Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Inje se hvata prilikom defrosta. Kad greje je suvo, naravno.

Ili je mozda radila defrost, unutrasnja jedinica ide do -30C na izmenjivacu, ja izmerio laserskim -32C na Fujitsu LGC. Ako je vlazno unutra zato i sneg se pojavi brzo, sve je to normalno. Ako ne greje i to ima onda je problem mozda gas.

Postoji mogućnost da je negde popustila instalacija i da nema dovoljno gasa.

Ne mogu nigde da nadjem

APC PM1W-GR, ima li neka zamena u kvalitetu?​

Imam problem sa grejanjem od sinoc. Ovako obicno do sada klimi je potrebno bilo manje od 5 minuta da krene da greje. Od sinoc kad je upalim krene da greje i posle 10-ak minuta stane i onda muke bozje. Prvo stane, pa cujem kako se pokrene spolja kompresor i onda klima krene da hladi nekih 3-5 sekundi i opet stane, i tako jedno 10,15, 20 puta dok ne krene da kaplje u kuci, preko unutrasnje jedinice. Onda kao krene da greje malo, nekih 10-ak minuta i ponovo stane i sve potom isto.

Klima je inverter Hissense , kupljena jos malo pa ce godinu dana. Nisam je cistio do sad. Mislio sam da prodje ova grejna sezona, posto je kupljena na pocetku februara prosle godine, pa da pozovem servisera. Na daljinskom sam do sada obicno drzao 25 stepeni (heat mode) i radilo je odlicno, sinoc sam probao i 30 stepeni ali nista ne vredi.

Naravno planiram u toku dana da zovem servisera, mada rekoh da pitam i ovde sta mislite da moze biti kvar?
Da li su ti spoljasnja i unutrasnja jedinica montirane u istom nivou?

Imam problem sa grejanjem od sinoc. Ovako obicno do sada klimi je potrebno bilo manje od 5 minuta da krene da greje. Od sinoc kad je upalim krene da greje i posle 10-ak minuta stane i onda muke bozje. Prvo stane, pa cujem kako se pokrene spolja kompresor i onda klima krene da hladi nekih 3-5 sekundi i opet stane, i tako jedno 10,15, 20 puta dok ne krene da kaplje u kuci, preko unutrasnje jedinice. Onda kao krene da greje malo, nekih 10-ak minuta i ponovo stane i sve potom isto.

Klima je inverter Hissense , kupljena jos malo pa ce godinu dana. Nisam je cistio do sad. Mislio sam da prodje ova grejna sezona, posto je kupljena na pocetku februara prosle godine, pa da pozovem servisera. Na daljinskom sam do sada obicno drzao 25 stepeni (heat mode) i radilo je odlicno, sinoc sam probao i 30 stepeni ali nista ne vredi.

Naravno planiram u toku dana da zovem servisera, mada rekoh da pitam i ovde sta mislite da moze biti kvar?
Jesi li rešio problem sa klimom?

Da li su ti spoljasnja i unutrasnja jedinica montirane u istom nivou?
Jesu.
Jesi li rešio problem sa klimom?
Ma ne. Sutra bi trebalo da se cujem sa ovima iz servisa, bar mi tako rece ona devojka sto me upisala tamo na listu.

Nisam je palio uopste tamo negde od 12h/13h posto se ledi taj izmenjivac, da ne bih napravio neku vecu glupost. Moguce da je samo do tog gasa? To valjda nije neki kvar samo bi trebalo da se dopuni, tako sam skapirao posle malo citanja o tome. Mada opet ko zna sta je tacno. Uglavnom poslednji put je htela da greje negde oko 9h ujutru i posle toga probao nekoliko puta nista, samo krene da izduvava leden vazduh na nekih pola minuta i prestane tako nekih 10-ak minuta da bilo kakav vazduh izbacuje, pa onda opet krene na pola minuta sa hladnim vazduhom da izduvava pa stane i tako sve u krug. Kao da ne moze da prezupci da krene da greje, takav utisak mi odaje.

Jesu.

Ma ne. Sutra bi trebalo da se cujem sa ovima iz servisa, bar mi tako rece ona devojka sto me upisala tamo na listu.

Nisam je palio uopste tamo negde od 12h/13h posto se ledi taj izmenjivac, da ne bih napravio neku vecu glupost. Moguce da je samo do tog gasa? To valjda nije neki kvar samo bi trebalo da se dopuni, tako sam skapirao posle malo citanja o tome. Mada opet ko zna sta je tacno. Uglavnom poslednji put je htela da greje negde oko 9h ujutru i posle toga probao nekoliko puta nista, samo krene da izduvava leden vazduh na nekih pola minuta i prestane tako nekih 10-ak minuta da bilo kakav vazduh izbacuje, pa onda opet krene na pola minuta sa hladnim vazduhom da izduvava pa stane i tako sve u krug. Kao da ne moze da prezupci da krene da greje, takav utisak mi odaje.
Ako joj nedostaje gasa, prvo serviser treba da nađe mesto gde je pustila instalacija, da sanira pukotinu pa tek onda da napuni gasom i da izvakumira instalaciju, naravno.

Gledao sam ovo servisno uputstvo za Fujitsu klime zanimalo me šta piše o kontolnom defrostu.Izgleda da je pravi naziv integrating defrost.Taj defrost traje do 4 ili 5 minuta najviše i učestalost je na 4 sata ili 213 minuta u zavisnosti od temperature.Evo i slike iz uputstva o uslovima za defrost normal i integrated.Možda i nisam u pravu što se tiče tumačenja tehničkih detalja sa slike ali zbog opisa na koliko vremena rada kompresora kreće sa defrostom mislim da je to objašnjenje za kontrolni defrost.1.png

Poslednja izmena:
Poz momci. Mala pomoc oko klime. Imam midea 12 btu obicnu ne inverter. Od sinoc sam primetio da slabije greje. Ispusta neki zvuk “pššš” vremenom. Snimim da curi voda sa unitrasnje klime to mi se nikad nije desilo do sad. Ok uzmem otvorim ocistim filter, crevo napolje proverim ispraznim nesto malo vode. Pustom klima da radi nista spec. Ugasim je i snimim da kad spoljna jedinica i dalje vrti radi nesto :/ posle odredjemog vremena otvorim opet prednju klimu da pogledam kad ono sneg u fullu.

Da li sad moram da cekam servis klime kad je leto zbog temperature i da ugasim iz struje ovo sokocalo ili mogu da provere majstori sta je u pitanju?

Inace klima hladi super bez problema to sam proverio :D

Poz momci. Mala pomoc oko klime. Imam midea 12 btu obicnu ne inverter. Od sinoc sam primetio da slabije greje. Ispusta neki zvuk “pššš” vremenom. Snimim da curi voda sa unitrasnje klime to mi se nikad nije desilo do sad. Ok uzmem otvorim ocistim filter, crevo napolje proverim ispraznim nesto malo vode. Pustom klima da radi nista spec. Ugasim je i snimim da kad spoljna jedinica i dalje vrti radi nesto :/ posle odredjemog vremena otvorim opet prednju klimu da pogledam kad ono sneg u fullu.

Da li sad moram da cekam servis klime kad je leto zbog temperature i da ugasim iz struje ovo sokocalo ili mogu da provere majstori sta je u pitanju?

Inace klima hladi super bez problema to sam proverio :D
Mogu majstori i sad da provere, nema potrebe da čekaš leto.

Bio majstor. Otisa elektronika tacnije rilej. Kolko sam skonto to ****** u sebi ima kao neki prekidac koji je zalepio i kaze spoljnoj jedinici da vrti i dalje cak i kad ugasim klimu na daljinac. E sad samo da nadje postenu zamenu :/

Ljudi meni proradi klima sad bez ikakvog servisa. Stvarno ne znam koji joj je mantrag?

Danas mi je jedan clan sa ovog foruma predlozio da uradim nesto, sto do sada nisam bio probao. Da je prvo pustim da hladi neko vreme pa da je prebacim na grejanje i sad greje evo jace od sat vremena.

Nisam je bio palio vise od 24h. Poslednji put je palio juce oko 12h popodne i sad negde oko 15h probao to i sad evo greje.

Procitao post Stivenov sad i deluje kao da smo imali isti problem. Da nije i meni ta elektronika naceta i samo sto ne ode mada se jos nekako drzi? Evo pametan nisam sta da mislim.

Sutra mi dolaze serviseri i ovo ako bude radilo i sutra sta ja da im pokazem klimu koja radi, ispasce da zafrkavam ljude.

To hladjenje valjda kad se pusti unutra ladi a spoljnu jedinicu zagreva? A kad grejes unutra se greje klima spoljna hladi. Sad dal nesto negde zaledilo ili ne kod tebe videces.

