prelazila 150w a spustala je temp. Ali to mozda moze biti reper koliko bi klima bolje radila u tezim uslovima sa izolacijom, koju ja nemam. Postoji samo neko struganje unutar unutrasnje jedinice kad krilca rade u desnom uglu i tu nazalost cekam servis kako bi rijesili to. Na fan 2 (treca brzina) dok gledam tv na klimu ne mozes obratiti paznju da uopste i radi ako si koncentrisan na tv. A imam dosta osjetljiv sluh

60 kvadrata. Ali moram reci dok je u kuci bilo 27 stepeni, napolju je bilo vise stepeni nize. Nije prelazila 150w a spustala je temp. Ali to mozda moze biti reper koliko bi klima bolje radila u tezim uslovima sa izolacijom, koju ja nemam. Postoji samo neko struganje unutar unutrasnje jedinice kad krilca rade u desnom uglu i tu nazalost cekam servis kako bi rijesili to. Na fan 2 (treca brzina) dok gledam tv na klimu ne mozes obratiti paznju da uopste i radi ako si koncentrisan na tv. A imam dosta osjetljiv sluh
Ispravka. Ovo je bilo u 25 kvadrata cini mi se, dok sam gledao Djokovica i pojacan tv 😅 Mada ona svakako modulira na oko 150w u vecernjim satima bila zatvorena vrata ili ne

Ljudi rehite nesto o buci i najtisim klimama. Kazu sapat je na oko 30 db.
Da li ima klima ispod toga.

koje si do sada ti nasao najtise na internetu da su u tvom budzetu?

nadji bar 3-5 oko kojih se razmisljas, sva specifikacija ima na netu, onda mogu ljudi da ti podele iskustvo sa nekim od njih ako ih imaju.

Interesuje me koje klime 12 tice imaju najtise spoljne jedinice i do koliko je to decibel

Interesuje me koje klime 12 tice imaju najtise spoljne jedinice i do koliko je to decibela.
Mitsubishi, i electic i heavy, i Daikin. Trebalo bi da je tako. Mada i medju drugim japancima, to bi bile neke minimalne razlike, osim ulaznih modela. Sad, koji te model zanima, budzet, itd..Skines manual i uporedis.

Спецификације буке спољне јединице нису толико битне, бука зависи од оптерећења, значи за тих рад у захтевним условима клима мора да има довољно снаге да не ради са преоптерећеним компресором.

Da, oni to u labosu mere, kako vec ide...evo jednog zanimljivog klipa. Mada opet, ko zna koja od ovih koju kvadraturu greje.

Мобилни телефони редукују шум, плус кад се снима испред вентилатора чује се шуштање ваздуха које се нормално не чује толико. Не може се на основу оваквих снимака пуно тога закључити. Компресор прави највећу буку кад је оптерећен, док је клима у лаганом раду углавном се чује само вентилатор. Колико ће се преносити унутра зависи од монтаже и инсталације. Не верујем да постоје климе чија спољна јединица прави буку око 30 децибела или мање, осим можда кад ради потпуно растерећена.

U dosta specifikacija kod nasih prodavaca pise samo najbrza vrzina UJ, dok za najsporiju brzinu moras da kopas po sajtu proizvodjaca.

Imas dosta klima sa 20db UJ na sporoj brzini.
Мобилни телефони редукују шум, плус кад се снима испред вентилатора чује се шуштање ваздуха које се нормално не чује толико. Не може се на основу оваквих снимака пуно тога закључити. Компресор прави највећу буку кад је оптерећен, док је клима у лаганом раду углавном се чује само вентилатор. Колико ће се преносити унутра зависи од монтаже и инсталације. Не верујем да постоје климе чија спољна јединица прави буку око 30 децибела или мање, осим можда кад ради потпуно растерећена.
Snimivu moju danas, spusticu je na 16c, fan na mac pa cu da vidim buku spoljasnje.

U dosta specifikacija kod nasih prodavaca pise samo najbrza vrzina UJ, dok za najsporiju brzinu moras da kopas po sajtu proizvodjaca.

Snimivu moju danas, spusticu je na 16c, fan na mac pa cu da vidim buku spoljasnje.
Snimi je na minusu na max, pa da vidis. Mada Mitar je u pravu, ne moze telefonom to realno da se docara.

Na papiru jedno a u praksi drugo, ne samo klime vec i sve ostalo, a o alatu i da negovorim. Buka vanjske jedinice je itekako JAKO bitna! Mozda ne za one koje zive na osami ali i tada smeta samom ukucaninu kad bruji. Sad zamislite ljude u zgradi, jos pogan mentalitet naroda/drzave u kojoj zivite i eto problema. Nebi nekoga da uvredim ( vjerujte nije mi to ni naj manja namjera ) ali na zgradama ( gdje ljudi imaju priliku klimu sakriti ) su sve Mitsubishi, Panasonic, Daikin... Te klime, ne samo klime vec i toplotne pumpe su savrseno tihe. Po meni Mitsubishi, Daikin i Panasonic imaju savrseno ne samo tih rad vec i ventilator se skroz polako okrece.

Ja sam probao na poslu Daikin da snimim ali... Uzivo i na videu ko da sam dva razlicita modela snimio. Prenio bi samo pogresnu sliku, tako da bolje ne prikazati taj video.

Ja kad samo pomislim, da zivim u zgradi, i recimo komsiji bruji zuji klima, ko sto kaze Rambo, tel zice svake noci zuje, bruje...ja imao slucaj u sopstvenoj kuci, u svome lokalu u prizamlju, koji samo izdajem, pa neka stara klima. To je brujalo da se ne moze opisati. Lepo porucio gume, postavio, i to je to. U zgradi naletis na volinu neku, i sta ces, zakon kod nas ne postoji za to, jedino da se selis. Uzas, ne daj boze nikome.

Buku mozda mozete da poredite samo isti proizvodjac...Ako neko ima neki model Hisense, Midea..pa vidi koja je buka SJ..pa onda nadje od istog prozvodjaca model sa manjom bukom.
Moj drugr je to resio ponudio je komsiji da plati da dodje servis da mu ugradi te gumice i uradi servis klime. Rekao mu komso nadji servis koji hoces, ja ti placam to ako moze da se ubace te gume protiv vibracija i da ti urade servis klime. Komsija je bio u fazonu..meni ne smeta nista ali ako hoces nadji neke ok majstore neka srede to i plati.

Drugar ti je imao srece, iako bi taj lik trebao to da regulise, jel on je taj koji prvi problem. U uredjenim drzavama ti ni ne moras kontakt sa likom da imas, bilo koji da je prob, jel sam ziveo par godina i video kako to ide, a i ziveo ovde u zgradi od rodjenja pa do 25-6 e godine, i muka mi je od te razlike. Ovde se sve svodi, ako pricamo o nekom kolektivnom stanovanju, ili na srecu, ili na ebene veze, stranke, ludila. Sto mi skoro drugar rece, zivi u zgradi, i neka riba iznad njega zivi, hoda u klompama po kuci, i kaze, kupio sam joj neke sobne papuce..sad, sreca da je pristala da ih nosi....mislim ta prica...odosmo u off, ali eto, to je buka ajd :)

Buku mozda mozete da poredite samo isti proizvodjac...Ako neko ima neki model Hisense, Midea..pa vidi koja je buka SJ..pa onda nadje od istog prozvodjaca model sa manjom bukom.
Moj drugr je to resio ponudio je komsiji da plati da dodje servis da mu ugradi te gumice i uradi servis klime. Rekao mu komso nadji servis koji hoces, ja ti placam to ako moze da se ubace te gume protiv vibracija i da ti urade servis klime. Komsija je bio u fazonu..meni ne smeta nista ali ako hoces nadji neke ok majstore neka srede to i plati.
Dzaba tebi gumice i bilo kakvi nosaci kad kompresor ko hilti radi. Mozda smanjis prenos vibracija al buku nemozes. Bez obzira na komsije meni licno bi moja smetala.

Dzaba tebi gumice i bilo kakvi nosaci kad kompresor ko hilti radi. Mozda smanjis prenos vibracija al buku nemozes. Bez obzira na komsije meni licno bi moja smetala.
Ova moja je Housel 18, kad sam stavio antivibracione gume, pa jedno 98.5 posto, po mojoj proceni sluha, se to smanjilo. Sad, kompresor verovatno i dalje cepa isto, al ja sam bre miran. Kuca zidana od onih termo blokova, kazu da to najvise prenosi buku. Muka me naterala da to istrazujem, ali kvalitetne gume to rese, bar kod mene. Da, ako mislis na komsije, tipa kuca pored, to se ne cuje nikako, ali vibracije na zid, pa dalje na celu kucu, samo tako prenosi.

Ova moja je Housel 18, kad sam stavio antivibracione gume, pa jedno 98.5 posto, po mojoj proceni sluha, se to smanjilo. Sad, kompresor verovatno i dalje cepa isto, al ja sam bre miran. Kuca zidana od onih termo blokova, kazu da to najvise prenosi buku. Muka me naterala da to istrazujem, ali kvalitetne gume to rese, bar kod mene. Da, ako mislis na komsije, tipa kuca pored, to se ne cuje nikako, ali vibracije na zid, pa dalje na celu kucu, samo tako prenosi.
Nisam mislio na licno tvoju, vec generalno na klime koje prave taj problem buke i vibracija.
To je bio primjer i razlog kada sam naveo zasto je bitna vanjska jedinica da je tiha.

Ma problem je sto je spolja odmah ispod prozora postavljena spoljna jedinica klime.
Klime su dve Midea i Vivax .
Da li to znaci da se nekim antivibracionim gumicama buka moze da smanji.
Ja hteo da mu kazem da zameni i kupi tu i tu klimu. Zato sam pitao koje su najtise.

