Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Техничке уређаје треба поредити према серијама/класама уређаја, ценовно и функционално, а не према земљи произвођача. Сви (па и јапански) произвођачи имају основне моделе са својим манама и ограничењима.

Tako je.
Nije to nikakva misteriozna tehnologija u pitanju nepoznata svetu.

Nije nikakva misterija da su Kineski proizvođači klima dosta napredovali i da se ubedljivo njihove klime prodaju više nego proizvođača iz Japana.Majstori iz servisa koji su kod mene ugradili klimu kažu da su ove godine ugradili više klima Japanskih proizvođača nego prošle godine.Oni svaku ugradnju slikaju kada se završi posao i unutrašnju jedinicu a i spoljašnju inače je servis zastupnik Gree i Midea firme u mom gradu.Ugrađuju i Tesla klime mada ne znam ko ih proizvodi.Firma ima profile na FB i Instagramu ali na njima je pokazana zamo jedna montirana klima Japanskog proizvođača na moje pitanje zašto nema još slika odgovor je da je takva politika firme da se normalno prikažu samo klime proizvođača koje oni zastupaju.Gree,Bergen,Midea,Hisense,Tesla,Vivax,Vox i neki Union valjda.Ovo što sam nabrojao neki sami prave klime a neki imaju samo brend mada nebitno za ovaj post.Inače majstori su prva klasa odlično su uradili posa od Japanskih klima ugradili su Mitsubishi,Daikin,Fujitsu.U jednoj prodavnici su ugradili dve Mitsubishi LN35 ima i multisplit Fujitsu zatim LFCA18.Na jednoj kladionici blizu mene ugradili su 2 Mitsubishi klime itd.Manji grad sve je lako vidljivo.Kada se pogledju profili firme stiče se utisak da se kupuju samo klime Kineskih proizvođača mada je situacija nešto drugačija.

Poslednja izmena:
Ko ima para neka uzme Micu ali nikako nikako nikako ulazni model,a sirotonja nek uzima fujicu i mirna bačka,isčitao sam zadnjih 10 stranica,postaje smešno šta se sve vrti u krug.

Nije nikakva misterija da su Kineski proizvođači klima dosta napredovali i da se ubedljivo njihove klime prodaju više nego proizvođača iz Japana.Majstori iz servisa koji su kod mene ugradili klimu kažu da su ove godine ugradili više klima Japanskih proizvođača nego prošle godine.Oni svaku ugradnju slikaju kada se završi posao i unutrašnju jedinicu a i spoljašnju inače je servis zastupnik Gree i Midea firme u mom gradu.Ugrađuju i Tesla klime mada ne znam ko ih proizvodi.Firma ima profile na FB i Instagramu ali na njima je pokazana zamo jedna montirana klima Japanskog proizvođača na moje pitanje zašto nema još slika odgovor je da je takva politika firme da se normalno prikažu samo klime proizvođača koje oni zastupaju.Gree,Bergen,Midea,Hisense,Tesla,Vivax,Vox i neki Union valjda.Ovo što sam nabrojao neki sami prave klime a neki imaju samo brend mada nebitno za ovaj post.Inače majstori su prva klasa odlično su uradili posa od Japanskih klima ugradili su Mitsubishi,Daikin,Fujitsu.U jednoj prodavnici su ugradili dve Mitsubishi LN35 ima i multisplit Fujitsu zatim LFCA18.Na jednoj kladionici blizu mene ugradili su 2 Mitsubishi klime itd.Manji grad sve je lako vidljivo.Kada se pogledju profili firme stiče se utisak da se kupuju samo klime Kineskih proizvođača mada je situacija nešto drugačija.
Ja se ne bih složio da su Kineski proizvođači napredovali. Prije bih rekao da su nazadovali kvalitetom a napredovali cijenom.
Gree regular je prije dvije godine bio kvalitetniji sa težinom od 31 kg a sada 24.5 kg. Cijena mu je bila oko 430 eura a sada 600+ eura.
Žive na staroj slavi!

Kada se pogledaju objekti po gradu, moze se primetiti da je 90% klima uredjaja od kineskih proizvodjaca, najvise Midea i Gree. Ne poznajem nikoga u svom okruzenju da ima Fujitsu ili Mitsubishi. Kum ima Daikin, ali on se ne racuna, stan je kupljen sa njom. :)
Da nema foruma, ne bih znao da je Fujitsu najbolja klima na svetu, i da je se drugo djubre koje lose modulira i ne moze da greje.

Da se javim da sam posle dve nedelje zezanja uspeo da rešim problem koji sam imao, nemogućnost povezivanja Vox Iva 8 klima na kućnu Wi - Fi mrežu. Kao podsetnik da kažem da nije bilo moguće povezivanje sa načinom opisanim u korisničkom upustvu, kao ni sa načinom koji je preporučen ovde na forumu. Na kraju je uspelo sa trećim načinom, uz puno sreće da tako nešto uopšte pokušam. Naime i ranije sam u aplikaciji AC Freedom ulazio u AP config, međutim klima mi nije reagovala na reset zvučnim signalom kada pritisnem dva dugmeta po uputstvu, samim tim ja sam odustajao od daljih koraka (napominjem da to nije ni opisano kao procedura za spajanje klime na Wi- Fi). Uglavnom u jednom trenutku sam potvrdio aplikaciji da sam klimu resetovao u AP config opciji (iako nisam) i procedura je nastavljena klik za klikom uspešno do samog kraja.

Ukoliko neko bude imao problem da spoji ovu klimu na kućnu Wi - Fi mrežu stojim na raspolaganju za pomoć u detaljnijem objašnjavanju ovog načina spajanja.

Na kraju još jednom da puno zahvalim svim kolegama sa foruma koji su mi pomagali u reševanju ovog problema, a pogotovu kolegama @bakara i @LFC fan na posebnom trudu.

Kada se pogledaju objekti po gradu, moze se primetiti da je 90% klima uredjaja od kineskih proizvodjaca, najvise Midea i Gree. Ne poznajem nikoga u svom okruzenju da ima Fujitsu ili Mitsubishi. Kum ima Daikin, ali on se ne racuna, stan je kupljen sa njom. :)
Da nema foruma, ne bih znao da je Fujitsu najbolja klima na svetu, i da je se drugo djubre koje lose modulira i ne moze da greje.
Odnos uloženo/dobijeno u srb najbolje dalje Fujitsu,ostalo nista posebno,za razliku od drugih

Jel moze neko ko ima da proveri koliko troši ovaj prosto pm002 na "prazno"
Nije mi realno ovo ni malo...

Prilozi

• IMG_20221122_174957.jpg
    IMG_20221122_174957.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 192
Trebalo bi da je LFCA18 ili KMTA18.Kmta znam da ima veće brzine izduva a što se tiče snage treba uporediti tablice.

Fujitsu KMTA 18. Danas namontirana i pustena u rad u 16.30h.. Do 23.30h potrosila 1.6 kw. Modulira izmedju 200 i 300w kada odrzava, nisam video koliko je povukla kada je tek ukljucena. Najnize sto sam video je 185w..
Zadata temp 23c, auto fan, na termostatu 23c ne mrda, super precizna...
Prizemlje, jedna prostorija 40 m2 i jos jedna 12 m2, u toj drugoj temp 22,2.
Pozitivno me iznenadila da ima horizontalno namestanje krilaca preko daljinskog, 5 pozicija, nisam ni znao da to ima... Eto, sad za sad sve super.

Apsolutno si u pravu, ljudi bez ikakvog razloga pljuju po svemu što nije japansko, većina njih nikada nije imala to što pljuje, ali što da ne, svako ima pravo da hvali svog konja.
Ja sam izneo svoje iskustvo sa klimama koje imam, ne mogu da kažem da je nešto drugo bolje ili gore jer ga nemam, ali nekima to nije problem.

Koja je bolja klima od ove dve? Odnosno da li vredi dodatno platiti ovu drugu (skuplju)? Prvenstveno me zanima za grejanje. MDV je zbog toga što lokalna firma koja bi ugrađivala klimu prodaje samo ovaj brend (valda imaju ugovor sa uvoznikom ovog brenda). Ja se ne razumem u klime i tek sam prethodnih dana malo proguglao osnove, pa mi svaki savet znači. Unapred hvala!

MDV klima inverter Aurora Black 12000 BTU
MDV klima inverter All Easy Pro 12000 BTU

Koja je bolja klima od ove dve? Odnosno da li vredi dodatno platiti ovu drugu (skuplju)? Prvenstveno me zanima za grejanje. MDV je zbog toga što lokalna firma koja bi ugrađivala klimu prodaje samo ovaj brend (valda imaju ugovor sa uvoznikom ovog brenda). Ja se ne razumem u klime i tek sam prethodnih dana malo proguglao osnove, pa mi svaki savet znači. Unapred hvala!

MDV klima inverter Aurora Black 12000 BTU
MDV klima inverter All Easy Pro 12000 BTU

MDV je podbrend Midea, malo je ispod Midee po kvalitetu i jeftiniji je.
Da li neko zna gde se mogu kupiti-naručiti ove plastične rozetne za prekrivanje rupa?

Prilozi

• 20221119_174705.jpg
    20221119_174705.jpg
    168.9 KB · Pregleda: 158
Naruceno danas 2 kom i ugradnja u petak.
Cim se slegnu utisci pisem
Hvala svima na pomoci

Da li postoji neka proverena (sigurna i tacna/precizna) smart uticnica od 20A koja ima u sebi zigbee / wifi, da moze da radi i na apk sa play storea , i u home assistant ?
Vidim ima nesta na aliju, crni petak je, pa mogu da pazarim ako je neko vec uzimao odatle, isprobao, testirao, i valja...

Razlika u ceni između utičnica od navodnih 16A i 20A na Aliexpress je svega oko 0.30$... Nekako mi nema smisla.

Može li mi neko reći ima li razlike između ovih klima uređaja i koju odabrati ili ne valja nijedna? Sve su inverter, sve su 18000BTU, sve koriste R32 gas.

Hisense expert smart 18K Inverter
Vox IVA5-18JR
Tesla TM52AF21-1832IAW

Hvala.

Ne mogu da vjerujem koliko temperatura oko 0 i velika vlaznost / magla uticu na rad klime. potrosnja skocila za bar 30 %

Nazad
Vrh Dno