Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Molim vas za pomoć pri izboru klime, da to odradim pre letnje histerije :)
Potrebna mi je samo za hlađenje prostorije od oko 20m2 (spojene dnevna i kuhinja (ne kuva se mnogo))
Severno orijentisan, stančić nov, odlična izolacija.
Interesuje me i ovo, spoljna jedinica bi bila na terasi, leđa u leđa sa unutrašnjom, ali i ako je uvučena ter. kada kiša pada baca na tu stranu, tu su i vrata od terase i prozor, ne može se ništa otvoriti dok pada kiša! Da li to smeta spoljnoj jedinici? To je ćošak pa bi mogla da se postavi i na drugi zidić, znači bočno od unutrašnje (a opet, ne znam da li je možda to nepravilno).
Što se novca tiče, ne mora najjeftinije, pa da bude "koliko para toliko muzike" nego najmanje što može ali za nešto korektno, što će raditi posao.
Ja znam samo da postoje inverter i on-off i ništa više. :)
Pročitala sam pola teme, ništa ne razumem te specifikacije koje navodite, ali sam zaključila da je mnogo bitno pravilno postavljanje! Interesuje me da li ja sama treba da nađem majstora (kako... koga...?!) ili npr servis kome pripada model koji kupim ima obavezu i da to uradi, hmmm...?
Molim vas dajte neke predloge, odgovorite na pitanja, totalan sam laik! Samim tim što sam žensko, velike su šanse da majstor isfušeri montažu, pa ako neko ima i predlog za stručnog, korektnog majstora, mnogo bi mi značilo. Novi Sad je u pitanju.
Mnogo hvala unapred :)
Tek sada sam ovo video.
Ne sme ti biti zatvorena spoljasnja jedinica dok radi, nadji mesto van terase. Ako si vec ugradila, nadam se sa je majstor bio normalan pa ti takodje to rekao.

Koliko vidim najpovoljnija cena je 122k za LTCA12.

Tek sada sam ovo video.
Ne sme ti biti zatvorena spoljasnja jedinica dok radi, nadji mesto van terase. Ako si vec ugradila, nadam se sa je majstor bio normalan pa ti takodje to rekao.
Nisam još kupila.
Inače, terasa nije zatvorena, samo je onako uvučena, u liniji zgrade je. Mislim da nema problema da SJ bude na terasi.
Ne znam da li ću uspeti da postavim sliku, ali juče sam šetala krajem i gledala koje klime... gde su... kako su postavljene i baš me interesuje da li je ovo ok? Skoro cela zgrada ima isto postavljene SJ.
A sve mi se čini po onom što sam ovde čitala, da SJ zahtevaju malo više vazduha oko sebe :)
Ili je ovo ok?

Prilozi

• Screenshot_20230507_015201_Gallery.jpg
    Screenshot_20230507_015201_Gallery.jpg
    88.4 KB · Pregleda: 181
Poslednja izmena:
Ni jedna klima nije dobro postavljena.Leve strane klime gledajući iz ove perspektive zalepljene za zid.Isto previše blizu plafonu nema tu normalne cirkulacije vazduha kroz klimu.Možda bi više odgovarala montaža na podu terase.Ovakva montaža kao na slici značajno umanjuje kapacitet klime zato što je blokiran u većoj meri protok vazduha.Treba pogledati uputstvo za montažu sve je opisano jasno sa dozvoljenim udaljenostima spoljne jedinice od zida plafona itd.

Čak i meni, totalnom laiku, se učinilo da to baš i nije dobro!
A onda, reko' pa znaju serviseri svoj posao, posebno što je u skoro celoj zgradi tako!
Možda je isti servis radio svima?! 😉

Баш тако, за хлађење никакав проблем, за грејање ипак треба да 'дише'.

Ftxf je bolja od te ftxc.
Ftxf ima malo drugačiju spoljnu jedinicu (može da hladi na -10, a ftxc na +10). Negde sam pročitao da taj podatak govori o kvalitetu spoljne jedinice (jer niko od nas ne drži sobu sa serverima koju treba da hladi i kad je napolju minus). Ftxf ima malo veći protok vazduha unutrašnje jedinice, 5 brzina turbine (naspram 3 brzine kod Ftxc) i Comfort funkciju (koju i ručno možete da imitirate na Ftxc). Težina spoljne jedinice je 28 kg za Ftxf i 26 kg za Ftxc. Ftxf ima malo užu unutrašnju 77 cm, a Ftxc 78,5 cm. Ftxc ipak ima bolji filter u unutrašnjoj od Ftxf (ko misli da se tako bira klima taj kupuje i auto kod koga mu se svidja sirena). Ftxf je skuplja 50-ak €. Ako neko ima iskustva sa oba modela, to bi bilo korisno. Ja imam samo jednu Ftxf35d.

Poslednja izmena:
Ftfx klime takođe imaju veći kapacitet.

Ftfx klime takođe imaju veći kapacitet.
U kom smislu? Kapacitet hladjenja je čak veći kod Ftxc, a kapacitet grejanja isti. Prema proizvodjačkom specifikacijama. Svi ostali parametri su isti (+- neka decimala). Mislim da su jedine razlike u kvalitetu spoljne jedinice i u daljincu (ima Comfort funkciju na Ftxf). Ta Comfort funkcija vam služi jedino da ručno (koristeći Swing) ne podižete krilce skroz gore kod hladjenja ili skroz dole kod grejanja (štedi par klikova na daljincu). Glavna razlika je u SJ koja je malo kvalitetnija (moje mišljenje, neka me neko demantuje činjenicama).

Poslednja izmena:
Ftxf je EU model? Dok ftxc je malezijski?

Kako si zadovoljan s ftxf
Još ne znam. Tek je zamenjena, a sad nije vreme ni za grejanje ni za hladjenje. Pre nje je bila Bosch Silence on-off klima, pa smo na tih rad navikli. Ono što sam zapazio pri isprobavanju je da je tiha na prve dve brzine turbine, a posle je glasnija od Boscha, mada je to logično jer ima skoro duplo veći protok vazduha od prethodne klime. Postavljena je u sobu od 30 kvm, stan je u pitanju i glavni zadatak će joj biti dogrejavanje umesto odvrtanja radijatora jer kalorimetar poludi kada se odvrću radijatori.

Ftxf je EU model? Dok ftxc je malezijski?

Kako si zadovoljan s ftxf
Tako je.Koliko najnize spusta nodulaciju tvoja Lomo?
Ftxf ima malo drugačiju spoljnu jedinicu (može da hladi na -10, a ftxc na +10). Negde sam pročitao da taj podatak govori o kvalitetu spoljne jedinice (jer niko od nas ne drži sobu sa serverima koju treba da hladi i kad je napolju minus). Ftxf ima malo veći protok vazduha unutrašnje jedinice, 5 brzina turbine (naspram 3 brzine kod Ftxc) i Comfort funkciju (koju i ručno možete da imitirate na Ftxc). Težina spoljne jedinice je 28 kg za Ftxf i 26 kg za Ftxc. Ftxf ima malo užu unutrašnju 77 cm, a Ftxc 78,5 cm. Ftxc ipak ima bolji filter u unutrašnjoj od Ftxf (ko misli da se tako bira klima taj kupuje i auto kod koga mu se svidja sirena). Ftxf je skuplja 50-ak €. Ako neko ima iskustva sa oba modela, to bi bilo korisno. Ja imam samo jednu Ftxf35d.
Ftxc ima 24kg tesku spoljnu jedinicu.

Ovih dana planiram da uzmem klimu za grejanje prvenstveno. Vec sam na forumu dobio savet za fujitsu kmta18 za nekih 32m2 d sobe i jos 10 m2 hodnika. Medjutim nasao sam gree amber 18 po ceni od 116k dinara. Moje pitanje je da li uzeti gree amber 18 ticu ili kmta 18ticu ili uzeti 12ticu amber ili kmta?

Pa sad...najk,adidas,reebok....Zavisi sta zelis,ako si čitao forum,fujtsu zna da bude bučna ta 18ka ja je imam ne trajrbto dugo,najčešće posle provetravanja( 5x min na dan po 10 min) ja bar tako radim,i onda krece da duva poprilicno pa se smiri..inace dobro greje ,nisko modulira u smislu toplo a necujem je skoro pa nikako,debeli mi zidovi tako da ne znam za spoljnu kakva je..ako se dobro secam kmta 18 ims Micubiši kompresor ..a njihovi kompresori su top. Kolega Zeka i kolega @ivanbass1 imaju 12 Amber ali "jaču verziju" pored nje nema zime jer ne moze tako nisko da spusti potrošnju kao Kmta pa to nekome smeta...isto tako nekome smeta što kmta duva hladnjikavo kad malo trosi struje u rezimu odrzavanja...sve je od slucaja do slucaja sta to zelis ,nissm ispratio kakva ti izolacija,stolarija..kuca ili stan..itd..u sustini dobre modele gledas...za tu prostoriju nije lose ni 12LT sli je stariji model...ako ti je doobra izolacija, bas dobra, mislim da bi tu amber vise trosio struje koja nije potrebna,ali da greje(bar tako kazu) greje,a tebi to treba da si siguran.

Poslednja izmena:
Dobar dan,
klima je prestala da radi hladi i greje.
Koristim je i zimi i leti, tako da je stalno
u radu.
Koliko ja mogu da primetim, kompresor se cuje normalno tj. ukljucuje se. Vetilatori spoljni i unutrasnji takodje se normalno ukljucuju. Tep. vazduha je uvek ista, bez obzira na mod. Filteri su cisti. Sta sve moze da bude problem
Da li je moguce da je freon od jednom
Iscureo? Normalno je grejala do danas.
Hvala unapred na odgovorima.

Ps. Galanz 24 kudo

Dobar dan,
klima je prestala da radi hladi i greje.
Koristim je i zimi i leti, tako da je stalno
u radu.
Koliko ja mogu da primetim, kompresor se cuje normalno tj. ukljucuje se. Vetilatori spoljni i unutrasnji takodje se normalno ukljucuju. Tep. vazduha je uvek ista, bez obzira na mod. Filteri su cisti. Sta sve moze da bude problem
Da li je moguce da je freon od jednom
Iscureo? Normalno je grejala do danas.
Hvala unapred na odgovorima.

Ps. Galanz 24 kudo
Dok se jave pametniji iskopcaj klimu iz struje na pola sata a iz daljinca izvadi baterije i tako sa izvadjenim baterijama stisni par dugmica pa ostavi par minuta i onda vrati baterije a nakon pola sata upali klimu (cisto da je pokusas resetovati, male su sanse da pomogne ali priobaj)

U kom smislu? Kapacitet hladjenja je čak veći kod Ftxc, a kapacitet grejanja isti. Prema proizvodjačkom specifikacijama. Svi ostali parametri su isti (+- neka decimala). Mislim da su jedine razlike u kvalitetu spoljne jedinice i u daljincu (ima Comfort funkciju na Ftxf). Ta Comfort funkcija vam služi jedino da ručno (koristeći Swing) ne podižete krilce skroz gore kod hladjenja ili skroz dole kod grejanja (štedi par klikova na daljincu). Glavna razlika je u SJ koja je malo kvalitetnija (moje mišljenje, neka me neko demantuje činjenicama).
Da se ogradim, na Euroventu sam gledao samo za FTXC50C i FTXF50D, FTXF je imala 20% veci kapacitet pod opterecenjem i na -15c
Ftxf se prave u Ceskoj a Ftxc u Maleziji sada, kome treba kapacitet za grejanje pogledao bih sve tablice na Euroventu pa video, mislim da je isto za sve modele. Ftxf ima tezu spoljnu itd, bolje je hardverski napravljena.

Ako je od pomoći informacija da je Comtrade osmislio brend Tesla kod nas. Prvo su osmislili jeftin tablet, pa sve drugo. Prodaju ga svuda u okruženju. Naravno da je od kineskih delova (kvalitet zavisi od naručioca). Postoje dva načina za proizvodnju ovakvih brendova (ako imate novca, možete da osmislite svoj brend). Prvi je da se sve proizvede u Kini, a sklopi ovde, a drugi je i da se sklopi tamo. Sve ima svoje prednosti i mane (za vlasnika brenda) zbog zakonskih regulativa, carina, radne snage... Mnogi brendovi postoje na isti način (Vox, Fox, Vivax...). Kvalitet najviše trpi jer je cilj ponuditi što jeftiniji uredjaj sa što više "modernih" funkcija i što boljim karakteristikama (na papiru). Koliko para - toliko i muzike. Ne preporučujem nikakvu štednju na kvalitetu kada su u pitanju kućni aparati poput veš mašine, klime, frižidera... Mnogo su nezgodni za iznošenje, unošenje, čekanje na zakonske rokove servisa itd. Treba znati da su i Gorenje i Candy sada kineski brendovi (Hisense i Haier). Sasvim je druga priča ako neki brend zbog jeftinije radne snage i boljih uslova ima svoje pogone u Kini.

Narucio sam 12 lmce fujitsa. Da li neko moze blize da nesto o njoj kaze. Vidim na sajtu svi vise hvale kmta koju sam i sam htwo da kupim ali mi je 18ka prevelika za prostor koji hocu da grejem.

U prodaji je i Fujitsu KMTA12.LMCE12 se dobro pokazala brzine izduva su iste kao kod KMTA ali KM niže modulira.Kako da okreneš dobru si klimu kupio videćeš da lepo modulira i da je kultura rada odlična.

Pozdrav ljudi, molio bih Vas iskusne za savet.
U planu je kupovina inverter klime za dnevnu sobu, soba ima 54 kvadrata i bez ikakvih zidova i prepreka u njoj, izolacija na kuci je 5cm stiropor, postoji i izolacija plafona, stolarija aluminijum. U kuci postoji grejanje centralno, klima bi sluzila za prelazni period uglavnom sto se tice grejanja a leti normalno hladjenje. Koju biste klimu preporucili, prvenstveno koje velicine pa da pricamo dalje?

Eh, nadao sam se da moze da prodje 12 ali realno je bilo 18 posto planiram da grejem. Sada kada smo to ustanovili, moze li savet za neki dobar model, naravno ne bih nesto lose ali ni najbolje, neka zlatna sredina sto bi opravdala svoju cenu i kvalitet.. Bilo bi idealno ako neko ima da kaze iz licnog iskustva :)

Može i 12ka, Gree Amber ili Fuji LT ili onaj Panasonic... Zavisi koliko para si spreman da izdvojiš.

Vrh Dno