Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Cek jel su ovo ugradne ili "lopov" varijanta ubodes u postojeci uticnicu pa potrosaca u nju ? ako je ova druga, koliko je pametno to raditi na velike potrosace ? Ne znam koliko klime max vuku ?:D

Mislim da pitanje jeste na mestu. Neke jače mogu u određenim situacijama da povuku i više od 10A.

Ako su kućni osigurači 16A, onda ta utičnica od 20A bi trebala da bude OK.
Pisao sam u drugoj temi da lično nemam velikog poverenja, pa sam zato uzeo uređaj koji navodno može do 25A. Da ima dovoljno rezerve...

Ako moze neko strucniji neki odgovor moze i sturi. Vec sam pitao bio za tetkin stan i nisam se ni bavio do danas tim pitanjem, danas sam se malo obrazovao po pitanju grejanja inverterima ali treba mi jos koji dan da bi sve ukapirao. Interesantna tema svakako a mene konkretno zanima: 1) da li moze jednom klimom da se greje stan 45kvm
2)koliko je isplativije od centralnog individualnog elektricnog
3) koliko se to mora platiti
U stanu trenutno ima 20 stepeni (danas je napolju bilo npr 13 stepeni, lokacija Zemun) po termometru od centralnog, drugi sprat od 4, dve strane stana su spolja, baza stana otprilike 5x9, klima bi se stavila na sami kraj stana u boravku da duva po duzini stana (9m). Kada dodje tetka na odmor u Srb kaze da je placala navodno 4k račun za struju ali za nekih 2 nedelje grejanja s tim da su joj u 2 sobice bili iskljuceni radijatori jer tu samo spava, generalno ekonomicno je koristila centralno, valjda gasila noćom. Da li neko može u odnosu na sve ove podatke, nisam rekao da je novogradnja zidovi ako se ne varam po zvuku cigla i stiropor izolacija, da mi kaže da li se isplati uzeti klimu inverter za grejanje za naše klimatske uslove.
Ako treba jos nesto pitajte. Meni sad odgovor u fazonu bolje ne razmisljaj o tome, ili razmisli znaci dosta da zaobidjem citanje kilometra slova necega u sta se ne razumem a nemam bas koga da pitam. I naravno ako je minimum 70 80 ili vise hiljada onda verovatno moram da odustanem jer ne mogu bas toliko da dam trenutno osim ako bi podelio trosak :D jer sam mislio ovo cisto da bude kao neko iznenadjenje kad dodje za novu godinu ali ako je inverter dobro resenje ja cu jos razmisliti o svemu pa da se donese najbolja odluka mada ona nece ziveti bar jos godinu dana u ovom stanu nego ja sam takav kad nesto radim volim da odradim znam da sam dosadan generalno ovako drugima :D.
Grejanje je moguce zavisno od rasporeda. Koliko vidim po opisu to su tri odvojene sobe, koliko god male, to smanjuje efikasnost i grejanja i hladjenja. Svakako je plus sto ima okolne stanove koji pomazu u grejanju. Sve uzevsi u obzir, najmanje 2 klime bi bile potrebne, jer jedna u takvom rasporedu cak i jaca, ne moze dobro odraditi posao. Sto se cene tice, mislim da ovde neces moci ispod 100k da prodjes sa sve ugradnjom, pa je isplativost u tvom slucaju upitna.

Fujitsu LLCE je provereno dobra klima iako je ulazni model lepo greje i modulira.

Panasonic je egzotika na forumu a i u Srbiji imamo malo povratnih informacija o radu ne samo ovog modela nego i ostalih.Jedan korisnik je imao problema sa modulacijom i kulturom rada Panasonic modela klime pa ih je zamenio klima uređajima drugog proizvođača.Možda je taj model Panasonic klime bolji ali kako to da znamo možemo da uporedimo tablice kapaciteta,brzine itd. ali na papiru ne piše kakvu kulturu rada ima ta klima možda približno o modulaciji ili dok je ne postaviš na zid i ne uveriš se kako radi sam.Zato ti kažem za tu cenu i u tom segmentu inverter klima uređaja ovaj model LLCE se pokazao kao odličan tako da ne bi eksperimentisao ali konačna odluka je na tebi naravno.

Da li ima iskustva sa Bosh climate 8500 24ka.
Ima je povoljno sad. 88 000 din je.
Prostor je 55m2 izjedno dnevna varijata tj soba samo ne spava se. Za prelazni period mi treba kad je baš hladno centralno grejanje radi.
Ili predlog neki po vama koji je best bay.

Da li ima iskustva sa Bosh climate 8500 24ka.
Ima je povoljno sad. 88 000 din je.
Prostor je 55m2 izjedno dnevna varijata tj soba samo ne spava se. Za prelazni period mi treba kad je baš hladno centralno grejanje radi.
Ili predlog neki po vama koji je best bay.

Mislim da je mnogo 24, plafon 18. Od nekih jeftinijih ja bih ti predložio VOX.

Pozdrav. Obzirom da se bas ne razumem toliko u ovu tematiku, bilo bi lepo da mi neko potvrdi da li je normalno da se klima sama gasi i pali na svakih 10-15min, nekad 30min kako kad?
Nije inverter. Prvo je bila setovana na 27c, posle sam ja stavio na 23c. Jel ima to nekakve veze obzirom da me zena iz servisa ubedjuje da mora da bude na 27c da se ne bi gasila. Sto je najgore sad sam je vratio na 27c i za sad se ne iskljucuje. Meni deluje da je do senzora..

On off klime se priblizno gase kada dostignu temperaturu / predju je za stepen a opet se pale kada spadne temperatuza za stepen od zadate. Ovo da se toliko cesto pali i gasi je ako je mali prostor koji se lako zagrije a opet ima velike toplotne gubitke pa se brzo ohladi cim se ugasi.

Ocisti filtere, "mrdni" senzor,istekaj ga ustekaj, probaj sa Ifeel opcijom ako je ima pa vidi kako se ponasa

12-tica Midea, MSMA HRN1 je u pitanju, prostor nije mali, 40-tak, kvadrata, dnevna soba. Mene samo zbunjuje ovo sto mi je zena rekla jer mi to nema logike. Ako je ambijentalna temperatura tipa 16c a spoljasnja jos manja recimo, ako je setovano na 23c, treba duzi vremenski period da prodje da bi se ta temperatura dostigla ako se vec gasi. Juce se gasila na svakih 15 min, jedno 3-4 puta za redom.
Ja sam pozvao servis da dodju da to pogledaju posto je u garanciji. Filter sam skoro cistio.

Tako radi on/off klima, inverter moze bolje da radi jer moze da smanji snagu grejanja dok tvoja samo max i nista, zato se pali i gasi.

Mislim da je mnogo 24, plafon 18. Od nekih jeftinijih ja bih ti predložio VOX.
Da li bi LUCA 14 odradila posao jes malo skuplja al do 100 000 din bi dao za klimu da ne mislim. Bitno je da lepo radi a ne da duva ko tajfun i greje već da manje duva topliji vazduh ako se kapiramo.

... bilo bi lepo da mi neko potvrdi da li je normalno da se klima sama gasi i pali na svakih 10-15min, nekad 30min kako kad?
Nije inverter.
Тако раде класичне (оn/off, не инвертер) климе.

Da li bi LUCA 14 odradila posao jes malo skuplja al do 100 000 din bi dao za klimu da ne mislim. Bitno je da lepo radi a ne da duva ko tajfun i greje već da manje duva topliji vazduh ako se kapiramo.
Odradiće sigurno to što si naveo da ti treba. LUCA je jedna od jačih klima.

Suzio sam izbor na tri klime trebam do petka da odlučim zbog rezervacije. Svaka ima prednosti na neki svoj način. Razlike u cenama mi ništa ne znače, premala da bi uticala na izbor.

ASYG12KGTB je 100.000 din
ASYG14LUCA / AOYG14LUCA je 97.000 din
ASYG18KLCA/AOYG18KLCA je 108.000 din

Pa ako ima neko pametniji i hladne glave neka piše značilo bi mi.

Luca model sam imao u jednom stanu i predobro je radila al 12ka model. Pa sam možda nekako najpribližniji njoj. Nova KGBT onako mi je na zadnjem mestu. Dok vagam sa 18KLCA model.

Unapred hvala

KLCA18 ima najviše snage od modela koje si naveo.Kompresor je twin rotary na -15 greje sa 3.93kw. Protok vazduha na grejanju 590 - 990 m3/h.

Postovani forumasi. Molim za pomoc.
Situacije je sledeca:

Kuca 90m2, grejnaje nema! Stolarija stavljena PVC, izolacija uslovno receno nema, ali, ali. U pitanju je kuca dupli sedvic zidovi (puna cigla, pa 10-15cm vazduh, pa puna cigla, spoljni zidovi su debeli 0.5m tj. 50cm), kara tavan (zemlja), nema polcu, nego su dole su drvene grede i parket. Kuca nema temelj nego je kamen umesto temelja visine 1.2m od zemlje on zamenjuje temelj.

Kuca je sama na placu, nalazi se u beogradu, ali je gradjena 70ih godna (ne ocekujem -25°c celu zimu). Inace sa starom losom stolarijom drvenom i bez renoviranja zimi je u kuci bilo
7-8stepeni, leti po paklu napolju u kuci je oko 25°c, dal zbog nacina gradnje i materijala od kojeg je radjena jbm. li ga.

Renoviranje radim poptuno sam, i svaki dinar koji ustedim na klimi ulozicu u nesto drugo, i obrnuto, tako da gledam da bude sto povoljnije, a da vrsi posao. Znam da je koliko para toliko muzike al ajd da pitam.

Planiram da ubacim inverter klimu. Stavio bih je u predsoblje (hodnik) da direktno bije u dnevnu sobu koja je udaljena 5-6m od klime i ta soba ima 20m2 i ako moze da zagreje jos jednu spavacu sobu koja je u odnosu na klimu sa njene leve strane 12-15m2 ( u nju klima ne bije direktno). U trecu sobu cu jedan norveski. Ostaju kuhinja i kupatilo.

Nasao sam

VOX IVA1-18IR inverter za 62.000din

Kakav je ova klima, ima li ko iskustva sa ovim VOX inverterom, potrosnja - ucinkovitost, buka? ima li poente uzimati 18-icu ili bolje 12-icu? Da li bi ta klima mogla da lepo zagreje nekih 30-40m2, (a da se ne nalazi u prostoriji nego da duva u te prostorijen iz hodnika), u trecu sobu bih ubacio jedan norveski radijator posto do nje nema sanse da dobaci klima jer se nalazi sa druge strane zida (da vas ne davim i ne zbunjujem).

Hvala.

Tesko da mozes da grejes jednom klimom taj prostor, izolacija je upitna. Te temperature koje navodis su kada tu niko ne zivi, mora i da se luftira nekad a to povecava gubitke. To treba neko strucan da pogleda i da ti izracuna gubitke pa na osnovu toga da vidis sta i koliko.
Ja na primer imam isto 90m2, grejem sa 5 klima, bukvalno svaka prostorija ima svoju (u hodniku je jedna devetka koja greje wc, kupatilo i vesernicu ukupno 12m2).
Izolacija 5cm fasada i tavan sa tim sto je i fasada i tavan prvo malterisan debelim slojem pa kasnije tek radjena izolacija preko. Tavanska ploca tako ima sada ukupno 40cm.
Stolarija je drvena novija ali i ona ima sada vec preko 20 godina, jedno vakum staklo i imam kapke koje na minusima zatvaram ali ne svuda i uvek (pretezno nocu).
To ti je neki okvir, sa jednom 18 nemas sanse na minusima, oko nje ce biti pakao a u daljini severni pol.

Tesko da mozes da grejes jednom klimom taj prostor, izolacija je upitna. Te temperature koje navodis su kada tu niko ne zivi, mora i da se luftira nekad a to povecava gubitke. To treba neko strucan da pogleda i da ti izracuna gubitke pa na osnovu toga da vidis sta i koliko.
Ja na primer imam isto 90m2, grejem sa 5 klima, bukvalno svaka prostorija ima svoju (u hodniku je jedna devetka koja greje wc, kupatilo i vesernicu ukupno 12m2).
Izolacija 5cm fasada i tavan sa tim sto je i fasada i tavan prvo malterisan debelim slojem pa kasnije tek radjena izolacija preko. Tavanska ploca tako ima sada ukupno 40cm.
Stolarija je drvena novija ali i ona ima sada vec preko 20 godina, jedno vakum staklo i imam kapke koje na minusima zatvaram ali ne svuda i uvek (pretezno nocu).
To ti je neki okvir, sa jednom 18 nemas sanse na minusima, oko nje ce biti pakao a u daljini severni pol.
Jasno, hvala.
Ne znam da li da gledam onda neki split inverter sa dve unutrasnje jedinice. Spoljnu jedinicu da stavim na zid izmedju dve sobe pa da grejem obe sa dve unutrasnje, ali do je papreno skupo. Trecu sobu da grejem jednim norvezaninom, a kupatilo kupatilskom grejalicom. Bas mi je problem grejanje. TA peci bi pokusao da izbegnem zbog variranja temperature kako mi se ne bi pojavila vlaga u coskovima.

Inace prethodni vlasnici su upropastili kucu LOSIM odrzavanjem ili ti (NE)odrzavanjem. Morao sam sve da skidam do maltera pa ispocetka. Grejali su se na ko zna sta, i nisu grejali konstantno, te je svuda u coskovima bilo vlage Boze sacuvaj. Sve sam zgulio sredio premazao zastitama, okrecio, a da se ne bi pojavilo opet moram da resim konstantno grejanje, a gas i centrlano nisu opcija.

Postavljena Midea multi split 27000btu spolja i unutra 2 parapetne i jedna Extreme zidna, sve su 12000btu.
Potrošnja se kreće od 700w do 1,2kw ali najviše oko 900w kada rade sve 3 jedinice, koje sam podesio funkcijom "follow me" i jedino tako mogu lepo da rade, jer kod parapeta termometar brzo dostigne zadatu temperaturu i gasi se.
Inače grejem nekih 80m2, dobro izolovanog prostora, dnevna i dečija su parapeti a hodnik je zidna usmerena ka kupatilu, spavaćoj i kuhinji, gde su za par C niže temperature.

Jasno, hvala.
Ne znam da li da gledam onda neki split inverter sa dve unutrasnje jedinice. Spoljnu jedinicu da stavim na zid izmedju dve sobe pa da grejem obe sa dve unutrasnje, ali do je papreno skupo. Trecu sobu da grejem jednim norvezaninom, a kupatilo kupatilskom grejalicom. Bas mi je problem grejanje. TA peci bi pokusao da izbegnem zbog variranja temperature kako mi se ne bi pojavila vlaga u coskovima.

Inace prethodni vlasnici su upropastili kucu LOSIM odrzavanjem ili ti (NE)odrzavanjem. Morao sam sve da skidam do maltera pa ispocetka. Grejali su se na ko zna sta, i nisu grejali konstantno, te je svuda u coskovima bilo vlage Boze sacuvaj. Sve sam zgulio sredio premazao zastitama, okrecio, a da se ne bi pojavilo opet moram da resim konstantno grejanje, a gas i centrlano nisu opcija.
Multisplit je skup (neopravdano), kada radi desfrost sve unutrasnje jedinice ne rade, u slucaju kvara nemas grejanje nista.
Razmisli o 2 klime 12, neki ozbiljniji brend, Fujitsu 12 LLCE ti je nesto povoljnije a daje najvise snage za te pare. Spremi neku grejalicu kao ispomoc, izguraj zimu pa vidi gde si. Tavan MORA da izolujes, to je obavezno.

Kada sam sracinao da mi za split sistem sa dve unutrasnje jedinice treba nekih 140.000din + 20.000-30.000 ugradnja, nije mi bilo dobro.

Da li moze neko da mi kaze koje klime u jeftinijoj klasi su ualovno receno "dobre"?
Mislim na , VOX, FOX, TELSA, VIVAX. da sada ne navodim modele jer nista i ne razumem osim toga da li je 9, 12 ili 18.

I na stabi trebao da obratim paznju osim na to da li je 9, 12 ili 18. Tj. sta je od funkcija (modela) bas pravi razliku. Vidim da BOSCH-ove klime nisu mnogo skuplje od gore navedenih 12-ica.

Ja takodje moram da imam u vidu da mi trebaju najmanje 2 klime jedna za sobu od 15m2 druga za sobu od 20m2 i opet mi zbog rasporeda ostaje 50-ak m2 ne grejanih (kupatilo, kuhinja, hodnik, i treca soba koja ce biti trpezarija). Tako da meni razlika od 20.000 po inverter klimi nije mala jer moram najmanje 2 da uzmem i jos nesto za ostatak prostorija, tipa norveki ili TA (koje bi gledao da izbegnem ali kako stvari stoje, tesko :( )

Pozdrav svima,

nov sam na forumu, zamolio bih za pomoc oko izbora inverter klime. U pitanju je stan u Beogradu, trebalo bi zagrejati dve prostorije dnevnu i spavacu sobu ukupno 45 kvadrata, zgrada ima izolaciju 10cm, nova PVC stolarija. Do sada je ove dve prostorije dogrevala i hladila obicna Midea 18. Sada smo se odlucili da kupimo inverter klimu koja bi mogla nas greje celu zimu.
Citajuci razne forume u uzi izbor su usla ova cetri modela:

1. DAIKIN FTXC50C
2. GREE COMFORT AMBER 18
3. LG PC18SQ
4. MITSUBISHI MSZ-BT50VG

Da li bi neka od ovih klima bila dobar izbor prvenstveno za grejanje, ili mozda imate neki bolji predlog a da nije Fujitsu?

Hvala unapred.
Možda Mitsubishi heawi 50 zs-w. To je odprilike ono što ti treba a da nije Fujitsu.

Pozdrav iskusnijim "klimašima", imam jedan problem na koji se niko nije žalio do sad. Jedna od ugrađenih klima koje imam nije idealno vodoravno ugrađena, tj. u u gornjim tačkama serviser je previše stegnuo i kako je stiropor izolacija on se ulubio, skupio a klima stoji ukoso. Problem nije samo u estetici nego ta spoljna se čuje drugačije od ostalih, identičnih klima, kao da nešto češe, šušti blago i posebno kada pokreće kompresor oseti se i vibracija iako imaju postavljene gume. Zvao sam servisera koji je ugradio i kaže da on ne može sad ništa, eventualno da podbaci gumu pod zadnji deo kako bi je izravnao ali ni to još nije došao da uradi. Pitanje, da li smeta klimi što nije ravna, da li je to uzrok tog zvuka i vibracija?

Ako sam dobro razumio ne stoji ukoso tako da je kada se gleda klima sa prednje strane npr lijeva strana spustena/dignuta u odnosu na desnu vec je kada se gleda sa boka gornji ili donji dio uvučen/isturen ?

Ako sam dobro razumio ne stoji ukoso tako da je kada se gleda klima sa prednje strane npr lijeva strana spustena/dignuta u odnosu na desnu vec je kada se gleda sa boka gornji ili donji dio uvučen/isturen ?
Da, kad se s boka gleda gornji deo je uvučen. Nije to velik ugao, možda 3-4 stepeni

Nazad
Vrh Dno