Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li Hair klime obavezno idu na Smart Air 2 aplikaciju ili postoji još neka?

Imam kod kuće dve Hair klime i one su u aplikaciji. Juče sam dodao još jednu iz drugog prostora i dok sam bio na Wi-Fi, uredno sam je video. Kada sam prešao na 4G, ta nova je offline. Radi samo u lokalnoj mreži. Kao da sam je povezao na IP, a ne na cloud. Da li je to poznat problem?
Kakvo vam je iskustvo sa Haier klimama? Koje modele imate

Ista prica se ovde nastavlja, preporuke idu samo u jednom pravcu: Daikin i Fujitsu I to je to, ostali ne postoje.
Čovek ugradio Fujitsu 1.400€, posle 3god se pokvarila ploča, košta 45.000din i čeka se 40 dana minimum.
Mislim ajmo malo realno gledati na stvari, koja modulacija sa 170w, sa tim nema grejanja, modulacija treba održavati postignuti temperaturu nekim blago toplim izduvom, a ovde čitam ljudi se žale duva hladno i to je kao extra jer troši 170w, ludorije!
Nemam nista protiv nijednog brenda, ali stvarno nema smisla gurati toliko ova dva kao da drugi ne umeju ništa da naprave!

Delimično si u pravu.
Fujitsu ima svaki drugi aktivni korisnik ovog foruma pa se zato preporučuje kao prvi izbor.
U većini slučajeva, preporuka je opravdana spram onoga što ljudi traže. Naravno ima i onih drugih koji kao da su zastupnici i da imaju korist od prodaje Fujitsu klima.
Nažalost, ti su "najglasniji" i oni najčešće pljuju po ostalim brendovima.
To je kao da neko hoće da kupi auto od 5000€ a ja mu kažem: to je bacanje para uzmi Punta kao mog (ženin, al ajde sad), bez serva i klime, za 1500€ a ostatak si uštedeo.
Što se tiče mudolacije, tu sam izneo svoje mišljenje xy puta ovde, pa ne bih da se ponavljam.

Ista prica se ovde nastavlja, preporuke idu samo u jednom pravcu: Daikin i Fujitsu I to je to, ostali ne postoje.
Čovek ugradio Fujitsu 1.400€, posle 3god se pokvarila ploča, košta 45.000din i čeka se 40 dana minimum.
Mislim ajmo malo realno gledati na stvari, koja modulacija sa 170w, sa tim nema grejanja, modulacija treba održavati postignuti temperaturu nekim blago toplim izduvom, a ovde čitam ljudi se žale duva hladno i to je kao extra jer troši 170w, ludorije!
Nemam nista protiv nijednog brenda, ali stvarno nema smisla gurati toliko ova dva kao da drugi ne umeju ništa da naprave!
Imam utisak da si kupio Midea multisplit bas i samo u inat tim nekim većinskim preporukama na forumu.
A vec si poceo i da ga preporucujes kao dobar izbor, iako realno blage veze nemas kako ce se ponašati i raditi kad zagudi...
Isti si ti kao i oni sto preporucuju zarad lične koristi, a i isti kao i oni sto preporucuju nesto o čemu su samo citali ne tim nekim okolnim forumima.

Pitanje za one sto imaju Malezijsku sensiru ako takvih ima.Njihova iskustva sto se tice grijanja na minusima,tj gubljenja kapaciteta u grijanju ?
Znam da je ista slabija u odnosu na stari ulazni model sensire.
Ista bi grijala nekih 20 kv dobro izolovanog prostora.Razlog sto gledam istu je kultura rada (dobra cijena po kojoj je mogu dobiti) i zato sto mi ne treba nista bolje od ulazne serije.

Odkad sam kupio Mitsubishija ako čovek ima mogućnosti da ga uzme ja ga preporučim. Gree nemam pa ne mogu da preporučim, Midea takođe nemam. Na poslu imam Daikin ulazni model i ja ga preporučujm za spavaće sobe zbog njegove naravi.
Al nešto da razjanimo, nije svaki izduv na 200wh hladan. U periodu dogrevanja kad je napolje 15°C 170wh nije hladan izduv. Kad je napolje -5°C sve ispod 300-400wh je hladan izduv. Jer, pogledajte koji COP klima ima na +15 a koji na -5. Tu potrošnju pomnožite sa COP i dobićete približnu energiju u watima.
A kako do toplijeg mlaza, neke klime kao MHI po defaultu imaju manju količinu vazduha koju izbace za sat vremena od Fujitsu. Samim tim njihov izduv je za toliko topliji. Kada MHI stavite vent na auto, on ima topao izduv u svim režimima a kod Fujitsu forsira efikasnost pa je izduv mlak do prohladan. Evo sada moj mitsu troši 250wh a izduv prijatno mlak. A moj Fujitsu troši 190wh a izduv mu je za nijansu hladniji od MHI jer su izduvi na Fujitsu kmta jednostavno takvi. Šta da se radi ako hoćete topliji izduv? Povećajste temperaturu na daljinskom za jedan a brzinu na ventu smanjite za jedan korak. Sada će vam izduv biti topliji ali i potrošnja znatno veća, garantujem celih 30-50%. Ne može jare i pare, može ali košta.
Znači ako hoćeš topao izduvna mitsu samo staviš vent n auto i to je sve, na Fujitsu ima malo rada ali može i kod njega. Kako je kod ostalih ne znam.

Odkad sam kupio Mitsubishija ako čovek ima mogućnosti da ga uzme ja ga preporučim. Gree nemam pa ne mogu da preporučim, Midea takođe nemam. Na poslu imam Daikin ulazni model i ja ga preporučujm za spavaće sobe zbog njegove naravi.
Al nešto da razjanimo, nije svaki izduv na 200wh hladan. U periodu dogrevanja kad je napolje 15°C 170wh nije hladan izduv. Kad je napolje -5°C sve ispod 300-400wh je hladan izduv. Jer, pogledajte koji COP klima ima na +15 a koji na -5. Tu potrošnju pomnožite sa COP i dobićete približnu energiju u watima.
A kako do toplijeg mlaza, neke klime kao MHI po defaultu imaju manju količinu vazduha koju izbace za sat vremena od Fujitsu. Samim tim njihov izduv je za toliko topliji. Kada MHI stavite vent na auto, on ima topao izduv u svim režimima a kod Fujitsu forsira efikasnost pa je izduv mlak do prohladan. Evo sada moj mitsu troši 250wh a izduv prijatno mlak. A moj Fujitsu troši 190wh a izduv mu je za nijansu hladniji od MHI jer su izduvi na Fujitsu kmta jednostavno takvi. Šta da se radi ako hoćete topliji izduv? Povećajste temperaturu na daljinskom za jedan a brzinu na ventu smanjite za jedan korak. Sada će vam izduv biti topliji ali i potrošnja znatno veća, garantujem celih 30-50%. Ne može jare i pare, može ali košta.
Znači ako hoćeš topao izduvna mitsu samo staviš vent n auto i to je sve, na Fujitsu ima malo rada ali može i kod njega. Kako je kod ostalih ne znam.
Upravo to radim na Daikinu ftxc50 stavim temperaturu na 25° a ventilator na prvu brzinu.Duva lepo toplo kao sto volim i sto mi godi i to cu da platim al sigurno necu 18000din mesecno koliko su mi trazili za centralno grejanje za 64m2.

Mislim da si u pravu donekle ali ovo ti nije trebalo, Ovde vidim da ne razumijes sta klima tad radi.
Imam Hisense Energy Pro Nano, ja sa njom ne mogu dobiti ovo iako mastam, ona ne zna ovako raditi. Moja duva mlako na 500 wati najnize 400 i reko sad ce jos nize, Medjutim moja se ugasi ako dostigne temperaturu, ako se ne ugasi ide u defrost.
Niko ne kaze da grije tad, nego samo odrzava temperaturu, a sta je do tad zagrijalo prostoriju mene ne zanima.

Kupite termometre pa onda pricajte "duva mlako, toplo, hladno, toplije itd" jer nekome je "duva toplo" 40C, a nekome 32C. A to je poprilicna razlika. Tako da, bez da znate temperaturu izduva, lovite u mutnom.

Ko ti je to trazio za centralno 18000?
Kula.Imamo svoju malu toplanu na mazut.Nismo pristali na cenu pa se grejemo uglavnom na klime svi.Tri zgrade.To je bila cena u nasoj sostvenoj reziji a dobili smo ponudu i od opstine da nas greje JP Komunalac za 25k mesecno 6 meseci.Naravno da smo odbili ponudu.

koliko kvadrata se greje i kakva je izolacija?Moje dve muse 12 greju 45 kvadrata sa solidnom izolacijom,i račun i potrošnja je 470 kw skupe i 150 jeftine struje.
Moje 2 Muse 12 za novembar potrosile 180kw ukupno. Stan 62 kvadrata, 23 stepena svuda... Pvc stolarija, spusteni plafoni i 10cm vune na spoljnim zidovima...

Imam utisak da si kupio Midea multisplit bas i samo u inat tim nekim većinskim preporukama na forumu.
A vec si poceo i da ga preporucujes kao dobar izbor, iako realno blage veze nemas kako ce se ponašati i raditi kad zagudi...
Isti si ti kao i oni sto preporucuju zarad lične koristi, a i isti kao i oni sto preporucuju nesto o čemu su samo citali ne tim nekim okolnim forumima.
Tvoj utisak o meni i mojoj kupovini me ne zanima, zato ga zadrzi za sebe.
Sve do sada sam pričao svoje iskustvo samo, nikada nisam pljuvao po ni jednom brendu a odluku sam doneo na osnovu zdravog razuma i iskustva ljudi koji su baš taj proizvod koristili tokom zime. Brend koji pominješ imam i pre multisplita, koliko sam zadovoljan govori i to da sam se odlučio da ga kupim opet.
Zar stvarno mislis da bih odluku doneo samo na osnovu onoga što "većina" ovde kako ti kažeš preporučuje.
E pa vidiš postoje ljudi koji se zovu inžinjeri, koji mnogo više toga znaju i bave se ovim citavog zivota, pa eto nije loše raspitati se malo više i dalje od same forumske diskusije.
Nisam od onih koji guraju svoje kao najbolje, ali nemam razloga ni da kazem da je loše.
Izneo sam merenja potrošnje, slikao i postavio ovde, klime lepo greju, moduliraju odlično, održavaju temperature po sobama odlično i to je to.

Taj naknadni je vjerovatno spojen direkt na napajanje pa radi stalno. U tvornickih bi prebalo da se pali samo po potrebi
Naknadni grejač tacne radi na termostat, spojen je direktno na struju i ne kontroliše ga rad klime uopšte.
To znači da ne radi stalno, već se pali kada je napolju -1 i gasi kada je temperatura 0 bez obzira da li klima radi ili ne, troši oko 80w, bar ovaj kod mene.

Noćas Fujitsu celu noć bez ijednog defrosta u 17 kvadrata setovan na 23°C. Jutros izluftiram i otvorim vrata da malo zagreje hodnik i druge sobe, nakon 45 minuta rada ulazi u defrost koji traje 11 minuta. Potrošnja tokom defrosta 400-500wh.
Znači, ako klima radi na 200-300wh retko će ići u defrost. U mom slučaju to se postiže na dva načina: smanjenjem zadate temperature na daljincu ili još pametnije zatvaranjem vrata (smanjenjem kvadrature koju greje).
Potrošnja nakon defrosta ide do 800wh ali se ubrzo stabilizuje na 600wh, a kvadratura sa otvorenim vratima 55kvadrata.

Poslednja izmena:
Ja ne koristim klimu za grejanje tako da je ne palim još od septembra. Trenutna potrošnja (tuya smart socket) u decembru je 270w. Klima troši 1w/h na standby, što se uklapa u ovih 12 dana decembra (12 dana x 24h x 1w=288w). Klima ima fabrički grejač spoljne jedinice od 200w. Što znači da se do sada nije palio sam od sebe, baš ću da ispratim ovih dana kada bude temperatura u minusu da li se pali ili ne.

@East46 Ne znam ali mislim da klima treba da bude u modu grejanja da bi se grejač palio. Ako hoćeš prebaci je u mod grejanja da bi bili sigurni. Inače koja je klima u pitanju?

Prešao sam nedavno u drugi stan od 30 kvadrata gde nije centralno grejanje već etažno na struju ukupne snage 6kW. Vlasnik kaže da mi je, dok nije mnogo hladno, možda bolje da se grejem na klimu. Klima je neka Bergen i nemam pojma kakva je. Probao sam juče i vidim da na svakih oko sat vremena (možda malo manje, nisam siguran) prestaje sa radom i ispisuje grešku H1 što potom guglanjem shvatam da predstavlja defrost. Da li je to previše često?