Ako su klime sada bučne u septembru.. Treba to serviser da pogleda... Gumice u svakom slučaju pomažu.
Nisam mislio na licno tvoju, vec generalno na klime koje prave taj problem buke i vibracija.
To je bio primjer i razlog kada sam naveo zasto je bitna vanjska jedinica da je tiha.
Mislim da je svaka sada tj kao nova tiha ako je iole normalna.

Meni midea BS spoljna na terasi.. Prolazim pored nje na 1m od ušiju.. Vise čujem šuštanje huma u daljini dok idu kola nego nju.

Ona REWI isto.. Ljudi me pitali da li je normalno da se nista ne čuje spoljna jer ne mogu da vide ventilator da li se okreće 😅

Ako su klime sada bučne u septembru.. Treba to serviser da pogleda... Gumice u svakom slučaju pomažu.

Mislim da je svaka sada tj kao nova tiha ako je iole normalna.

Meni midea BS spoljna na terasi.. Prolazim pored nje na 1m od ušiju.. Vise čujem šuštanje huma u daljini dok idu kola nego nju.

Ona REWI isto.. Ljudi me pitali da li je normalno da se nista ne čuje spoljna jer ne mogu da vide ventilator da li se okreće 😅
Bolje receno za zamjenu 🤣🤣

Da li da poručim? Na papiru ima dosta snage, više od Hisense-a i Rewi modela. Ipak je to Midea unutra.

Vivax ACP-12CH35AEYIs​

Ne znam sto ne bi.. @AmerX uzeo 3kom.

Samo on je vec napravio promet tih klima da im nece dugo cena biti 75k 😅

Dovoljno da udare prvi hladni dani i da neko detaljno napise ovde kako sve radi vrhunski da u par dana ljudi koji citaju poruče ili preporuče tu klimu. Ode na 100k ko rewi sa 58 na 85

Vec je neko pisao da je zadovoljan na grejanju, mislim da mozes da nađeš ako kucas model u pretrazi
Navodno ima 100% iskorišcenja kapaciteta grejanja na -20°C.

Dobro, samo kako sam dokon može se desiti tako :D, ***, tražim, kopam i rešavam da izdvojim nešto više kad već uzimam. Ovaj model mi deluje fino, samo što ti prvi hladni dani verovatno i nisu dovoljni da klima pokaže svoje pravo lice. Uglavnom, mislim da neću pogrešiti, makar bila samo za grejanje oko nule i 5-10 stepeni.

Imam pitanje za poznavaoce klima uređaja. Naručio sam klimu DAIKIN FTXF35D/RXF35D Sensira inverter ( težina spoljne jedinice 28kg, unutrašnje 9 kg ), a stigla mi je klima sa težinama 24kg i 10,5 kg ( oznaka spoljne jedinice je RXF35D5V1B, a unutrašnje FTXF35E5V1B ). Poslali su pogrešnu klimu, zar ne?

Тешко, послали су ти новију унутрашњу јеиницу. Та клима, тј. спољна је тешка 24 кг.

Na sajtu gde sam poručio stoje ovi podaci:

EER 3.30
COP 3.71
SEER 6.21
SCOP 4.06
KAPACITET GREJANJA (KW) 4.0 (1.3 - 4.8)
KAPACITET HLAĐENJA (KW) 3.5 (1.3 - 4.0)
NOMINALNI KAPACITET 12000 BTU
POTROŠNJA STRUJE HLAĐENJE (KW) 0.94 (0.29-1.30)
POTROŠNJA STRUJE GREJANJE (KW) 1.00 (0.29-1.29)
NIVO BUKE UNUTRAŠNJE JEDINICE (DB)MIN/MAX: 20/43
PROTOK VAZDUHA HLAĐENJE/GREJANJE (MAX.) M3/H 708/768
DIMENZIJE UNUTRAŠNJE JEDINICE (VXŠXD) (MM): 286x770x225
TEŽINA UNUTRAŠNJE JEDINICE (KG): 9
NIVO BUKE SPOLJNE JEDINICE (DB)MIN/MAX: 48/48
DIMENZIJE SPOLJNE JEDINICE(VXŠXD) (MM): 550x658x275
TEŽINA SPOLJNE JEDINICE (KG): 28

Razlikuje se i zemlja porekla kao i dužina garancije u odnosu na ono što sam dobio...

I kod mene je isti slucaj. Stigao je noviji FTXF iz Turske umesto iz Ceske.

Na sajtu gde sam poručio stoje ovi podaci:
Зато се увек провери спецификација директно код произвођача. Трговачки сајтови су пуни непотпуних и/или погрешних информација. Ту су, барем за климе, криви добрим делом и произвођачи са брдом модела, верзија и подверзија, као и ознака.

Nazad
Vrh Dno