Grejanje je moguce zavisno od rasporeda. Koliko vidim po opisu to su tri odvojene sobe, koliko god male, to smanjuje efikasnost i grejanja i hladjenja. Svakako je plus sto ima okolne stanove koji pomazu u grejanju. Sve uzevsi u obzir, najmanje 2 klime bi bile potrebne, jer jedna u takvom rasporedu cak i jaca, ne moze dobro odraditi posao. Sto se cene tice, mislim da ovde neces moci ispod 100k da prodjes sa sve ugradnjom, pa je isplativost u tvom slucaju upitna.Ako moze neko strucniji neki odgovor moze i sturi. Vec sam pitao bio za tetkin stan i nisam se ni bavio do danas tim pitanjem, danas sam se malo obrazovao po pitanju grejanja inverterima ali treba mi jos koji dan da bi sve ukapirao. Interesantna tema svakako a mene konkretno zanima: 1) da li moze jednom klimom da se greje stan 45kvm
2)koliko je isplativije od centralnog individualnog elektricnog
3) koliko se to mora platiti
U stanu trenutno ima 20 stepeni (danas je napolju bilo npr 13 stepeni, lokacija Zemun) po termometru od centralnog, drugi sprat od 4, dve strane stana su spolja, baza stana otprilike 5x9, klima bi se stavila na sami kraj stana u boravku da duva po duzini stana (9m). Kada dodje tetka na odmor u Srb kaze da je placala navodno 4k račun za struju ali za nekih 2 nedelje grejanja s tim da su joj u 2 sobice bili iskljuceni radijatori jer tu samo spava, generalno ekonomicno je koristila centralno, valjda gasila noćom. Da li neko može u odnosu na sve ove podatke, nisam rekao da je novogradnja zidovi ako se ne varam po zvuku cigla i stiropor izolacija, da mi kaže da li se isplati uzeti klimu inverter za grejanje za naše klimatske uslove.
Ako treba jos nesto pitajte. Meni sad odgovor u fazonu bolje ne razmisljaj o tome, ili razmisli znaci dosta da zaobidjem citanje kilometra slova necega u sta se ne razumem a nemam bas koga da pitam. I naravno ako je minimum 70 80 ili vise hiljada onda verovatno moram da odustanem jer ne mogu bas toliko da dam trenutno osim ako bi podelio trosakjer sam mislio ovo cisto da bude kao neko iznenadjenje kad dodje za novu godinu ali ako je inverter dobro resenje ja cu jos razmisliti o svemu pa da se donese najbolja odluka mada ona nece ziveti bar jos godinu dana u ovom stanu nego ja sam takav kad nesto radim volim da odradim znam da sam dosadan generalno ovako drugima
.
a nasao sam i PANASONIC STANDARD INVERTER CS-BZ35XKE za nekih 68K ... jer to valja ?Proveri dostupnost tog Daikina, to je stari model i više ih nema. Novi su skuplji.
a u poredjenju sa panasonic ?Fujitsu LLCE je provereno dobra klima iako je ulazni model lepo greje i modulira.
Mislim da je mnogo 24, plafon 18. Od nekih jeftinijih ja bih ti predložio VOX.Da li ima iskustva sa Bosh climate 8500 24ka.
Ima je povoljno sad. 88 000 din je.
Prostor je 55m2 izjedno dnevna varijata tj soba samo ne spava se. Za prelazni period mi treba kad je baš hladno centralno grejanje radi.
Ili predlog neki po vama koji je best bay.
Da li bi LUCA 14 odradila posao jes malo skuplja al do 100 000 din bi dao za klimu da ne mislim. Bitno je da lepo radi a ne da duva ko tajfun i greje već da manje duva topliji vazduh ako se kapiramo.Mislim da je mnogo 24, plafon 18. Od nekih jeftinijih ja bih ti predložio VOX.
Тако раде класичне (оn/off, не инвертер) климе.... bilo bi lepo da mi neko potvrdi da li je normalno da se klima sama gasi i pali na svakih 10-15min, nekad 30min kako kad?
Nije inverter.
Odradiće sigurno to što si naveo da ti treba. LUCA je jedna od jačih klima.Da li bi LUCA 14 odradila posao jes malo skuplja al do 100 000 din bi dao za klimu da ne mislim. Bitno je da lepo radi a ne da duva ko tajfun i greje već da manje duva topliji vazduh ako se kapiramo.
Jasno, hvala.Tesko da mozes da grejes jednom klimom taj prostor, izolacija je upitna. Te temperature koje navodis su kada tu niko ne zivi, mora i da se luftira nekad a to povecava gubitke. To treba neko strucan da pogleda i da ti izracuna gubitke pa na osnovu toga da vidis sta i koliko.
Ja na primer imam isto 90m2, grejem sa 5 klima, bukvalno svaka prostorija ima svoju (u hodniku je jedna devetka koja greje wc, kupatilo i vesernicu ukupno 12m2).
Izolacija 5cm fasada i tavan sa tim sto je i fasada i tavan prvo malterisan debelim slojem pa kasnije tek radjena izolacija preko. Tavanska ploca tako ima sada ukupno 40cm.
Stolarija je drvena novija ali i ona ima sada vec preko 20 godina, jedno vakum staklo i imam kapke koje na minusima zatvaram ali ne svuda i uvek (pretezno nocu).
To ti je neki okvir, sa jednom 18 nemas sanse na minusima, oko nje ce biti pakao a u daljini severni pol.
Multisplit je skup (neopravdano), kada radi desfrost sve unutrasnje jedinice ne rade, u slucaju kvara nemas grejanje nista.Jasno, hvala.
Ne znam da li da gledam onda neki split inverter sa dve unutrasnje jedinice. Spoljnu jedinicu da stavim na zid izmedju dve sobe pa da grejem obe sa dve unutrasnje, ali do je papreno skupo. Trecu sobu da grejem jednim norvezaninom, a kupatilo kupatilskom grejalicom. Bas mi je problem grejanje. TA peci bi pokusao da izbegnem zbog variranja temperature kako mi se ne bi pojavila vlaga u coskovima.
Inace prethodni vlasnici su upropastili kucu LOSIM odrzavanjem ili ti (NE)odrzavanjem. Morao sam sve da skidam do maltera pa ispocetka. Grejali su se na ko zna sta, i nisu grejali konstantno, te je svuda u coskovima bilo vlage Boze sacuvaj. Sve sam zgulio sredio premazao zastitama, okrecio, a da se ne bi pojavilo opet moram da resim konstantno grejanje, a gas i centrlano nisu opcija.
Možda Mitsubishi heawi 50 zs-w. To je odprilike ono što ti treba a da nije Fujitsu.Pozdrav svima,
nov sam na forumu, zamolio bih za pomoc oko izbora inverter klime. U pitanju je stan u Beogradu, trebalo bi zagrejati dve prostorije dnevnu i spavacu sobu ukupno 45 kvadrata, zgrada ima izolaciju 10cm, nova PVC stolarija. Do sada je ove dve prostorije dogrevala i hladila obicna Midea 18. Sada smo se odlucili da kupimo inverter klimu koja bi mogla nas greje celu zimu.
Citajuci razne forume u uzi izbor su usla ova cetri modela:
1. DAIKIN FTXC50C
2. GREE COMFORT AMBER 18
3. LG PC18SQ
4. MITSUBISHI MSZ-BT50VG
Da li bi neka od ovih klima bila dobar izbor prvenstveno za grejanje, ili mozda imate neki bolji predlog a da nije Fujitsu?
Hvala unapred.
Da, kad se s boka gleda gornji deo je uvučen. Nije to velik ugao, možda 3-4 stepeniAko sam dobro razumio ne stoji ukoso tako da je kada se gleda klima sa prednje strane npr lijeva strana spustena/dignuta u odnosu na desnu vec je kada se gleda sa boka gornji ili donji dio uvučen/isturen ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari