Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Gree je bio super izbor kada su cene bile normalne i kada su lepo radile, Lomo i Viola generacija koje ako se dobro secam, moduliraju na oko 250W. Muse je ocigledno promasaj, a kosta kao provereni Fujitsu.
Amber Premium je prica za sebe, ali je i ona jedno 20% van normalne cene.
Sada je za neke normalnije pare tu samo Midea, koja ima jako zanimljive nove modele za ok novac.

Valja napomenuti da ni preniska modulacija na grejanju nije nuzno dobra stvar, mnogima smeta hladnjikav vazduh.

Bolje je da uključiš Outdoor Unit Low Noise.Economy ograničava maksimalnu snagu kompresora na 70%.Low Noise radi drugačije ja bi rekao bolje.Aktivno smanjuje broj obrtaja ventilatora na spoljnoj jedinici i ograničava snagu kompresora u celom dijapazonu snage koja će sa ovim uključenim modom biti ograničena na KMTA12 na 650w negde.Istovremeno Low Noise utišava i unutrašnju jedinicu meni je to bilo uključeno cele zime i mislim da je klima tako još štedljivija.Kod tebe na KMTA18 ne bi išla mislim preko 1100w ne znam tačno.Ako na primer ostaviš klimu uključenu sa Low Noise modom a nisi kod kuće ili ne obraćaš pažnju i pretpostavimo da je baš neki minus napolju i klima primeti da sa tim ograničenjem ne može da postigne zadatu temperaturu isključiće Low Noise prvo na pola sata i radiće sa snagom koja je potrebna do maksimalne.Posle pola sata vratiće se opet na Low Noise i ako opet ne postiže temperaturu isključiće taj mod.Postoji opis rada tog algoritma imao sam to negde možda nije pola sata možda je sat ali eto mislili ljudi na sve opci
(y)
Probam sigurno. Taman ću u međuvremenu nabaviti i merač potrošnje.
Hvala.

Nešto mi nije jasno zašto koristite merače struje, šta je to toliko bitno.

Kada se iščita cela tema ovog foruma, svede se na četiri stavke:
1. Japanska klima je zakon.
2. Do 30 kvm -12-ica, do 50 kvm - 18-ica, preko 24-orka.
3. Izolacija, pozicioniranje, raspored prostorija - manja ili veća efikasnost ili potrošnja.
4. Kineske klime - trenutna ušteda i problem (ovaj - onaj, sad ili posle).

Poslednja izmena:
3. Izolacija, pozicioniranje, raspored prostorija - manja ili veća efikasnost ili potrošnja.
Učlanjen(a) 04.03.2023

Moze klima i bez toga da modulira fino ne znam zasto se uopste zamajava sa tim.
Nece da ide ispod 350w.Odustao sam od toga jer duvala hladan vazduh na 250w.Ne smeta mi uopste sto ide do 350w ona lepo odrzava temparaturu cim opadne temparatura za nekih pola stepena ona se upali.

Ako je klima dobro pozicionirana i u rezimu grejanja klica su skroz spustena,ne znam nissm primetio da se oseti taj hladan vazduh

Lakše dođeš do podešavanja uređaja ako je cilj manja potrošnja, a meni jeste. Tako sam i prethodne vidove grejanja korigovao i znatno uštedeo. Neki su mislili da izmišljam ali ih je takođe mrzelo da se potrude. Svako ima svoje.
Nisam baš siguran da će neko podešavanje smanjiti potrošnju, svaka određena temperatura u prostoriji traži određenu potrošnju. Ti u tom podešavanju ako zakineš samo 0.3 stepena biće ti manja potrošnja.

Sa 12-kom se grije 47 kvadrata ali sa mašinom pravom.

Nisam baš siguran da će neko podešavanje smanjiti potrošnju, svaka određena temperatura u prostoriji traži određenu potrošnju. Ti u tom podešavanju ako zakineš samo 0.3 stepena biće ti manja potrošnja.
Proverićemo pa javljamo, da ne govorimo napamet.

Nešto mi nije jasno zašto koristite merače struje, šta je to toliko bitno.
Korisna stvarčica, naročito kada tek kupiš i ugradiš klimu da propratiš rad i modulaciju iste.
Da nisam imao mjerač ne bih ni znao da s Gree klimom nešto nije u redu, jer nije ispravno radila u pojedinim brzinama.
Kasnije može poslužiti da vidiš, ako te zanima, koliko troše drugi uređaji struje. Ili da svaki mjesec provjeriš kolika je potrošnja kWh.
Meni služi da je ako ima potrebe isključim iz struje jer mi je sada veliki ormar blokirao mjesto gdje je utičnica.

Pa sad mi niste jasni, ja riješio da stavim klimu i u pomoćnu zgradu, sutra je majstori montiraju. Ove dvije Bergen su u kući već 3 g i lijepo sam odprilike vidio da malo troše, to jest rekao bih da nema jeftinijeg grijanja osim TP. I šta ja tu imam više da mjerim, ako ti treba grijanje i hlađenje pali i plati, nema jeftinijeg.

Navedi jedan dobar razlog zasto treba izbjegavati mjerace.Sta je lose sa statistikom koja se sama upisuje u mobitel.

Jedino lose je ako je klima krs pa moras krit od drugih kako stvarno radi :)

Onda si mozda i u pravu.Bolje ne znat.

Nekažem da treba izbjegavati, i ja sam sklon raznim ispitivanjima, čak sam poznat po tome. Taj mjerač samo pokaže i dokaže koliko neka klima troši, i na osnovu njega može da se vidi koliko koji proizvođač laže. Za divno čudo da ga nisam i ja kupio ali zato ima forum pa tu pročitam neke podatke i na osnovu tih podataka sam ovog puta riješio da kupim Japanca.

Merač potrošnje el. energije je korisna stvarčica na više nivoa (praćenje potrošnje, daljinska kontrola, podešavanje vremena automatskog paljenja /gašenja nekog uređaja itd..) Imam ih 5-6 komada u kući i mogu reći da su jako korisni. Mislim da o tome nema šta dalje da se diskutuje.

E odlično, nisam znao da funkcioniše i kao vremenski tajmer, imam dva obična tajmera, priznajem onda da je praktičan uređaj, ali ostajem pri tome da on nemože smanjiti potrošnju grijanja ili hlađenja klime, sve što on smanji potrošnju klime klima daje manje na izlazu.

Malo si ti pobrkao neke stvari.
Merač ne smanjuje potrosnju, no ti pokaze koliko klima trosi sa različitim podesavanjima!
Na tebi je da odlucis spram tih podataka, ako mozes da ih tumacis, kako ces uredjaj koristiti.

Колико кошта тај мерач?

Ako bi mjerac mogao smanjiti potrosnju onda bi se valjda zvao umanjivac potrosnje :)

Znam ja da mjerač nemože smanjiti potrošnju, već neki pokušavaju da sa njegovim očitavanjem podese klimu da bi manje trošila ali od te ljubavi nema ništa, već sam rekao, sve što smanjiš na ulazu smanjiš i na izlazu.

Kako šarafati klime od 50 kila na upravo postavljenu fasadu od 12 cm?

Znam ja da mjerač nemože smanjiti potrošnju, već neki pokušavaju da sa njegovim očitavanjem podese klimu da bi manje trošila ali od te ljubavi nema ništa, već sam rekao, sve što smanjiš na ulazu smanjiš i na izlazu
Moraćeš ti to da prijaviš muriji, neprijatelj rovari i očitava :LOL:

Nazad
Vrh Dno