Kud sam krenuo da pratim ovu temu, ni sam vise ne znam koju bih klimu uzeo od toliko preporuka.
Elem, planiram da uzmem novu klimu nakon sto renoviram stan. Trenutna pozicija klime je oznacena zelenom bojom. Iz prilozenog se moze lako zakljuciti da prilikom hladjenja i grejanja vazduh jedva da dopire dole do spavace sobe, skoro da se i ne oseca. Plan je da novu klimu stavim na mesto oznaceno crvenim pravugaonikom i da odatle hladi dnevnu, pretsoblje i spavacu sobu. Duzina od klime do vrata spavace sobe je nekih 9m, odnosno 10m do sredine sobe. Zanima me da li 12ka moze da izvrsi ovaj zadatak.
Klima ce se u 90% slucajeva koristiti za hladjenje, dogrevace samo u prelaznom periodu dok se ovi nasi ne sete da puste centralno grejanje. Bitno mi je da ima ugradjen wi-fi ili da moze da se ugradi naknadno jer zelim da pre nego sto dodjem kuci lepo upalim klimu i da udjem u rashladjen stan. Takodje mi je bitno da je unutrasnja jedinica tiha, spoljasnja me ne znima jer nece postojati sansa da je cujem.
Platiš montažu plus demontažu, pa opet montažu nove.....i izađe te samo montaža kao pola para za krštenu klimu.Kupovina preko interneta ima prednost vracanja bez obrazlozenja u roku od 14 dana. Uzgred, zna li neko ko su uvoznici za Toshiba, odn Mitsubishi klime?
Ja uzeh od njih (ACS, mislim da su oni i uvoznici za MHI), jedino što u ovom haosu u stanu koji se još sređuje ne mogu da pronađem garanciju,,, 🥴Koje Mitsubishi? Imaš heawi i electric, obe su odlične, mada neki tvrde da je electric kvalitetniji uređaj od heawi. Za Heawi uvoznik proveri ACS, moguće da su oni. Pozz
Imam Mideu AG-12NXD1.WIK i nisam nešto naročito zadovoljan. Savetovao bih te da zaobiđeš Mideu i uzmeš nešto kršteno.Molim vas za savet, uzi izbor je pao na
MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER i MIDEA BREEZELESS.
Zanima me da li izmedju ove dve klime ima nekih bitnih razlika u radu (klima bi se koristila zimi za dogrevanje, kao i leti za hladjenje 60tak kvadrata). Razlika u ceni je oko 150e za klimu i ugradnju, pa ne znam da li breezeless to opravdava i u funkcijama ili je samo dizajn u pitanju.
Takodje, ukoliko imate savet za nesto bolje u cenovnom rangu do 70ak hiljada, pisite. Hvala unapred!
Imam tu Mideu, odnosno to je Extreme model, imam ih dve i još jedna kupljena i čeka ugradnju.Molim vas za savet, uzi izbor je pao na
MIDEA AG-12NXD1.WIK INVERTER i MIDEA BREEZELESS.
Zanima me da li izmedju ove dve klime ima nekih bitnih razlika u radu (klima bi se koristila zimi za dogrevanje, kao i leti za hladjenje 60tak kvadrata). Razlika u ceni je oko 150e za klimu i ugradnju, pa ne znam da li breezeless to opravdava i u funkcijama ili je samo dizajn u pitanju.
Takodje, ukoliko imate savet za nesto bolje u cenovnom rangu do 70ak hiljada, pisite. Hvala unapred!
Ja imam 24.000 btu i 3 unutrašnje, od kojih su 2 parapetne.Da li znas mozda kako se ponasa taj multi split u prelaznom periodu kada treba samo da dogreva? Ako uzmes npr neku spoljnu od 7-8kw za stan od 60-70 kvadrata, da li ce da radi kao on/off ili ne?
Ako imaš dokaz o uplati, to je to. U suprotnom, uvek možeš da se tešiš onom "garancija je za devojčice" 😁Ja uzeh od njih (ACS, mislim da su oni i uvoznici za MHI), jedino što u ovom haosu u stanu koji se još sređuje ne mogu da pronađem garanciju,,, 🥴
Inače, njihova ekipa odradila i instalaciju, deluje mi po PS-u sve, vakumirano, odmaknuto od zida, mooožda je mogla malo gušće da se namota ova uv folija oko izolacije, ali tu gde je montirano jedva da ima direktnog sunca.
Gde si uzeo? Koliko znam da je pozeljno da zbir svih unitrasnjih bude spoljasnja. Voleo bih i ja takav sistem samo su svi protiv multi sistema, a sad se i razmisljam sta ce biti ako stvarno zazivi ovaj zakon gde moraju da se uklanjaju klime, mada mi to prosto neverovatno, pocevsi od javnih zgrada gde je tako nesto neizvoljivo, jedino da skroz ostanu bez klimatizacije. Koja je cena ugradnje takvog sistema?Ja imam 24.000 btu i 3 unutrašnje, od kojih su 2 parapetne.
Nikada mi nije radila kao on-off, koristim daljinske da mere temperaturu dalje od unutrašnje jedinice i sve radi perfektno.
Bez daljinskih kao termometre, rad bi bio problematičan, ali je sreća da imaju ovu opciju i sa njom je sve kako treba.
Kod mojih je posebna Midea Extreme, prostorija je mala i kad je napolju toplije vreme, klima radi kao on-off, ali sam namerno uzeo 12-icu jer nemaju izolaciju i zimi im treba više snage.
Pošto sad imam i Daikin pored Midee Xtreme, mogu i da uporedim rad. Daikinova spoljna jedinica je nečujna u odnosu na Mideu Xtreme, bukvalno je ni na "power" modu uopšte ne čujem. Unutrašnja jedinica je takođe jako tiha i što je najbitnije ne pucketa. Ono što bih zamerio Daikinu je što je daljinski neosvetljen, a što se tiče nekih opcija, nema ih kao Midea Xtreme, ali to što radi radi savršeno, barem što se hlađenja tiče. Mnogo bolje kontroliše izduv od Midee kada je podešena na "auto fan".Imam tu Mideu, odnosno to je Extreme model, imam ih dve i još jedna kupljena i čeka ugradnju.
Pored njih imam i Mideu multi-split i 3 unutrašnje, sa svima sam jako zadovoljan.
Tihe i spoljne i unutrašnje jedinice, lepo moduliraju, imaju follow me na daljinskom gde se daljinski koristi kao termometar i tada baš dobro održavaju temperaturu i kod grejanja i kod hlađenja.
Potrošnja je kod hlađenja je 300-400w, kod grejanja 300-500w, mada dešava se da ide i ispod 300w (ovo je kod moduliranja, kada je zadata temperatura skoro ili postignuta).
Nećeš pogrešiti sigurno ako odabereš ovu Mideu, svaka ima neke svoje mane, ali generalno za oko 58.000 dinara koliko se sada prodaje sa cevima i kablom i wifi, mislim da je najbolje dobijeno za uloženo.
Koje Mitsubishi? Imaš heawi i electric, obe su odlične, mada neki tvrde da je electric kvalitetniji uređaj od heawi. Za Heawi uvoznik proveri ACS, moguće da su oni. Pozz
Zbir nazivne snage svih unutrašnjih treba da je veći od nazivne snage spoljašnje. Jer neće sve raditi punim intenzitetom istovremeno, a biće i slučajeva kad neka unutrašnja uopšte neće raditi. I to mora da sračuna neko ko se bavi tim poslom.Gde si uzeo? Koliko znam da je pozeljno da zbir svih unitrasnjih bude spoljasnja. Voleo bih i ja takav sistem samo su svi protiv multi sistema, a sad se i razmisljam sta ce biti ako stvarno zazivi ovaj zakon gde moraju da se uklanjaju klime, mada mi to prosto neverovatno, pocevsi od javnih zgrada gde je tako nesto neizvoljivo, jedino da skroz ostanu bez klimatizacije. Koja je cena ugradnje takvog sistema?
