Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vivax smo videli da ne odledjava dobro spoljnu, pa nema razloga uzimati nesto sa unapred poznatim problemom.
Biraj tu Vox koja ti se svidja, iva5-iva8 su iste klime, samo drugaciji dizajn unutrasnje i da li dolaze sa vec ukljucenim wi-fi usb-om ili ne.
Svakako je razlika smesna i treba za te pare uzeti lepsi uredjaj.

Stigao račun za struju, mesec April: 4800 din.
Skupa 286, jeftina 140
Meni i ženi ništa nije jasno, dok smo se grejali na drva i TA peć račun za struju bio 7-8000 u opuštenoj varijanti tipa Oktobar Novembar. Januar, Februar već oko 9-10000. Peć se akumulirala na jeftinoj tarifi, a dnevno smo je akumulirali samo po dva sata ipak da se ne ohladi skroz, nije izduvavala samo zračenje. Dok mi sad kad se grejem na klime, ništa drva, ništa TA, mislim da ni jedan račun nije prešao 8000.
Samo da dodam da su cene struje ove godine veće nego predhodnih. Kad gledam komšiju kako je potrošio 12 metara drva i pre mesec dana dokupio još 5 ....jer nema više čime da se greje, mene prosto strah takvog scenarija i bilo bi mi jako teško da se vratimo na staro.

Prosle godine sam kupio Fujitsu 18 LFCA i sa njom grejem i hladim celo potkrovlje kuce (oko 60m2). Zadovoljan sam sa njom i to mi je prva inverter klima i klima kao takva uopste (ranije sam bezao od njih, a sada ne mogu da zivim bez njih :)). Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na njen rad. Za kupovinu Fujitsu klime sam se odlucio najvise zbog saveta koje sam ovde dobio.
Sada bih hteo da kupim jos jednu klimu za donji sprat, cija je konfiguracija malo drugacija od potkrovlja koje je maltene celo otvoreno - ovde mogu da grejem samo dve prostorije, trpezariju i dnevni boravak , ukupno 36 m2.

Moje pitanje je:
-Da li je Fujitsu DC inverter ASYG 12 LLCE klima koja ce moci da lepo greje i hladi tih 36 m2 ? U sustini kupujem je iskljucivo zbog grejanja u prelaznim periodima koji su se produzili zadnjih godina. Hladno, vlazno, kisovito prolece je nesto sto bih hteo da preguram bez lozenja drva.

Ostale marke osim fujitsu-a nisam ni gledao.
Fujitsu 18 LFCA koju vec posedujem, ima stariji tip gasa 410 i nema nista od dodataka, WiFI itd. Vrlo je robusna klima a takvu bih kupio ponovo.
Fujitsu DC inverter ASYG 12 LLCE ima isti tip gasa i nema dodataka, a pretpostavljam da je robusna poput i ove koju imam.

Ako imate jos neki predlog u cenovnom rangu do 70.000,00 RSD a da nije Fujitsu napisite.

Hvala

Gas nema nikakve veze, ekološka budalaština koja sa split kućnim klimama nema veze sa životom.
Nisi nam napisao kakvu izolaciju imaš ali sobzirom da imaš nameru da je koristiš u prelaznim periodima pa koliko dogura, onda bi fujitsu llce bila ok. Ipak 36 kvadrata je skoro pa nemoguće zagrejati u Januaru sa tom klimom još ako nisi izolovan nema šanse, prelazni periodi sasvim sigurno. Možda da si još malo parica skupio pa da uzmeš LMCA 12 bilo bi dobitak na konforu al ok.

Cela kuca ima standardnu izolaciju stiroporom od 10 cm. Potkrovlje ima i unutrasnju izolaciju vunom i gips plocama.
Ovaj sprat na kome hocu da postavim tu klimu nema unutarnju izolaciju kao potkrovlje. Prozori su PVC ali ispod prosecnog kvaliteta.

Dobra je LLCE12 ali dodaj još 3k za KMTA12 zato što ima veće brzine izduva nego LLCE.Jedino je prva Quiet brzina slična sve druge imaju veći protok vazduha.LMCE12 je isto opcija ima veće brzine izduva nego LLCE kao KMTA je ali KM koristi novi gas a LMCE stariji R410A.Ili potraži LMCA12 ona ima malo drugačiji dizajn unutrašnje jedinice ali je sve drugo isto.LMCA može da se nađe i sa oznakom Fujitsu General ali je to ista firma pravila tako da nema zabune neke.

Cela kuca ima standardnu izolaciju stiroporom od 10 cm. Potkrovlje ima i unutrasnju izolaciju vunom i gips plocama.
Ovaj sprat na kome hocu da postavim tu klimu nema unutarnju izolaciju kao potkrovlje. Prozori su PVC ali ispod prosecnog kvaliteta.
PVC prozor ako dobro dihtuje je ok, nebitno koliko komora ima ta stavka je nebitna. Ono što je bitno kod PVC prozora je koje staklo ima, ako ima niskoemisiono onda je sasvim ok. Ako nije niskoemisiono onda se malo veći gubitak oseti tek na temperaturama ispod 0°C. Izolacija od 10cm sa spoljne strane je više ngo dovoljna i mislim da bi u takvim uslovima tih 35 kvadrat mogao da zagreješ duboko u zimu.
Ne znam pošto su sad al pogledaj i Mitsubishi heawi ulazne modele, bili su na nekoj akciji pa poglegaj i njih.

Dobra je LLCE12 ali dodaj još 3k za KMTA12 zato što ima veće brzine izduva nego LLCE.Jedino je prva Quiet brzina slična sve druge imaju veći protok vazduha.LMCE12 je isto opcija ima veće brzine izduva nego LLCE kao KMTA je ali KM koristi novi gas a LMCE stariji R410A.Ili potraži LMCA12 ona ima malo drugačiji dizajn unutrašnje jedinice ali je sve drugo isto.LMCA može da se nađe i sa oznakom Fujitsu General ali je to ista firma pravila tako da nema zabune neke.
Poštovani kolega, zar za tebe ne postoji ni jedan drugi proizvođač klima?!!!

Član foruma ima odlično iskustvo sa Fujitsu klimom koju ima ne vidim razlog zašto ne bi i dalje nastavio sa drugim modelima istog proizvođača.

Volio bih i vaše mišljenje. Sad bili serviseri klima i predložili inverter 12 u desnu sobu. Ja se dvoumim između Micubiši HR 9 i HR 12. prizemna zgrada stiropol 8 cm i tavan 10 cm. Kupatilo i špajz se ne grije i ne hladi. Ima CG podno i grijalo bi se u plusu a kad je minus palim CG. Ukupno kvadrata 30m2.
Postavio sam ovo na još jednoj temi na ovom forumu mada sam planirao ovdje.

Drugari ako imate neki savet u vezi klima uređaja slobodno dajte savete i preporuke.Ovakve prozivke i etiketiranja da li je neko penzioner ili ne nikako ne doprinose temi kojoj pišete.Ovako se nekolicina članova foruma već nekoliko puta obrušila na mene bez ikakvog razloga.Ja te članove foruma nikad nisam uvredio ili omalovažio u mojim postovima.Držim se čisto teme i saveta u vezi klima uređaja.U pravilniku foruma piše da član foruma ninakoj način ne sme da obeshrabri drugog člana foruma u iznošenju svojih stavova ili saveta.Etiketiranja kao što su "penzioner" ili "prodavac" su vrh bezobrazluka tako da ćemo to morati da rešimo uz pomoć ljudi koji vode forum.Lep pozdrav.
Gospodine,druže brate... niko tebe ne etiketira. Srpski jezik je barem precizan... Žao mi je što si se osetio uvređenim,ali... znaš neke stvari se previše ćesto dešavaju da budu slučajnost, tako da prelaze u dve zone jedna je zdravstvena patologija,a jedna je ekonomska patologija. Administratori foruma neka odrežu ni po babu ni po stričevima.... Sve ovo kvari forum...

Covek predlaze ono sa cim ima iskustva, kao i ja sto imam 5 Fujitsu klima i jedan Vox. Necu sigurno da predlazem Gree koji nemam i na koji se kuka i ovde i na drugim temama.
Takodje, imamo realno poznavanje snage modela tako da kad neko pita na primer da li je dovoljna 12LLCE za 36m2 odgovor je, ne nije ako bude minus 15 par dana vec je sigurnija 12LM. Ako je za dogrevanje u prelaznom periodu onda je dovoljna LLCE.

Ljudi i otac bi da kupi jednu klimu za dnevnu sobu za 30 kvadrata dobro izolovanog prostora, pvc... Moj predlog je bio od jeftinijih Vox a skupljih malo neka Fujitsu ili Hisense neki model. Naravno kao i svi stari ne daje mu se mnogo novca, da li Vox moze da zadovolji ovaj prostor, inace koristio bi klimu u prelaznim periodima uglavnom.

Od Fujitsu modela neka pogleda LLCE12 kao najpristupačniji ulazni model ali opet radi sa boljom modulacijom i kulturom rada nego Hisense ili Vox.Naredni model bio bi KMTA12 cena negde oko 73k.Tu je sa cenom i LMCE12.LLCE koliko vidim63k.Baš u prelaznom periodu se najviše i pokaže kako radi kvalitetno napravljena klima.

Kakve veze ima modulacija sa kvalitetom klime?Bitnije je da klima odrzava lepo temparaturu.
Ljudi i otac bi da kupi jednu klimu za dnevnu sobu za 30 kvadrata dobro izolovanog prostora, pvc... Moj predlog je bio od jeftinijih Vox a skupljih malo neka Fujitsu ili Hisense neki model. Naravno kao i svi stari ne daje mu se mnogo novca, da li Vox moze da zadovolji ovaj prostor, inace koristio bi klimu u prelaznim periodima uglavnom.
Za prelazni period ce i Vox zavrsavati posao.

Verovatno ce uzeti Vox. Kod mene je prostor 26 kvadrata (trpezarija+kuhinja), koristio bi za primarno grejanje, inace imam dnevnoj sobi od 20 kvadrata Vox 5 i greje bez problema, da li ici na jaci i skuplji neki model ili bi i ovde Vox mogao da radi?

Niska modulacija je jako poželjna, ali bebih rekao da ima veze sa kvalitetom, moj rođak zaboravio kad je kupio klimu Beko on of, odprilike prije petnaestak godina, a nijednom se nije pokvarila i još radi dobro.

To je neka najniža prihvatljva granica,ali ako je prostor odlicno izolovan onda tu bude problema

Pokazalo se da klime Japanskih proizvođača bolje moduliraju nego klime Kineskih proizvođača.Isto se odnosi i na kulturu rada.

Pokazalo se da klime Japanskih proizvođača bolje moduliraju nego klime Kineskih proizvođača.Isto se odnosi i na kulturu rada.
Pre nešto manje od mesec dana sam ugradio Fujitsu 18 KMTA. Zahvaljujem svim članovima foruma koji su pomogli savetima.

Svega par puta sam je palio jer spoljne temp nisu bile konstantno niske, uglavnom između 6-13. Nemam pređašnje iskustvo osim neke MIDEA 12 pre 12-13 godina i koju smo koristili 2 sezone.
Fasada 5+blok, dole stiropor 3 brodki pod, gore gips + 10 vuna. Alu stolarija, mora da se došteluje par krila, solidno duvka.
Visina plafona prosečno 2,6, ali ide od 1,4 do 3,5, Spoljni zidovi skoro svi, možda 10% otpada.
Ono što mogu da kažem je da je grejan prostor od 65m2 i da je u roku od par sati u delovima stana koji su direktno izloženi toplom vazduhu već bilo neizdržlvo, na termometru negde između 22.5-23 za nas koji smo navikli na 20-21 C. Klima podešena na 24-25. Dve prostorije su bočno i one su povukle dovoljno da u njima bude prijatno.
Uređaj je bio podešen na Economy mod.
Temperatura je bez problema održavana iako je utisak da iz njega izlazi jedva zagrejan vazduh. Bez naročite buke, dosta manje smeta nego što nam je peć na pelet sa svojim ventilatorom i spiralom za doziranje.
Potrošnju ne znam , to kad nabavim merač.

Javim se početkom grejne sezone kad uslovi budu oštriji, za sad se čini da sve ide po planu. Ja zadovoljan.
Možda nešto od ovoga nekom bude od koristi.

Odgovaram i na pitanja kad stignem.

Bolje je da uključiš Outdoor Unit Low Noise.Economy ograničava maksimalnu snagu kompresora na 70%.Low Noise radi drugačije ja bi rekao bolje.Aktivno smanjuje broj obrtaja ventilatora na spoljnoj jedinici i ograničava snagu kompresora u celom dijapazonu snage koja će sa ovim uključenim modom biti ograničena na KMTA12 na 650w negde.Istovremeno Low Noise utišava i unutrašnju jedinicu meni je to bilo uključeno cele zime i mislim da je klima tako još štedljivija.Kod tebe na KMTA18 ne bi išla mislim preko 1100w ne znam tačno.Ako na primer ostaviš klimu uključenu sa Low Noise modom a nisi kod kuće ili ne obraćaš pažnju i pretpostavimo da je baš neki minus napolju i klima primeti da sa tim ograničenjem ne može da postigne zadatu temperaturu isključiće Low Noise prvo na pola sata i radiće sa snagom koja je potrebna do maksimalne.Posle pola sata vratiće se opet na Low Noise i ako opet ne postiže temperaturu isključiće taj mod.Postoji opis rada tog algoritma imao sam to negde možda nije pola sata možda je sat ali eto mislili ljudi na sve opcije.

To je neka najniža prihvatljva granica,ali ako je prostor odlicno izolovan onda tu bude problema
Neko je skoro pisao ovdje da mu daikin 18-ka ne ide ispod 400w.

I ona tvoja se odlicno pokazala svih 16 dana sto si je koristio za grejanje.
Ide pristojno nisko na odrzavanju, ali moras da joj ukucas sifre za Fatality kao u MK3( C, >, A, <, A, ^, C, >, A, <, A, ^) da bi tako radila!
Moze klima i bez toga da modulira fino ne znam zasto se uopste zamajava sa tim.

Nazad
Vrh Dno