Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Recimo ovakav dokument. Sedma i osma stranica sa tabelama govori koliko klima daje na kojoj spoljnoj temperaturi, naravno duvanje je na maksimumu. U realnom radu se može očekivati bar trećina manje. E, takav dokument za Gree Amber mi postavi da mogu kolegi da predstavim Gree Amber koju mu preporučujem za prodavnicu mršovite robe, tu fina modulacija nije neophodna osobina, već snaga.
Ovo nije tabela toga sto ta klima nudi, vec izracunata vrednost cisto na osnovu max kapaciteta, lepo ti pise iznad tabele, a to smo spominjali i pre nekog vremena.
To mozes i sam da uradis za svaku klimu, ali je ista relevantna otprilike koliko i max kapacitet klime bez drugih informacija, to jest beskorisna.

Realnost je drugacija, sto i eurovent sertifikat sa izmerenim vrednostima pokazuje.
Kacio sam nekoliko strana ranije eurovent sertifikat za Amber, pretrazi moje postove, imas tacno koliko daje na kolikoj temperaturi.

Ma Amber je ubica, kod mene je na -15c grejao 45 kvadrata bez da se pomuci, a bio je jedino grejno telo u celoj kuci.

Ma da beskoristan kako da ne, ti objasnio fabričke specifikacije na svoj način, cccc. Al nema veze, eto ja sam tebi okačio crno na belo od proizvođača, postoji i od Euroventa. A sad ti lepo uzvrati pa okači nama isto od proizvođača Gree, očekujem iste takve tabele, nije red da ja sam tražim jer možda i ne nađem. Ne neke dijagrame sa radom kompresora nego toplotni kapaciteti klime za svaki stepen temperature. Ovako kad ti postaviš to je ok, tražio si crno na belo i dao sam ti sad ti iste takve daj meni.

@ivanbass1 , Ivane a koji model Ambera imaš?
Moj kolega ima upravo prodavnicu dimenzija 40 kvadrata, izjedna nema zidova. Ima Bergen on of 18-cu i hoće da je menja, odradila 10 godina i radi li radi bez gašenja leti i zimi. Ja sam mu preporučio upravo Gree Amber 12 ali zbog budžeta koji je do 100 k, znači ona jača nije opcija zbog budžeta. Zato i pitam koju Amber imaš i dali je još uvek imaš. Drugar je nepoverljiv zato što ima 18 a Amber je dvanaest, badava objašnjavamo razliku. Pogotovo što ga neki lokalni monteri ubeđuju da uzme Hisense 18 a ne Amber. Ja mislim da bi se zeznuo žestoko. Ivane hvala unapred.

Amber 12 Premium, jaci model.

E vidiš, to je sigurica al van budžeta na žalost. Još jednom hvala Ivane.

Koju bi uzeli od ovih, 12-ice sve, prvenstveno za grijanje:

Gree Lomo Regular
Midea All Easy Pro
Haier Flexis Plus
Azuri Supra

Ma da beskoristan kako da ne, ti objasnio fabričke specifikacije na svoj način, cccc. Al nema veze, eto ja sam tebi okačio crno na belo od proizvođača, postoji i od Euroventa. A sad ti lepo uzvrati pa okači nama isto od proizvođača Gree, očekujem iste takve tabele, nije red da ja sam tražim jer možda i ne nađem. Ne neke dijagrame sa radom kompresora nego toplotni kapaciteti klime za svaki stepen temperature. Ovako kad ti postaviš to je ok, tražio si crno na belo i dao sam ti sad ti iste takve daj meni.
Ne, jedini koji ovde stalno na svoj nacin objasnjava si ti i to stalno izmisljas nebuloze koje veze sa zivotom nemaju.
Ta tabela nije fabricka specifikacija, pokusaj barem da procitas isti taj dokument koji si okacio.
Kao sto sam ti i rekao, iznad te tabele ti pise da su to IZRACUNATE vrednosti na osnovu maksimalnog kapaciteta, nema tu nicega na moj nacin, nista ja nisam tu tumacio, vec ti ne znas sta ta tabela znaci, pa ces ovde da okacis i omanes kupce svojim neznanjem, pritom se predstvaljajuci kao neko ko zna o cemu prica.
Nisi jedini, ima par Fujitsu promotera koji ovde o klimama uce na forumu dok ih drugi ispravljaju.

Okaci lepo sada od Euroventa isto to, pa vidi koliko se razlikuju podaci.
Isti taj Fujitsu u svom prospektu ne reklamira podatke iz tih tabela, vec prave i izmerene podatke, jer nije ni realno da LMCE ima performanse maltene kao LTCA.
Ja sam to pre 2-3 nedelje vec sve uradio, sto za 2 Fujitsu, sto za Amber/Amber Comfort, nista tumaceno i nista izmisljeno i napamet pricano poput tebe, vec cisti podaci.
I ne pada mi na pamet opet to da radim zato sto je tebi tako dunulo, imas sve dostupno na netu(eurovent) i vidi sam kada vec meni ne verujes.
Ti si taj koji je opet pokrenuo tu pricu jer nisi ispratio onda ili prosto nisi razumeo o cemu pricamo.
Na tebi je sada da okacis Eurovent i da postavis koliko se zapravo razlikuje od te tabele.
Koju bi uzeli od ovih, 12-ice sve, prvenstveno za grijanje:

Gree Lomo Regular
Midea All Easy Pro
Haier Flexis Plus
Azuri Supra
Azuri Supra je ranije bila valjda Gree Hansol klima, a sada sa R32 ne znam sta je, moguce Amber.
U sustini, mislim da ti je tu Haier Flexis Plus klasu iznad ostalih i da je najbolji izbor.

Poslednja izmena:
Verovatno ih u Bosni ima.Tamo se jos i gtech prodaje.Kod nas je taj model zamenio amber comfort.

Jonizacija prostora sa klimom je samo reklama. Iz iskustva vam mogu reći da klima sa ugrađenim jonizatorom poboljšava "kvalitet" vazduha max 1%. Ozbiljnu jonizaciju postižu samo posebni uređaji za to čije cene su nekoliko hiljada eura. Što se tiče površine od 70m2 za grejanje je potrebna klima deklarisane snage do 7kW ili ti 24kBTU. Neko je dao predlog multi splita. To je isto dobro rešenje, recimo 2x 18kBTU i problem rešen. Koji brend izabrati? Pre svega onaj koji ima dobar servis. Odaberite neku klimu koju hoćete, uzmite broj servisa i pozovite, kao da zakažete servis. Garantujem da 7 od 10 se neće ni javiti na telefon. Svojim očima sam gledao kako rasturaju klime u radnjama da izvade delove za servis.
I ako je neki brend poznat, većina još uvek nema zvaničko predstavništvo u Srbiji i uvozi ih ko stogne, otuda i loša posprodajna podrška.
Neću da reklamiram nikoga, ali znam šta pričam. Isto tako nije najskuplja klima i garant kvaliteta. Postoje dosta dobrih klima u cenam između 500 do 800 eur.

Može li neka preporuka za inverter klimu, soba 30 kvadrata, da i hladi i da greje kvalitetno, radila bi dosta pa je energetska efikasnost važna? Budžet 60-70 000. Ako može 2-3 predloga.
Hvala svima

Ipak narucih Midea All Easy Pro. Nemam mnogo prostora na zidu, skoro knap bi bilo sa 80ak cm. A i kazu ovi sto ih imaju da se bas lako rasklapa i cisti.

A neki govore da koriste Mitsubishi kompresore, sad koliko je tacno, ne znam...samo znam da ko ih prodaje, uglavnom drzi ta dva brenda skupa.

Može li neka preporuka za inverter klimu, soba 30 kvadrata, da i hladi i da greje kvalitetno, radila bi dosta pa je energetska efikasnost važna? Budžet 60-70 000. Ako može 2-3 predloga.
Hvala svima
Ima li izolacije i da li je u pitanju stambeni prostor u kući ili je stan.

Čime je do sada grejana ta prostorija.

Drva. Grejaće se i dalje drvima,samo tipa pola sata dok se ne založi vatra da radi klima, ili kad nije hladan dan povremeno da se uključi

Da dodam,možda je bitno- cenim da će se leti koristiti 30-40h nedeljno, zimi 10-15h nedeljno

Poslednja izmena:
Hvala svima
Imate sad u Gigatronu akciju, Bosch, Hisense, inverteri 12K za 500eur, dobri su to uređaji po ovoj ceni.

Što se tiče površine od 70m2 za grejanje je potrebna klima deklarisane snage do 7kW ili ti 24kBTU. Neko je dao predlog multi splita. To je isto dobro rešenje, recimo 2x 18kBTU i problem rešen. Koji brend izabrati? Pre svega onaj koji ima dobar servis. Odaberite neku klimu koju hoćete, uzmite broj servisa i pozovite, kao da zakažete servis. Garantujem da 7 od 10 se neće ni javiti na telefon.
Za njih 95 % nazovi majstora, svaka čast ovima 5%, je multi split malo veća nauka. Da si imao prilike da vidiš kako se izvlače kad im to spomeneš, te to ne valja, nije to za tebe, skupo je to, i svašta nešto

Imate sad u Gigatronu akciju, Bosch, Hisense, inverteri 12K za 500eur, dobri su to uređaji po ovoj ceni.
Hvala na informaciji. Može li neki konkretan model?
Pretpostavljam da će sa bliženjem kraja sezone biti još akcija, ne pratim tržište klima, vredi li čekati još za još bolje popuste (kraj avgusta)?

Pretpostavljam da će sa bliženjem kraja sezone biti još akcija, ne pratim tržište klima, vredi li čekati još za još bolje popuste (kraj avgusta)?
Mislim da za oko 70 hiljada imas gree amber comfort.Hisense energy pro je isto dobra klima imam je i prezadovoljan sam.

Moj kum ima Bosch model 3000 12k, zet ima Hisense Energy. Obe lepo rade, Meni je Bosch malo lepši dizajn. Nećeš se pokajati šta god da odabereš.
Gree ne mogu da preporučim samo zbog servisa, to je katastrofa ako se pokvari. Moje iskustvo, možda sam ja samo izolovan slučaj.

Jonizacija prostora sa klimom je samo reklama. Iz iskustva vam mogu reći da klima sa ugrađenim jonizatorom poboljšava "kvalitet" vazduha max 1%. Ozbiljnu jonizaciju postižu samo posebni uređaji za to čije cene su nekoliko hiljada eura. Što se tiče površine od 70m2 za grejanje je potrebna klima deklarisane snage do 7kW ili ti 24kBTU. Neko je dao predlog multi splita. To je isto dobro rešenje, recimo 2x 18kBTU i problem rešen. Koji brend izabrati? Pre svega onaj koji ima dobar servis. Odaberite neku klimu koju hoćete, uzmite broj servisa i pozovite, kao da zakažete servis. Garantujem da 7 od 10 se neće ni javiti na telefon. Svojim očima sam gledao kako rasturaju klime u radnjama da izvade delove za servis.
I ako je neki brend poznat, većina još uvek nema zvaničko predstavništvo u Srbiji i uvozi ih ko stogne, otuda i loša posprodajna podrška.
Neću da reklamiram nikoga, ali znam šta pričam. Isto tako nije najskuplja klima i garant kvaliteta. Postoje dosta dobrih klima u cenam između 500 do 800 eur.
Upravo to, kao i oni mali filteri na klimi, mali je to procenat koji zaista odradi...i ako ima efekta, nije to ni priblizno neki visok procenat.
Zato ili LG klima sa ugradjenim preciscivacem ili sam preciscivac vazduha, ostalo, barem sto se filtracije tice je vise gimick nego sto radi.
Za njih 95 % nazovi majstora, svaka čast ovima 5%, je multi split malo veća nauka. Da si imao prilike da vidiš kako se izvlače kad im to spomeneš, te to ne valja, nije to za tebe, skupo je to, i svašta nešto
To i jeste fora, sto ces da se otelis dok u sezoni nadjes majstora da ti popravi multi split.
Moj cale je bukvalno svaki put morao servisere da tera da izvlace slamke koji ce da ide na reklamaciju multi splita, a mora zbog garancije da odgovori.
Ne zato sto ne znaju, nego vise vremena treba i dosta je teze sa sigurnoscu utvrditi kvar.
Danas je to mozda malcice olaksano sa modernijim uredjajima sa samodijagnostikom, ali nije ni to sjajno.

Multi split kao kupac treba izbegavati uvek, koliko je to moguce.
Skupa instalacija, komplikovanija konstatacija kvara, skuplje servisiranje, vise mesta za curenje freona, kada crkne spoljasnja, ostaje se skroz bez grejanja...bas nema nikakvih prednosti.

Ipak narucih Midea All Easy Pro. Nemam mnogo prostora na zidu, skoro knap bi bilo sa 80ak cm. A i kazu ovi sto ih imaju da se bas lako rasklapa i cisti.

A neki govore da koriste Mitsubishi kompresore, sad koliko je tacno, ne znam...samo znam da ko ih prodaje, uglavnom drzi ta dva brenda skupa.
Koliko izasla klima, gde si uzeo?

Hvala svima
U tom cenovnom okviru od Japanskih modela za oko 63k imaš Fujitsu LLCE12 stariji model koristi gas r410a.Klima lepo radi i dobro se pokazala što se tiče modulacije.Na -15 stepeni greje sa 3kw.Za 73k pogledaj Fujitsu LMCE12.

Za razliku od tebe koji se baviš prodajom klima (a ti kažeš nije majke mi) ja sam kućni korisnik. I ja sam ovde jedini koji kaže istinu da proizvođači i Euroventa malo lažu kad prikazuju podatke.
Kako lažu? Pa jednostavno 99% klima uređaja koji se prodaju u Srbiji zimi za grejanje ispod -7°C predviđene su za takozvano bivalentno grejanje a ne samostalno kako ih ti ovde a i ostali predstavljate.
Bivalentno grejanje znači da klima ima još jedno grejno telo u prostoriji. To grejno telo ima određenu snagu i zajedno sa tom snagom daje podatak u tabeli. Kod Kineza nema čak ni to! Zato nisi ni mogao da mi daš tabelu Gree Amber (fabričku) a ne zato što te mrzi.
Postoje određeni modeli klima uređaja koji nemaju uračunat backup heater na temperaturama ispod -7(kao moj Mitsubishi zs-w), to su prave klime konstruisane baš za grejanje, među njima je i pomenuti Amber.
Euroventje izgubio sav svoj kredibilitet kad je počeo da se finansira putem sponzorstva i donacija. Ljudi, to nije neko zvanično sertifikaciono telo već privatna firma za sertifikaciju. Njihov papir u EU ne znači ništa, kao diploma sa dopisnog kursa. Al ajde bar ima neki papir.
Ja sam u pravu kad kažem da na papiru Fujitsu, Daikina i Mitsu imaju sličnu buku. Ali na papiru , kad ih upalite vidite da to ne da nije slično nego je nebo i zemlja. I kako sad da verujem nekom tamo Euroventu. Inače sam do penzije radio u jednoj uređenoj zemlji gde vlada kakav takav red. I samo da vam kažem da tamo na njihovim forumima vaše postove bi admin odmah brisao bez Pardona. Pa u jednoj ubogoj Hrvatskoj je ekipa sa naših sajtova pokušala da ispromoviše neke brendove pa ih oduvali kao lišće, po meni nekorektno jer drugačiji pogled uvek dobro dođe. A oni kažu da im ne treba propaganda kineskog đubreta, po meni opet netačno jer nisu sve kineske klime đubre.
Uglavnom ja se sad prebacujem na temu Mitsubishi i Fujitsu a na ovu "kajganu" se neću više vraćati.
Budućim kupcima: pri kupovini klime upamtite da svaki podatak koji dobijete o snazi grejanja prepoloviti na pola jer je jedino to u praksi realno izvodljivo ostalo su bajke. Zbogom.

Reloh ja da cu ubrzo postati prodavac usled nedostataka argumenata 😂

Cekaj, okacis tabelu kao primer onoga sto dobijas.
Onda posle kazes da se te vrednosti umanje za 30%.
Sada kazes umanjiti za 50%...ispasce da klime na -10 daju manje od grejalice od 2000din :)

Kada Gree nije radio eurovent, prica je bila da je to zato sto su krs...sada kada i Gree radi eurovent, eurovent su prevaranti :) ah zivote, celijska olujo...

Ne znam ni sta da kazem na nebulozu da toplotnoj pumpi treba dodatno grejanje da bi radila 😂

Sta si na kraju ti sve napisao, to samo ti sam mozes da razumes :)
Nisam skontao samo, da li je klima sa grejacem "prava" za grejanje ili je prava ona bez grejaca?

Nazad
Vrh Dno