Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zato sto si iz izbora izbacio dobre modele samo zato sto koriste R410 gas.
Ti da si video kako radi Fujitsu Nocria ne bi razmisljao na taj nacin.

Zato sto su matori.
Zato sto je ekoloski svestan.
Zato sto zeli da kupi time proof uredjaj.

Ukratko: golf 2 je super auto ali postoji golf 8 i za slicne pare je mnogo bolji deal.

Zato sto si iz izbora izbacio dobre modele samo zato sto koriste R410 gas.
Ti da si video kako radi Fujitsu Nocria ne bi razmisljao na taj nacin.

Ja to ne bih nazvao samo...
Verujem za Nocriu, kao sto verujem i za LT, ali...
Brate ja sam ti od onih sto zove gradsku cistocu kada isprosipaju djubre, kada ne piciste deciji park itd.
Tacno da nema price oko standarda, nego da je slobodan izbor, bio bi r32.
Princip...

Svaka čast za ovo oko smeća. Kad bi svako obratio malo više pažnje, zemlja bi nam bila mnogo čistija a i mi zdraviji.
Rešio si R32, poštujem. Mada mislim da je mala ekološka razlika u R32 i R410.

Edit:
While an R-410A system still uses harsh chemicals, it is not as damaging to the environment. It does not harm the ozone layer or cause cancer like R-22 refrigerant does, and will help your system work efficiently with less environmental impact.

Razmisljanje u dobrom smeru ali mislim da je pogresno. Sta ako ce klima R410a raditi 10-15 godina, a neki low-end sa R32 nekoliko godina, pa posle toga na deponiju? Sta ako ce klima sa R32 trositi vise struje jer je u globalu losija od boljeg modela sa R410a, a znamo kako se struja dobija kod nas.

Nisam ekspert na temu klima niti gasova koje koriste, ali sumnjam da se logika o ekologiji klima svodi samo na R32 naspram R410a.

Da, ali nece LT jer je stariji gas a klima jedna od najboljih ikada.

Svaka čast za ovo oko smeća. Kad bi svako obratio malo više pažnje, zemlja bi nam bila mnogo čistija a i mi zdraviji.
Rešio si R32, poštujem. Mada mislim da je mala ekološka razlika u R32 i R410.
Edit:
While an R-410A system still uses harsh chemicals, it is not as damaging to the environment. It does not harm the ozone layer or cause cancer like R-22 refrigerant does, and will help your system work efficiently with less environmental impact.

Ima na netu mnogo toga oko razlika r32 i r410a. Oba imaju prednosti i mane.
Mitsubishi heavy industries katalog npr ima lepo poredjenje, posti imaju isti model na oba gasa, npr zs-w i zs-s.

Razmisljanje u dobrom smeru ali mislim da je pogresno. Sta ako ce klima R410a raditi 10-15 godina, a neki low-end sa R32 nekoliko godina, pa posle toga na deponiju? Sta ako ce klima sa R32 trositi vise struje jer je u globalu losija od boljeg modela sa R410a, a znamo kako se struja dobija kod nas.

Nisam ekspert na temu klima niti gasova koje koriste, ali sumnjam da se logika o ekologiji klima svodi samo na R32 naspram R410a.

Klime na r32 su efikasnije, bese 8%
Ovo oko trajnosti klima ne znamo.
Svi smo primetili da je kvalitet svega nizi,forsira se potrosnja, ali to nije krenulo od juce, kaci i te klime stare 10ak godina, sigurno.
Ako cemo da uprostimo do max, svako grejanje na klime je ekoloski prihvatljivije od grejanja na fosilna goriva, cak i ako uzmemo u obzir da je gro nase struje iz termoelektrane.

Da, ali nece LT jer je stariji gas a klima jedna od najboljih ikada.

Pisano je vec. LT je uredjaj vrh performansi, ali kome je zivotni vek kao proizvoda istekao...
Nekome je to ozbiljan minus, nekome je nebitno.

Ne znam Nemanja, dobro razmisli oko svega. Ukoliko se dobro sećam, Viacom je u svojoj garanciji koja se dobija uz svaku klimu, naveo da obezbeđuje rezervne delove najmanje 7 godina od kupovine uređaja.

Još jedna stvar. Moje Lmce koje sam kupio ove godine (i koje su takođe stari modeli iz L serije kao i Lt) su proizvedene 2019. godine, dok je Kmta (koja je najnoviji model) proizvedena 2018. godine. Samim tim, ukoliko se nešto još uvek proizvodi, cenim da će biti i rezervnih delova u doglednoj budućnosti.

Jeste, pise da obezbedjuju delove.
E sad mogu oni svasta da napisu sto nije do njih, to je tipska garancija.
Vidis, interesantno je ovo za tvoje lmce i kmta.
Ako izuzmemo pricu oko tipa gasa i uredjaja...ispali su nekorektni za cenu, jer smo se dogovorili jedno, u ponudi su poslali drugo, tako da su mi samo pomogli da prelomim.

hint: LMCE je klima iz 2016-te godine, LMCA je iz 2013-te.

E to nisam znao. Mislio sam da je i Lmce iz tih godina. Pitanje je onda da li je Ltca još uvek u proizvodnji...

Posto ovde ima i servisera, ako neko moze da pojasni.
Zasto je problem da se odgovori na par pitanja musterije, pre instalacije, pogotovo ako je bitno za garanciju, kao npr.
1. da li se bakar vari ili se koristi spojnica
2. cime se izoluje bakar, pogotovo kod spoljne jedinice
3. da li se radi vakuumiranje...

Danas se par majstora silno naljutilo na navedena pitanja, uz obaveznu konstataciju kako se poslom bave xy godina.
Tek je biser jedne firme da se za LG i Mitsubishi klime stavlja skuplja, bolja izolacija, a za ostale obicna, gde je cena ugradnje ista?!
Meni je jedan drugar koji je veoma dobar majstor ovako odgovorio kad sam mu postavio slicna pitanja.
1. Bakar se spaja iskljucivo spojnicama. Nikako se ne vari jer ulja koja ispusta pasta dok se vari - ostecuju kompresor.
2. Izolacija obavezno ide posebno za oba voda plus zajedno preko toga.
3. Vakumiranje je pozeljno ali mala je verovatnoca da ce biti bilo kakvih problema ako se ne uradi. Narocito kod on-off klima.

On i kolega su ugradili oko 700 klima ove godine pa moram da mu verujem.

Pa i nije kad rade na 2 mesta. Imaju jos zaposlenih pomocnih radnika pa cesto rade na vise mesta u toku dana. Plus je on manijak koji radi bas puno.
Nemam razloga da mu ne verujem jer nije tip koji mlati u prazno.

Meni je jedan drugar koji je veoma dobar majstor ovako odgovorio kad sam mu postavio slicna pitanja.
1. Bakar se spaja iskljucivo spojnicama. Nikako se ne vari jer ulja koja ispusta pasta dok se vari - ostecuju kompresor.
2. Izolacija obavezno ide posebno za oba voda plus zajedno preko toga.
3. Vakumiranje je pozeljno ali mala je verovatnoca da ce biti bilo kakvih problema ako se ne uradi. Narocito kod on-off klima.

On i kolega su ugradili oko 700 klima ove godine pa moram da mu verujem.
Da li stavlja vibracione gumice?

Kod mene je ugradio nosace preko stiropora pa nije stavio.
Imam ja vibracionih gumica pa cu staviti ako zatreba vremenom ali za sada je klima veoma tiha.

@nemanjabgd84
Koji kraj zivota uredjaja koji je izasao 2015 ja mislim? Jos jednom, motor turbine unutrasnje jedinice za LGC model koji je izasao 2010 je Viacom imao na stanju. Proslo je 10 a ne 7 godina i i dalje ima delova.
Verujte cinjenicama a ne bajkama i rekla-kazala.

@nemanjabgd84
Koji kraj zivota uredjaja koji je izasao 2015 ja mislim? Jos jednom, motor turbine unutrasnje jedinice za LGC model koji je izasao 2010 je Viacom imao na stanju. Proslo je 10 a ne 7 godina i i dalje ima delova.
Verujte cinjenicama a ne bajkama i rekla-kazala.

Stariji je model od 2015 i nije vise aktuelan, ako pogledas Fujitsu kataloge.
To da li ce i koliko biti delova, ne znam, niti me zanima, preskocio sam Fujitsu

Ne secam se da sam trazio pomic za Fujitsu LT?!
Za drugi model jesam i "pomoc" je uglavnom bila uzmi model XY koji je karakteristikama apsolutno ne odgovara onome sto sam trazio.
Ako je pomoc to da mi napises u jednom postu - Nisi ti za kllime, onda nemoj da mi pomazes vise, zivota ti...
Na prosta pitanja ovde covek uglavnom ne dobije odgovor od ekipe, ali kada treba da se opljune ili podjebava, svi k'o jedan...

Niko tebe ovde ne podjebava nego ti podjebavas nas. NIJEDAN savet ti prijatelju koji si ovde dobio NISI poslusao nego ides svojom metodom, o tome ti ja pricam.
Da si pametan, ti bi poslusao bar malo mene na primer koji se greje preko 10 godina na klime i ne bi bacao pare na skupe modele koji ti na kraju opet ne odgovaraju.
Ali videcemo, treca sreca, mozda i njih vratis, ko zna :D
Sta si na kraj uzeo sad, vise se pogubi, godine pritisle?

btw. ovo poređenje sa automobilima je najgluplje poređenje ikada. Kao i za hardver između ostalog.
Moj sledeći savet je ... kupi toplotnu pumpu , razvuci radijatore po kući 😆
Za ovu temu trebaće kokice još malo, kako je krenulo..

Savršenu klimu ne može da kupi u Srbiji...mozda da naruci od preko ,neko da mu doveze.

Jos jednom, koji brend, modeli?
Nek je sa srecom, valjda su te ok.

Sa srecom i ako su kinezi radice to dobro ne sekiraj se

Niko tebe ovde ne podjebava nego ti podjebavas nas. NIJEDAN savet ti prijatelju koji si ovde dobio NISI poslusao nego ides svojom metodom, o tome ti ja pricam.
Da si pametan, ti bi poslusao bar malo mene na primer koji se greje preko 10 godina na klime i ne bi bacao pare na skupe modele koji ti na kraju opet ne odgovaraju.
Ali videcemo, treca sreca, mozda i njih vratis, ko zna :D
Sta si na kraj uzeo sad, vise se pogubi, godine pritisle?

Hajde da vidimo hronoloski savete, iskarikiracu:
Uzmi ovaj stari Fujitsu koji ne zelis
Uzmi drugi stari Fujitsu koji ne zelis
Uzmi jeftinije od toga, opet Fujitsu...

O modelima koji su me zanimali, jedva ko da je ista znao...medju njima i jedan Fujitsu, oko koga je vise kontroverzi
***** ga, pitam lepo za to i to, ne za drugo i onda posle ne slusam savet...

Inace, nadovezacu se na temu servisera.
Juce sam posle vise poziva ka serviserima, svi iz Unije, napokon naleteo na nekoga ko je lepo, kulturno i smisleno odgovorio na prosta pitanja, bez razvodnjavanja tematike.
Da nisam video sta su i kako radili ljudi, mislio bih da su mi prethodne ugradnje bile top, a nisu - npr tipl koji je bio duplo kraci od potrebnog, nezatvorene rupe na fasadi i sl.
Elem, ljudi kulturni, pedantni, ispostovali svaki zahtev, predlozili neke stvari itd.
Nisu varili cevi, vakuumirali su, ispostovana duzina cevi, prohromski nosaci sa gumicama, dogovor oko kondenza, predlozili su kanalice i stavili, usisali su i rasklonili itd
Frigomanex je u pitanju, cisto ako ikoga zanima ko je radio.

Jos jednom, koji brend, modeli?
Nek je sa srecom, valjda su te ok.

Sa srecom i ako su kinezi radice to dobro ne sekiraj se

Pisali ste dok sam kucao proslu poruku.
Nije kinez, japanac.
Panasonic Etherea 9 i 12.
Stigle su u dosta boljem stanju nego Mitsubishi.
Rano je da kazem posle svega par sati, ali koliko vidim ovo radi kao ono kako je opisan Gree. Videcemo jos, posto je kuca bila rashladjena poprilicno zbog instalacije, a vreme je kakvo jeste.
Za sada, not my cup of tea, liga ispod Mitsubishija...
Ako ne bude nekog ociglednog problema, izgledno je da tako rade, u prevodu svidece se onima kojima se svidelo kako radi npr. noviji Gree, nece se svideti onima koji su koristili drugog japanca. Meni ne lezi ako tako radi, ali verujem da nemam osnova da reklamiram.

Vrh Dno