Koristio bih je za početak dan ili dva, da shvatim koliko troši za održavanje neke prijatne temperature (to ću otprilike preko brojila, još nisam nabavio pametnu utičnicu).

Verujem da je već bilo pisano, ali mi search nije od neke koristi - da li je generalno preporuka da klimu nikada ne gasim, već da preko dana držim na npr. 23/24, a noću spustim na npr. 21/22? Šta radite ako nema nikog u stanu veći deo dana?

Dakle, klima bi trebalo da radi non-stop i kad nisam tu, efikasnije je nego da kupim wifi utičnicu pa da je npr. ugasim pri izlasku iz stana i 2-3h pred dolazak upalim? I to mi je onako, šta znam, generalno sam skeptičan oko ostavljanja uređaja uključenog dok nisam tu.

Zdravo svima,
zamolio bih vas za savet oko izbora klima uređaja.

Prvenstveno bi ih koristio za grejanje, tako da mi je najvažnija pouzdanost na nekom malo jačem minusu
a u prilogu je i plan prostorija u kući.

Kuća je izolovana stiroporom od 5 cm, planiram da do nove god stavim i staklenu vunu (10 cm) na tavan,
stolarija je PVC.

Budžet je nekih 2000 eur, naravno +- par stotina.
Najradije bih uzeo neku dobru Japansku 18-ticu za dnevnu sobu, a u spavaćim sobama može i nešto kinesko ali da je malo tiše zbog spavanja.
Naravno spreman sam da razmotrim sve predloge.

Hvala unapred svima.

Prilozi

• Plan.jpg
    Plan.jpg
    77.4 KB · Pregleda: 39
Mislim da bi sa jednom Amber 12 ili LT12, ako se postavi naspram vrata ka hodniku, mogao da pokriješ tu dnevnu sobu i da malo dobaciš do spavaćih. Teško da ćeš se u 2000€ uklopiti za to što si zamislio.

Zdravo svima,
zamolio bih vas za savet oko izbora klima uređaja.

Prvenstveno bi ih koristio za grejanje, tako da mi je najvažnija pouzdanost na nekom malo jačem minusu
a u prilogu je i plan prostorija u kući.

Kuća je izolovana stiroporom od 5 cm, planiram da do nove god stavim i staklenu vunu (10 cm) na tavan,
stolarija je PVC.

Budžet je nekih 2000 eur, naravno +- par stotina.
Najradije bih uzeo neku dobru Japansku 18-ticu za dnevnu sobu, a u spavaćim sobama može i nešto kinesko ali da je malo tiše zbog spavanja.
Naravno spreman sam da razmotrim sve predloge.

Hvala unapred svima.
U dve prostorije od 20m2 po jedna Fujitsu KMCC ili KMTA12.U prostoriju od 40m2Fujitsu LTCA12 ili KMTA18.Koštaju isto ili slično.KMTA18 ima odličnu modulaciju i kulturu rada.LT je isto odlična klima.Obe klime imaju Twin Rotary kompresore LTCA Sanyo a KMTA18 Mitsubishi kompresor.

Dakle, klima bi trebalo da radi non-stop i kad nisam tu, efikasnije je nego da kupim wifi utičnicu pa da je npr. ugasim pri izlasku iz stana i 2-3h pred dolazak upalim? I to mi je onako, šta znam, generalno sam skeptičan oko ostavljanja uređaja uključenog dok nisam tu.
Zidovima u zavisnosti od materijala treba do 72 sata da zauzmu neku svoju temperaturu. Znači ako ti klima malo radi malo ne radi zidovi su hladniji nego da kluma radi non stop. Samim tim klimi treba mnogo više energije i što je u tvom slučaju važnije VREMENA da postigne zedatu temperaturu. Inače ako pričamo o inverzer klimi onda sve ovo važi a ako pričamo o klasičnoj klimi onda važi ono što si ti hteo da radiš, jer nije isto. Klasična klima nikada ne može da isde ispod 50% vremena rada kompresora, tako je kako je. Al i ako je klasična klima iskoristi lepo vreme pa prištedi centralno grejanje.

Midea klima, MSFABU 12AHRDNX, radi okej, povezao sam je na wi-fi za minut. Je l normalno da mi pokazuje indoor temp 26 a zadato je 22. Dok je tako ona non stop cas izduvava topli bas vazduh, pa onda odrzava kao, pa se podigne poklopac skroz...

Ima li kakve veze wi fi sa ovim da vadim smece ili ovako "treba" da radi...
Probaj Follow me funkciju, ako je imaš. Kod mene tada održava tačno zadatu temp. Midea Alleasy Pro

Zidovima u zavisnosti od materijala treba do 72 sata da zauzmu neku svoju temperaturu. Znači ako ti klima malo radi malo ne radi zidovi su hladniji nego da kluma radi non stop. Samim tim klimi treba mnogo više energije i što je u tvom slučaju važnije VREMENA da postigne zedatu temperaturu. Inače ako pričamo o inverzer klimi onda sve ovo važi a ako pričamo o klasičnoj klimi onda važi ono što si ti hteo da radiš, jer nije isto. Klasična klima nikada ne može da isde ispod 50% vremena rada kompresora, tako je kako je. Al i ako je klasična klima iskoristi lepo vreme pa prištedi centralno grejanje.
Klasična klima je u pitanju. Prvi put u životu je koristim da greje, videću malo da je testiram u raznim scenarijima i uporedim sa potrošnjom kotla na struju, s tim što mi merenja neće biti mnogo precizna jer spoljne temperature dosta varijaju ovih dana.

Ako je klasična dvanaetica ona troši maksimalno 1.2 kwh električne energije, pod uslovom da je dvanaestica. A obično troši između 0.5-1kwh, tako da nemoj ni da porediš sa kotlom za centralno grejanje, sigurno je ekonomičnija. Samo je pitanje koliko dugo u zimu može da greje jer nije inverter. Dok greje super, kad ne može više pali centralno nemoj da je mučiš. Moj prijatelj ima Gree 18-cu i gura do -5, nakon toga baj baj grejanju je kraj.

Trebalo mi je malo da resetujem lozinku ali evo da oddgovorim posto sam preporucio Fujitsu i Daikin
Ja imam i Fujitsu i Daikin, nisu klime bez mana ali su vrlo dobri proizvodi. Sa moje tacke gledista Fujitsu a i (ulazni) Daikin pruzaju siguran kvalitet izrade i dobro grejanje (u KW) za i dalje ok cenu. Dakle i stare Fujitsu r410a i nove r32 su dobre i nemaju nekih velikih mana. Šta su velike mane koje imaju često kineski brendovi:
1) loša kultura rada tj modulacija. Ja klimu koristim u u aprilu i neću da se kuvam, želik da može da duva i na 250 i na 2000w
2)netačan termostat - i fuji a posebno daikin imaju jako tačne i precizne termostate
3) elektronika jako retko ili nikad ne brljavi - daikin ima osetljiv defrost algoritam ali mom drugu na midea wik12 pali defrost na 10c (?!)
4) završen proizvod. Nema wifi ali i bolje da ga nema kad vidim koliko se muče članovi sa svojim Hisense klimama da im radi aplikacija i neke fukcije jasno je da je u polu proizvod.

I ja bih da imam novca uzeo Mitsubishi LN ili Daikin Sarara Ururu ili Panasonic od 3000e, ali Daikin ulazni i Fuji su 20-30.000 skuplji od klima koje su možda dobre a mpžda i imaju neku falinku.

Za mene je izbor jasan, zato i preporuka

3) elektronika jako retko ili nikad ne brljavi - daikin ima osetljiv defrost algoritam ali mom drugu na midea wik12 pali defrost na 10c (?!)

Imam Midea Wik 12 i Midea Wik 9. Tačno je, pale defrost i na +10, nije mi uopšte jasno zašto se to dešava. U stvari, 12icu sam uhvatio samo jednom ili dva puta da je upalila defrost, dok mi devetka jako često pali defrost. Primetio sam da to češće radi kada je velika vlaga i kada je podešena na 24 stepena. Mislim da mi u poslednjih 24 sata nije radila nijedan defrost, ali apsolutno mi nije jasno po kom algoritmu radi te defroste. Jeste da to traje minutu, ali dok posle ponovo krene da greje prođe po nekoliko minuta. Čudno mi je sve to, jer 12ica uopšte ne pali defrost, a i ova devetka se ne muči jer mi je soba desetak kvadrata, a nije ni spoljni zid...

Vrh Dno