Za te pare samo Vox IVA7Ima li neko preporuku za neku inverter klimu do 45000 din, leti bi radila konstantno a zimi bi trebala da greje dok ne počne sezona? Kakve su TCL klime, Vivax i Vox klime u tom cenovnom rangu?
Dnevna soba je 25m2.
Za 60-70 kvadrata za hlađenje i dogrevanje je 4kW prava mera, sem ako nije ceo neki zid u staklu, itd. Ne znam koja je najslabija multi spoljašnja, ali ne zaleći se sa velikom snagom, radiće kao on-off, i potrošnja će biti čak veća nego da radi konstantno umerenom snagomDa li znas mozda kako se ponasa taj multi split u prelaznom periodu kada treba samo da dogreva? Ako uzmes npr neku spoljnu od 7-8kw za stan od 60-70 kvadrata, da li ce da radi kao on/off ili ne?
I jesu iste, razlika je u dimanzijama. 12 Ultra ima velicinu i jacinu izduva kao Comfort 18ica, 18Ultra ima jos vecu unutrasnju, logicnoCini mi se da ti spomenu da oba Ambera imaju istu unutrasnju. Gledam u ovim specifikacijama, 12ka Amber Comfort 11 kg. 12ka Amber Ultra 13.5 kg. Amber Comfort 18ka 13.5 kg kao i 12ka Amber Ultra.
Znaci 12k Amber Ultra ima istu unutrasnju jedinicu kao i Amber 18 Comfort?
Ko je i gde pricao o ceni Comforta, a u isto vreme o performansama Ultra/Premium modela?Veoma važno:
Kada kupujete klimu, kupite klimu zajedno sa uslugom ugradnje. Odnosno, klimu kupite u firmama koje se bave klimatizacijom a ne prodajom šporeta preko interneta. Zašto? Zato jer su oni odgovorni za sve, od ugradnje do popravki. Najgora opcija je kupovina klime preko interneta, tek se tu ne zna ko pije a ko plaća. Ja recomo više cenim kupovinu osrednje klime a super kvalitetne ugradnje nego kupovinu najkvalitetnije klime i osrednje ugradnje. Bilo koja varijanta traljave ugradnje je gubitnička.
Ovo vam je bio drugarski savet a vi kako hoćete.
Kad se pomene Gree Amber, inače dobra klima za veće prostore, onda se pomene cena za jeftiniji model. A kad se pomenu perfomanse, onda se pod istim nazivom Amber uvek pominje onaj skuplji i teži model. Tako da obratite pažnju pogotovo kad kupujete preko interneta.
Neko je pomenuo ubijanje virusa, moj mitsubishi heavi zs-w ima tu funkciju. Šta i kako radi ne znam, to uključim svakih dva meseca a kako radi ne znam.
Kinestija ko i sve ostale klime.Dodaj 50-60 evra za Hisense energy pro.Ima li neko preporuku za neku inverter klimu do 45000 din, leti bi radila konstantno a zimi bi trebala da greje dok ne počne sezona? Kakve su TCL klime, Vivax i Vox klime u tom cenovnom rangu?
Dnevna soba je 25m2.
Mitsu kireia navodno proizvodi negativne jone pomocu strujanja vazduha kroz kuciste.Pitanje da li to u praksi uopste i funkcionise to tako.I jesu iste, razlika je u dimanzijama. 12 Ultra ima velicinu i jacinu izduva kao Comfort 18ica, 18Ultra ima jos vecu unutrasnju, logicno
12Comfort je dosta slabija klima, sa slabijim izduvom, pa joj ne treba velicina radi veceg protoka vazduha.
Ko je i gde pricao o ceni Comforta, a u isto vreme o performansama Ultra/Premium modela?
Opet izmisljas stvari koje se nisu desile.
Comfort takodje ima jako dobre performanse, i ako joj to nije primat, nego da bude osrednja klima koja fino radi.
Na -20c daje 2.1kW za 70-80k dinara, pored ostalih prednosti, cime se Japanci ne mogu pohvaliti.
I sa 2.7kW na -10c je iznad proseka.
Ima Mitsubishi ubijanje virusa, ali ne kao Haier.
Tu je kombinacija specijalnog filtera i hemijske reakcije hladjenja i grejanja isparivaca.
Verovatno i jedan i drugi sistem imaju prednosti za nesto, a oba sluze da ubiju nakupljene naslage bakterija i virusa.
Mitsubishi LN imaju quad plus filter, koji je efikasan, ali njegova mala povrsina ogranicava ukupnu efikasnost.
To je ono sto sam pricao, da kada spominju 99% filtracije i slicno, pricaju o vazduhu koji prodje kroz te male filtere, sto je verovatno max 10% ukupnog vazduha koji prodje kroz klimu.
Ako te vise interesuje to na tvojoj klimi, pogledaj ovde pod Allergen Clean operation:
![]()
Clean Air Technology
MHI's Clean Air Technology works to remove allergens, odours, bacteria and viruses to help improve the indoor air quality in your home.mhiaa.com.au
Za Toshiba su ti uvoznici Kovent http://www.kovent.rs/, firma pod Airtrend brendom, kao i Grappa https://www.grejanjeiklimatizacija.rs/.Kupovina preko interneta ima prednost vracanja bez obrazlozenja u roku od 14 dana. Uzgred, zna li neko ko su uvoznici za Toshiba, odn Mitsubishi klime?
Zasto mislis da Daikin, Toshiba, LG, Samsung i Mitsubishi prodaju lose klime?"Filterčići, ozonizatori i razne mamipare služe da vam prodaju lošu klimu" reče jedan stari član ovog foruma. U velikom delu se slažem sa njegovim stavom.
Hepoj, ti bi mogao da mi pomogneš ako hoćeš, nigde ne mogu da nađem tabelu sa perfomansama upravo te klime o kojoj pričaš "Gree Amber Konfort", kao što imam na Fujitsu ili Mitsu. Baš ta klima zanima kolegu....
Ovde ti je Mitsu dosta slabasan sa max 3.4kW, LG ide do 4kW, a Midea do 4,4kW na hladjenju, pa bih preporucio Mideo u tom izboru.Pozdrav, gledao sam sledeće klime:
MITSUBISHI MSZ-HR35VFK/MUZ-HR35VF
MIDEA Breezeless 12btu
LG S12EQ
Interesuje me koju preporucujete za prostor od 40-45m2, primarno je hladjenje, a u prelaznom periodu dogrevanje. Izolacija je odlična, novogradnja je u pitanju.
Ili mi je mozda potrebna 18btu klima? Hvala.
A sta ako sve unutrasnje rad punom snagom? Slazem se da je oko 4kW dovoljno za pelazni period ali ako je klima jedini izvor grejanja?, Mislim da 4kW za stan od 70 kvm ne bi bilo dovoljno. Kako onda izabrati multi sistem?Zbir nazivne snage svih unutrašnjih treba da je veći od nazivne snage spoljašnje. Jer neće sve raditi punim intenzitetom istovremeno, a biće i slučajeva kad neka unutrašnja uopšte neće raditi. I to mora da sračuna neko ko se bavi tim poslom.
Za te pare samo Vox IVA7
Za 60-70 kvadrata za hlađenje i dogrevanje je 4kW prava mera, sem ako nije ceo neki zid u staklu, itd. Ne znam koja je najslabija multi spoljašnja, ali ne zaleći se sa velikom snagom, radiće kao on-off, i potrošnja će biti čak veća nego da radi konstantno umerenom snagom
Pa lepo, pozoveš ozbiljnu firmu koja se time bavi (MDV Elektronik ili ACS recimo), oni pogledaju prostor i daju ti ponudu. Multi je kompromis, ako imaš uslova stavi više split uređaja, jeftinije ćeš proći a sve mnogo lepše i efikasnije radiA sta ako sve unutrasnje rad punom snagom? Slazem se da je oko 4kW dovoljno za pelazni period ali ako je klima jedini izvor grejanja?, Mislim da 4kW za stan od 70 kvm ne bi bilo dovoljno. Kako onda izabrati multi sistem?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari