Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

A ***, sta ces, nije do mene, do zene je :) Prosle sezone je draga radila od kuce, 25C je bio minimum koji je dozvoljavala. Ako vidi 24.8C na termometru, odmah prokomentarise "malo je sveze ovde, a?", ja u sorcu i majici, bos, lepim se za garnituru, a ona vunene carape, termo trenerke, duks, a najjace mi je kada je vidim sa kapuljacom xD. Ali to je do nje, losa cirkulacija, malokrvnost, sta vec. Ove godine je na porodiljskom, izgleda da su hormoni u trudnoci i nakon trudnoce odradili svoje, sada je (meni) prihvatljivije. :)
Ove godine srecom ne koristimo njenu sondu, tako da 24-24.5C u dnevnom joj/nam je ok. Mada, primetio sam da se ni na 23.5C ne zali, ali jos uvek ne smem da rizikujem i setujem klimu na nize od 24C :)
Spavacu sada zbog bebca drzimo na 22-22.5C, osim kada je kupanje i presvlacenje, onda idu vise temp. Inace sam i tamo spavao bez pokrivaca, bukvalno bez odece na sebi. xD
Kamo srece da bude vise ovakvih postova..😁Ja kad na mob.preko app.primetim da je zena pojacala na 22c.odmah reagujem i smanjujem😁
@Sg kamikaza ne znam kako je moguce, ali ona kao da se vodi po spoljnoj temperaturi. Neverovatno, ali iz kreveta zna da je napolju neki malo ozbiljniji minus. Ne gledajuci uopste termometere po sobama niti vremensku prognozu na telefonu. Magija. :ROFLMAO:
Vremenom sam i ja navikao. Manje vremena u toplim prostorijama, vise u svojoj "hladnoj" 22-23C. A, ovo sto sam rekao da vidi na termometru 24.8C i da se odmah pozali, prokomentarise ona i da ne gleda u termometar, kad pogledam, imam sta i da vidim, temp stvarno za 0.xC ispod 25C. Realno, 26C joj je bilo ono, fino, ne toplo vec fino. Ona i leti, mnogo bolje podnosi vrucinu od mene. Bukvalno na 25C vec trazi da se iskljuci (setuje na vecu temp) klima, kaze hladnjikavo. o_O Jednostavno tako je bazdarena i to je to. :)
Moze se naravno i na 20-21C preziveti, ali utopljavanje od glave do pete, prekrivena onim vunenim jorganom od 30kg. :D
Ono sto joj ne smeta je cesto luftiranje. Nebitno da li je napolju +10 ili -10, brzo luftiranje moze uvek. Tako da to koristim maksimalno.

Ovo je prva sezona posle porodjaja i stvarno se vidi promena, cak i ona sama. Cudi se kako joj je ok na 24C. Mozda se najzad resetovala. :)
Nesmem da pomislim.sta bi tvoja zena rekka meni da je u stanu ova temperatura..🤣

Prilozi

• IMG_20221128_124108.jpg
    IMG_20221128_124108.jpg
    66.9 KB · Pregleda: 50
Poslednja izmena:
Prvo, ta klima je slaba za taj prostor i šta god da radi neće ugrejati kako treba. Drugo, ako je visok plafon u lokalu, računaj da se toplota "nabije gore" i zato ti deluje da isključuje pre vremena. Treće, ako ti je majstor rekao da je izmenjivač prljav, zašto to nije sređeno pre sezone? Da li su filteri čisti i da li je ikada rađen redovan servis kako dolikuje?

Mnogo je razloga zašto na tvoje pitanje može da se odgovori sa zato
U pravu si.Ta klima je preslaba za 45m2 slabo izolovanog poslovnog prostora.

Poslednja izmena:
Utičnica na kojoj sam planirao da povežem klimu nema uzemljenje. Nije ni nulovana. Da li je pametno povezati klimu na takvu utičnicu?

Nije pametno uključiti klimu u takvu utičnicu.

Не само да није паметно, него није ни дозвољено.

Posto sam nov u ovom svetu klimasa😁 neznam dali.necu prekrsiti neko pravilo ako pitam dali neko od vas kombinuje klimu sa prečiscivačem vazduha..?Dali to ima nekog smisla i efekta raditi..Dali klima uopste sem.grejanja-hladjena radi bilo koju funkciju od toga..Hvala na odg.ako sam.prekrsio neko pravilo slobodno opomenite..necu se ljutiti..

Klima sem prasine koja se zadrzava na filteru ne preciscava vazduh.

Da li je moguće da Fujitsu klima inverter 9ka toliko očajno sada greje prostoriju od 16m2?
Non stop nešto vrti napolju pola vremena duva hladno unutra. Nit minusa nit mraza.

Da li je klima podešena na Auto mod ili Heat.Koji je model klime da li ima izolacije brzinu postavi na auto.

Ne znam model tačno sećam se ima neku YG09 tako nešto oznaku, oko 400 evra + PDV
Na heat je naravno, slabo greje i powerful.
Mislim da je prosto 9ka smešna igračka za grejanje i 2m2.
Za hlađenje je odlična nema šta.

Ne znam model tačno sećam se ima neku YG09 tako nešto oznaku, oko 400 evra + PDV
Na heat je naravno, slabo greje i powerful.
Mislim da je prosto 9ka smešna igračka za grejanje i 2m2.
Za hlađenje je odlična nema šta.
Da li je nekoliko godina unazad grejala pa od ove godine ne uspeva da zagreje.Koliko je stara ta klima.ASYG09.Da li redovno čistiš filtere na unutrašnjoj jedinici na primer 2xmesečno ili svakih 10 dana.

Pozdrav svima. Ove zime ću prvi put na inverter da se grejem. Kuća od 75m2 korisne površine. Izolacija krova odlična, sa strane 5cm stiropor. Ugradio dve gree pular 12-tice. Na 23 sam ih uključio. U kući je 21. Grejao sam prošlih zima na pelet. Dve palete i možda još desetak džakova sam trošio. Videću kako ću da prođem ove zime. Za sad nam je toplo, ali ću izgleda morati još da dignem temperaturu. Da barem bude 22 u sobama. Videćemo novembar i posle decembar potrošnju pa kako bude.
U zdravlje svima!

Da imam kmta ali sada nisam mislio na njega nego na MHI zs-w. Fujitsu radi niže u prelaznom periodu ali sad su već približni ali izduv MHI opet topliji. Naravno daleko od toga da je izduv KMTA hladan, no no.
Inače ja bi voleo da posetim sve koji u samostokećoj kući drže 22 stepena i hodaju u gaćama. To može u ušuškanom stanu ili da kuća nije kuća nego više termos, tako da ta priča kod mene ne prolazi. Jao što nam toplooooo sedim u gaćama a kad dođeš kod njega ono svi u rolka džemperima. Ako stavite klimu na 22 ona ne daje u sobi više od 20, eventualno maksimalno 21.5. sad ja vas pitam, šta mislite koja je temperatura tog izduva? Više od 25 nije sigurno i to na izlazu od klime, već na metar to je prohladno. Da slažem se da je to dovoljno da doda temperaturu koja se gubi ali meni je to realno hladno a ne subjektivno kako neki tvrde.
Na koliko vam je setovana klima na hlađenju? Meni na 25 i meni super, a vama predpostvljam na 23, šta mislite koja je onda temperatura izduva, ne veća od 20. Hoćete da mi tvrdite da ste toliko senzibilni da osetite razliku od 5°C između grejanja i hlađenja? Svaka čast ako je tako, ali mislim da je to već posao za internistu kardiologa.
Pozzzz
Ako stavite klimu na 22 ona ne daje u sobi više od 20, eventualno maksimalno 21.5. sad ja vas pitam, šta mislite koja je temperatura tog izduva? Više od 25 nije sigurno i to na izlazu od klime, već na metar to je prohladno
Ne kapiram kakve veze ima na kolko je setovana sa toplotom na izduvu?valjda je bitna snaga koju koristi,na podesenih 22 moze da izbacuje 20stepeni na izduvu a moze i preko 50 ako šiba na max kad je veća temp.razlika unutra i spolja

Poslednja izmena:
Nikad
Da li je nekoliko godina unazad grejala pa od ove godine ne uspeva da zagreje.Koliko je stara ta klima.ASYG09.Da li redovno čistiš filtere na unutrašnjoj jedinici na primer 2xmesečno ili svakih 10 dana.
Nikad nije ni grejala kako treba.
Čist je filter ko suza, skoro sam ga oprao, nema od čega ni da se isprlja jer je u dnevnoj sobi. Kuća nema izolaciju, drveni prozori koji dosta dobro dihtuju.
Kažem opet 9ke su igračka očigledno za grejanje, nisam sam sebi jasan zašto nisam uzeo 12ku

Pošto sam nov u korišćenju invertera, zanima me na kojoj brzini vam je "fan". Meni su namestili na treću crtu i tako ga držim. Od čega zavisi brzina ventilatora i da li je pametnije da bude na "auto"?

Ознака 9 или 12 ништа не показује за снагу грејања. Ја са 9-ком грејем горњи спрат, неких 45 квадрата отприлике. Осим климе подједнако битно, чак и битније је какав је простор који се греје.

Pošto sam nov u korišćenju invertera, zanima me na kojoj brzini vam je "fan". Meni su namestili na treću crtu i tako ga držim. Od čega zavisi brzina ventilatora i da li je pametnije da bude na "auto"?
Kod mene je brzina na AUTO. Kako klima dostiže zadatu temperaturu na daljinskom tako se i brzina turbine smanjuje.

Ознака 9 или 12 ништа не показује за снагу грејања. Ја са 9-ком грејем горњи спрат, неких 45 квадрата отприлике. Осим климе подједнако битно, чак и битније је какав је простор који се греје.
Kod vas gore u Skandinaviji su brutalne izolacije. Gledam neki video na yt lik renovira neku kuci u Svedskoj iz 70tih. Skida sendvic izolaciju 2 puta po 20 cm vune....tavan ako nije bilo i pola metra.
Msm da sa 2 malo vece svijece mozes grijat do jedno -20 vanjske, ispod vec moras i trecu upalit i obuc majicu dugih rukava..

Ја сам у старој кући из 70-их, лоше изолованој, има око 10 цм вуне на тавану, требало би додати још 20 цм да буде ок. Зидови исто, али они нису актуелни за подебљавање.

Nikad

Nikad nije ni grejala kako treba.
Čist je filter ko suza, skoro sam ga oprao, nema od čega ni da se isprlja jer je u dnevnoj sobi. Kuća nema izolaciju, drveni prozori koji dosta dobro dihtuju.
Kažem opet 9ke su igračka očigledno za grejanje, nisam sam sebi jasan zašto nisam uzeo 12ku
Da li je majstor vakumirao sistem.Pitam zato što se sećam skoro identičnog problema kao što je kod tebe.Bila je u pitanju Fujitsu LLCE12 koja je loše grejala i duvala prohladan vazduh.Ispostavilo se da majstor nije vakumirao sistem nego je ispustio deo freona iz klime kroz instalaciju kao što se nekad praktikovalo na on/off klimama mada nije ni tada bilo prema pravilima zanata.Problem kod te LLCE je rešen tako da je freon izvučen iz klime i zamenjen novim izmerenim u gram prema specifikaciji.Sistem je vakumiran i problem je rešen.Unutrašnju jedinicu treba oprati bar jednom godišnje hemijskim sredstvom i vodom.Servisi to rade tako da nije loše da dođu i pogledaju.Zaprljana unutrašnja jedinica drastično smanjuje kapacitet hlađenje i grejanja klime a povećava nivo buke iz klime.

Ја сам у старој кући из 70-их, лоше изолованој, има око 10 цм вуне на тавану, требало би додати још 20 цм да буде ок. Зидови исто, али они нису актуелни за подебљавање.
10 cm na zidu i tavanu su ok. Nije po modernim zapadnim normama ali realno je sasvim solidna izolacija. Isto sam se zaprepastio kad sam vidio koliko vam je struja jeftina. Pogotovo uzimajuci standard u obzir...

Ne z
Da li je majstor vakumirao sistem.Pitam zato što se sećam skoro identičnog problema kao što je kod tebe.Bila je u pitanju Fujitsu LLCE12 koja je loše grejala i duvala prohladan vazduh.Ispostavilo se da majstor nije vakumirao sistem nego je ispustio deo freona iz klime kroz instalaciju kao što se nekad praktikovalo na on/off klimama mada nije ni tada bilo prema pravilima zanata.Problem kod te LLCE je rešen tako da je freon izvučen iz klime i zamenjen novim izmerenim u gram prema specifikaciji.Sistem je vakumiran i problem je rešen.Unutrašnju jedinicu treba oprati bar jednom godišnje hemijskim sredstvom i vodom.Servisi to rade tako da nije loše da dođu i pogledaju.Zaprljana unutrašnja jedinica drastično smanjuje kapacitet hlađenje i grejanja klime a povećava nivo buke iz klime.
Ne znam veruj mi. Znam da hladi savršeno normalno celo leto godinama.
Ako imaš neki proveren servis sa nisu je*ivetri vaćaroši pošalji na PM da ih pitam za savet ili sa dođu pogledati

Isto sam se zaprepastio kad sam vidio koliko vam je struja jeftina. Pogotovo uzimajuci standard u obzir...
Струја је поскупела драстично почевши од прошле зиме. Подели ово са 10 за цене у евро-центима. И ово је само цена енергије, дистрибуција се наплаћује одвојено.
Screenshot_20221201_213629.jpg

Kod vas gore u Skandinaviji su brutalne izolacije. Gledam neki video na yt lik renovira neku kuci u Svedskoj iz 70tih. Skida sendvic izolaciju 2 puta po 20 cm vune....tavan ako nije bilo i pola metra.
Msm da sa 2 malo vece svijece mozes grijat do jedno -20 vanjske, ispod vec moras i trecu upalit i obuc majicu dugih rukava..
U Skandinaviji su zime duge i hladne, mnogo više nego kod nas na jugu, zato su i standardi za izolaciju veći. Kod nas je 10 - 12cm standard, plus su kuće malterisane - starije gradnje, tako da mi ne stavljamo malo izolacije, već nema potrebe za takvom kao na severu Evrope.
Mi smo zemlja medju vodećima u Evropi sa sunčanim danima, tako da to nije pitanje standarda, već vremenskih uslova.

Juče sam pisao ali nesto se desilo pa mi se nije objavio post ili je neki prebačaj do mene...

Kako se ponašaju vaši filteri kada ih vadite ? Kod mene u obe klime one mrežice onako malo izvitoperene i zapinju po saću kada ih vadim, tačno čujem kako stružu i zamišljam one limiće osjetljive kako se krive

Kod mene na klimi ima zaštite od plastike i nije moguće da filter dodirne izmenjivač.Ima negde oko 2cm praznog prostora između filtera i izmenjivača pri vrhu je manji razmak ali isto ima zaštitna rešetka od plastike.Filter lepo klizi kroz one vođice levo i desno.

Kod mene na klimi ima zaštite od plastike i nije moguće da filter dodirne izmenjivač.Ima negde oko 2cm praznog prostora između filtera i izmenjivača pri vrhu je manji razmak ali isto ima zaštitna rešetka od plastike.Filter lepo klizi kroz one vođice levo i desno.
kod mene je odmaknuto pola cm, imaju vodilice. ali zadnji dio filtera je iskrivljen prema unutra plus malo su mrezice ivitopirene pa zapinju na samom vrhu. Ako se pokrime oni limići, klima losije radi zbog cirkulacije vazduha jel da ?

Ne bi ttebalo da ima krivih limova na izmenjivaču ali ako i ima neki iskrivljen nije problem postoji alat kojim mogu da se isprave.

Vrh Dno