Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Mene su dva puta kontrolisali ali ništa nisu našli, neprijatelj ne miruje.

Ugradiše majstori Micubišija, danas grijao nekoliko sati na postavljeni 24°C a ugrijalo na 20-21 stepen, a Bergen zadam na 23 i za sat dva ugrije na 23 stepena, samo zaboravih pogledati koliko je bilo prije palenja klime kod Micubušija, jer se tu nije grijalo odavno.

Po preporuci kolega forumasa kupljena i ugradjena 12ka lmce danas. Videcemo kako ce se pokazati za grejanje sledece sezone. Majstori su vise nego odusevljeni da su nakon duzeg vremena ugradili klimu a da nije gree muse ili vivax 😄 Nazalost postavljena je u sobi od 16m2 ali odatle kroz vrata grejace i hodnik i kupatilo jos nekih 14m2. Inace kupljena je za dnevnu sobu ali zbog politike hisensa oko garancije za sada je ne bih premestao i skidao da na njeno mesto stavim fujitsu.klima je vakumirana i stavljeni gumeni "amortizeri". To je od mene za sada. Hvala svim forumasima na preporuci. Od mene toliko za sad

Планирам да заменим стару климу Midea коју имам преко 12ак година.
Клима би се користила углавном за хлађење лети, и грејање у овом сада периоду кад не ради централно грејање.
Стан је колико толико изолован, стара градња на Новом Београду.
Цена око 350€.

Видим да је неко спомињао Vox Iva7, колико сам видео једино та има wi-fi,
Које су још климе Ок у том неком ценовник рангу. BEKO BEHPI 120 / BEHPI 121?

Овако изгледа простор који треба хладити.

Prilozi

• IMG_20230518_162941.jpg
    IMG_20230518_162941.jpg
    250.5 KB · Pregleda: 22
Nista garanciju sam izgubio jer kazu nemam fiskalni od tog ko mi ugradjivao.zato nisam ni hteo da je skidam da se nesto ne pokvari. Kad do kvara dodje videcemo preko raznih inspekcija sta i kako oko ostvarivanja garancije. Ali eto da ljudi znaju hisense trazi fiskalni racun od servisa koji ugradjuje za ostvarivanje garancije

Nista garanciju sam izgubio jer kazu nemam fiskalni od tog ko mi ugradjivao.zato nisam ni hteo da je skidam da se nesto ne pokvari. Kad do kvara dodje videcemo preko raznih inspekcija sta i kako oko ostvarivanja garancije. Ali eto da ljudi znaju hisense trazi fiskalni racun od servisa koji ugradjuje za ostvarivanje garancije
Za ostvarivanje garancije potreban je samo pečat na garanciji koju je overio montažer i fiskalni račun od klima uredjaja.Tako da to mozes vrlo lako da rešiš,ja sigurno ne bi odustao tako lako ako klima ima neki problem.

Ja mislim da je sa grejanjem polako zavrseno...Amber je odradio muski posao prve svoje grejne sezone..Koliko klime trose manje kada je hladjenje u pitanju..?Na koliko je najbolje podesiti klimu da odrzava temp.kada niko nije kod kuce..Vazi li isto pravilo da je ne treba gasiti..?

@inverter
Nek te klima lepo služi, koji si model kupio?

Ja mislim da je sa grejanjem polako zavrseno...Amber je odradio muski posao prve svoje grejne sezone..Koliko klime trose manje kada je hladjenje u pitanju..?Na koliko je najbolje podesiti klimu da odrzava temp.kada niko nije kod kuce..Vazi li isto pravilo da je ne treba gasiti..?
Ne znam za Amber, ali recimo moj Hisense na grejanju ne spušta potrošnju ispod 380w, dok na hlađenju neka najniža vrednost je 160w, znači više nego duplo. U pitanju je 18ica, kod 12 su te vrednosti verovatno dosta niže. Što se hlađenja tiče, ja lično ne držim klimu stalno upaljenu. Kada sam na poslu, uključim je 20 min do pola sata pre nego što stignem kući, i dočeka me uvek prijatno rashlađen prostor. Vikendom kada sam kući palim je tek negde oko 11h (pre toga nema potrebe), i držim je upaljenu negde do 19h. Posle toga je ne palim jer bude sasvim prijatno i bez nje. Ovo sve naravno zavisi od prostora koji hladiš/greješ, i od tvojih ličnih navika i potreba. Ja sa gore pomenutom 18icom hladim 55m2 (realno dosta više zbog visine plafona) i sa takvim korišćenjem mi je potrošnja bila prošlog leta: jul 48kw, avgust 20kw, septemvar4kw. Jul je bio baš vreo mesec, za jun ne znam jer nisam imao merač potrošnje. U pitanju je Niš, samostojeća kuća na periferiji grada.

Poslednja izmena:
Nešto ne viđoh na Micubiši garanciji da ima fiskalni račun, a ugradio je ovlašteni servis, dali mora biti fiskalni za Micubiši za garanciju.

Moj Amber je radio u proseku na 200W, podešeno na 25, fix fan 2. Doduše, radio je tek nekih 20ak dana, kada su temp bile 40+. Ostatak leta u kući bude 26c, pa ga nisam ni uključivao.

Po preporuci kolega forumasa kupljena i ugradjena 12ka lmce danas. Videcemo kako ce se pokazati za grejanje sledece sezone. Majstori su vise nego odusevljeni da su nakon duzeg vremena ugradili klimu a da nije gree muse ili vivax 😄 Nazalost postavljena je u sobi od 16m2 ali odatle kroz vrata grejace i hodnik i kupatilo jos nekih 14m2. Inace kupljena je za dnevnu sobu ali zbog politike hisensa oko garancije za sada je ne bih premestao i skidao da na njeno mesto stavim fujitsu.klima je vakumirana i stavljeni gumeni "amortizeri". To je od mene za sada. Hvala svim forumasima na preporuci. Od mene toliko za sad
16+14 kroz hodnik,volim optimistične ljude

Ovi što ugrađuju znaju i imaju to, ako su dobri majstori. Meni su tako montirali 3 klime, bez problema već 12 godina rade. Tada sam i video to kako se ugrađuje ali davno beše.

Leti za hladjenje ne vredi ni pricati o potrosnji jer je to toliko zanemarljiv trosak struje a komfor koji se dobije bukvalno nema cenu... Kad se napolju na +40 usija i beton i bukvalno se topi sve zivo, sparina ubi.. a ti udjes u kucu na klimatizovanih 26c i jos pritom niska vlaznost u kuci pa je ugodjaj jos bolji.. Po meni netreba leti drzati klimu stalno upaljenu.. Mi druzimo sve otvoreno da se dobro luftira , da vazduh bude cist... i onda ujutro oko 8-9 kad upekne zvezda i u kuci nebude vise prijatno pozatvaramo sve i upalimo klime... Klimatamo se do nekih 7 uvece dok ne prodje najgora sparina i onda ugasimo klime i opet sve pootvaramo...
Moze da se desi da i noci budu teske i sparne pa da je potrebno i nocu hladiti se.. ali treba uzeti u obzir da se mora luftirati.

Шта мислите о BEKO BEHPI 120? Можда могу да је набавим за 37000дин. То је 10000 мање од Iva7.

Mislim da niko nema tu klimu, bar da se javljao.
Da uzimam za sebe, Vox Iva bi bila prvi izbor u tom cenovnom rangu.

Планирам да заменим стару климу Midea коју имам преко 12ак година.

Овако изгледа простор који треба хладити.
Zar nije efikasnije staviti po jednu slabiju u prostorije "SOBA"?

Размишљам да нову ставим на старо место у трпезарију, а стару ако је у ок стању у другу собу.

Pozdrav svima, pratim temu,
Koliko bih pogrešio ako bih umesto invertera uzeo standardnu, tipa HiSense, klimu?

Kontekst: treba mi za stan u potkrovlju ~120 kvm, dva nivoa, a dobio sam ponudu:
  • 4 x Gree Muse comfort grejanje do -25C, 75.000 rsd, ukupno 300.000 rsd.
  • 4 x instalacija 24.000 rsd, ukupno 96.000 rsd.
  • 4 x nosači 8.500 rsd, ukupno 34.000 rsd.
  • Dodatno instalacije ~3 metra x 4 kom. ukupno 36.000 manje više.

Ukupno, 4.000€ sve, tj. 1.000€ po klima uređaju.
Mnogo mi je to, grejanje zimi mi je dobro, pa bih uzeo standardnu klimu.

Vjerujem da ovi sa slabom termoizolacijom, ili koji su potpuno bez termoizolacije, sada imaju apsurd da ujutru pale uređaje da zagriju prostor, a poslijepodne da rashlade 😅 Koja luda klima...

Pozdrav svima, pratim temu,
Koliko bih pogrešio ako bih umesto invertera uzeo standardnu, tipa HiSense, klimu?

Kontekst: treba mi za stan u potkrovlju ~120 kvm, dva nivoa, a dobio sam ponudu:
  • 4 x Gree Muse comfort grejanje do -25C, 75.000 rsd, ukupno 300.000 rsd.
  • 4 x instalacija 24.000 rsd, ukupno 96.000 rsd.
  • 4 x nosači 8.500 rsd, ukupno 34.000 rsd.
  • Dodatno instalacije ~3 metra x 4 kom. ukupno 36.000 manje više.

Ukupno, 4.000€ sve, tj. 1.000€ po klima uređaju.
Mnogo mi je to, grejanje zimi mi je dobro, pa bih uzeo standardnu klimu.
Klime bi služile za dogrevanje ako sam dobro razumeo?
Cena od 4000€ za Muse je ok ali da ti oni plate toliko da ih ugradiš.
Standardna klima nema šta da traži pored invertera, jer nisu više inverteri skupi kao nekada.
Ako hoćeš konkretniji savet sa foruma, moraš da okačiš skicu prostora i da opišeš detalje oko izolacije, namene i slično.

I meni je to sumnjivo, nema sanse da je ugradnja 24000din. Potrazi negde drugde iste te klime i vidi sta ce ti reci za ugradnju. Videli da uzimas 4 jace klime pa hoce da te oderu. Pritom ako uzimas 12icu, ima i za 66000din sto ti dodje 40000din manje u startu.

Racunaj ovako:

• 4 x Gree Muse comfort grejanje do -25C, 66.000 rsd, ukupno 264.000 rsd.
  • 4 x instalacija 12.000 rsd, ukupno 48.000 rsd. - stavio sam da je instalacija 100eur, al bi realno trebalo da je oko 80eur.
  • 4 x nosači - ne znam koliko su nosaci, ali sigurno nisu 8500din
  • Dodatno instalacije ~3 metra x 4 kom. ukupno 36.000 manje više - i ovo mi se cini previse, trebalo bi da je oko 6000din za 3m
Ispadne te oko 90000din po klimi.

Poslednja izmena:
Standardna klima nema šta da traži pored invertera, jer nisu više inverteri skupi kao nekada.
Ako hoćeš konkretniji savet sa foruma, moraš da okačiš skicu prostora i da opišeš detalje oko izolacije, namene i slično.

Od kad je ugradnja 200€ a nosac 8500?
Ne znam, deluje mi mnogo, zato i pitam ovde.
I meni je to sumnjivo, nema sanse da je ugradnja 24000din. Potrazi negde drugde iste te klime i vidi sta ce ti reci za ugradnju. Videli da uzimas 4 jace klime pa hoce da te oderu. Pritom ako uzimas 12icu, ima i za 66000din sto ti dodje 40000din manje u startu.

Racunaj ovako:

• 4 x Gree Muse comfort grejanje do -25C, 66.000 rsd, ukupno 264.000 rsd.
  • 4 x instalacija 12.000 rsd, ukupno 48.000 rsd. - stavio sam da je instalacija 100eur, al bi realno trebalo da je oko 80eur.
  • 4 x nosači - ne znam koliko su nosaci, ali sigurno nisu 8500din
  • Dodatno instalacije ~3 metra x 4 kom. ukupno 36.000 manje više - i ovo mi se cini previse, trebalo bi da je oko 6000din za 3m
Ispadne te oko 90000din po klimi.
Hvala puno druže. Realno, ne treba mi grejanje preko klime u stanu, razmišljam da li je loš potez ugraditi običnu klimu. I ona će hladiti i trajati 7-8 godina... To je glavna nedoumica.
Ne, služile bi samo za hlađenje preko leta. Imam dobro grejanje zimi. 4 klime po 30.000 ušteda, nije malo para... Ne znam da li bih nešto izgubio ako ne bih išao na inverter, a trebaju mi sve ćetiri.

Poslednja izmena:
Promeni ponudjaca a i model obavezno.
Ako je hladjenje jedina potreba, imas nekoliko modela jeftinijeg ranga o kojima se ovde prica na temi.

Ok je Muse za hladjenje, ali bespotrebno jaka klima. Ja bih uzeo Vox iva 7, iva8 invertere, racunaj da jedna ta klima bez stresa sama hladi 40m2 prostoriju, tako da ce te 4 tih 120 da budu i vise nego dovoljne, a provereni su modeli, dobro rade.
Instalacija ni u ludilu ne ide toliko.
Instalacija ti je do 150e po klimi sa 3 metra instalacije i nosacima.

Tu stedis 30k po klimi i minimum 400e za instalaciju. Kakvih crnih 250e+ za instalaciju.

Nazad
Vrh Dno