Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne znam kakav je panasonik,necu da gresim dusu,mozda mi je i normalno da je micubiši klasa iznad bar moje misljenje,i jedan savet....setuj klime na odgovarajucu temp,krilca obori prema podu i uzivaj

Pisali ste dok sam kucao proslu poruku.
Nije kinez, japanac.
Panasonic Etherea 9 i 12.
Stigle su u dosta boljem stanju nego Mitsubishi.
Rano je da kazem posle svega par sati, ali koliko vidim ovo radi kao ono kako je opisan Gree. Videcemo jos, posto je kuca bila rashladjena poprilicno zbog instalacije, a vreme je kakvo jeste.
Za sada, not my cup of tea, liga ispod Mitsubishija...
Ako ne bude nekog ociglednog problema, izgledno je da tako rade, u prevodu svidece se onima kojima se svidelo kako radi npr. noviji Gree, nece se svideti onima koji su koristili drugog japanca. Meni ne lezi ako tako radi, ali verujem da nemam osnova da reklamiram.
Da nije kao moj stari panasonic, ne ide ispod 400 wati na grejanju?

Ne znam kakav je panasonik,necu da gresim dusu,mozda mi je i normalno da je micubiši klasa iznad bar moje misljenje,i jedan savet....setuj klime na odgovarajucu temp,krilca obori prema podu i uzivaj

Stranci hvale Panasonic, a kod nas i komsija su podeljena misljenja.
Par ljudi mi je maksimalno nahvalilo Etherea model, kao i par servisera, ali niko od njih nije bolovao od toga da prati potrosnju, modulaciju, aplikacije i sl.
Nezahtevni korisnici, rekao bih.
Setovano je na grejanje, krilca i brzina na auto,zadato 23 stepena, upaljen nanoex

Da nije kao moj stari panasonic, ne ide ispod 400 wati na grejanju?

Spustio je par puta na ispod 400, ali se ugasi.
Mnogo se cesce pali i gasi od Mitsubishija.
Do duse, nije ni vreme isto ove i prethodne dve nedelje, tako da ne znam koliko je realno poredjenje.
Praticu i pisacu.
Za sada nisam odusevljen

Cekaj doooobar minus da zakuje 10 dana pa ces znati kako klima radi.

@nemanjabgd84
Jedan drugarski savet...
Ako je toplo, ako nema velikih oscilacija u temperaturi i ako je žena zadovoljna, prst u uvo i uživaj. Šta te briga koja je modulacija, koliko se često pali-gasi, koliko dugo traje defrost.
Previše si se (a Boga mi i ceo forum) opteretio nebitnim stvarima.

Stavi fix brzinu, ja Auto nikad nisam koristio ni na jednoj klimi. Kuhinja i dnevna na srednju Medium brzinu i ona sama odlucuje kojom ce da radi, ako ima potrebe duva jace ako ne smanji na Low, retko na Quiet najnizu brzinu, pricam za Fujitsu. Vox u spavacoj je na Low brzini i odrzava u pola stepena, izuzetno precizna klima za 30k koliko je placena.

Cekaj doooobar minus da zakuje 10 dana pa ces znati kako klima radi.

Zato sam i rekao da je rano da dam sud.
Ali je istina da nisam odusevljen za sada, naprotiv, nekako sam u fazonu - pa doobroo.
Prenecu iskustva, kao i za prethodne, pa ako nekome bude od koristi - super.

@nemanjabgd84
Jedan drugarski savet...
Ako je toplo, ako nema velikih oscilacija u temperaturi i ako je žena zadovoljna, prst u uvo i uživaj. Šta te briga koja je modulacija, koliko se često pali-gasi, koliko dugo traje defrost.
Previše si se (a Boga mi i ceo forum) opteretio nebitnim stvarima.

