Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koji je gar u njoj R32 ili R410, koji je model ako nije tajna?
To je prošlogodišnji model Bergen Pine Best BER12QB-G19 WiFi R32 ima gas r32, wifi modul je ugradjen i koristi istu aplikaciju kao gree( GREE+). Isprobano i iz inostranstva radi. :D

To je prošlogodišnji model Bergen Pine Best BER12QB-G19 WiFi R32 ima gas r32, wifi modul je ugradjen i koristi istu aplikaciju kao gree( GREE+). Isprobano i iz inostranstva radi. :D

kazes da defrost odradi brzo sto je dobro,ali da li si gledao na sj kako izgleda posle defrosta ima li zaostalog leda samo pri dnu ili ga ima vise , prosla zima je bila dosta vlazna i oko 0 temp. Pa moze da bude odlican parametar za kvalitet defrosta klime.

Oko jednog uredjaja imam dilemu jer su mu specifikacije stvarno odlicne
MIDEA INVERTER KLIMA MB-09N8D6,
Kapacitet hlađenja BTU: 9.000 (3.500 – 11.000BTU)
kW: 2,64 (1,03 – 3,22kW)
Kapacitet grejanja BTU: 10.000 (2.800 – 11.500BTU)
kW: 2,93 kW (0,82 – 3,37kW)
Potrošnja Hlađenje: 686 W (80-1.100W), Potrošnja (grejanje: 652 W (70-990W), Radni medijum R32
Ostalo SEER: 8,3; A++, SCOP (Tbiv: -7°C): 4,6; A++
Radni opseg, hlađenje: -15°C - +50ºC, Radni opseg, grejanje: -25°C - +30°C

E sad negde sam nacuo da su prosle godine navodno majstori imali probleme sa nekom serijom Midea inverter klimama jer nisu htele da greju na minusu, ali su to mozda lovacke price.

kazes da defrost odradi brzo sto je dobro,ali da li si gledao na sj kako izgleda posle defrosta ima li zaostalog leda samo pri dnu ili ga ima vise , prosla zima je bila dosta vlazna i oko 0 temp. Pa moze da bude odlican parametar za kvalitet defrosta klime.
Da, obratio sam pažnju i na to.S obzirom da živim u jagodini, znam šta Morava donosi. Nije bilo leda, njena spolja jedinica mi ej bas ispod prozora pa mogu da je lepo vidim. MOzda je imalo na dnju tacne,ali nije bilo na onom razmenjivacu. Inace on nikada nije bilo leden, bio je onako po nekad beo, kao inje da se nahvata. E radio je i one "kontrolne" defroste,ali oni su nesto krace trajali, nemam pojma cemu onei sluze... Naravno sve je ovo bez one "lule" na spoljnoj jedinici, komsija ima lulu pa poledi vox donekle(ova iva koju svi hvale) i on nikada nije imao problem zbog toga niti obracao previse paznju na nju, zaledi donekle,pa onda izadje na one prostore sastrane dok ne otpli da,ali nikad mu nije dosla do ventilatora. On prezadovoljan, kao i ja.

To i jeste neka cena, ali dok ima ovaca bice i vune :rolleyes:

To i jeste neka cena, ali dok ima ovaca bice i vune :rolleyes:

Nije do ovaca, već je problem sa radnom snagom, tj. nedostatkom iste, pa si doveden u situaciju, uzmi ili ostavi. Ovo malo ljudi što radi je dovedeno u situaciju da em što su digli cenu zbog rasta cena inputa, em što kvalitet zbog obima posla pada. U svim oblastima, a posebno tamo gde se traži zanat i znanje je ovakva situacija.

Ne sećam se kada smo mi (firma gde radim) ovoliko poslova odbili. Princip nam je da ne uzimamo poslove za koje ne znamo da li ćemo moći završiti kvalitetno i u ugovorenom roku. Posledica je da se klijenti ljute na nas. A radne snage nema ni na vidiku. Napravili smo konkurs, a bolje da nismo, a pazi sad ovo, spremni smo da primimo i čoveka bez iskustva.

Nemačka prosto usisava sve što iole vredi.

Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari...ima majstora koji ugradjuju i za 50e,nema vakumiranja, i dopunju klimu jer oni su procenili da "fali" 150-200g u sistemu.

Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari...ima majstora koji ugradjuju i za 50e,nema vakumiranja, i dopunju klimu jer oni su procenili da "fali" 150-200g u sistemu.
Jedan majstor bez problema na pristupacnim mestima moze da ugradi 2 klime u jednom danu, zar mislis da je 130 evra malo?

Ako radi na belo, malo je.

Jedan majstor bez problema na pristupacnim mestima moze da ugradi 2 klime u jednom danu, zar mislis da je 130 evra malo?
Svako treba da ceni svoj zanat i da ga naplati kako treba,ne mislim da je malo. Pre 2 meseca sam imao 3e sat,dao otkaz i sad imam 4e,povecanje od 216e nije malo ali ne bi ga dobio da nisam zasluzio. Ja sam rekao da je cena ugradje 120e neki su komentarisali "šta ja pričam". To je cena pravog majstora koji zna da ugradi klimu kako treba, da ne dopunjuje sistem nego novi gas da stavi i pogotovo servis...komsiji uzimaju 2500 din za servis dodju operu filtere naprskaju unutra neku penu i odu. Za iste pare moj majstor rastavi celu klimu skida sve sto treba itd.

Ima i jeftinija ugradnja u BGu, moze sa 3m instalacije da izadje 100-110e.
I da, materijal je zaista nenormalno poskupeo.

65e bez materijala ti ne govori nista o finalnoj ceni. Ako naplacuje 20e metar, eto 125e cena ugradnje.

Kao da ti neko brani da sam ugradis?
Sam mozes i kucu da sazidas.
Ne znam da li ste skoro zvali majstore za bilo sta, zasto je cena majstora toliki sok?

zato sto je nenormalno za 2 sata posla uzeti toliko para...
ja razumem da ima teskih montaza koje trebaju posebno da se naplate ali da default cena bude tolika je budalastina...

Ali OK, to je stvar trenutne ponude i potraznje ako ljudi pristaju toliko da plate to je u redu, trziste ce regulisati cenu.

To se upravo i dešava, tržište reguliše cenu

100e - 120e je dobra cena ako je i majstor dobar. Prosla su vremena kada su ljudi radili za saku pirinca, i neka su.
Po meni je veci problem odabir majstora. Jer se dosta priucenih slepa uz ove dobre, u smislu da dizu cene, a usluga za svaku osudu.
Drugaru su napravili preveliku rupu u zidu, a kondenzaciona voda nije kapala napolje, nego kroz unutrasnju jedinicu u sobu. Placeno u ful ceni....

Brate dragi, napisah vam dobre majstore, 11000 ugradnja sa 3m instalacije.... Za skidanje stare klime, montazu dve nove, gde je kod jedne isao dodatni metar instlacije 25500 din... Ko vas i zasto dere, stvarno mi nije jasno

To je drugi deo problema, cena ne garantuje kvalitet i obratno al to je generalno pravilo.

Šta sam hteo reći, ozbiljan i kvalitetan rad ovog tipa zahteva dosta ulaganja i znanja, troškovi su sve veći i veći a ruku na srce posao izuzetno naporan i rizičan. Najbolje bi bilo da majstoru ostane čisto 50eur od svake montaže, da može da uradi dve dnevno onako sa nogu bez da se oznoji, sa dva šrafcigera u džepu i da ima posla u tom ritmu cele godine a ne da nije tako u realnosti, nego ni približno.
Takođe, glupo je da kao mušterija veruješ da je pametno da tražiš majstora koji će za 20eur manje da ugradi urađaj za narednih 10god bar a znaš da su skoro svi doveli cene na sličan nivo iz nekog razloga a da ne pomisliš da taj neće da štrcne tu razliku negde na uštrb kvaliteta jer je dobar i pošten a svi ostali su lopovi?!
Glavni parametar prilikom izbora ipak treba da bude konkretna preporuka pre svega, cena je tu negde na poslednjem mestu

zato sto je nenormalno za 2 sata posla uzeti toliko para...
ja razumem da ima teskih montaza koje trebaju posebno da se naplate ali da default cena bude tolika je budalastina...

Ali OK, to je stvar trenutne ponude i potraznje ako ljudi pristaju toliko da plate to je u redu, trziste ce regulisati cenu.
Ne mozes ti nekome da odredjujes koliko njegov rad vredi, ni tebi instaler klime ne dodje i pausalno lupi koliko ti treba da zaradis na svom poslu.
A na kraju, sve mozes sam uraditi.
Posto ti necije znanje i pecat ne vrede nista.
Pusti ti ovde sto su te drugi majstori sa foruma poducili teoriji i sto sada u teoriji znas sta i kako treba da se uradi.
To je samo delic celog tog posla, za koji ti smatras da se monteri lese od para.

Kao i svaki srbenda, njegov posao najvise vredi.
Pitaj ovde zasto neki ljudi nece vise da se bave ugradnjom klima uredjaja.

Može da pita je l može jeftinije :D I ne kaže se "koliko vredi" nego "koliko se vrednuje", velika je razlika. Nije isto kad ti nastupaš kao firma a neko kao pojedinac, ali cenu diktira tržište a ne složenost posla. To što su monteri klime postali i projektanti i izvođači je upravo problem toga što majstori znaju sad bolje od projektanta koja je klima bolja. Ne zato što su bolje plaćeni po poslu nego što svi gledaju da uštede što više ili da zarade što više.

Ovog gore drugaru niko nije gledao šta mu rade majstori u kući.
Ako je vama normalno da montaza klime kosta 150eur onda stvarno treba da pocnemo da montiramo sami🤣
Alat nikad jeftiniji, instalateri nikad skuplji.

Uvek je bilo jeftinog alata samo nije bilo lidla i otkud projektanti u ovoj priči, šta sad njima njima nije po volji? 😀

Prosto u prirodi je čoveka, da mu je uvek kad placa puno, kad naplacuje malo😀
Ali samo treba uzeti u obzir da je to maltene sezonski posao.
Niko se ne žali sto su verovatno marze na klima uredjaje isto 50-100e. Ali čak I to je ok, prosto svi trebaju da zarade, ***.

Taj model pravi Hisense ili Haier. Verovatno je dobra.

Poslednja izmena:
Ne mozes ti nekome da odredjujes koliko njegov rad vredi, ni tebi instaler klime ne dodje i pausalno lupi koliko ti treba da zaradis na svom poslu.
A na kraju, sve mozes sam uraditi.
Posto ti necije znanje i pecat ne vrede nista.
Pusti ti ovde sto su te drugi majstori sa foruma poducili teoriji i sto sada u teoriji znas sta i kako treba da se uradi.
To je samo delic celog tog posla, za koji ti smatras da se monteri lese od para.
Nikome ja nista ne odredjujem.
99% tih "montera" niti ima firmu niti znanje iz frigomehanike vec su prosti monteri delova koje dobiju u kitu, nisu nikakvi majstori u pitanju.

Nema sta da me poducavaju neki majstori, tehnicki sam obrazovan i znam dobro da rukujem alatom, a montaza klime znas i sam da nije nikakva nauka.

Zapravo najeteze je izbusiti rupu u zidu 😁

Ako treba da dam 500 eur za montazu tri klime mogu da kupim i kompletan alat i dobar kusur da mi ostane

Nazad
Vrh Dno