Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@axone

Sta je samostojeća kuća? (da ne nagađam(o) ...)

Nadam se da je zid omalterisan i od nekog bloka.
Zadihtuj dobro stolatiju, svu.

Kucu treba zagrejati (zidove) i odrzavati tu tolplotu...

Klime neces moci one najjeftinije ako mislis da se dobro grejes, barem ne u vecim sobama.
Za lepsi, udobniji ugodjaj bolje su kvalitetnije klime, a one cesto imaju i jace kompresore, vece radijatore, bolje rade na vecem minusu.

Amortizeri ili ti gumice protiv vibracije su standardne (potrazi slike u ovoj temi ili na netu)

006180-550x550w.JPG antivibracijska_guma_av201_1.jpg
Tako nesto. To su dva vijka u gumenom omotacu, pri cemu se vijci ne dodiruju da se ne prenosi vibracija sa klime na nosac pa na zid...

Dobro je imati grejac na slabim i na "srednjim" klimama a dobro dodje i na jacim, pogotovo u vlaznim podnebljima (narociti gde ima magle i kada su temperature oko 0C, malkoo iznad i nekoliko ispod 0C)
Grejac se na razne nacine moze prikljuciti pa da stalno greje (i trosi struju) da povremeno ga pali klima kad je ispod 0C temp, da ga pali klima pri defrostu, da ga korisnik sam pali rucno po potrebi. Ima o tome pisano na voj i onoj zakljucanoj temi a mozda ce neko verziraniji biti voljan da sve ponovi i objasni detaljno.
Grejac otapa led u tacni ispod radijatora (izmenjivac toplote, ona rebra iza ventilatora) pa voda pri defrostu moze da otice...

Obicno klimu moze da montira svaki majstor pa i najgori priuceni svastar ali za garanciju se trazi da to bude zvanicni servis sve sa pecatom.

Ako montiras prvo klimu pa posle termoizolaciju (dogodine) neka ostave visak cevi da se moze pomaci klima malo od zida staviti izolacija ne mesto gde je bila klima pa vratiti tu (odmaknuto od zida za 10-15cm ili 20cm koliko bude debela izolacija). nek ovo objasni neko strucniji kako uraditi da se sav zid pokrije izolacijom i pored klime a da se ne demontira klima (najbolja varijanta ali dodatno kosta)...

Kolegi sa posla montirali klimu bez gumica nista ne smeta ..mada nije neka stavka,bitnije zbog demita da nosaci budu pocinkovani a ne obicni .

Primetan je skok cena klima uredjaja zadnjih nedelje od nekih 15-tak %, da li je u pitanju poveceanje troskova nabavke ili je velika potraznja zbog tropskih vrelima?
Imate li kakvih informacija.

Primetan je skok cena klima uredjaja zadnjih nedelje od nekih 15-tak %, da li je u pitanju poveceanje troskova nabavke ili je velika potraznja zbog tropskih vrelima?
Pa logicno da je veca cena kada ponuda i potraznja prevazilazi sve granice. Verovatno da imaju otezanu nabavku uredjaja pa ono sto ima na lageru odmah ima vecu cenu.

Problem je sto nas narod nece nikada nauciti ali dobro, da klimu kupuju u martu-aprilu mesecu a da za grejanje kupuju u septembru i tada montiraju ali ne nas narod tek kada toliko upekne sunce tek tada se odluce na kupovinu ili kada im se smrzne d*pe u stanu.

Moguce je sve, mozda ponestalo zaliha, mozda i dosla nova tura (skuplja) pa se menja i cena...

Nova tura mozda, ali cene su vece i za modele koji su bili u ponudi pre 2 meseca. Ali ako je do basnoslovne potraznje onda ce se cene smiriti.
Pa logicno da je veca cena kada ponuda i potraznja prevazilazi sve granice. Verovatno da imaju otezanu nabavku uredjaja pa ono sto ima na lageru odmah ima vecu cenu.

