Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pozdrav! Treba mi pomoć oko odabira grejanja za stan. Stara gradnja, zid 2 reda supljih cigala, nova sestokomorna stolarija sa 3 stakla, drugi sprat, kontinentalni deo. U toku je renoviranje pa trazim najbolje resenje za grejanje. Trenutno je u stanu jedna klima - Panasonic CS/CU-RE12GKE (mislim da je 4,2kW), na slici oznacena crveno. Stara klima ali vrlo malo koriscena, mozda aktivno 1-2 zime. S obzirom da ne mogu ceo stan da grejem tom klimom, treba mi predlog kako dalje.

Primarna ideja je bila da ovu klimu okrenem na suprotnu stranu, da greje dnevnu sobu, a da u spavacu dodam jos jednu klimu (mislio sam neki Fujitsu 12) iznad ulaznih vrata i tako pokusam da grejem ceo stan.
Druga varijanta je da uzmem multi sistem koji bih stavio u spavacu, decju i kuhinju, a da Panasonic prebacim u dnevnu. Trenutno je na akciji Mitsubishi MXZ-3F54VF3-E1, jedna 9 i 2x12 za nekih 1800e.

Da li se odluciti za multi sistem ili ne? Moze i neki drugi predlog naravno

Pozdrav! Treba mi pomoć oko odabira grejanja za stan. Stara gradnja, zid 2 reda supljih cigala, nova sestokomorna stolarija sa 3 stakla, drugi sprat, kontinentalni deo. U toku je renoviranje pa trazim najbolje resenje za grejanje. Trenutno je u stanu jedna klima - Panasonic CS/CU-RE12GKE (mislim da je 4,2kW), na slici oznacena crveno. Stara klima ali vrlo malo koriscena, mozda aktivno 1-2 zime. S obzirom da ne mogu ceo stan da grejem tom klimom, treba mi predlog kako dalje.

Primarna ideja je bila da ovu klimu okrenem na suprotnu stranu, da greje dnevnu sobu, a da u spavacu dodam jos jednu klimu (mislio sam neki Fujitsu 12) iznad ulaznih vrata i tako pokusam da grejem ceo stan.
Druga varijanta je da uzmem multi sistem koji bih stavio u spavacu, decju i kuhinju, a da Panasonic prebacim u dnevnu. Trenutno je na akciji Mitsubishi MXZ-3F54VF3-E1, jedna 9 i 2x12 za nekih 1800e.

Da li se odluciti za multi sistem ili ne? Moze i neki drugi predlog naravno
Spavaća, dečija i dnevna su ti na istoj strani i ja bi tu stavio multi split sistem (ja ga imam i radi extra) a staru prebaci u kuhinju. Ovako bi smanjio metrazu instalacije i koštalo bi manje.
Inače potrošnja je manja na multi split sistemu, to sam lično merio jer imam isti brend i iste klime, samo su 3 u multi a 1 posebna. Otprilike je potrošnja manja od 10-30%.

Ja sam mislio uzeti multi ali su me odgovorili ljudi. Jer kad ide u defrost gubis grijanje na sve 3 unutrašnje. Kad se vanjska pokvari nemas nigdje grijanja.

Da, sve je to meni jasno, ali ako uzmem samo jednu klimu, ako se pokvari ponovo nemam grejanje. 3 pojedinacne da postavim tesko jer se radi o zgradi, a i cena je priblizna ovoj multi varijanti.

Koja je cena ugradnje multi split sistema?

Poslednja izmena:
Panasonic neka greje 18m2.U spavaću sobu Daikin 09.U dečiju sobu Fujitsu LMCE09 i u kuhinju LMCE 09.

Da, sve je to meni jasno, ali ako uzmem samo jednu klimu, ako se pokvari ponovo nemam grejanje. 3 pojedinacne da postavim tesko jer se radi o zgradi, a i cena je priblizna ovoj multi varijanti.

Koja je cena ugradnje multi split sistema?
Ne pričam samo o mm iskustvu, postoji čitava zgrada koja se godinama greje na istom sistemu i brendu bez ikakvih problema.
Ne razumem to ako se pokvari, pa kome se klima pokvarila u deset godina rada, ja takvog ne znam.
Prvo manje troši, drugo imaš jednu spoljnu, a cena je skoro pa ista kao posebne klime.
Na tebi je da odlučiš.
Ne želim drugima da odgovaram i da nekoga ubedjujem u ono što vidim, samo kažem svoje iskustvo.

Ima na jednom drugom mestu, lik se javio da mu je kompresor u LUCA 12 zveknuo posle 8 godina i da sam kompresor kod uvoznika košta skoro kao i nova klima. Najveći majstor i poznavalac klima uređaja (tako bar tvrdi srpska internet zajednica) se ekspresno javio u fazonu, ako nije vakuumiran sistem dobro da je i toliko izdržala. - Bitno je da se okrivi neko drugi, nikako da se dozvoli da se čuje da se to događa brendu koji se promoviše i uvaljuje. Na kraju se ispostavilo da uopšte nije kompresor, mada je sve to rešavao ovlašćeni servis. Uglavnom oteglo se to.... :)

Ako ne poznaješ nikoga, ne znači da nikome nije. Svakog dana nekome klima ispusti dušu. Ako su kineske, zna se, fabrika je kriva. Ako su japanske onda je do nekog drugog. :)

Ljudi, mi smo zemlja trećeg sveta i zna se da ka nama ide uglavnom škart, počevši od hrane, preko odeće/obuće pa do električnih uređaja. Kontrola kvaliteta ovde skoro ne postoji i to svi svetski brendovi koriste da prodaju robu koju uređene zemlje neće. Kinez, Japanac, Tajvanac, Rus... Svi na nas gledaju po istom principu.

Ma uopšte ne mora da znači da je škart. Jednostavno i najsavremenija vojna ili svemirska oprema koja prođe raznorazna testiranja podbaci. Samo japanske klime su izuzete od toga. :D

Imam vox invertera iva 1-12 , grejem sobu 16 kw.
Stavio sam kontrolno brojilo da proverim potrosnju za 7 sati rada potrosi 6.5 kw da li ke to ok ili nesto nije u redu?
Cini mi se da radi punim kapacitetom i kada dostigne zadatu temperaturu

Stavio sam kontrolno brojilo da proverim potrosnju za 7 sati rada potrosi 6.5 kw da li ke to ok ili nesto nije u redu?
Prvo nam reci kakva je izolacija i stolarija i imas li kakav termostat da vidis da li prelazi zadanu temperaturu i koliko

pa trosi podosta. ispade 1kw po satu. a realno bi trebala oko 500-600w max. kod mene hisense radi na 450w a grije veci prostor slicne izolacije

Ne znam, neka se javi neko iskusniji, ja sam isto novopecen sa klimama. Ako je ok izolacija jedino ostaje da fali plina ili neki djavo da je sa njom. jesi pokusao na jace duvanje staviti pa porediti naspram automatskog ventilatora, pa npr ifeel opciju da vidis da ne blokira samo na odrdjenoj opciji... Kod mene bolje rasporedjuje toplotu kada je jaci ventilator, tipa 3 od 5

Ne znam, neka se javi neko iskusniji, ja sam isto novopecen sa klimama. Ako je ok izolacija jedino ostaje da fali plina ili neki djavo da je sa njom. jesi pokusao na jace duvanje staviti pa porediti naspram automatskog ventilatora, pa npr ifeel opciju da vidis da ne blokira samo na odrdjenoj opciji... Kod mene bolje rasporedjuje toplotu kada je jaci ventilator, tipa 3 od 5
I ja sumnjam na gas, a nisam bas nesto puno cackao, uglavnov ventilator ja na automatskom rezimu.
Ifeel kad stisnem pokazuje temperaturu u sobi ako se ne varam

Moji greju otprilike isti toliki prostor bez izolacije, danas sam gledao troši negde oko 400w, evo danas od ranog jutra potrošili manje od 6,5Kw, tako da 1kw po satu je previše zaista, može da povuče kad se upali trenutno, ali ceo dan tu nešto nije u redu.

Ознака 9 или 12 ништа не показује за снагу грејања. Ја са 9-ком грејем горњи спрат, неких 45 квадрата отприлике. Осим климе подједнако битно, чак и битније је какав је простор који се

Ne bih da ti stajem na muku...Meni Gree Amber komfort sa kojim grejem oko 35kv.toliko.pa i manje potrosi za ceo.dan..Ali.ja klimu imam manje od mesec dana..tako da sam isto nov.. u ovom svetu..ali verujem.da.ces ovde naci neki odgovor..

Nešto debelo ne štima. Ili si loše sračunao potrošnju, ili je klima neispravna. Sad sam bacio oko na merač, 12LT u 30kvm održava 23°C i vuče 218W
Izolacija spolja stiropor 5 cm, pvc stolarija, zadata temperatura 23 c na daljinskom pokazuje toliko.
Jesu li ti obe cevi POSEBNO izolovali? Ako se obe cevi dodiruju i leže u istom izolacionom crevu, onda klima troši a ne greje jer se razmena energije odvija između cevi, pa se gas ohladi pre nego dospe do umutrašnje.

Nešto debelo ne štima. Ili si loše sračunao potrošnju, ili je klima neispravna. Sad sam bacio oko na merač, 12LT u 30kvm održava 23°C i vuče 218W

Jesu li ti obe cevi POSEBNO izolovali? Ako se obe cevi dodiruju i leže u istom izolacionom crevu, onda klima troši a ne greje jer se razmena energije odvija između cevi, pa se gas ohladi pre nego dospe do umutrašnje.
Posebno su 2 ona bela creva, uglavnom par dana gledam radi dnevno 7-8 sati, vrti se oko 1 kw/h.

Ajde pokusaj par sati stavi na malo jaci bentilator a zadaj temperaturu 23-24 koliko ti vec odgovara pa vidi kako ce se ponasati. Ja bi zovnuo nekoga da to prekontrolise

Koje su to uticnice sto mere potrosnju?
Neka preporuka od vlasnika istih 🤔

Vrh Dno