Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nesto oko uragana i tajfuna sto duva sa 18tice da kazem. Stalno taj deo procitam pa mi se smeskaju brci.
Moja klima Vivax 18 aevi.
Klima nema samo jednu i to najvecu brzinu od 740m3 protoka! to je na Hi, Medium je 640m3, Low 480m3, za quet nemam info ali jedva pirka na 2m od nje i ne cuje se.
Koristim pretezno Medium 640m3 u dnevnoj oko 38m2 tise je i sporije nego na Fujitsu LLCR 12 na Medium koju posedujem. Za tu prostoriju na grejanju ne smeta jer duva kroz sredinu na vrata prema hodniku. Za hladjenje je na low ili quiet. Oko potrosnje sam pisao ranije oko 550w na hladjenju oko 380-400w.
Sigurno si procitao da je stan 65kv,iz dnevne sobe treba da zagreje:hodnik ispred sobe,spavaca soba levo od nje,trpezarija pravo od nje i kupatilo desno od nje.Da li treba da mi bude na Hi ili kao tvoj mod Medium 640m3?Stara zgrada sa sirokim zidovima,relativno nova pvc stolarija,i odrađena izolacija poda u spavacoj sobi jer je ispod nje prolaz 10-ka..

bez uvrede, nisam mislio na tvoje pitanje nego generalno po forumima tako pisu da duva uragan kao da postoji samo jedna brzina inace na toj Vivax 18 ili nekoj 18tici tek turbo brzina je nesto kao na Fujitsu llcr kad stavim na high tu su negde onako subjektivno gledajuci. Meni duva na kroz otvor gde treba da budu vrata u hodnik koji vodi ka dve sobe, razlika u temperaturi 3C nekad i 4C bez obzira na brzinu izduva med/hi zato sam uzeo najeftiniji inverter i stavio u jednu vecu deciju sobu Vivax(aux) 09 auji. Kod nas zena diktira toplotu pa mora da bude 25C min. :)
Da li bi menjao sada za 2 Daikin ulazni model - DA. Eto bas zbog toga da smanjimo on/off rad u prelaznom periodu kao i bucniji defrost. Ali to se nece desiti skoro.

Golden

Zanima me koliko godina koristiš Fujitsu LLCR12 i da li znaš godinu proizvodnje.

na mojoj pise da je iz 2014te, 4 godine kod mene

Pozdrav, treba mi mala pomoć. Pokušavam da pronadjem VOX-IVA5-12JR inverter ali uglavnom sve radnje u kojima sam bio imaju valjda noviji model sa jedinicom na kraju VOX-IVA5-12JR1. E sad da li je neko imao iskustva sa tim novijim tipom i kako se pokazao taj model? Da li da kopam i dalje dok ne nadjem taj stari model ili da pokušam sa novijim. Ne znam jel ima neka razlika?
Hvala puno unapred.

Pozdrav, treba mi mala pomoć. Pokušavam da pronadjem VOX-IVA5-12JR inverter ali uglavnom sve radnje u kojima sam bio imaju valjda noviji model sa jedinicom na kraju VOX-IVA5-12JR1. E sad da li je neko imao iskustva sa tim novijim tipom i kako se pokazao taj model? Da li da kopam i dalje dok ne nadjem taj stari model ili da pokušam sa novijim. Ne znam jel ima neka razlika?
Hvala puno unapred.
Ima jos starih modela:

Posle dosta citanja odustao sam od Vivax klime,vise je bilo protiv nego za,da li moze preporuka za inverter 18000 do najvise 80000?

Koji klima uredjaj biste preporucili za grejanje/dogrevanje prostorije od 50 kvadrata? Radi se o prizemlju iznad kojeg je grejani sprat, fasada 8cm kamena vuna, pvc stolarija. Razmisljao sam o fujitsu 12 ltca ili luca, a ako je malo onda o nekoj 18tici... Hvala

Ima li neko od instalatera da mi može reći koji treba biti promjer (dubina i širina) kanala za polaganje kilma instalacija u zid?

Hvala unaprijed.

Trebalo bi da je to ova klima u tom cenovnom rangu je.

Mitsubishi MSZ/MUZ-LN35VGW E1/E1​

Kupljena i ugrađena navedena klima. Radi maltene nečujno i spoljna i unutrašnja jedinica. Takođe, ne oseća se da klima radi a hladi. Aplikacija je malo neupeglana ali vrši funkciju.

Kako da proverim potrošnju struje, dajte mi neku preporuku?

Da li imate preporuku za neku standardnu klimu 12-icu, ne treba mi inverter jer je koristim samo ponekad za hladjenje.

Dragi ljudi, baš bi mi značio vaš savet. Nameravam da kupim klimu za jednu malu prostoriju od 12 kvadrata. Namena bi bila samo hlađenje, budući da klima iz drugog dela stana ne može da dopre do nje (jačinom koja mom partneru odgovara :D). Drugim rečima, ne bi bila korišćena za grejanje, već samo hlađenje (sunca leti ima dosta u toj sobi, okrenuta je na zapad). Takođe, koristila bi se samo noću, reč je o spavaćoj sobi koja se preko dana ne koristi.

1) Da li je smisleno uopšte u takvoj situaciji kupovati inverter klimu ili da se zadržim na običnoj?
2) Da li da pokušavam da nadjem 7icu (koje vrlo retko uopšte ima) ili da ipak uzmem 9ku?
3) Da li imate neki predlog konkretnog modela za ovakvu situaciju?

Koliko cevi dolazi uz vox iva 7 klime? Nisam otvarao kutiju kad sam kupio, majstor je ugradio 2m umesto 3m i tačno kontam da mi je samo naplatio moje cevi (piše u uputstvu da dolaze u pakovanju).

Pozdrav ljudi, nov sam ovde a treba mi vas savet i pomoc oko izbora klime. Citao sam dosta vasih komentara i odgovora. Pa sam se odlucio da ujedno potrazim vas savet.
Do sad sam se grejao na pelat i resio da predjem na invertorsku klimu ( multi split sa pet jedinica) kuca je odlicno izolovana: fasada 10cm, pvc stolarija i spusten plafon sa 5cm stiropora. Povrsina kuce 100mkv. Koja vi vas bila preporuka za klimu. Budzet
3000-3500€.
Izvinite na duzinu teksta

Koliko si do sada trošio peleta po sezoni i da li je radijatorsko ili podno grijanje? Kao što je već neko skoro pisao i ti si kandidat za TP.

Pozdrav ljudi, nov sam ovde a treba mi vas savet i pomoc oko izbora klime. Citao sam dosta vasih komentara i odgovora. Pa sam se odlucio da ujedno potrazim vas savet.
Do sad sam se grejao na pelat i resio da predjem na invertorsku klimu ( multi split sa pet jedinica) kuca je odlicno izolovana: fasada 10cm, pvc stolarija i spusten plafon sa 5cm stiropora. Povrsina kuce 100mkv. Koja vi vas bila preporuka za klimu. Budzet
3000-3500€.
Izvinite na duzinu teksta
Zašto bi išao na multi split mnogo je bolje rešenje montirati pet split jedinica.Da li ti je neko radio proračun potrebne snage za grejanje i preporučio multi split?

Zašto bi išao na multi split mnogo je bolje rešenje montirati pet split jedinica.Da li ti je neko radio proračun potrebne snage za grejanje i preporučio multi split?
Nije niko vrsio proracun, nego sam mislio da je jedna spoljna jedinica manji potrosac od pet pojedinacne
Koliko si do sada trošio peleta po sezoni i da li je radijatorsko ili podno grijanje? Kao što je već neko skoro pisao i ti si kandidat za TP.
Radijatorsko grejanje, 4t po sezoni, pre plafonke izolacije i zamene ulaznih vrata
A ujedno bih imao i grejanje i hladjenje.

Multisplit je uglavnom iznuđeno rešenje na primer stambena zgrada gde je moguće montirati spoljnu jedinicu samo na terasi pa onda ide multi i slično.Bolje je kad imaš uslova ugraditi više split klima.Ne bi bilo loše da skiciraš raspored prostorija sa kvadraturom pa ćeš dobiti detaljniji odgovor o modelu i potrebnoj snazi klima.

Multisplit je uglavnom iznuđeno rešenje na primer stambena zgrada gde je moguće montirati spoljnu jedinicu samo na terasi pa onda ide multi i slično.Bolje je kad imaš uslova ugraditi više split klima.Ne bi bilo loše da skiciraš raspored prostorija sa kvadraturom pa ćeš dobiti detaljniji odgovor o modelu i potrebnoj snazi klima.

Prilozi

• IMG_20220724_123710.jpg
    IMG_20220724_123710.jpg
    158.3 KB · Pregleda: 46
U najveću prostoriju Fujitsu Luca12 cena86k.Za sobu od 14m2 Fujitsu Lmce09 66k.Za ostale tri prostorije Daikin FTXC20C / RXC20C to su sedmice ili 07Btu cena 70k x 3=210k.Ukupno bez ugradnje 362.000 ili 3.042E.Šta je ova prostorija od 3.6m2 da li je to kupatilo.?U kupatilo može sušač peškira male snage i grejalica.Ove cene sam našao nisam proveravao dostupnost modela znači mogu da budu malo manje ili malo veće.Da li je moguće pozicionirati klimu u hodnik 10.9m2 koja bi grejala ako je to kupatilo 3.6m2?

U najveću prostoriju Fujitsu Luca12 cena86k.Za sobu od 14m2 Fujitsu Lmce09 66k.Za ostale tri prostorije Daikin FTXC20C / RXC20C to su sedmice ili 07Btu cena 70k x 3=210k.Ukupno bez ugradnje 362.000 ili 3.042E.Šta je ova prostorija od 3.6m2 da li je to kupatilo.?U kupatilo može sušač peškira male snage i grejalica.Ove cene sam našao nisam proveravao dostupnost modela znači mogu da budu malo manje ili malo veće.Da li je moguće pozicionirati klimu u hodnik 10.9m2 koja bi grejala ako je to kupatilo 3.6m2?
Da to je kupatilo, ja sam mislio u hodniku neku 9-ku da ujedno pokrije i kupatilo
Da to je kupatilo, ja sam mislio u hodniku neku 9-ku da ujedno pokrije i kupatilo
Moze da se pozicionira iznad ulaznih vrata

Nazad
Vrh Dno