Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Miki, nemoj ti više o klimama.. nisi obrazložio ono oko "gvožđurije".

Ni to nisi znao dok ti drugi clan nije napisao. I i dalje ne dobismo info za te entry lvl Daikin klime sa Gree r32 two stage kompresorima. Mislim, spasi ljudima novcanik, em Japanac, em kompresor 2 klase iznad tog cenovnog ranga, em jeftina...pa daj ne cuvaj tu tajnu vise.

Neko pitao da se greje na 18-ku u malom prostoru jer dodao bi jos jednu spobu da greje... NEMOJ jednu 18-ku jer su prevelike, prejako duvaju, ne mogu lepo ugrejati vise prostorija jer topao vazduh tesko prolazi kroz vrata i nece da "skrece" kroz hodnike i ulazi kroz vrata... al bukvalno.
Da hladi moze jer hladan vazduh padne ne dno pa se valja po podu ali i on ne skrece lako i ipak uspe za 2-3 stepena manje ohaditi susednu prostoriju kroz vrata.

Neko spomenu "zasto su Daikin i Micubiši toliko skuplje iako imaju manje savremenih zezalica"... pa skuplje su i jer lepse rade, jer daju bolji ugodjaj bez dodatnog pogadjanja i podesavanja kako ce klima da hladi-greje.
Ukljucis, zadas parametre i radi.

Evo imam Mitsubishi KIREIA SRK-SRC35ZS-W (12-ka mitsu teške industrije) i neki dan brat dosao, ode do balkona i pogleda na sj klime pa mi dodje i kaze "ne radi ti ventilator sj".
A klima meni lagano piri, umalila skroz, dostigla 24C i laaaaagaaaaanooo odrzava, sj se ne "umara" vec "odmara" do ne poraste unutrasnja temp. meni potaman, svima u stanu lepo...

Njegova on/off LG od pre 12-13g hladi jako il ne duva nikako, pa se cudi.

Ta finoca rada, dobar softver, precizno podeseno i kalibrisano, tišina unutrašnje ali i veoma mala buka s.j. je ono zasto "japanci" kostaju vise... ;)

Da ponovim, nemojte 18-ke u stanove izuzev ako stanovi i kuce nemaju otvorene prostorije od 60m2, za stan su 12-ke i u manje prostorije 9-ke, ako treba 2-3 klime i s njima ce se bolje, lepse i kulturnije ugrejati nego sa jednom 18-kom.
Moj komsija pre 2g kupio 18-ku, neku Fujitsu, sam montirao (majstor je al ne za klime, ume sam sve i sve radi sebi), veseo, kaze odlicno duva, hladi, greje ko zmaj, naredne godine kaze mnogo duva, prehladno il pretoplo, kad usporim vent ne moze da dobaci, ne moze da dobaci ionako do velike sobe (takav raspored u odnosu ne mesto gde je u.j.), znaci i on je na tezi nacin shvatio da je bolje da budu dve klime, jedna 12-ka za mesto gde je stavio 18-ku i druga 9-ka za veliku sobu...
Prvo hvala na odgovorima, posto sam ja postavio oba pitanja 🙂
Bas sad gledam taj model koji ti imas, kosta oko 110k, nema čak ni wifi, to je ono sto sam primetio. E sad na kraju to što kažeš, dzabe sve te fensi stvari, ako ne radi kako treba ono što je osnovna namena. Ali nekako bih ocekivao da imaju bar wifi i pomeranje krilaca vertikalno i horizntalno.

Sto se tice 18ke, meni je predloženo da u jednu sobu stavim 18ku a u drugu 12ku. Dakle imao bih 2 klime koje duvaju sa različitih krajeva. A ideja majstora sa ovom 18kom je da se osiguram od gubitaka zbog loše stolarije. E sad kaze on verovatno da bi 2 12ke radile posao, ali bi možda bilo nategnuto.

Ono sad sto si mi ti rekao, je bas moj slučaj, gde ja očekujem da mi vazduh iz te dve sobe izadje u hodnik i skrene u kuhinju i kupatilo, pa se pitam da li je to u opste izvodljivo i sa kombinacijom 18+12, mislim na grejanje🤨

Poslednja izmena:
Za nekih 60-80 kvm dobra je kombinacija 12+9+9.

Coveku kome predlazete tu konbinaciju ima 50 kvadrata, da u glavne prostorije stavi jednu dvanesticu i jednu devetku u manju ili cak 12+12 i zagrejace sve ostale hodnike i prostorije sto ima. Nema potrebe bespotrebno ga izlagati trosku a i mislim da je preterano na toliku kvadraturu tri klime cak sta vise nepotrebno.

ja očekujem da mi vazduh iz te dve sobe izadje u hodnik i skrene u kuhinju i kupatilo, pa se pitam da li je to u opste izvodljivo i sa kombinacijom 18+12, mislim na grejanje🤨
Nece da moze tako,mislim moze ali ce razlika u temperaturi biti 4-5 stepeni manja u kupatilu,hodniku,kuhinji.
Moze da se greje kroz vrata sa i-feel dve pa cak i tri povezane prostorije ali levo i desno topao vazduh ne ide da ga hebes.

Opsta glupost da u svim prostorijama bude ista temperatura, u dnevnoj sobi ili koja je to vec treba da bude najprijatnija temperatura sve ostale prostorije u kojima se ne zadrzavamo vise od 20 min nema potrebe da klima gura 24 stepena i da odrzava tu temperaturu dok u kupatilu kada treba da se kupate, tusirate ukljuci se na 10 min neka grejalica a za spavacu sobu treba da bude bar 7-8 stepeni niza temperatura od dnevne sobe za prijatniji san.

Nisu svi isti,neko voli ovako neko onako,neko da ne bude ista neko opet uzima vise klima radi komfora i tako,ne znam zasto si zapenio? Temp za spavanje je isto kako ko voli,od 18c do 22 bi trebalo,neko voli i toplije od toga. Sa dve klime ce uspeti i sl godine kupuje trecu jer ce mu faliti .

Lako je davati nebulozne predloge kada se ne pita tvoj kucni budzet. Bolje je da krene sa dve klime pa ako vidi da je potrebna i treca uvek moze da je dokupi i ugradi ali ako odmah ugradi tri a svati da su mu bile dve dovoljno onda bacene pare, izbusena kuca nepotrebno i jos platio majstore da je ugrade pa posle opet da placa da je skidaju i popunjavaju rupe.

A sto se tice spavanja uvek je prijatnije spavati u prostoriji koja je hladnija nego u sobi gde je 22 stepena i jos pokriven, taj ce celu noc da se vrti po krevetu jer ce se znoji.

Opsta glupost da u svim prostorijama bude ista temperatura, u dnevnoj sobi ili koja je to vec treba da bude najprijatnija temperatura sve ostale prostorije u kojima se ne zadrzavamo vise od 20 min nema potrebe da klima gura 24 stepena i da odrzava tu temperaturu dok u kupatilu kada treba da se kupate, tusirate ukljuci se na 10 min neka grejalica a za spavacu sobu treba da bude bar 7-8 stepeni niza temperatura od dnevne sobe za prijatniji san.
Ne znam kako to funkcioniše tu kod tebe u pećini, ali kod ljudi koji imaju etažno grejanje je normalna stvar da je u svim prostorijama ista temperatura.

Hisense je kod nas zastupljen sa slabom istorijom.Mene privlaci njegova ozbiljnija ditributivna mreza i nastup na trzistu.Kupio Gorenje , ulozio milione !!!
Nije to neki Baja iz sokaka , koji uvozi klime.Dobro ja kada dodju Kinezi ili bilo ko drugi a ulozi milione.Firma koja zastupa Fujitsu u Srbiji , radi od 90-ih i zastupa Fujitsu.To su ipak godine rada i treba postovati.Mitsubishi ima dugogodisnjeg zastupnika u Novom Sadu.
Mozda sam malo pragmatican ali ja bih isao na osnovni model Mitsubishi .
Sta je pragmaticno kod preporuke osnovnog modela Micubisija?!
To je ziher varijanta, najgora, gde molis Boga da to iole ima veze sa skupljim modelima...

Iskreno ne očekujem da mi svuda bude ista temp. Ali sada kada grejem samo sobe cim otvorim vrata sve izadje napolje posto je razlika 10 stepeni. Ako stalno drzim otvorena vrata od soba, u njima mi bude 24-25 stepeni, u hodniku i ostalim prostorijama bude 20, to minje prihvatljivo. Sto se tice treće klime, nisam siguran da imam gde da je stavim. Moze da se nagura, al izbegao bih to. Svakako na duze staze planiram mozda etažno grejanje.

Ne znam kako to funkcioniše tu kod tebe u pećini, ali kod ljudi koji imaju etažno grejanje je normalna stvar da je u svim prostorijama ista temperatura.
Kada budemo u temi etazno grejanje onda ce da pricamo a sada smo u klima uredjaji i svako normalan zna da sa klimama ne moze da bude svuda ista temperatura osim ako ne stavis u svaku prostoriju koju imas po jednu klimu, a to ako ti zivis u pecini nemoj da mislis da i drugi zive. Samo se ti brini o svom brlogu a moj stan i kucu ne mesaj sa svojim praistoriskim prebivalistem.

Prava stvar pući pare na klime,menjati onda stolariju i posle toga uraditi etazno. Biznis plan.

Ja sam u 65m2 stavio 4 12ice, od toga 2 Fujitsu Luca, 2 Gree Viola. Jednu Luca sam skinuo vec sledece godine jer se ta soba ne greje, ali da se greje, ne bih je dirao. Nema potrebe za tako jakim klimama, ali za komfor je najbolje u svaku prostoriju po jednu klimu. I radijatore stavljas u svaku prostoriju.
U 20+m2 ide 12ica, ispod toga 9ke ili cak 7ice za jako male sobe.

Ja 80 m2 imam 12-9-9 i ako zena kaze 24 c za spavanje tako ce i da bude !
Pa jedino ako spava u gacicama i brusu i pokriva se carsavom, a oni koji oblace pidzamu i imaju neki deblji prekrivac njima je to previse. Ali ako je tako rekla zarad mira u kuci postuj pravila.

Uostalom ja sam naucio u vojsci da spavam kraj otvorenog prozora samo iz razloga jer su pec bubnjaru lozili do usijanja pa sam begao na drugi kraj sobe gde sam otvarao prozor a ujedno i svez vazduh je ulazio, na terenu sam spavao samo u satoru u vreci za spavanje.

Problem je,da si trazio klime samo za hlađenje druga stvar bi bila,ovako imaces preskupe klime za hladjenje koje ces koristit sve ukupno 30 tak dana tokom leta. Nije ni bitno,radi kako mislis da treba diskutujemo malo.

A dobro, svakako sam rekao da je ovo na dugackom stapu. Veruj mi kako se sada grejem, da uzmem najskuplju klimu isplatice mi se.
Trenutno u svakoj prostoriji ukljucujem grejalicu po potrebi, kojoj treba pola sata da postigne temperaturu i 3 minuta da se resetuje kako je bilo kad iskljucis.
U glavnoj sobi drzim ukljucen norveski radijator, koji przi 2.5kw tipa 18-20 sati dnevno. Pa ti vidi kol'ko je to para (~30k dinara za struju mesecno, kao da imam farmu za majnovanje) :D

Tako da racunam da ako sad ulozim 2k eura u klime, racuni ce mi sigurno biti manji, a verujem da cu imati pristojnije uslove za zivot.

Iskreno ne očekujem da mi svuda bude ista temp. Ali sada kada grejem samo sobe cim otvorim vrata sve izadje napolje posto je razlika 10 stepeni. Ako stalno drzim otvorena vrata od soba, u njima mi bude 24-25 stepeni, u hodniku i ostalim prostorijama bude 20, to minje prihvatljivo. Sto se tice treće klime, nisam siguran da imam gde da je stavim. Moze da se nagura, al izbegao bih to. Svakako na duze staze planiram mozda etažno grejanje.
Jednu klimu na jedan kraj prostora, drugu na drugi kraj i eto ga. Tako je kod mene. Klime su mi u dečijoj i dnevnoj. Druga spavaća soba je do dečije. A od dnevne su obe udaljene hodnikom dužine cca 5 m. Duž hodnika su mi postavljena dva kupatila o ostava. I sve ovo funkcioniše, s tim da mi je klima u dečijoj sobi kršavela. U dnevnoj supruga zahteva zimi da bude 24 C. U spavaćim sobama je 19-20 C.

Ja grejem 70kvm stana sa dve klime. Gree lomo i njen pandam bergen r32. Najslabije iz tog segmenta. Mozda spavaca soba nema dobro grejanje ali je backup norveaki jedab ako zatreb. Prosla relativno hladba i duga zima je dobro odradjena,sa pomoravskim maglama. Da je kao sto bila zima 2019 bila bi oesma. Videcemo ovu zimu sta nosi,ali hladjenje njih dve lagano svih 70kvm odradjuju...

Ja grejem 70kvm stana sa dve klime. Gree lomo i njen pandam bergen r32. Najslabije iz tog segmenta. Mozda spavaca soba nema dobro grejanje ali je backup norveaki jedab ako zatreb. Prosla relativno hladba i duga zima je dobro odradjena,sa pomoravskim maglama. Da je kao sto bila zima 2019 bila bi oesma. Videcemo ovu zimu sta nosi,ali hladjenje njih dve lagano svih 70kvm odradjuju...
Kako ti se pokazao taj Bergen u odnosu na Gree, da li je 9-ka ili 12-tica u pitanju i koji je model ako nije tajna?

Kako se računa kapacitet za potkrovlje?
Ako imam 45 m2 poda ali imam duplo manju kubaturu zbog kosog krova, je l bi 18ca bila dovoljna?
Prvenstveno me hlađenje zanima jer je kuća grejana na gas, ima dva radijatora na naspramnim stranama, trebalo bi da bude dovoljno...

Mene isto zanima taj Bergen, jel to pine best buy 12, kako odradi defrost.

Nazad
Vrh Dno