Ne mogu da procenim jos za oscilacije u temp, ali je definitivno bilo prijatnije u kuci sa LN. Do duse, LN je fino radio na quiet i nije gasio, Etherea to ne ume izgleda po ovom vremenu.
A modulacija, defrost i sl. Pa to je hrana za dusu na ovom podforumu. Patkometrija u w :)

Sad greju samo klime ili? Koliko je napolju kod tebe, mozda nije hladno pa se zato pale gase jer brzo postizu temp.

Ne mora da znaci, jeste da vlaznost smeta jer se brzo nakupi leda ako rade u opterecenju ali mislim da to kod tebe bar sada nije slucaj.

Ja nikad nisam koristio fiksne brzine na mojim Etherea. Greju veliki prostor i bitno je da mogu da se 'razduvaju' kad treba.

Problem sa ovim "sačekaj -10 pa ćeš da vidiš" je što kod nas realno toliko niskih temperatura nema često. Evo prođe godina skoro i ništa.. Zato će i klima 3/4 grejne sezone raditi sa čestim kreni-stani intervalima. Meni ovo ne smeta, navikao sam se, ali eto, nekome će smetati. Bio sam se i našalio nedavno, rešenje je poskidati izolaciju sa objekta pa povećati gubitke, ređe će da gasi klima :)

Ovo nije tema za izolaciju.....šalim se ,cuti ja planiram na prolece 12cm stiropora,ima glime da se ne pale a ne da sa se gase :D

Ja nikad nisam koristio fiksne brzine na mojim Etherea. Greju veliki prostor i bitno je da mogu da se 'razduvaju' kad treba.

Koja je razlika izmedji npr. auto i najnize brzine, u realnim uslovima?

Problem sa ovim "sačekaj -10 pa ćeš da vidiš" je što kod nas realno toliko niskih temperatura nema često. Evo prođe godina skoro i ništa.. Zato će i klima 3/4 grejne sezone raditi sa čestim kreni-stani intervalima. Meni ovo ne smeta, navikao sam se, ali eto, nekome će smetati. Bio sam se i našalio nedavno, rešenje je poskidati izolaciju sa objekta pa povećati gubitke, ređe će da gasi klima :)

Tako nesto i ja razmisljam. Veci deo vremena ce ovako da radi...

Ovo nije tema za izolaciju.....šalim se ,cuti ja planiram na prolece 12cm stiropora,ima glime da se ne pale a ne da sa se gase :D

Vala, ja razmisljam razliku u ceni izmedju LN i Etherea, koja je ispala nesto preko 74000 din, da ulozim u izolaciju tavana.
Duza je garancija na izolaciju, nego na klimu, ne moze da se ne isplati, a radi i kada nestane struje :)

Koja je razlika izmedji npr. auto i najnize brzine, u realnim uslovima?
Ja sa najnižom ništa ne bih ugrejao, 9-ka je u ćošku dnevne sobe i greje dnevnu i kuhinju, oko 45 kvadrata, 12-ca u hodniku između dva sprata pokriva ceo donji sprat i hodnik gore, preko 60 kvadrata. Bitnije mi je da je toplo, nego tišina, posebno kad stegne minus kao prethodnih ~dve nedelje.

Duza je garancija na izolaciju, nego na klimu, ne moze da se ne isplati, a radi i kada nestane struje :)
Još više ćeš pojačati taj radi-ne radi efekat u prelaznom periodu zbog manjih gubitaka. :unsure:

Stavi neku srednju brzinu pa ako je prebucno nesto ispod toga, Auto mod mozda pokusava da stedi vise a krenula je zima, mora da duva da bi razmenila vazduh.

Dobro jutro, pozdrav za sve forumaše. Posedujem inverter klimu VIVAX, tokom predhodne noći radila je df nekad na 35 minuta, a nekad na 75 minuta. Zamolio bih da mi neko odgovori da li je to normalan rad klime. Hvala unapred

Dobro jutro, pozdrav za sve forumaše. Posedujem inverter klimu VIVAX, tokom predhodne noći radila je df nekad na 35 minuta, a nekad na 75 minuta. Zamolio bih da mi neko odgovori da li je to normalan rad klime. Hvala unapred
Normalno je to ako je visoka vlaznost i magla,verovatno grejes vecu kvadraturu pa klima radi optereceno.

