Sg kamikaza
Cenjen
- Učlanjen(a)
- 05.11.2017
- Poena
- 135
Ukoliko bi na SJ dodali jedan betonski blok da sedi od gore, verovatno bi dobili neki nordic model!
Mislio sam zbog gasa. Šta se koristilo pre 20 godina, i šta sad sme u te cevi i kako?Ako je R410 gas, moze sve cemu odgovara debljina cevi, a ako je R22 kao na jednoj mojoj Toyoti od pre 25 godina, nemas srece.
A za model klime, sta je sustina, da bude sto jeftinije, sto jace, sto tise?
Za 73k Japanac Fujitsu KMTA12.Ili za 63k model iz prethodne serije LLCE12.KM ima veće brzine izduva.Preporuka za klimu, 30m2 , visina je bas niska nekih 2.20. stara kuca, cigla, dobra stolarijanesto do 60-70k. Hvala
Svi su poceli da smanjuju tezine sj.Kako da nije. Na prvo oko je ukazatelj velicine izmjenjivaca i kompresora. Da izvines sto veci to bolji. Kuciste se pravi kod svih manje vise od istih materijala(osim nekih modela sa pvc). Da ne mislis da s..em po Fujitsu nisu ni drugi bolji Gree novija serija Muse/Regulara je isto 24 kg,
Za usporedbu, evo neki od prijasnih modela iz srednje/vise srednje klase Fujitsu LU 34 kg, Gree Amber Comfort 33 kg, Gree Hansol12 43 kg, Mitsubishi SF35 31 kg,
Sreca pa su blage zime, meni te klime od 25 kg ne ulijevaju povjerenje...
R410a gas u 2023?Ili za 63k model iz prethodne serije LLCE12.
Ima jedan tehnicki forum sa f pocinje, zavrsava na zo.Mislio sam zbog gasa. Šta se koristilo pre 20 godina, i šta sad sme u te cevi i kako?
R410a nije sigurno, to sam prvi put video kad su stigli inverteri u stan, pre 10-ak godina.
Onda neka navedu masu izmjenjivača i kompresora, a ne kompletnog uređaja. Nije isto imati metalni i plastčni pokolopac.Kako da nije. Na prvo oko je ukazatelj velicine izmjenjivaca i kompresora. Da izvines sto veci to bolji. Kuciste se pravi kod svih manje vise od istih materijala(osim nekih modela sa pvc). Da ne mislis da s..em po Fujitsu nisu ni drugi bolji Gree novija serija Muse/Regulara je isto 24 kg,
hvala, i ja sam gledao llce12 zbog cene ,ali posto se ne razumem, bolje da pitamZa 73k Japanac Fujitsu KMTA12.Ili za 63k model iz prethodne serije LLCE12.KM ima veće brzine izduva.
kmta?Isplati se dodati 10k i uzeti noviji model.
Nemora da znaci... Veci izmenjivac ne moze da skodi ali mislim da isto tako veliku ulogu igra kvalitet i dizajn tog izmenjivaca (oblik , razmak onih sitnih alu rebaraca itd itd..) i uopsteno kako je klima nastimana-dizajnirana... Uredjaji koji mogu nize da moduliraju , greju sa manjom temp. izmenjivaca UJ pa je samim tim i temp spoljasnjeg izmenjivaca veca sto znaci manje zamrzavanja. Kuci imam u slicnim uslovima KMTA i neko djubre od bergena(gree viola) , na papiru snaga vrlo slicna cak sta vise bergen teza spoljasnja jedinica za 6kg. To je 20-25% veci izmenjivac zar ne? Nije mala razlika jel? Ali u praksi se pokazalo totalno nebitno... Cim se spusti temp. blizu nule bergen se zabeli kao snesko belic i radi defroste kao i svaka klima nize klase , na svakih par sati... U bas teskim uslovima ide cak i na svakih 45-60min u defrost i to uglavnom traje oko 10-12 min... S druge strane KMTA do sada se nije ni jednom zabelio.. Radi te neke kontrolne defroste na svaka 2-3 sata i to traje 7-9 min odprilike, kad su bas ekstremno losi uslovi onda i KMTA odmrzava na svakih sat vremena ali spoljasnja jedinica uvek cista kao suza...Маса је мама.Просто, масивнији измењивач веће површине нуди бољу размену топлоте, посебно у критичним условима, кад је то све зачепљено ледом или прљавштином.