Elem ovaj rilej se popravio sam od sebe kad ga je cukno par puta prstima, al sam mu iskreno reko brate stavi nov zameni necu da mi opet zapekne pa za nedelju dana da zovem ponovo.

Od čega zavisi koliko često klima ulazi u defrost, jel do klime, vremena, montaže ili svega?

Poslednjih par dana mi ulazi bukvalno na svakih sat vremena i traje oko 10 minuta?

edit: sad pročitah par stranica unazad, vidim da je verovatno zbog lošeg dimenzionisanja.

Poslednja izmena:
Od čega zavisi koliko često klima ulazi u defrost, jel do klime, vremena, montaže ili svega?

Poslednjih par dana mi ulazi bukvalno na svakih sat vremena i traje oko 10 minuta?
Zbog svega po malo.

edit: sad pročitah par stranica unazad, vidim da je verovatno zbog lošeg dimenzionisanja.
Zbog svega po malo.

Sad dal nesto negde zaledilo ili ne kod tebe videces.
Jeste, juce kad sam je pustao da greje, na onom izmenjivacu se skupljao sneg. Isto kao sto si i ti napisao. I meni je u jedno, dva navrata takodje kapljala voda iz unustrasnje jedinice.

Ali danas kad sam jer pustio i uradio ono sto sam napisao sve radi opet normalno. Evo greje vec nekoliko sati bez ikakvih problema.

Jeste, juce kad sam je pustao da greje, na onom izmenjivacu se skupljao sneg. Isto kao sto si i ti napisao. I meni je u jedno, dva navrata takodje kapljala voda iz unustrasnje jedinice.

Ali danas kad sam jer pustio i uradio ono sto sam napisao sve radi opet normalno. Evo greje vec nekoliko sati bez ikakvih problema.
Cudi me malo da inverter moze da ima problem takav :| Mada sta znam kolko je verovati inverter klimama vox, hisense, vivax, etc, kada je u pitanju grejanje.

Znaci nisam jedini. Počelo već da me nervira.
Da li je normalno kod defrosta da voda ne kaplje iz creva nego da ide pod mlazom tih 20ak sekundi?

Iz kog creva? Curi iz spoljne jedinice, zavisno koliko otvora ima, i da li ima lulu i crevo uopšte. Iz unutrašnje jedinice ne treba da curi ništa prilikom defrosta. Ono malo inja što se stvori na isparivaču ispari čim krene grejanje.

Vlaga je nenormalna napolju. Defrost na svakih sat vremena. Za sada obilazim klime tu i tamo i cistim pomalo otvor od lule da ne zaledi skroz. Nadam se da nece krenuti da se skuplja vise leda u tacni mada mi se cini da cu morati grejne kablove da postavljam.

Ja koliko pratim preporuka je da se lulica ne stavlja uopste. Meni su hteli da stave na Fujitsu LMCE kada su montirali, rekao sam da ne stavljaju uopste.

Nema lulice nisam je stavljao. Sad sam gledao - ima leda u tacni. Ona udubljenja su skroz zaledjena a ima malo i preko. Definitivno porucujem kablove nema cekanja jedino ne znam da li je dovoljno 1m(40W) ili da uzmem 2m(80W). Prosle godine sam kupio od 3 metra za obicnu on-of klimu - postavio kabl i u tacnu i na izmenjivac i radila je puno lakse.
Ovde mi za izmenjivac ne treba jer koliko vidim defrost odledi sve lagano pa mi ni treba ta duzina kabla.

Nema lulice nisam je stavljao. Sad sam gledao - ima leda u tacni. Ona udubljenja su skroz zaledjena a ima malo i preko. Definitivno porucujem kablove nema cekanja jedino ne znam da li je dovoljno 1m(40W) ili da uzmem 2m(80W). Prosle godine sam kupio od 3 metra za obicnu on-of klimu - postavio kabl i u tacnu i na izmenjivac i radila je puno lakse.
Ovde mi za izmenjivac ne treba jer koliko vidim defrost odledi sve lagano pa mi ni treba ta duzina kabla.
Mislim da i nemas potrebe za kablocm(ako bas hoces uzmi od 1m jer nemas lullicu).Klima pored osnovne rupe(gde ide lula) ima jos dodatnih na par mm visem nivou, pa ako otkaze prva ove ce da obave posao, a ako otkazu one ici ce led sastrane... U principu nema sanse da dodje do ventilatora sto je najbitnije...

Vrh Dno