Magla je celu noć, grejem 60 kvadrata. DF traje oko 6,7 minuta i posle nastavlja sa radom.

Evo kako Amber radi danas:
Potrošnja oko 1,1kW, +-50W, temp na 24, fan na 2 brzini; defrost na 50ak min po 10min.
SJ je na JZ strani i baš ko za inat navejava je samo tako, a vetar šiba li šiba.

Dali je neko merijo koju temperaturu vazduha klima treba da izbacuje? Kod mene je klima Fujitsu ASYG12LUCA, po preporuci drugara nisam dve godine kontrolisao kolicinu freona.

Dali je neko merijo koju temperaturu vazduha klima treba da izbacuje? Kod mene je klima Fujitsu ASYG12LUCA, po preporuci drugara nisam dve godine kontrolisao kolicinu freona.
Zavisi od postavljene temperature, brzine izduva, cistoce filtera... ako postize zadatu temperaturu izduv ce biti topliji, ako samo odrzava zavisi od toplotnih gubitaka. Negde ce za odrzavanje biti izduv 40, negde 35 stepeni, dok ce negde biti i 28. Ima puno faktora koji uticu.

Ja koristim Daikin FTXB35C nekih 3 godine i mogu vam reci da sam prilicno zadovoljan, oko hladjena nemam sta ni da dodam, ali sto se grejanja tice tacno je da radi defrost na svakih pola sata po nekih 5,6 minuta, ocigledno da ima taj spoljni senzor koji je prilicno osetljiv, cak sta vise defrost mi ne radi toliko puta ni na -10 kao npr kada je snezni dan kao danas i velika vlaznost... drugar je kupio istu klimu kao i ja samo sto je on u spoljnu dodao grejac i kod njega je taj defrost mnogo redji pretpostavljam sto i senzor dobija informaciju drugaciju pa samim tim je i sam defrost redji. E sad neko od clanova je gore napomenuo da je to stvar oko koje se i ne treba opterecivati u cemu se slazem. Kod mene je zadata temperatura 23 stepena, oko 24 je u stanu realna, ventilator je non stop na nocnom rezimu, ali od juce sam stavio automatski mod iz razloga sto mi je ventilator u unutrasnjoj zaglupeo, nije hteo osim nocnog moda i prve brzine da prebaci na bilo koju drugu, tek posle pola sata igranja sa brzinama prokinuo je, pa je iz tog razloga sad malo na automatskom. Inace rec je o stanu izolovan sa 10cm, iznad imam komsiju sve okolo prazno cak i ispod samog stana.

Mozes li opisat taj defrost kod tvoje Sensire nalo detaljnije. Sam proces, da li pri tome proizvede buku itd?
Kod mene se jaran na to zalio, ali on kaze da oko 0 pa na dole ih uvijek tako radi, nije spomenuo da na minusima prorijedi.
Meni to vise nekako lici na vremenski programirani defrost, nego na defrost po potrebi. Kratki defrosti u istim intervalima

Evo sada ovog momenta sam pored nje. Iskljucio je unutrasnju skroz, kao da je ugasena, nakon minut cuje se spoljna, ali i unutrasnja, rekao bi da prenosi zvuk unutrasnja ka spoljasnjoj jedinici ali unutar same prostorie nema nikakvog duvanja, zvuk ide od tiseg ka bucnijem i u jednom momentu nakon 4 minuta staje svaki zvuk a vezan za unutrasnju, ponovo minut nema nikakvog desavanja a vezano za unutrasnju, posle minut, znaci nekih 6 minuta od prvog gasenja unutrasnja krece ponovo da radi i duva vazduh u prostoriju. Primetio sam da defrost danas radi na nekih pola sata, ali je ubi sneg sve vreme... pratim pa javljam kad pali opet. Drug stavio grejac, nema vise ni cm leda u njoj podesen da se pali sam oko 0 stepeni, a defrost danas mu radio retko

Nazad
Vrh Dno