Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Aha, pa sad nek se javi neko pametniji ali mozda bi moglo praviti mali problem zbog oticanja kondenza, sve zavisi gdje se tacno nalazi odvod i koliki je taj ugao

Naostren sam na Fujitsu ASYG12KMCC, ili je Daikin C35C bolje resenje ?

Pozdrav iskusnijim "klimašima", imam jedan problem na koji se niko nije žalio do sad. Jedna od ugrađenih klima koje imam nije idealno vodoravno ugrađena, tj. u u gornjim tačkama serviser je previše stegnuo i kako je stiropor izolacija on se ulubio, skupio a klima stoji ukoso. Problem nije samo u estetici nego ta spoljna se čuje drugačije od ostalih, identičnih klima, kao da nešto češe, šušti blago i posebno kada pokreće kompresor oseti se i vibracija iako imaju postavljene gume. Zvao sam servisera koji je ugradio i kaže da on ne može sad ništa, eventualno da podbaci gumu pod zadnji deo kako bi je izravnao ali ni to još nije došao da uradi. Pitanje, da li smeta klimi što nije ravna, da li je to uzrok tog zvuka i vibracija?
Nakon tih zvukova koje opisujes a koje imam i ja,i koji nisu normalni, odem i vidim da ni moja klima nije bas u vagi,nista morat cu ispraviti. Najlaksa metoda mozda podbaciti nesto pod klimu da je izravna,jer je meni vanjska nepristupacna,tj moram s prozora cackati oko nje

LLCE, LLCA je imala bagove, ja menjao maticne ploce na dve devetke.

Kada sam sracinao da mi za split sistem sa dve unutrasnje jedinice treba nekih 140.000din + 20.000-30.000 ugradnja, nije mi bilo dobro.

Da li moze neko da mi kaze koje klime u jeftinijoj klasi su ualovno receno "dobre"?
Mislim na , VOX, FOX, TELSA, VIVAX. da sada ne navodim modele jer nista i ne razumem osim toga da li je 9, 12 ili 18.

I na stabi trebao da obratim paznju osim na to da li je 9, 12 ili 18. Tj. sta je od funkcija (modela) bas pravi razliku. Vidim da BOSCH-ove klime nisu mnogo skuplje od gore navedenih 12-ica.

Ja takodje moram da imam u vidu da mi trebaju najmanje 2 klime jedna za sobu od 15m2 druga za sobu od 20m2 i opet mi zbog rasporeda ostaje 50-ak m2 ne grejanih (kupatilo, kuhinja, hodnik, i treca soba koja ce biti trpezarija). Tako da meni razlika od 20.000 po inverter klimi nije mala jer moram najmanje 2 da uzmem i jos nesto za ostatak prostorija, tipa norveki ili TA (koje bi gledao da izbegnem ali kako stvari stoje, tesko :( )
Izolacija, stolarija?
Najjeftinija ti je Vox IVA5-12JR1, imas je za 40100din u Dijaspora shopu. Od boljih Fujitsu 12 LLCE.

Ljudi opet ja.
Zakljucio sam da ce mi za kucu trebati 3 invertera. Sta od ovoga je najbolje???

VVOX IVA 5-12JR
VOX IVA 6-12JR
VOX IVA 7-12HR
WHIRPOOL SPIW 309L

Da li postoji neka bitan razlika i kvalitetu i grejanju imedju ovih VOX modela i kakava su iskustva sto se tice grejanja zimi na minusu ako ih je neko imao.

Da ponovim za svaki slucaj, u pitanju je kuca, po jedna klima 12- u svaku od tri sobe, stolarija PVC, izolacija dupli sendvic zid (puna cigla-vazduh-pina cigla ~50cm ukupnondebljina zida.)
Ploca nema, "odignuta" kuca od zemlje, kara tavan (zemljani tavan)

Prva soba ima 20m2
Druga 15m2
Treca 12m2

Iz prve dve sobe moze da bije i u hodnik, a iz trece u kuhinju.

Hvala.

LLCE, LLCA je imala bagove, ja menjao maticne ploce na dve devetke.

Izolacija, stolarija?
Najjeftinija ti je Vox IVA5-12JR1, imas je za 40100din u Dijaspora shopu. Od boljih Fujitsu 12 LLCE.

NA LLCE sam mislio ... sad je pitanje, bolje ici na LLCE iako je stariji ili ovaj model KMCC ?
Neznm dal iko na forumu imo iskustva sa KMCC ?

Sve tri iva klime su iste razlika je boja i wifi.
Nema to kulturu rada ko skuplje a i zna da krcka pucka otkaci sa wifi ali ipak od tih jeftinih je najbolje. Nisam se grejao po minusu pa nemam iskustva

Nakon tih zvukova koje opisujes a koje imam i ja,i koji nisu normalni, odem i vidim da ni moja klima nije bas u vagi,nista morat cu ispraviti. Najlaksa metoda mozda podbaciti nesto pod klimu da je izravna,jer je meni vanjska nepristupacna,tj moram s prozora cackati oko nje
S obzirom da i kod tebe se to čuje onda to potvrđuje moje sumnje da zbog kosine se to dešava. Nažalost nisam bio prisutan kada su ugrađivali klimu da to odmah rešim. Sad ganjanje i traženje ko će posle ovlašćenih servisera popravljati...

Ja imam Iva5-12jr vec dve sezone odradila, odlicno greje i na minusima, plastika krckala u pocetku posle ne, kao da se razradila. Od jeftinijih najbolji izbor, wifi ne koristim.

Ako nema razlike izmedju navedenih Vox invertera onda cu da kupim najpovoljnije, gde ih nadjem oa bolona Iva5-6 ili 7.

Po vama bi morao da uzmem 3 invertera, cime bi prema rasporedu trebalo da pokrijem celu kucu buduci da je u jednom nivou.

To bi me u najboljem slucaju izaslo 140.000din. + da racunam jos nekih 30.000 ugradnja, osim ako neki servis da neki popust da ugradi tri od jednom. Na kraju 1600€ ode na grejanje. :(:(:(:(, Ali sam time resio i hladjenje leti.

Za spoljnu izolaciju ove godine nemam para, a ni vremena posto se ona ne radi na manje od 10
stepeni spoljne temperature. sve u svemu izacic e me jeftinike bar racun za steuju sa imverterima nego da kupujem 4-5 norveskih radijatora od 2.5kw.

Srecno.

Ako nema razlike izmedju navedenih Vox invertera onda cu da kupim najpovoljnije, gde ih nadjem oa bolona Iva5-6 ili 7.

Po vama bi morao da uzmem 3 invertera, cime bi prema rasporedu trebalo da pokrijem celu kucu buduci da je u jednom nivou.

To bi me u najboljem slucaju izaslo 140.000din. + da racunam jos nekih 30.000 ugradnja, osim ako neki servis da neki popust da ugradi tri od jednom. Na kraju 1600€ ode na grejanje. :(:(:(:(, Ali sam time resio i hladjenje leti.

Za spoljnu izolaciju ove godine nemam para, a ni vremena posto se ona ne radi na manje od 10
stepeni spoljne temperature. sve u svemu izacic e me jeftinike bar racun za steuju sa imverterima nego da kupujem 4-5 norveskih radijatora od 2.5kw.
Moj komšija je ugradio ove godine Vox 6kom u kući, za sada se ne žali.

Budi spreman da u najhladnijim danima možda moraš da pojačaš to grejanje nekim kaloriferom ili bilo kojim drugim izvorom toplote. Vox je ok klima (i ja je imam), ali prostor bez izolacije može da zahteva ozbiljnu toplotnu snagu da se zagreje u najhladnijim danima, a klime tada i daju najmanje toplote. Znači, imaj bar neku najobičniju grejalicu spremnu, za svaki slučaj.

Budi spreman da u najhladnijim danima možda moraš da pojačaš to grejanje nekim kaloriferom ili bilo kojim drugim izvorom toplote. Vox je ok klima (i ja je imam), ali prostor bez izolacije može da zahteva ozbiljnu toplotnu snagu da se zagreje u najhladnijim danima, a klime tada i daju najmanje toplote. Znači, imaj bar neku najobičniju grejalicu spremnu, za svaki slučaj.
To je odlika svih toplotnih pumpi koje koriste vazduh kao izvor energije, samo je kod nekih osetan pad kapaciteta, a kod drugih manje.
Retke su zime sa velikim minusom, ali uvek treba imati alternativu.

Amber premium i comfort su nebo i zemlja. Tvoj amber modulira nisko, dok amber premium nece, oko 400-500 w. Medjutim sto se tice sirove snage amber premium(nordic) izbacuje ko ta 2 ambera standarda. Razlika se najlakse vidi po vanjskoj jedinici, amber standard/comfort ima 33.5kg vanjsku, amber premium 45 kg. Za vece slabije izolovane prostore, Amber Premium. Za manje ususkane Amber Comfort
Koliko mogu da ocekujem modulaciju Amber komforta..Greje se nekih 25kvadrata(dnevna,kuhinja,hodnik wc) u stanu nova pvc bez spoljne izolacije..,decija soba ima svoju ta 3.5kw.Imam je nekih desetak dana,hvali mi bezicni merac potrosnje..kad to kupim javljam utiske

Koliko mogu da ocekujem modulaciju Amber komforta..Greje se nekih 25kvadrata(dnevna,kuhinja,hodnik wc) u stanu nova pvc bez spoljne izolacije..,decija soba ima svoju ta 3.5kw.Imam je nekih desetak dana,hvali mi bezicni merac potrosnje..kad to kupim javljam utiske
Neko skoro napisa da ide do 190W, sada je pitanje na kojoj jacini izduva jer npr gree viola na fan 1 ne spusta ispod 440w, dok na fan 2 ide do 300w, a npr kod midea extreme koja god da je jacina spusta do 240w.

Pozdrav,
Trebala bi mi inverter klima koja bi grejala i hladila prostor od 38m2. Koliko sam razumeo čitajući forum, to bi bila neka 12ica. Na objektu je odradjena izolacija 8cm stiropor i svugde je pvc stolarija. Plafon je visok 2.1m. U toj prostoriji će biti psi, tako da nije presudna buka unutrašnje jedinice i možda je bolje da bude što više energetski efikasna nego što tiša. Ja sam gledao Midea Breezless, ali vidim da je ne hvale mnogo što se tiče grejanja. Ako imate nekakav predlog za klimu, rado bih da ga čujem? Budžet je idealno oko 70k, ali ukoliko ima nesto baš kvalitetno do 90k mogao bih toliko da priuštim.

Koliko stepeni treba za pse?
Fujitsu LUCA 12 je preporuka za normalne uslove (stan, kuća) do 35-40m2.

Koliko stepeni treba za pse?
Fujitsu LUCA 12 je preporuka za normalne uslove (stan, kuća) do 35-40m2.
Pa otprilike kao za ljude, moze malo nize oko 21 stepeni. Takodje sam gledao i ove dve klime Midea AG-12NXD1.WIK i Vivax ACP-12CH35AEYI (za nju sam negde procitao da je nesto slicno kao Midein oasis plus, ali nema mnogo recenzija o njoj).

38m2 nije mali prostor ali ako je 21C dovoljno onda moze i neka slabija kao Midea i slicno.

Pozdrav. Obzirom da se bas ne razumem toliko u ovu tematiku, bilo bi lepo da mi neko potvrdi da li je normalno da se klima sama gasi i pali na svakih 10-15min, nekad 30min kako kad?
Nije inverter. Prvo je bila setovana na 27c, posle sam ja stavio na 23c. Jel ima to nekakve veze obzirom da me zena iz servisa ubedjuje da mora da bude na 27c da se ne bi gasila. Sto je najgore sad sam je vratio na 27c i za sad se ne iskljucuje. Meni deluje da je do senzora..
Ja sam se prosle zime grejao na istu samo 18, isti problem sam imao na koliko god da podesim temperaturu ona malo radi pa prestane i naravno ne dostigne temperaturu. Onda sam otkrio da ako pritisnem dva puta set i ok na daljinskom ukljuci se neka opcija i onda izduvava konstantno i lepo greje ali predpostavljam da trosi vise struje.

Kakve su ove Beko inverter klime?

Nisam primetio da je neko pisao o njima?

Imas je ili sta?
napisi nesto konkretnije, ne razumem komentar...

Pa bar ti si na temi aktivan i znaš o čemu se diskutuje i o čemu se raspravlja i kako uređaji kotiraju. Kad već pitaš ja je nemam i ne bih je džaba da mi je neko da. Dalje ta klima košta oko 500 a LCC kod vas malo skuplje. Drugo bučna joj je unutrašnja jedinica. Nepoznanica je kako modulira.

Uglavnom citam, ali se ne secam da je neko pisao o Beko klimama i o tome kako greju i moduliraju.

LLCE kosta 550eur, a Beko 380eur ne znam kako su slicni sa cenom, narocito kada treba da se kupi 3 komada.

Kod mene na sajtu ja nađoh da je 500 eura, e sad kakve su cijene kod vas ne znam i nisam ni ggledao. Iskreno ja se ne bih upuštao u tu avanturu. Možda se još neko javi.

Ne vjerujem da je beko ista bolji a ni povoljniji od Vox koji se kod dosta ljudi pokazao sasvim dobro

Nazad
Vrh Dno