Vrv i jesi u pravu, slabo nesto i znam da bih mogao reci, isti model smo uzeli, isti dan, samo sto je on stavio grejac koji sam opisao pa sam mislio da zbog toga radi redje defrost kod njega, mislim da mu je i sama pozicija spoljne bolja nego kod mene, definitivno na svakih pola sata radi defrost koji traje 6 min. Koji razlog moze biti onda tako cestog defrosta?Toplota od grijaca od 50tak ili 100njak wati ti je isto kap u moru kad se uzme u obzir kolicina zraka koju vanjska jedinica provuce.
Msm probaj ti stavit grijac, nece skodit, barem si siguran da se nece nakupljati led u tacni.
Msm da je razlog sasvim drugaciji zasto kod tvoga prijatelja ista klima ide rjedje u defrost.
Mislim da nema veze sa dimezionisanjem bar kod mene, otvorenih 38m2, stoji na sredini sobe, drug greje i vecu povrsinu prilicnoAko je defrost cesci od sat vremena znaci da nije pravilno dimenzionisana klima. Tako je i meni bilo dok sam imao samo dve Fujitsu 12LGC na 90m2, kad sam ubacio jos dve 09 LLCA defroste ne vidjam po nekoliko sati. Vox 12 u spavacoj od 12m2 podesena na 20c, unutra 22,5c, defrost nije radila danas.
Moguće da su prljavi filteri, pa zato neće da radi kako treba.Imam problem sa grejanjem od sinoc. Ovako obicno do sada klimi je potrebno bilo manje od 5 minuta da krene da greje. Od sinoc kad je upalim krene da greje i posle 10-ak minuta stane i onda muke bozje. Prvo stane, pa cujem kako se pokrene spolja kompresor i onda klima krene da hladi nekih 3-5 sekundi i opet stane, i tako jedno 10,15, 20 puta dok ne krene da kaplje u kuci, preko unutrasnje jedinice. Onda kao krene da greje malo, nekih 10-ak minuta i ponovo stane i sve potom isto.
Klima je inverter Hissense , kupljena jos malo pa ce godinu dana. Nisam je cistio do sad. Mislio sam da prodje ova grejna sezona, posto je kupljena na pocetku februara prosle godine, pa da pozovem servisera. Na daljinskom sam do sada obicno drzao 25 stepeni (heat mode) i radilo je odlicno, sinoc sam probao i 30 stepeni ali nista ne vredi.
Naravno planiram u toku dana da zovem servisera, mada rekoh da pitam i ovde sta mislite da moze biti kvar?
Izolacija je po meni vise nego dobra, 10cm, pvc, stan na prvom spratu, jedino sto ispod u stanu nemam nikog, cak nije ni 38m2 nisam oduzeo terasu od nekih 3m2 tako da ima i manje. Sinoc je prebacim u nocni rad i stavim 23 stepena, nije radila defrost duze od sat sigurno, posle nisam pratio, zaspao@Milos90
Nije pravilno dimenzionisana cim tako cesto ide u defrost, nema to veze sa grejacem niti bi on nesto pomogao, grejac sluzi da se ne zaledi odvod dole a ne da pomaze klimi pri grejanju.
38m2 je velika povrsina za klasican 12 inverter, ne znam kakvu izolaciju imas, sa 5cm izolacije bi tu Fujitsu 12 LU bila knap jer ima pdesign 3,9kW na -10C, dakle morala bi nesto jaca klima tipa LT ili Gree Amber da se ima rezerva. Rezerva sluzi da se smanje gubici prilikom defrosta kada klima ne greje.
Ne mozes da uporedjujes kod prijatelja, mozda ima deblje zidove, deblju izolaciju, bolju stolariju, postoji dosta faktora.
Zato je i drzis na 24C da bi postigla i odrzavala taj prostor i da ima nesto rezerve dok radi defrost od 5-10 minuta kada ima gubitke. I ja sam ove dve drzao na 23-24 kako kad, sad kad imam 5 klima sve idu na 21C, mozda nekad na 22c ove dve najjace 12lgc koje i greju najveci prostor, jedna 27m2, druga 24m2, ostale tri greju po 12m2.