Koliko nisko tebi klima modulira na temperaturi blizu nule spolja, da Bergen(koji nije Viola btw) sa vecim izmenjivacem i modulacijom od 300W duplo cesce i 50% duze radi defrost?Nemora da znaci... Veci izmenjivac ne moze da skodi ali mislim da isto tako veliku ulogu igra kvalitet i dizajn tog izmenjivaca (oblik , razmak onih sitnih alu rebaraca itd itd..) i uopsteno kako je klima nastimana-dizajnirana... Uredjaji koji mogu nize da moduliraju , greju sa manjom temp. izmenjivaca UJ pa je samim tim i temp spoljasnjeg izmenjivaca veca sto znaci manje zamrzavanja. Kuci imam u slicnim uslovima KMTA i neko djubre od bergena(gree viola) , na papiru snaga vrlo slicna cak sta vise bergen teza spoljasnja jedinica za 6kg. To je 20-25% veci izmenjivac zar ne? Nije mala razlika jel? Ali u praksi se pokazalo totalno nebitno... Cim se spusti temp. blizu nule bergen se zabeli kao snesko belic i radi defroste kao i svaka klima nize klase , na svakih par sati... U bas teskim uslovima ide cak i na svakih 45-60min u defrost i to uglavnom traje oko 10-12 min... S druge strane KMTA do sada se nije ni jednom zabelio.. Radi te neke kontrolne defroste na svaka 2-3 sata i to traje 7-9 min odprilike, kad su bas ekstremno losi uslovi onda i KMTA odmrzava na svakih sat vremena ali spoljasnja jedinica uvek cista kao suza...
Tako da tezina spoljasnje jedinice kao jedino merilo nemora nista da znaci.. Moje neko misljenje.
Probacu onako laicki bez puno ulazenja u sitne detalje da objasnim pa da i drugi manje iskusni forumasi znaju.
Svaka krstena klima ima temp. senzor na izmenjivacu spoljne jedinice i kada se izmenjivac zabeli i smrzne do neke odredjene granice tj temperature , ona sitna mala alu rebarca se pocnu lediti i ventilator vise nemoze normalno da duva svez-topao vazduh na izmenjivac ... COP pocne da opada i elektronika u nekom momentu okine i aktivira DF. Zavisno od dizajna ima raznih klima , neke se zabele skroz i idu retko u DF ali ga rade po 11-12 min.. a neke cesce rade DF ali to bude kontrolni koji traje 5-6-7 min.
Sto je veca spoljna jedinica tj. velicina i broj onih sitnih malih rebaraca to ce se led sporije hvatati i klima ce redje ici u DF. Sam kvalitet kompresora nema veze , ali ima veze koliko je klima opterecena. Odnosno ako je klima blago opterecena spoljna jedinica ce biti "toplija" ajde da tako kazem i sporije ce se zamrzavati.. Sto je klima vise opterecena kompresor ce vise sabijati pritisak i praviti vecu temperaturu u unutrasnjoj jedinici , sto rezultuje vecim hladjenjem tj zamrzavanjem spoljne jedinice.
Zavisi dali su vrata od sobe otvorena ili ne a i modulacija dosta varira sa samo par stepeni razlike ali u principu kad je napolju oko nule modulira na nekih 250w odprilike... Kad je napolju lepa topla zima tipa +6c zna modulacija da se spusti na 180-190w i da tu odrzava u stepen tacno... Dok sa druge strane bergen nece ni da radi ispod 360w.... I ona standardna problematika koju smo vec X puta ponovili na forumu vezano za odredjene gree modele i slicne prepakovane brendove...na daljincu zadato 22c a klima pusti da se prostor ohladi na 21c pa se tek onda pali.. duva doplo , greje fino i onda pregreje prostor za 1c pa tek onda odluci da se ugasi.. i tako cuti i miruje ponovo dok temp. ne spadne za 1c ispod zadate... To su velike oscilacije temp. i meni se generalno takav rad ne svidja...Koliko nisko tebi klima modulira na temperaturi blizu nule spolja, da Bergen(koji nije Viola btw) sa vecim izmenjivacem i modulacijom od 300W duplo cesce i 50% duze radi defrost?
Mislim da samo tebi na blizu 0c klime rade kontrolni defrost na 3 sata...da li su u istim prostorijama ugradjene te tvoje klime i da li su na istoj strani zgrade?
Kakav su ti iskustva sa ta 2 Haier-a?Flexis ima Mitsubishi heavy kompresor.Koliko nisko tebi klima modulira na temperaturi blizu nule spolja, da Bergen(koji nije Viola btw) sa vecim izmenjivacem i modulacijom od 300W duplo cesce i 50% duze radi defrost?
Mislim da samo tebi na blizu 0c klime rade kontrolni defrost na 3 sata...da li su u istim prostorijama ugradjene te tvoje klime i da li su na istoj strani zgrade?
Meni se svih 40ak klima koje sam imao zabeli na grejanju, i 12ice i 18ice i 24ka, LG(ArtCool Mirror i ArtCool Gallery), Fujitsu(LUCA), Gree(Viola i Amber premium), Haier(Flexis i Tuntra), Midea(Mission)...
Zar nisi uzeo 09lmce ili je to druga prostorija? Pa zasto da ne 9000btu nije neka razlika u ceni a nije i neka kvadratura ...slatke mukeDaikin Sensira 7000 BTU ili 9000 BTU, iskustva? Treba mi za grejanje/hladjenje 12 kvadrata (spoljna izolacija dobra, stolarija dobra, ispod se greje, odozgo nema izolacije ali bice), otvorio sam temu mada tamo niko ne odgovara 😅
Onda definitivno nije VIola, jer Viola radi na 300W, tako da nema govora o tim razlikama u defrostu i slicno.
I meni Luca radi na oko 250W, ne mogu da se setim da li se spusta nekada na oko 200W, davno sam merio.
S obzirom da mi greje oko 20m2, retko je bila i na 50% na debelim minusima, a kamoli na full opterecenju.
Isto budu bele grinje kao i na svim klimama, kako sam vec i napisao.
Da napomenem da je Viola kostala tada 50-55k dinara, a Luca 90k dinara.
Cak i ta entry level KMTA je oko 50% skuplja.
Meni Fujitsu Luca pregreva prostor za 1-5c, dok mi Viola odrzava u stepen tacno, kacio sam ovde video, tako da to nema veze sa Gree i njenim derivatima, vec ocigledno sve mogu tako da rade zavisno od ocitavanja senzora i ko zna kakvog strujanja vazduha koji tripuje isti.
Luca mi je montirana na unutrasnjem zidu, na sredini zida tacno, u 4.5x4.5m prostoriji:
Evo kako radi na oko 2c spolja otprilike, sa zadatom 24c, kada greje na 25c:
Onda definitivno nije VIola, jer Viola radi na 300W, tako da nema govora o tim razlikama u defrostu i slicno.
I meni Luca radi na oko 250W, ne mogu da se setim da li se spusta nekada na oko 200W, davno sam merio.
S obzirom da mi greje oko 20m2, retko je bila i na 50% na debelim minusima, a kamoli na full opterecenju.
Isto budu bele grinje kao i na svim klimama, kako sam vec i napisao.
Da napomenem da je Viola kostala tada 50-55k dinara, a Luca 90k dinara.
Cak i ta entry level KMTA je oko 50% skuplja.
Meni Fujitsu Luca pregreva prostor za 1-5c, dok mi Viola odrzava u stepen tacno, kacio sam ovde video, tako da to nema veze sa Gree i njenim derivatima, vec ocigledno sve mogu tako da rade zavisno od ocitavanja senzora i ko zna kakvog strujanja vazduha koji tripuje isti.
Luca mi je montirana na unutrasnjem zidu, na sredini zida tacno, u 4.5x4.5m prostoriji:
Evo kako radi na oko 2c spolja otprilike, sa zadatom 24c, kada greje na 25c:
Druga prostorija. Imam Amber 12 Premium za ceo sprat, 07LMCE za 9 kvadrata (radnu), sada mi treba za 12 kvadrata (spavacu).Zar nisi uzeo 09lmce ili je to druga prostorija? Pa zasto da ne 9000btu nije neka razlika u ceni a nije i neka kvadratura ...slatke muke
Što, šta fali? Taj gas neće izaći iz klime NIKAD. Sem ako se neki neuki instalater ne potrudi da loše odradi spojeveSvi su poceli da smanjuju tezine sj.
R410a gas u 2023?
Daikin Sensira 7000 BTU ili 9000 BTU, iskustva? Treba mi za grejanje/hladjenje 12 kvadrata (spoljna izolacija dobra, stolarija dobra, ispod se greje, odozgo nema izolacije ali bice), otvorio sam temu mada tamo niko ne odgovara 😅
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari