Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Sad je prelazni period, a valjda od 2023 obavezujuće postaje.
 
Jel se zna za neki model gree koji ne radi tako ? ......Forumas romim vec dugo trazi rjesenje za gree hansol koji iako radi na niskoj snazi opet ode u pauzu i ceka ga nekad satima da ponovo krene........on i sto bi tu klimu zamijenio za nesto drugo,ne zna za sta bi........koji model radi normalno.......ima li neko gree amber 12yc to je onaj sa manje snage
Kod mene Amber Nordic ne radi tako.
Prošle zime se gasio samo na defrostu.
Ovaj sadašnji period se gasi, ali nije mi problem jer nije napolju hladno, kuća je dobro izolovana.
Obrni, okreni, neće ispod 500w duže od 2-3 min. Onda se ugasi pa uključi nakon pola sata, sat... Temperaturu maši za stepen u odnosu na merače.
Ženi je toplo, a to je jedini termostat koji mora da bude zadovoljan. 😁😁
 
Na označenom delu se vidi i koliko je eventualni pad COP u ovom opsegu temperature (ne)bitan u celom proračunu SCOP.

Da, ima jako mali uticaj, maltene nebitan, ali kao sto vidis, to nije dovoljan razlog da se ne pisu besmislice poput grejem se sa100W a COP u nebesima, pri spoljnim temperaturi poput onih koje si i sam oznacio, zar ne?

Koliko bi ovakva kriva COP pala za čuvene mašine koje ne mogu da rade sa ispod 400-500W potrošnje uz stalno paljenje-gašenje mogu samo da nagađam.

Pobogu, pa imas tu krivu vec na grafiku, to ti je JIS kriva. :cool:

Da si procitao studiju ili (sa samo malo razumevanja) moj post, bilo bi ti sasvim jasno da JIS (kao i EN) STANDARD ne racuna isprekidani rad kompresora (on/off ) kod inverter uredjaja kao degradaciju COP-a pri kapacitetima ispod 50% , sto znaci da su u krivu JIS-a ukljucene i te (za tebe) cuvene masine. :cool:

A za test masine (A/B/C) se EKSPERIMENTALNO racuna isprekidani rad kao degradacija, i zato im se kriva razlikuje od JIS krive, dok masina C (Toshiba???) ima najnizu modulaciju (retko se gasi) sto bi znacilo i najmanju degradaciju COP-a, pa je njen COP na grafiku cak i iznad JIS standarda... ali to je samo TEORIJA, i u toj teoriji bi tako izgledao COP doticnih masina kada bi im se racunala degradacija COP-a. :D

EXP, eksperimentalno, razumes? ;)
 
Poslednja izmena:
Toshiba objavi javno databook za svoje modele,testirano u svim uslovima na svim temperaturama i na svim opterecenjima.
Dovoljmo procitat tabelu i vidjet kakav je cop u kakvim uslovima.,usput ustedite svoje vrijeme koje trosite na istrazivanje i nagadjanje :)

ovo je skracena verzija,gdje se vidi ugrubo min ,vrh nominalno,i max.....ima jos jedna u koracima po 10% od min do vrh nom,ona je jos detaljnija.

Pretpostavljam da vas zanima samo kakav je cop kod klime kad trosi 200-300w ili kad trosi 700-1000w ima poprilicno razlike :)
CXbvrJZ.png
 
Oprosti rovaccc, ne nagadja OVDE niko nista, STUDIJA je ta koja nagadja :D, a mislim da je ipak pametnije malo razmisljati svojom glavom, nego bezglavo uzimati reklamni materijal proizvodjaca zdravo za gotovo, bez razmisljanja. ;)

Jos ako je ovo najveci "adut" koji imas, onda stvarno...

Da, u tabeli je dat minimum, nominal, maksimum, a mozes li objasniti sta se desava u opsegu izmedju minimuma i nominale u konkretno ovoj tabeli ? :cool:
 
Poslednja izmena:
Poenta ove priče je?
 
Mislim da Viola ide ispod. A jel zna iko kako radi U Crown?
Znamo za Amber, Muse, G tech i Violu ali ne znam da iko ima iskustva sa U Crown-om.
 
Kad smo kod modulacije. Ako sam upratio tj otac oko 700-800 w je najnize sto je Panasonic Aquarea radila. U to ulazi i protocna pumpa.
Za koju sam sedmicu dole pa cu malo in vivo detaljnije ispratit rad. Za sada(al nije jos prava zima da se da finalni sud) se ova investicija od cc 3000 eura dobro pokazala. Dnevna potrosnja 10-15 kw u zavisnosti od grijane kvadrature. Povecana je povrsina radijatora i izolacija nije bas vrhunska(nije da je nema) ali sigurno bi to bilo jos bolje da je na podno grijanje.
 
Vazduh voda je druga prica jer uredjaj ne greje direktno prostoriju pa i da je on off ne bude nesto primetno narocito ako ima bafer koji je inace preporuka cak i za inverter zbog defrosta
Podno je majka za TP sa vodom max 35°C
 
I to je mnogo, kod mene izlazna T vode ne ide zimi preko 31-32 i to je dovoljno za željenih 23 stepeba u stanu. TP i podno je prava stvar ali košta
 
Veliki pozdrav iz CG. Nadam se da mi možete pomoći da riješim jednu dilemu.

Živim u stanu u Podgorici, 90m2, pvc bravarija (5 komora, dvosojno staklo) a u planu je i 5cm fasadne termoizolacije. Planiram da uzmem inverter klimu za dnevni boravak (40m2 zajedno sa trpezarijom i kuhinjom) i sveo sam izbor na ova dva Mitsubishi modela:

MSZ-EF42 (srebrna)
https://www.mitsubishi-electric.co.nz/product/nlaproduct.aspx?item=69088B

MSZ-AP50 (bijela)
https://www.mitsubishi-electric.co.nz/heatpump/i/69249B/ecocore-ap-50-high-wall-heat-pump

Garantni rok je isti za oba modela a razlika u cijeni (uzimajući u obzir povoljnosti) je zanemarljiva.

Najradije bih odabrao ovaj EF model, jer mi estetski više odgovara za dnevni boravak. Iako po specifikacijama vidim da je ovaj AP model bolji, čini mi se da ta razlika ne bi bila baš osjetna u mojim okolnostima. Interesuje me šta vi mislite - Koji model bi odabrali i zašto?
 
Što ne bi bila!?
 
Sta preporucujete za 48m2 dobro izolovanog prostora? Jedna prostorija je u pitanju.
Plan je da radi u prelaznom periodu a ako moze i kad su nize temperature.
Budzet do 700-750€.
 
Fujitsu KMTA 12, pošto hoćeš u prelaznom periodu mislim da bi dobro gurao. Samo jedno upozorenje: nikako da ne duva prema osobama u prostoriji jer će da ih poubiva :)
 
Mozes i mideu,gree ako je dobro izolovan prostor,klima do 500e ce zavrsiti posao.
 
Ovo mi treba za prijatelja. Gree izbegavam jer sam citao da lose modulira.
Bice ili Fujitsu KMTA 12 ako je nadjem jer izgleda da je nema u ponudi - ili LMCE 12.
 
Za DOBRO izolovan prostor i llce 12 je sasvim dovoljna.
 
Nesto razmisljam moja inverter midea greje do - 15c
Jel to znaci da ako zimi bude recimo - 16c itd da je necu moć koristi za grejanje?
 
Vredi li uzimati LUCA 14 model? 20-ak hiljada je skuplji od KMTA ali uklapa se u taj neki budzet od 750€.
Da li vredi ta razlika?
 
Vredi Luca je odlična klima i jača je u grejanju nego KMTA.
 
Nazad
Vrh Dno