Problem je sto nas narod nece nikada nauciti ali dobro, da klimu kupuju u martu-aprilu mesecu a da za grejanje kupuju u septembru i tada montiraju ali ne nas narod tek kada toliko upekne sunce tek tada se odluce na kupovinu ili kada im se smrzne d*pe u stanu.
Štošta bi se dalo promeniti kad bi narod imao pravih savetnika.

Hrabra preporuka, sobzirom da je tražio da lepo modulira i nije naveo za šta i gde mu treba.

@axone

Sta je samostojeća kuća? (da ne nagađam(o) ...)
Ne znam otkud sam pokupio taj termin, sama je na placu, na to sam mislio, nije kuca u nizu i sl.
Nadam se da je zid omalterisan i od nekog bloka.
Kuca ima fasadu kao sto sam pomenuo u prvom postu, vrv je od nekog bloka, ~30cm debljina zida
Klime neces moci one najjeftinije ako mislis da se dobro grejes, barem ne u vecim sobama.
Za lepsi, udobniji ugodjaj bolje su kvalitetnije klime, a one cesto imaju i jace kompresore, vece radijatore, bolje rade na vecem minusu.
Ok, shvatam da se necu dobro ogrejati, za sada je ideja da bude za medjusezonu, dok ne kreneme sa drvima i Ta pecima.
Neka preporuka za klime i kog kapaciteta i gde ih staviti?
Amortizeri ili ti gumice protiv vibracije su standardne (potrazi slike u ovoj temi ili na netu)
Tako nesto. To su dva vijka u gumenom omotacu, pri cemu se vijci ne dodiruju da se ne prenosi vibracija sa klime na nosac pa na zid...
Hvala na pojasnjenju
Dobro je imati grejac na slabim i na "srednjim" klimama a dobro dodje i na jacim, pogotovo u vlaznim podnebljima (narociti gde ima magle i kada su temperature oko 0C, malkoo iznad i nekoliko ispod 0C)
Koje 'slabe' i 'srednje' imaju ovo vec fabricki? Ako nemam taj grejac, ako sam doboro razumeo ledice se voda u tacni koja je rezultat defrosta?
Ako montiras prvo klimu pa posle termoizolaciju (dogodine) neka ostave visak cevi da se moze pomaci klima malo od zida staviti izolacija ne mesto gde je bila klima pa vratiti tu (odmaknuto od zida za 10-15cm ili 20cm koliko bude debela izolacija). nek ovo objasni neko strucniji kako uraditi da se sav zid pokrije izolacijom i pored klime a da se ne demontira klima (najbolja varijanta ali dodatno kosta)...
Samo pitam, ako je bolja varijanta da se skine i namontira posle postavljene termoizolacije onda nek tako bude, samo znaci da mi 50cm viska cevi.

Hvala Zeha
Ako se montira pravilno inverter klima, gumice nisu potrebne.
Imam tri inverter klime i nijedna nema gumice a nema ni vibracije.
Pa u cemu je fora, u kvalitetu zida, duzini srafova, duzini cevi, kvalitetu nosaca, u vodoravnosti...?
T.j. kakva nepravilnost prilikom montiranja spoljasnje jedinice pravi vibracije?
Hvala

12-ke, manje sobe 9-ke.
Koje konkretno, pa ovde se spominje nekoliko modela i izabrati medju njima.
Malo je bez veze kupovati klime za medju period (sada) a onda se ceskati po glavi posle termoizolacije jer mozda nece biti dobre za grejanje cele zime. Zato predlazem odma klime za grejanje, pa neka je to 1 ili 2 ali ne menjas ih posle, mozda samo demontiras spoljnju radi postavljanja termoizolacije i posle vratis (majstor koji zna).
Ledice se voda posle defrosta ako je minus, defrost biti cesci, grejanje slabije...
Vodi racuna da inverter klime treba da imaju minimum 3m cevi od spoljnje do unutrasnje a bolje i ako je malo vise, 4-5m jer onda nece cevi tandrkati. Visak cevi se smota u krug iza spoljne jedinice...

Stavis amortizere koje po da 250-300rsd naplacuju po komadu monteri iako su 50-60rsd i ne brines o "pravilnom" montiranju.

Ako se montira pravilno inverter klima, gumice nisu potrebne.
Imam tri inverter klime i nijedna nema gumice a nema ni vibracije.

Nije baš tačno u potpunosti. Nekada klima iz proizvodnje izađe sa "felerom". Recimo cevi unutar spoljne jedinice pri radu vibriraju i dodiruju se, pri čemu stvaraju vibracije ili dođe do rezonance sa kućištem, pa se sve to onda prenese na zid i eto ga problem. Ovo čak nekada i ne može biti odmah uočljivo već se ispoljava kada su temperature npr. izuzetno niske.

Nije baš tačno u potpunosti. Nekada klima iz proizvodnje izađe sa "felerom". Recimo cevi unutar spoljne jedinice pri radu vibriraju i dodiruju se, pri čemu stvaraju vibracije ili dođe do rezonance sa kućištem, pa se sve to onda prenese na zid i eto ga problem. Ovo čak nekada i ne može biti odmah uočljivo već se ispoljava kada su temperature npr. izuzetno nisk
Naravno mislio sam na fabricki ispravne klime.
Vecina montera stavi nosace nabaci S.J. i gumice i ode,nece da izgubi pola sata sa namestanjem nosaca.

Šta mislite o Bergen Pine Best Buy Inverter R32 WiFi klima 09k, kako bi grejala prostoriju nešto manju od 20m2 koja je zolovana unutrasnjim stiroporom po spoljnjim zidovima i plafonu sa 3cm + 2cm stirodur ispod laminata, ali su spoljni zidovi bez izolacije a na plafonu ploča i negrejan gornji sprat.
Ili bi ste preporucili neku drugu klimu, finansije su ogranicene tako da moze da dodje u obzir jeftin inverter, vidim ovde da se hvali Vox IVA5-12JR, kakva je situacija sa Tesla inverterima?
Sve u svemu osoba koja ce ugradjivati to ima ograničenje finansija do max 50.000 din sa sve ugradnjom (majstoru za ruke).

Ugradnja je oko 120e,pocinkovani nosači 1000 din gumice ne secam se sigurno su 700-800 din ...odbij to od 50.000 din pa gledaj klime u toj ceni

Klime od 40-tak hiljada max.

Kupi VOX ako ga jos ima na stanju,tri sezone kako grejem sa njim 25m2.
Najjeftinija Tesla ima S.J tesku samo 22kg,na minusima kompresor tandrce.
Nije za mene, ali kao da jeste. Interesuje me i ovaj Bergen 9-ka, zna li se sta o njoj.
Ugradnja je oko 120e,pocinkovani nosači 1000 din gumice ne secam se sigurno su 700-800 din ...odbij to od 50.000 din pa gledaj klime u toj ceni
Kakvih bre 120 evra za ugradnju plus matrijal, sta pricas.

120eur plus nosaci od 1000 i gumice od 800 🤣 🤣 🤣

Šta uzeti za 30m2? U pitanju su dve prostorije (jedna od 20m2 i druga od 10m2) koje su spojene jednim prolazom između na sredini širokim 1m otprilike. Ima pvc i izolacija.

Da li ići na Fujitsu Luca, Gree G-Tech ili nešto treće? Razmišljao sam i o Fujistu Kgta ali je ona skoro 20000 skuplja od Luce a nisam siguran da je toliko bolja.

I je l' zna neko koja Mitsubishi klima bi recimo bila pandan Fujitsu Luci?

Nije za mene, ali kao da jeste. Interesuje me i ovaj Bergen 9-ka, zna li se sta o njoj.

Kakvih bre 120 evra za ugradnju plus matrijal, sta pricas.

Ugradnja klima uredjaja kupljenog kod nas /7000-12000 btu/

10000 din + 2000 din po m' instalacije + 1000 din pocinkovani nosac

Ugradnja ostalih klima uredjaja /7000-12000 btu/

12000 din + 2000 din po m' instalacije + 1000 din pocinkovani nosac
Sa sajta renomiranih majstora.

Poceli da ugradjuju cevi od zlata umesto bakarnih znaci :)

Beogradski majstor naplacuje 65 evra + matrijal, ima prijavljenu delatnost, na par mesta sam ga preporucio i svi su zadovoljni, inace meni je jednom cistio klimu jer prethodni majstor koji mi je ugradio se vise ne bavi tom delatnoscu ali je njega preporucio. E sad objekat gde bi se ugradilo nije u BG pa bi bilo nezgodno potezati ga, da se ugradjuju dve klime onda bi i isla prica ovako nista.

Šta mislite o Bergen Pine Best Buy Inverter R32 WiFi klima 09k, kako bi grejala prostoriju nešto manju od 20m2 koja je zolovana unutrasnjim stiroporom po spoljnjim zidovima i plafonu sa 3cm + 2cm stirodur ispod laminata, ali su spoljni zidovi bez izolacije a na plafonu ploča i negrejan gornji sprat.
Ili bi ste preporucili neku drugu klimu, finansije su ogranicene tako da moze da dodje u obzir jeftin inverter, vidim ovde da se hvali Vox IVA5-12JR, kakva je situacija sa Tesla inverterima?
Sve u svemu osoba koja ce ugradjivati to ima ograničenje finansija do max 50.000 din sa sve ugradnjom (majstoru za ruke).
Ja imam iskustva sa bergeom 12ticom, ona mi je u prostoriji od oko 20 kvadrata ali greje i pretsoblje od 8 kvadrata plus kupatilo, plus ostalo šta "dohvati". Uzeo sam je prosle godine u septembru na akciji iznela me 43000 sa besplatnom ugradnjom. I ja sam njome krajnje zadovoljan, cak mislim da je identicna kopija(gree ih pravi samo pod drugim brend imenom) kao gree lomo(koju takodje posedujem). Sa njih dve ja se ogrejao prosle zime za male pare(prethodno grejao pola stana od 70 kvadrata sa norveskim),sad grejem skoro ceo stan sa te dve klime. To su nisko budzetne kllime, od kojih sam dobio vise nego sto sam se nadao. Prosla zima je bila relativno hladna i duga, u odnosu na pretproslu i racuni za struju su mi bili manji sa vecom grejanom povrsinom na nizoj spoljnoj temeraturi(i sa povecanjem cene struje i ostalih akciza).

Cene materijala za ugradnju otisle u nebesa.
Nosaci kablovi cevi poskupeli za gotovo 100%

Ja imam iskustva sa bergeom 12ticom, ona mi je u prostoriji od oko 20 kvadrata ali greje i pretsoblje od 8 kvadrata plus kupatilo, plus ostalo šta "dohvati". Uzeo sam je prosle godine u septembru na akciji iznela me 43000 sa besplatnom ugradnjom. I ja sam njome krajnje zadovoljan, cak mislim da je identicna kopija(gree ih pravi samo pod drugim brend imenom) kao gree lomo(koju takodje posedujem). Sa njih dve ja se ogrejao prosle zime za male pare(prethodno grejao pola stana od 70 kvadrata sa norveskim),sad grejem skoro ceo stan sa te dve klime. To su nisko budzetne kllime, od kojih sam dobio vise nego sto sam se nadao. Prosla zima je bila relativno hladna i duga, u odnosu na pretproslu i racuni za struju su mi bili manji sa vecom grejanom povrsinom na nizoj spoljnoj temeraturi(i sa povecanjem cene struje i ostalih akciza).
Koji je gar u njoj R32 ili R410, koji je model ako nije tajna?

Vrh Dno