Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja sam prije sedmicu postavio još jednu Fujitsu LVC 12 kod rođaka. Plaćena oko 1300 eura. Čovjek vidio ovu prethodnu što smo stavili kod rodice prošlog novembra, zadovoljan i neće nego tu. Dijaspora šta ćeš.

Uz
Panasonic je egzotika na forumu a i u Srbiji imamo malo povratnih informacija o radu ne samo ovog modela nego i ostalih.Jedan korisnik je imao problema sa modulacijom i kulturom rada Panasonic modela klime pa ih je zamenio klima uređajima drugog proizvođača.Možda je taj model Panasonic klime bolji ali kako to da znamo možemo da uporedimo tablice kapaciteta,brzine itd. ali na papiru ne piše kakvu kulturu rada ima ta klima možda približno o modulaciji ili dok je ne postaviš na zid i ne uveriš se kako radi sam.Zato ti kažem za tu cenu i u tom segmentu inverter klima uređaja ovaj model LLCE se pokazao kao odličan tako da ne bi eksperimentisao ali konačna odluka je na tebi naravno.
Na kraju uzeo LMCE, SAMO 30 evra skuplje od LLCE, a malo jaca

LMCE ima veće brzine izduva jedino je Quiet ista kao na LLCE.Videćeš koliko lepo greje i modulira klima Japanskog proizvođača.

Mjesec i po kako sam upalio Daikina, nikad se nije ugasio. Ugasio ga rukom samo kad sam čistio filtere i to je to.

Ja sam imao do sada iskustva samo sa Gree koji pregrije prostoriju pa se ugasi, pa opet isto.

Da li i kod vas japanci rade bez gašenja?

Testirao danas Vox iva 5 klimu. Naime sta se desava ovih dana sto me nervira. Klima je namestena na Heat i na auto mode, medjutim primetio sam da ne smanjuje snagu iako je u kuci mnogo toplije od zadate temperature. Zadao sam 23 stepena, u sobi je bilo oko 25 stepeni ali kompresor i dalje duva ali prilicno jako, smanjim na 20 stepeni i klima polako smanjuje snagu i pocinje hladnjikav vazduh da duva sto je dobro ali to kratko traje, opet povecam na 23 stepena, temperatura u prostoriji oko 25 stepeni ali snaga se ne smanjuje, uzmem grejalicu i ukljucim u gornjem delu klime gde je senzor i klima ubrzo smanjuje snagu i pocinje da duva hladnjikav vazduh. Malo sam se raspisao i mozda deluje malo konfuzno ali ono sto hocu da kazem da senzor odlicno radi posao i klima ali da je postavljen na losem mestu u gornjoj unutrasnjoj jedinici i da nije pravo stanje temperature.

Poslednja izmena:
pokusaj sa ifeel da uzima u obzir senzor sa daljinskim a ne onaj iz klime, slicno se i kod mene desava sa hisense i mnogima sa nekim klimama

Сензор је ту на свим климама.

Razumem ali definitivno po meni nije merodavan tj nije na dobrom mestu postavljen, u sobi preko 26 stepeni a kompresor radi li radi.
tako je i kod mene na pomenutom hisense. U sobi bude (na nekoj visini od 1.8m) 23 stepena a klimin senzor pokazuje 30-31. Ja sam poceo koristiti samo ifeel i mnogo urednije smanjuje snagu kada treba

Pisao sam vec o tome kod Midea parapeta je još izraženija situacija sa termometrom, pogotovo ako nema mnogo slobodnog prostora ispred.
Ovde je fukcija "follow me" i daljinski odlično meri temperaturu, ali mora biti u kontaktu sa IR od jedinice da bi slao podatke o temperaturi.
Sve u svemu sa ovom funkcijom odlično radi i održava temperaturu, nekada se ugasi ali treba uzeti da su temperature napolju visoke i da se prostorija brzo ugreje.

I kod mene Vox IVA5 greje vise nego sto je podesena ali je to razlika 2C, podesena na 20C, unutra 22 do 23C zavisno koliko je napolju hladno. Bitno je da ispod 22 ne pada.

Meni Vox IVA6 lepo radi zaista, uključio sam iFeel na daljinskom i uvek mi je zadata temperatura u sobi a klima retko kad radi. Doduše izolacija u stanu mi je stvarno vrhunska tako da za sada i klime i norveški radijatori jako malo rade i u stanu je uvek toplo tako da je možda i do toga.

Ima lep izbor klima za tu sumu koliki bi prostor grejao i da li ima izolacije.

Malo je komplikovano pa vas molim za razumevanje oko pisanja veceg posta.
Prvi deo kuce :
-prizemlje sa dve prostorije 32m2 ( on/off klima 12-ca ) + potkrovlje kuhinja i kupatilo 10m2 ( bez klime )
Drugi deo kuce :
-prizemlje sa dve prostorije 36m2 ( on/off klima 12-ca ) + potkrovlje dve spavace sobe 22m2 ( on/off klima 12-ca )
Kuca nema stiropol izolaciju vec klasicnu fasadu sa 3 granulacije belog mermera. Stolarija u dobrom stanju.
Zadnje dve zime smo se uspesno grejali sa 3 on/off klime osim u izrazito hladnim danima gde sam pustao u rad el. kotao.
Do pre dve zime sam se grejao na etazno grejanje i na nagovor prijatelja ( a i vremenske uslovi su dozvoljavali ) sam probao na klime.
Racun za struju sa upaljenim klimama 24/7 je bio manji u odnosu na el. kotao 24/7 za ogromnu mesecnu razliku u novcu.
Klime + svi ostali uredjaji mesecni prosek 7.000din
El. kotao + ostali uredjaji mesecni prosek 25.000din
Sada bih definitivno da zamenim ove on/off klime za inverter ali ne znam koje da izmem i koliko.
Da li je bolje uzeti za oba dela kuce:
- u prvom delu kuce jednu inverter 12-cu ili u prizemlju i u potkrovlju po jednu 9-ku
- u drugom delu kuce u prizemlju staviti inverter 12-cu a gore ostaviti on/off ili i gore staviti inverter 9-ku ili u prizemlju i potkrovlju staviti dve 9-ke
Eto, post mi je kao da magistriram ali sta cu kada je situacija "na terenu" zahtevna.
Hvala na odgovorima i razumevanju
Pozdrav

Ljudi, a kakva je situacija sa inverterom Vox IVA1 9000btu.

Koliko je slabija od 12-ice. Da li mogu nju da stavim mozda umanju sobu koja je 12-13m2. (Soba ima dva spoljna zida senvic szidovi puna cigla) da li mi je mozda 12-ica jaka za tu sobu?

Do koliko m2 sobe sa losijom izolacijom ide 9-ka, a od koliko 12-ica. Da ne bude ona situacija kao sto mi je neko od vas rekao da bude pakao ispod klime, a 5-6m od klime ledara.

DnevnA SOBA = 20m2
Spavaca soba = 12m2
spavaca/trpezarija 12-14m2 (nadovezuje se nakuhinju i klima bi kroz sobu kojaja je dugacka 4.5m trebalo malo da dobaci i do kuhinje, cisto da ne bude 10°c razlike.

jel mi je ok za to:

1x VOX IVA 5-6 ILI 7 12000BTU (dnevna 20m2)

1X VOX IVA1 9000BTU (spavaca 12m2)

1x VOX IVA 1 9000BTU (trpezarija/soba 12-14m
. Sa spoljnog zida da duva kroz celu
. koja je duzine 4.5m i da zagreva
. malo i kuhinju koja je u produzetku
. sobe kada su otvorena vrata. Ili da
. za to uzmem IVA 5-6 ili 7 kao za
. dnevnu.

klime ce biti glavni izvor grejanja, drugi nema osim mozda povremeno ukljucim neku grejalicu, ali bi se potrudio da one budu sve sto mi treba.

da li su te BTU 9000 preslabe kada napolji zagudi lepinus u januaru. Tipa -5 ili -10, pa tako drzi 15 dana???

@Zoran BG a koliko klima bi menjao? Tj koliki je ukupni budžet?

Ja bih na tvom mestu postepeno menjao sa boljim uređajima, po principu 2 klime u prizemlje (svaka u prostoriju) a 1 gore

Moraš da vidiš gde provodiš najviše vremena i gde je klima najpotrebnija i gde ti ta on/off najvise radi, pa da tu dodas. Naravno ako imas novca menjaj sve, ali bolje postpeno da dodajes i menjas ako te on/off rade ok

Ja licno ne bih isao ispod fujitsu LMCE a gledao bih i KGTB model koji je oko 100k to ti je verovatno najbolji odnos grejanje/cena od boljih klima

@Stevcho za sada menjam sigurno dve (obe u oba dela kuce za prizemlje) a u planu je i treca sto se nalazi u potkrovlju.
Budzet sa ugradnjom od 1400€-1600€ za obe klime.
Juce sam dobio preporuku za Fujitsu kao pouzdanu marku a inace gledam Mitsubishi i Daikan.
Valjda ce se i za nas sirotinju nesto naci
Hvala na savetu i svako dobro
p.s- ako bi mogao i hteo ti ili neko drugi da ostavis konkretan link ili puno ime klime koja je za preporuku.
Hvala jos jednom

Poslednja izmena:
Kad si pomenuo KG seriju Fujitsu klima u prodaji je i nova KGTE/KGCA12 iz kataloga za 2022 godinu.

Ali zato LLCE greje za sve pare, ne greje te daljinski a R32 gas nije nista bolji od tog 410A samo je eksplozivniji. Prijatelj koji radi mi kaze da je R32 izuzetno eksplozivan gas, toliko da on ako nije ugradjivao ne radi nikako vakumiranje tog sistema vec samo sve ispusti i puni na meru. Ima na YT primera kako to eksplodira i kaze ne zeza se sa tim. R410A nije takav ali je manje ekoloski pa se zato gura R32.

Р32 је стандард бар 5 година, нема никаквог разлога да се узимају Р410 модели у 2022.

Važno je da klima dobro greje ili hladi, a gas može biti bilo koji.

Srbija godina 2022.Fujitsu LLCE je odlična klima vredi svaki dinar koliko košta.Ta klima jeste ulazni model ali neće korisnika sigurno maltretirati nekom čudnom modulacijom i nekulturom rada.

Ne znam kako je modulacija podešena na klima uređajima, ali znam kako ide sa pelet pećima, u suštini to bi trebalo da bude isto.
Programira se elektronika da kada temperatura vode-vazduha pređe za 2c od zadate, uređaj ide u modulaciju, odnosno radi najmanjom snagom kako bi spustio temperaturu ispod zadate zavisno od deltaT, pa sad neko programira 2c ispod zadate, neko 4c i uređaj se vraća u rad normalnom snagom.
Nije baš jednostavno uskladiti sve parametre kod pelet peći (količina vazduha, peleta, negde su 2 ventilatora...), pa verujem da ni kod klima nije jednostavno sve to uskladiti, ali koliko mogu da zaključim od okoline koja koristi razne brendove, kineski proizvođači su se dosta približili top brendovima i po uloženo-dobijeno su po meni ispred konkurenata sa zapada-opet made in China.

Vrh Dno