Prvo hvala na odgovorima, posto sam ja postavio oba pitanja 🙂Neko pitao da se greje na 18-ku u malom prostoru jer dodao bi jos jednu spobu da greje... NEMOJ jednu 18-ku jer su prevelike, prejako duvaju, ne mogu lepo ugrejati vise prostorija jer topao vazduh tesko prolazi kroz vrata i nece da "skrece" kroz hodnike i ulazi kroz vrata... al bukvalno.
Da hladi moze jer hladan vazduh padne ne dno pa se valja po podu ali i on ne skrece lako i ipak uspe za 2-3 stepena manje ohaditi susednu prostoriju kroz vrata.
Neko spomenu "zasto su Daikin i Micubiši toliko skuplje iako imaju manje savremenih zezalica"... pa skuplje su i jer lepse rade, jer daju bolji ugodjaj bez dodatnog pogadjanja i podesavanja kako ce klima da hladi-greje.
Ukljucis, zadas parametre i radi.
Evo imam Mitsubishi KIREIA SRK-SRC35ZS-W (12-ka mitsu teške industrije) i neki dan brat dosao, ode do balkona i pogleda na sj klime pa mi dodje i kaze "ne radi ti ventilator sj".
A klima meni lagano piri, umalila skroz, dostigla 24C i laaaaagaaaaanooo odrzava, sj se ne "umara" vec "odmara" do ne poraste unutrasnja temp. meni potaman, svima u stanu lepo...
Njegova on/off LG od pre 12-13g hladi jako il ne duva nikako, pa se cudi.
Ta finoca rada, dobar softver, precizno podeseno i kalibrisano, tišina unutrašnje ali i veoma mala buka s.j. je ono zasto "japanci" kostaju vise...
Da ponovim, nemojte 18-ke u stanove izuzev ako stanovi i kuce nemaju otvorene prostorije od 60m2, za stan su 12-ke i u manje prostorije 9-ke, ako treba 2-3 klime i s njima ce se bolje, lepse i kulturnije ugrejati nego sa jednom 18-kom.
Moj komsija pre 2g kupio 18-ku, neku Fujitsu, sam montirao (majstor je al ne za klime, ume sam sve i sve radi sebi), veseo, kaze odlicno duva, hladi, greje ko zmaj, naredne godine kaze mnogo duva, prehladno il pretoplo, kad usporim vent ne moze da dobaci, ne moze da dobaci ionako do velike sobe (takav raspored u odnosu ne mesto gde je u.j.), znaci i on je na tezi nacin shvatio da je bolje da budu dve klime, jedna 12-ka za mesto gde je stavio 18-ku i druga 9-ka za veliku sobu...
Ma bolje onda 9+7+7+7, u svaki cosak kuce po jedna klimaUmesto 18+12 mozda bolje 12+9+9...
Nece da moze tako,mislim moze ali ce razlika u temperaturi biti 4-5 stepeni manja u kupatilu,hodniku,kuhinji.ja očekujem da mi vazduh iz te dve sobe izadje u hodnik i skrene u kuhinju i kupatilo, pa se pitam da li je to u opste izvodljivo i sa kombinacijom 18+12, mislim na grejanje🤨
Ne znam kako to funkcioniše tu kod tebe u pećini, ali kod ljudi koji imaju etažno grejanje je normalna stvar da je u svim prostorijama ista temperatura.Opsta glupost da u svim prostorijama bude ista temperatura, u dnevnoj sobi ili koja je to vec treba da bude najprijatnija temperatura sve ostale prostorije u kojima se ne zadrzavamo vise od 20 min nema potrebe da klima gura 24 stepena i da odrzava tu temperaturu dok u kupatilu kada treba da se kupate, tusirate ukljuci se na 10 min neka grejalica a za spavacu sobu treba da bude bar 7-8 stepeni niza temperatura od dnevne sobe za prijatniji san.
Sta je pragmaticno kod preporuke osnovnog modela Micubisija?!Hisense je kod nas zastupljen sa slabom istorijom.Mene privlaci njegova ozbiljnija ditributivna mreza i nastup na trzistu.Kupio Gorenje , ulozio milione !!!
Nije to neki Baja iz sokaka , koji uvozi klime.Dobro ja kada dodju Kinezi ili bilo ko drugi a ulozi milione.Firma koja zastupa Fujitsu u Srbiji , radi od 90-ih i zastupa Fujitsu.To su ipak godine rada i treba postovati.Mitsubishi ima dugogodisnjeg zastupnika u Novom Sadu.
Mozda sam malo pragmatican ali ja bih isao na osnovni model Mitsubishi .
Kada budemo u temi etazno grejanje onda ce da pricamo a sada smo u klima uredjaji i svako normalan zna da sa klimama ne moze da bude svuda ista temperatura osim ako ne stavis u svaku prostoriju koju imas po jednu klimu, a to ako ti zivis u pecini nemoj da mislis da i drugi zive. Samo se ti brini o svom brlogu a moj stan i kucu ne mesaj sa svojim praistoriskim prebivalistem.Ne znam kako to funkcioniše tu kod tebe u pećini, ali kod ljudi koji imaju etažno grejanje je normalna stvar da je u svim prostorijama ista temperatura.
Pa jedino ako spava u gacicama i brusu i pokriva se carsavom, a oni koji oblace pidzamu i imaju neki deblji prekrivac njima je to previse. Ali ako je tako rekla zarad mira u kuci postuj pravila.Ja 80 m2 imam 12-9-9 i ako zena kaze 24 c za spavanje tako ce i da bude !
Klime ce mi ostati za hladjenje, imacu novu stolariju i etazno grejanje. Ne vidim problem u ovome.Prava stvar pući pare na klime,menjati onda stolariju i posle toga uraditi etazno. Biznis plan.
Jednu klimu na jedan kraj prostora, drugu na drugi kraj i eto ga. Tako je kod mene. Klime su mi u dečijoj i dnevnoj. Druga spavaća soba je do dečije. A od dnevne su obe udaljene hodnikom dužine cca 5 m. Duž hodnika su mi postavljena dva kupatila o ostava. I sve ovo funkcioniše, s tim da mi je klima u dečijoj sobi kršavela. U dnevnoj supruga zahteva zimi da bude 24 C. U spavaćim sobama je 19-20 C.Iskreno ne očekujem da mi svuda bude ista temp. Ali sada kada grejem samo sobe cim otvorim vrata sve izadje napolje posto je razlika 10 stepeni. Ako stalno drzim otvorena vrata od soba, u njima mi bude 24-25 stepeni, u hodniku i ostalim prostorijama bude 20, to minje prihvatljivo. Sto se tice treće klime, nisam siguran da imam gde da je stavim. Moze da se nagura, al izbegao bih to. Svakako na duze staze planiram mozda etažno grejanje.
Kako ti se pokazao taj Bergen u odnosu na Gree, da li je 9-ka ili 12-tica u pitanju i koji je model ako nije tajna?Ja grejem 70kvm stana sa dve klime. Gree lomo i njen pandam bergen r32. Najslabije iz tog segmenta. Mozda spavaca soba nema dobro grejanje ali je backup norveaki jedab ako zatreb. Prosla relativno hladba i duga zima je dobro odradjena,sa pomoravskim maglama. Da je kao sto bila zima 2019 bila bi oesma. Videcemo ovu zimu sta nosi,ali hladjenje njih dve lagano svih 70kvm odradjuju...
Mene isto zanima taj Bergen, jel to pine best buy 12, kako odradi defrost.Ja grejem 70kvm stana sa dve klime. Gree lomo i njen pandam bergen r32. Najslabije iz tog segmenta. Mozda spavaca soba nema dobro grejanje ali je backup norveaki jedab ako zatreb. Prosla relativno hladba i duga zima je dobro odradjena,sa pomoravskim maglama. Da je kao sto bila zima 2019 bila bi oesma. Videcemo ovu zimu sta nosi,ali hladjenje njih dve lagano svih 70kvm odradjuju...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari