Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Onda je definitivno bolje gledati Daikin FTXC25C, spoljašnja je tiša
A i unutrasnja...vidim ja sam sa fujitsu zadovoljan sa majstorom iz ns pogotovo i to mi je dovoljno da sam realan kad kazem da je fujitsu dobra marka koja radi posao i to sasvim uredu,i nemam grize savesti da isti taj brend preporucim,svakako da ima mane...pa zar neki brend nema ? Imaju,samo sto su ti problemi češči, vidljiviji, jasniji. Meni je u decijoj i spavacoj sobi 09lmce,deca ni jednog trenutka nisu rekla da im duva u glavu jako,da se cuje,da ne mogu da zaspe itd..nisam za hvalospeve fujitsua ali radi posao.Sto puta ponivljeno a mozemo jos jednom,prostor je bitan pre odabira klime a to retko ko razume.

Fujitsu ima ono podesavanje na daljincu oko temperature, da namestis 20 a ustvari zagreje na 23, ili 25, i obrnuto da namestis na 20 a da zapravo temp prostorije bude 18 i slicno.
Na novijim modelima KP/KM/KG/KETA može da se podesi +/-4 stepena na grejanju i hlađenju u koracima od 0.5 stepeni.

Prilozi

• 123.png
    123.png
    100.6 KB · Pregleda: 28
Zašto je težina vanjske tolio presudna za kvalitet klime?
Zar tu proizvođač ne može manipulisati materijalom da bi postigao težinu?
Postoji li nešto drugo kao orjetnacija kvaliteta?
Kod mene je vanjska teža od 33kg pa eto nema dobru ocjenu na forumu.
Kod mene Fujitsu spoljna 25 kg, Mitsubishi 35kg. Fujitsu tri puta češće ide u defrost od Mitsubishija a radi na većoj površini od Fujitsua i ima dva spoljna zida a Fujitsu jedan. Pa zašto onda ide manje u defrost kad su obe 12-ce, verovatno je uzrok veća spoljna 😉

Poslednja izmena:
Baš tako. 12LTCA ni ne ulovom kad je defrost. Jaaaako retko, kao videti Jetija 😁

Jel ima neki Fujitsu od 9000 BTU uopste, svuda nalazim samo 12-ce, a mislim da bi mi 12ca bila overkill za tu sobu.

Daikin Sensira 7000 BTU ili 9000 BTU, iskustva? Treba mi za grejanje/hladjenje 12 kvadrata (spoljna izolacija dobra, stolarija dobra, ispod se greje, odozgo nema izolacije ali bice), otvorio sam temu mada tamo niko ne odgovara 😅
Ja sam uzeo Daikin FTXC25C, ona ti je taman za manju kvadraturu. Čak sam hteo da uzmem i sedmicu, međutim rekli su mi da je uopšte ne uvoze jer je mala razlika u ceni, pa svi uzimaju devetku.

Kod mene Fujitsu spoljna 25 kg, Mitsubishi 35kg. Fujitsu tri puta češće ide u defrost od Mitsubishija a radi na većoj površini od Fujitsua i ima dva spoljna zida a Fujitsu jedan. Pa zašto onda ide manje u defrost kad su obe 12-ce, verovatno je uzrok veća spoljna 😉
Eto primjer, kod mene kad ide u defrost ide sigurno svakih 50 (sigurno je krace od sat) minuta i traje oko 10 minuta, Verujem da je velika kao i tvoj Mitshubishi. Znaci ja imam unutra fujitsu upakovan u neku tesku zeljezariju.

Ovaj model od Mitsubishi kako se pokazao?

MSZ-SF25VE/MUZ-SF25VE

Ja sam uzeo Daikin FTXC25C, ona ti je taman za manju kvadraturu. Čak sam hteo da uzmem i sedmicu, međutim rekli su mi da je uopšte ne uvoze jer je mala razlika u ceni, pa svi uzimaju devetku.
Da li si je testirao na minusima, na -15 npr?

Eto primjer, kod mene kad ide u defrost ide sigurno svakih 50 (sigurno je krace od sat) minuta i traje oko 10 minuta, Verujem da je velika kao i tvoj Mitshubishi. Znaci ja imam unutra fujitsu upakovan u neku tesku zeljezariju.
A koji fujitsu u kojoj prostoriji, izolacija, izvini nisam ispratio.

Ovaj model od Mitsubishi kako se pokazao?

MSZ-SF25VE/MUZ-SF25VE

Da li si je testirao na minusima, na -15 npr?
Za 12kvm ni ne gledaj tablice, 9-ka Daikin će da ti završi posao samo tako. Spoljašnja je 24kg, ali je kompresor veće zapremine i u proseku se sporije vrti od "zujalica" iz niže klase drugih proizvođača. Zato i košta koliko košta. Ja sam se mislio za dve takve, ali s obzirom da će klinci imati po 18kvm neto, staviću im 12-ce iz klase LMCE ili šta bude tad aktuelno, jer kuće tek treba da se izgradi, pa opremanje ide tamo negde u rano proleće 2024.
PS: Taj Mitsubishi je odlična sprava, unutrašnja tiša i od Daikina, spoljašnja tek malo bučnija, a opet tiša od Fujitsu 09LMCE. Ovo naravno u maksimumu. Ako rade rasterećeno, opipljive razlike neće biti

Poslednja izmena:
A koji fujitsu u kojoj prostoriji, izolacija, izvini nisam ispratio.
Pricam o tezini koja vam sluzi kao mjerilo za dobru klimu, moja Hisense je 33kg i sigurno je dimenzijama tu sa tvojim Mitshu.
Moje pitanje je bilo, zasto vam je to mjerilo? Eto ja kupio tesku i od klime imam samo tezinu.
Radi ona i ispunjava zadano ali kad citam kako klima treba da radi, kod mene to nije tako.

Hm a prostorija u koju je smeštena? Hisense bi trebala da je solidna klima neka zlatna sredina među kinezima. Ono što ja uvek tvrdim je da klima mora da ima kulturu rada i da korisnik bukvalno živi sa njom. Moj ćale je kao i svaki matorac bio zadrti protivnik grejanja na klime, prve godine iskustvo sa Fujitsuom i druge sa Mitsubishijem su od njega napravile žestokog protivnika grejanja na drva. Ali to je zato jer se radi o stvarno dobrim klimama.
Kod nekih prijatelja kinezi rade lepo a kod nekih katastrofa. A ja ipak mislim da se više radi o pogrešnom izboru klima za date prostorije. U svakom slučaju struja bilo koliko da skoči drva će biti samo jedna od alternativa i ništa više.

Ide na 50 minuta,ali defrost je kod mene trajao oko 4-5 minuta.Dalje nisam pratio nije isla da sam ja primetio.

Razlika izmedju modela, ako moze pomoc.

FTXF25D/RXF25D​

FTXC25C/RXC25C​

Cena je slicna, specifikacije slicne.

Razlika izmedju modela, ako moze pomoc.

FTXF25D/RXF25D​

FTXC25C/RXC25C​

Cena je slicna, specifikacije slicne.
Prva je evropski model,druga malezijski.Evropska je vise za nase podrucije.Ako ce ti sta znaciti kada sam uzimao svog daikina od strane prodavca (drug je upitanju) mi je recene da je malezijska fula za grijanje.Da citiram "klima je kataklizma".U svakom slucaju evropska,pogotovo sto je cijena slicna.

Ima li neko objasnjenje sa tehnicke strane.Zasto je jedna losa a druga dobra ako su specifikacije slicne i slicno kostaju.

Sta tacno ne valja na malezijskoj.
Da ne bude da tracamo napamet.

FTXF25D + RXF25D​

Pdesignh (Design load heating ) 2.4 kW
TOL (Operating LimitTemperature ) -15 °C
Ph E (Declared Heating Capacity @ TOL) 1.71 kW
COP E (Declared Coefficient Of Performances @ TOL) 2.55
Outdoor unit
Weight:
28 kg

FTXC25C + RXC25C​

Pdesignh (Design load heating ) 2.23 kW
TOL (Operating LimitTemperature ) -14 °C
Ph E (Declared Heating Capacity @ TOL) 1.03 kW
COP E (Declared Coefficient Of Performances @ TOL) 1.9
Outdoor unit
Weight:
24 kg

Eto šta znači "samo" 4kg kad se doda na spoljašnju!

Irelevantno je kako tebi izgleda,trazio si tehnicku stranu istu si dobio.
Takode je irelevantno sta je mislim,testirana je od strane onoga od koga treba biti testirana i dobijeni su ti podaci.
Razlika je ocigledna,mada je izbor njegov.

Uvek ali uvek nedostaje jedan bitan podatak koji bitno menja brojke i pretvara oh u realne. A to je backup heater, ja mislim da svi proizvođači klima osim Motsubishija ovaj podatak uvršćuju u postojeće brojke. Ta vrednost u nekom proseku iznosi oko 500-700w i odnosi se na temperature ispod -7°C.
Tako da ja recimo ove podatke o visini Ph E uzimam sa rezervom. Odbi mu backup heater, zatim tu brojku koju dobiješ prepolovi na pola jer u praksi uglavnom nije moguća i dobiješ realnu brojku. Ne verujete? Prekopajte internet i naćićete taj podatak. Za modele Mitsubishija srednje i više klase mislim da ove igre brojeva nema jer oni nemaju predvidjeno bivalentno grejanje.

Irelevantno je kako tebi izgleda,trazio si tehnicku stranu istu si dobio.
Takode je irelevantno sta je mislim,testirana je od strane onoga od koga treba biti testirana i dobijeni su ti podaci.
Razlika je ocigledna,mada je izbor njegov.
Razlika nije ocigledna,brojke na tome su samo zbunjujuce,ali nista posebno ne otkrivaju.

Naveo si samo operation limit gdje je navedeno da ftxf evropska povlaci 660w struje i iznacuje snagu 1,71kw,dok malezijska povlaci 540w struje i izbacuje 1,03 kw toplote.

Ako je to maximalno kolko te klime mogu povuc struje iz uticnice onda su obje jadne.
Ali to bi trebao neko potvrdit da one ne mogu potegnut vise od toga.

Zasto na -7 malesijska ima bolji cop od evropske.Sta se desilo sa rim brojevima pa na op limit skroz druga prica.

Kad sam pitao za tehnicko objasnjenje mislio sam na nesto opipljivo,koji kompresor i ostali hardver.Da vidimo sta je to bolje u jednoj nego u drugoj.

Mozda su klime iste,samo malezijci izabrali jedno opterecenje a evropljani drugo :)

Razlika nije ocigledna,brojke na tome su samo zbunjujuce,ali nista posebno ne otkrivaju.

Naveo si samo operation limit gdje je navedeno da ftxf evropska povlaci 660w struje i iznacuje snagu 1,71kw,dok malezijska povlaci 540w struje i izbacuje 1,03 kw toplote.

Ako je to maximalno kolko te klime mogu povuc struje iz uticnice onda su obje jadne.
Ali to bi trebao neko potvrdit da one ne mogu potegnut vise od toga.

Zasto na -7 malesijska ima bolji cop od evropske.Sta se desilo sa rim brojevima pa na op limit skroz druga prica.

Kad sam pitao za tehnicko objasnjenje mislio sam na nesto opipljivo,koji kompresor i ostali hardver.Da vidimo sta je to bolje u jednoj nego u drugoj.

Mozda su klime iste,samo malezijci izabrali jedno opterecenje a evropljani drugo :)
Imam FTXF 9000 btu najviše sto sam video da moze povuci iz uticnice je 1400w

I sta nam to govori :)

Na temi se zakljucilo koja ja jaca na osnovu nekakvih brojeva gdje jedna trosi 600w a druga 500w.A klime kod kuce mogu znaci da povuku i 1400w :)
Mislim da se ne trebamo opterećivati nekakvim brojkama,u praksi meni je ftxf zimus radila odlicno imao sam uvek temperaturu koja je bila zadata,dobru modulaciju i odličnu kulturu rada bez besprotebnog zaletanja kompresora kao kod većine kineskih klima.Pretpostavljam da i ftxc radi odlicno možda i ima nekih zanemarljivih razlika ali ce svakako raditi i ona bez greske.

Prostor i spoljašnji uslovi su ti koji diktiraju potrošnju klime. A svaki prostor traži svoju klimu da bi sve to funkcionisalo super. Nije problem za onih nekoliko dana kad je temperatura u debelom minusu ispod -7 tokom celog dana, uključiti grejalicu ili upaliti peć.
Daikin ima takvu kulturu rada da jednostavno traži dobro izolovan prostor, tu radi fenomenalno.

Sveo sam na dve klime:

-Gree Muse 09 Evo (najnoviji model)
-Daikin FTXF25D

Gree bih uzeo zbog dobrog iskustva sa Amberom, ustedom u ceni, deklaracijom da radi do -25C, ovlasceni serviser zivi blizu mene, dugo radi Gree, on bi radio ugradnju..

Daikin bih uzeo jer je spavaca soba, pretpostavljam da ce imati bolju kulturu rada...

Nisam pametan 🤯

Prostor i spoljašnji uslovi su ti koji diktiraju potrošnju klime. A svaki prostor traži svoju klimu da bi sve to funkcionisalo super. Nije problem za onih nekoliko dana kad je temperatura u debelom minusu ispod -7 tokom celog dana, uključiti grejalicu ili upaliti peć.
Daikin ima takvu kulturu rada da jednostavno traži dobro izolovan prostor, tu radi fenomenalno.
Svaka klima traži dobro izolovan prostor inače od isplatljivosti sa klimama nema ništa.
Sveo sam na dve klime:

-Gree Muse 09 Evo (najnoviji model)
-Daikin FTXF25D

Gree bih uzeo zbog dobrog iskustva sa Amberom, ustedom u ceni, deklaracijom da radi do -25C, ovlasceni serviser zivi blizu mene, dugo radi Gree, on bi radio ugradnju..

Daikin bih uzeo jer je spavaca soba, pretpostavljam da ce imati bolju kulturu rada...

Nisam pametan 🤯
Za gree muse jedino sto se pisalo ovde su žalbe na loš rad,daikin ti je bolja opcija.

Vrh Dno