Moguće da su prljavi filteri, pa zato neće da radi kako treba.
Filtere bi trebalo prati bar jednom mesečno, mada neko preporučuje i dva puta mesečno.
Kapljanje na unutrasnjoj se javilo meni jednom na prethodnoj klimi, ali na hladjenju, zbog zapusenog kanala. Ne vidim razlog sto bi kapljala na grejanju, osim ako ne curi nesto iz plafona na unutrasnju. Sto se tice filtera, zavisi od stana do stana, negde bi trebalo na 7-10 dana da se ciste, negde na mesec, a i zavisi koliko vazduha provrti, koliko ima prasine... Uglavnom bolje je da uvek budu cisti zbog udobnosti i potrosnje.Palo mi je napamet da moze da bude to, samo me zbunilo ovo curenje kod unustrasnje jedinice? Na prosloj klimi (Midea), koja nije bila inverter, ali je mogla da greje, kad se zapuse filteri onda slabije greje i treba joj mnogo vise vremena da zagreje prostoriju, ali mi nikada nije kapljala klima u kucu.
Evo sad hoce ova da greje.Sinoc kad sam trebao da spavam ona me zezala, a sada kad sam je ugasio na jedno pola sata i ponovo upalio sada radi i greje vec nekih 30-ak minuta.
Čišćenje UJ i SJ 1-2 puta godišnje i čišćenje filtera 1-2 puta mesečno trebalo bi da bude dovoljno za normalno funkcionisanje klime.Kapljanje na unutrasnjoj se javilo meni jednom na prethodnoj klimi, ali na hladjenju, zbog zapusenog kanala. Ne vidim razlog sto bi kapljala na grejanju, osim ako ne curi nesto iz plafona na unutrasnju. Sto se tice filtera, zavisi od stana do stana, negde bi trebalo na 7-10 dana da se ciste, negde na mesec, a i zavisi koliko vazduha provrti, koliko ima prasine... Uglavnom bolje je da uvek budu cisti zbog udobnosti i potrosnje.
kolega mozes li malo da opises postupak ciscenja i koje klime imas. Mada je princip isti u pitanju su nijanse... Ali posto si vec iskusan prozbori koju rec.Čišćenje UJ i SJ 1-2 puta godišnje i čišćenje filtera 1-2 puta mesečno trebalo bi da bude dovoljno za normalno funkcionisanje klime.
Čišćenje UJ i SJ ja radim uglavnom krajem maja, pred sezonu hlađenja i početkom oktobra pred sezonu grejanja.
Obrišem filtere svakako i još ih malo ostavim, pa ih onda vratim.Ne moras da cekas da se osuse, obrises ih nekom krpom i odmah vratis. Sad kad se greje i niska je temperatura ne cekam da se osuse pola sata jer ce se ohladiti unutra pa posle mora da zapinje da postigne.
Da, nalazi se ispod filtera koje si čistio. Ako se tu nahvatao led moguće da klimi nedostaje gasa, zato neće da radi kako treba.Update na problem
Otvorio sam unutrasnju jedinicu, ocistio filtere (bili su bas prljavi) i vratio i opet nece da greje.
Moram da pitam ovo oko izmenjivaca, jel to ono tirkizne boje sto se nalazi ispod filtera? Ako je to jel normalno da se nahvata sneg na njemu dok klima radi? Ako nije onda mi je jasno zasto je kapalo sinoc. Kad sam vec kod toga mogu da kazem i da vise ne kaplje, bar za sada, ali pucketa nesto, kao da se opet stvara sneg/led ispod filtera. Kad sam skinuo filtere i video sneg ispod razmisljao sam da ga sklonim, hteo da ga istopim fenom, ali dok sam ocistio filtere i kad sam se vratio sneg se sam istopio.
Ne znam kako drugacije da objasnjavam, bas sam duduk za ovo, nikada nisam otvarao klimu i sam nesto radio na njoj.![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari