Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Na mojoj Haier tundra plus klimi piše da greje do -15.
Da li će ona moći da radi i kad je najača zima kod nas u Januaru i Decembru naprimer?

zapravo ja bi klimu koja je
a+++,
da je do 100000,
da je od 12000b,
po mogustvu da ima preciscivac vazduha ili jonizator
i da ima wifi i da nije bucna
al nije to bitno toiko
prvo sam htela hisense onaj al lik je reko u chatu ovde da se kvare
videla sam ovo :
al mi nepoznat brend i prodavnica mi nesigurnahtela sam i mideu https://www.tehnomanija.rs/klima-uredjaji-i-grejanje/inverter-klime/midea-msfaau-12hrfn8-qrd6g.html
al ima lose ocene,
daikin je 120000 a+++,
msm i da se spustim na a++ i dalje je preko sto hiljada a ne daje mi se bas toliko..
plsus htedh granciju dobru al kontam da sad ocu leba preko pogace
i najvise mi treba za hladjenje ne treba mi za grejanje al svi kazu da su inverter stedljivije

sad cu izvidim al jel to dobra marka jel moze lako da se popravi da ne ganjkam 30000 ljudi dok ne dodjem do jednog ,i jel se zalio neko na nju ovde?

ja sam jedino nasla za 113000 https://www.fujitsuklime.com/fujitsu-klima-uredjaj-zidni-inverter-asyg12kgtb-aoyg12kgca
A sa MDV klimama jel ima neko iskustva?
Evo je KGTB za 100k. https://www.coolshop.rs/fujitsu-klima-uredjaj-inverter-asyg-12-kgt-boyg-12-kgca
Fujitsu je dobar proizvođač iz Japana.Najmanje 10 godina su obezbeđeni rezervni delovi.Na tu klimu na forumu se niko nije žalio.Spada u novije modele inverter klima koristi R32 gas.

Da li svaka klima koja u specifikacijama ima Wifi može preko telefona bilo odakle da se podešava? I da li je za stan od 31 kvadrat dovoljna klima 12000btu? Za grejanje i hlađenje? Da mi to bude jedino grejno telo?

Da li svaka klima koja u specifikacijama ima Wifi može preko telefona bilo odakle da se podešava? I da li je za stan od 31 kvadrat dovoljna klima 12000btu? Za grejanje i hlađenje? Da mi to bude jedino grejno telo?
Pa... Ako pricamo o specifikacijama na papiru, tj teoretski, svaka klima koja ima wifi moze da se podesava daljinski. Za hladjenje je dovoljno bilo koja klima,e za grejanje zavisi od kvaliteta izolacije, da li imas komsije koje greju, polazaj stana.... U principu, svaka klima hladi ovo bez problema, greje samo one sa kojima imamo iskustva. Malo je tematika komplikovanije od ovoh pitanja, recimo da svaki invertor to moze da zagreje,a onda se javlja pitanje da li moze kvalitetno da zagreje, na kojoj spoljasnoj temperaturi, kolika efikasnost. tj koliko ce struje da postrosi da bi to postigla. Slicno kao i kod svih elektronskih uredjaja efikasnos donekle i vazi za okolinu u kojoj se koristi, mada ovo pravilo znatno utice na efikasnos klima... tako da sam ti nesto rekao a u stvari nista.

U principu da kupim najjeftiniju za hlađenje, a da se grejem na električni kotao :)

Što samo preporučujete po nekim levim sajtovima i to uređaje koje nemaju na stanju?

Na Hisense ima najviše pritužbi na forumu, ja ga lično ne bih razmatrao, Midea tu i tamo, mada ovi novi modeli su izgleda dobri, na Daikin gotovo i da nema pritužbi - radi kako se očekuje ali daje najmanje za novac u smislu dodatnih funkcija i fora. Ja lično cenim pouzdan i proveren rad iznad dodatnih funkcija, upališ klimu i ne misliš da li maši temepraturu za 4 stepena, da li zna da modulira itd.
Koja Hisense?Nije svaka Hisense ista.

Zdravo,
Koju klimu izabrati za hladjenje/grjejanje dnevne sobe sa kuhinjim oko 33kvm (dobro izolovan stan sa dva spoljna zida). Budzet oko 70k
1) Midea Breezeless 12
2) Fujitsu 12LMCA
3) Fujitsu 12LMCE
4) Fujitsu 12KMCC

Zdravo,
Koju klimu izabrati za hladjenje/grjejanje dnevne sobe sa kuhinjim oko 33kvm (dobro izolovan stan sa dva spoljna zida). Budzet oko 70k
1) Midea Breezeless 12
2) Fujitsu 12LMCA
3) Fujitsu 12LMCE
4) Fujitsu 12KMCC
Sve su to skoro iste klime tako da ona koja ti je lepša :)...

Dobar dan, dobri ljudi.
Treba mi maaala pomoć. Ovako, imamo površinu sprata od nekih 70 kvadrata, imamo jednu klimu, definitivno nam treba još jedna. Postojeća je namontirana tako da hladi/greje trpezariju, kuhinju i našu spavaću sobu, ali (potpuno logično) ne može da “dobaci” do dečijih spavaćih soba.
Klima koju trenutno imamo je Airwell, četvrtasta i ne čuje se dok radi, a spoljašnja jed. nije bučna, mislim, jeste ali potpuno ok. Takvu nismo mogli još jednu da kupimo jer je nije bilo. Sad je pitanje koju kupiti? Inverter? 12 svakako, nema potrebe za većom.
Vox/fox/vivax/tesla ili slično ili dodati još toliko pa imati, kao, neku sigurnost?
Hvala unapred na odgovorima

Je l' ima beše neko ovde Daikin Sensiru (ftxc20c) ili Mideu Extreme devetku da napiše koliko najniže te klime mogu da moduliraju na grejanju?

Treba mi za izolovanih 10m2. Najradije bih uzeo Fujitsu 07 Kmta ali te klime kod nas nema u prodaji.
Ja imam sensiru FTXF sto se tiče grejanja radi tu uglavnom oko 200w

Pozdrav društvo,

Potrebna mi je pomoć pri izboru klime i njene pozicije u stanu, treba da hladi nekih 40 kvadrata (da greje samo dve-tri nedelje godišnje, kada toplana zeza pri početku/kraju sezone). Pošto sam u potkrovlju, grejne cevi su mi pri vrhu zidova, što mi sužava izbor gde mogu da namestim klimu, tako da mora da bude u dnevnoj.

Moja ideja je bila da kupim Gree G-tech jer može da se horizontalno usmerava, kako bih mogao da je zaključam u pravcu vrata dnevne sobe, odakle treba da hladi spavaću sobu preko predsoblja.

1) da li ima logike da će ovo da radi kao što sam zamislio?
2) da li ima još nekih klima uređaja koji bi bili bolji izbor za ovako nešto (da budu do 90,100k)?

Hvala unapred!!!

Picture1.png

Pozdrav ljudi, ako moze neko da mi napise sta sve treba da se uradi tokom ugradnje inverter klime, tipa vakumiranje cevi, antivibr. gumice na drzacima...iam neki strah u poslednje vreme ne verujem nista vise majstorima, i ja sam jedan od njih, al u poslednje vreme svi mi nesto fuserisu...pa ono kad vec treba da pljunem 100 iljada za klimu da trazim a sve bude po ps-u. Hvala unapred!

Pad vode lepo resenje da ne mucish konshiluk i prolaznike, makar pocinkovan nosac, odvojeno izolovane cevi u UV izolaciji, duzina vakuumiranja, dobro popunjena rupa oko cevi posle busenja kako ne bi to bila rupa u izolaciji i eventualni izvor spoljnih mirisa/zagadjenja.Unutranja jedinica 20cm od plafona 20cm od zida bocno. Spoljna jedinica odmaknuta od zida makar 20cm e sad ne znam od cega ti je zid i da li imas neku izolaciju pa tu ima jps zezanja. Ako ces klimu koristiti prevashodno za hladjenje stavidi na mesto gde nece biti ili ce sto kracw biti na direktnom suncu. Ako ce se koristiti za grejanje dici je od poda makar 20cm na nosac, ne stacljati lulu na odvod vode na spoljnoj jedinici nego to rwsiti drugacije necin sirim recimo kanalizacionom cevi 32mm....Makar 3m cevi preko 10 nikako bez ozbiljnih majstora, da da gumeni amortizeri a ne parcad gume. Iskrenk za klimu dajete 500e+ dodajte 50e za krstene majstore to je ni 10% cene ukupne investicije a mirno spavatem

Pad vode lepo resenje da ne mucish konshiluk i prolaznike, makar pocinkovan nosac, odvojeno izolovane cevi u UV izolaciji, duzina vakuumiranja, dobro popunjena rupa oko cevi posle busenja kako ne bi to bila rupa u izolaciji i eventualni izvor spoljnih mirisa/zagadjenja.Unutranja jedinica 20cm od plafona 20cm od zida bocno. Spoljna jedinica odmaknuta od zida makar 20cm e sad ne znam od cega ti je zid i da li imas neku izolaciju pa tu ima jps zezanja. Ako ces klimu koristiti prevashodno za hladjenje stavidi na mesto gde nece biti ili ce sto kracw biti na direktnom suncu. Ako ce se koristiti za grejanje dici je od poda makar 20cm na nosac, ne stacljati lulu na odvod vode na spoljnoj jedinici nego to rwsiti drugacije necin sirim recimo kanalizacionom cevi 32mm....Makar 3m cevi preko 10 nikako bez ozbiljnih majstora, da da gumeni amortizeri a ne parcad gume. Iskrenk za klimu dajete 500e+ dodajte 50e za krstene majstore to je ni 10% cene ukupne investicije a mirno spavatem
Hvala!

Nije to baš tačno. Majstor koji valja nema razloga da ide preko.

Pozdrav društvo,

Potrebna mi je pomoć pri izboru klime i njene pozicije u stanu, treba da hladi nekih 40 kvadrata (da greje samo dve-tri nedelje godišnje, kada toplana zeza pri početku/kraju sezone). Pošto sam u potkrovlju, grejne cevi su mi pri vrhu zidova, što mi sužava izbor gde mogu da namestim klimu, tako da mora da bude u dnevnoj.

Moja ideja je bila da kupim Gree G-tech jer može da se horizontalno usmerava, kako bih mogao da je zaključam u pravcu vrata dnevne sobe, odakle treba da hladi spavaću sobu preko predsoblja.

1) da li ima logike da će ovo da radi kao što sam zamislio?
2) da li ima još nekih klima uređaja koji bi bili bolji izbor za ovako nešto (da budu do 90,100k)?

Hvala unapred!!!

Pogledajte prilog 348919
Lepo zvuci ali iz iskustva... slabo, gotovo neosetno ce hladiti spavacu.
Uzmi ako mozes 2 slabije i resi se muka.
Pozdrav ljudi, ako moze neko da mi napise sta sve treba da se uradi tokom ugradnje inverter klime, tipa vakumiranje cevi, antivibr. gumice na drzacima...iam neki strah u poslednje vreme ne verujem nista vise majstorima, i ja sam jedan od njih, al u poslednje vreme svi mi nesto fuserisu...pa ono kad vec treba da pljunem 100 iljada za klimu da trazim a sve bude po ps-u. Hvala unapred!
Ima na YT tutorijala baš profi servisera , USA. Da odgledaš i da doktoriraš klimatizaciju. Verovali ili ne.
Imaš isto tako - pisano uputstvo uz svaki pa i klima uredjaj. 😁 Ali po principu - ne čitam dok ne ostanem bez svih ostalih raspoloživih opcija.

Mozda nije tema za takva pitanja, ali ima li neko putem pp da mi preporuci servisera klime, ali koji bi relativno brzo dosao? Bg je u pitanju.

Nije to baš tačno. Majstor koji valja nema razloga da ide preko.
Kod mene je tako jarane u gradu, Frigo majstora ni za lijeka, doduše imaju dvojica i jedan kaže da je skoro postavljao Mitsubishi od 1500 eura i da to ne treba vakumirati, a dalje da ne govorim o pravilima ugradnje. Drugi nadopunjuje klimu po drugi put u roku od mjesec dana bez da prvo utvrdi u čemu je problem. Istina slagao sam te ima još jedan od prije mjesec dana počeo i taj je najbolji. A dijaspora stigla i samo daj postavljaj, cijena ugradnje nije bitna.

Posle 2 modela koji buguju treba biti bas hrabar i biti zamorce. Od gree samo amber bi ja smeo da kupim.

Pogledaj gde ima Fujitsu LMCA12 ili LMCE12.Iste klime samo ova druga ima redizajniranu unutrašnju jedinicu i nešto veću cenu ali sve drugo je isto.

Nazad
Vrh Dno