Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

To se lepo nađu modeli kompresora, pa se uporedi snaga. Ovako, đuture, može pričati svako šta mu padne na pamet.

To je kompresor iz Gree Hansol, u service manualu od Gree Amber je drugi model kompresora QXFT-B123zE170A.

Pa možda si ti mislio na ovaj kompresor iz Ambera, ali nisi dao punu oznaku. Puna oznaka kompresora je ova što piše u service manualu. I ovo je R410 model, ako sam dobro video.
A nisam dobro video, R32 je.

Nema šta meni da olakšavaš, mene ne zanima ni Daikin, a ni Amber, već imam klimu koja mi radi posao, ali nekom drugom si možda olakšao.

@mikimilic
Molim te, objasni i drugima na šta si mislio.
I ponoviću pitanje:
Ulazni Daikin od 66k je iste snage na grejanju i hlađenju kao Amber i kod Ambera se naplaćuje tih 30ak hiljada više zbog razlike u težini?

Isti je kompresor ! To se zna i to nije neka velika novost.Samo je Gree podigao "lift" kompresoru visoko i zato je minimalna modulacija jako visoko u rezimu grejanja.Taj kompresor, Daikin nudi sa ulaznim modelima a Gree ide na nekakav premijum segment , gde je dodao masu(gvozdje--kg) u spoljnoj jedinici , bez ikakve sofisticiranosti u radu , sa visokom prodajnom cenom.Skupo "gvozdje" za te novce , bez kulture rada i prefinjenosti za kucne uslove koriscenja.Potpuno drugaciji pristup podesenosti i prefinjenosti u optimizaciji kompresora, imaju Gree i Daikin.Daleko od toga da je model Amber , neko cudo od klime ili da Kinezi nama cine uslugu i pruzaju nama mnogo a oni malo zaradjuju.

Zato sam napisao da treba da poslusa majstora , jer je dao dobru preporuku , Daikin,Mitsubishi.

Uff, ala lupas napamet.
Gree kompresor u Amberu proizvodi Gree i ide samo u Amber Nordic i U-Crown.
Nikakvi entry level modeli bilo kog brenda nemaju kompresore te klase.

Trenutno je na akciji kod jednog naseg poznatog servisa ( oko 65000 din. )

MITSUBISHI DXK12Z6-W/DXC12Z6-W​

Pa sad ima jeftinijih klima sa slicnim ili cak boljim specifikacijama po nesto nizoj ceni .
Da li se isplati ova klima po toj ceni i ima li iko neka iskustva sa njom. Kakva je situacija sa cenom eventualnog servisa i dobavljivosti rezervnih delova posle isteka garancije. Hvala

Jel moze neko da mi objasni zbog cega ni jedna od ovih poznatijih prodavnica ne prodaje MITSUBISHI inverter klime?
Takodje sam primetio da nisu nesto izgledne, i da nemaju silne fensi funkcije kao ove ostale tipa gree, hisens midea itd?
Cak ni wifi??

edit: I ako je verovati onim oznakama, nisu nesto ni stedljive.
Ovo ja pisem ovako kao neko ko nema blage veze o klimama :)

Samo jedna info za Daikin.

Renomirani lokal jedan u Zagrebu je uložio blizu 30.000 eura za klimatizaciju u vidu Daikin-a. Predstavnistvo Daikin-a za ovaj deo Evrope je pogadjajte u Zagrebu. 7 dana im trebalo da izadju na teren. 37 dana da poprave sistem.

Meni dovoljno da pobegnem od Daikin-a.
Čovek celo leto morao klime pokretne da kupuje i ventilatore. Ugledni lokal izgubio sve za mesec dana.

@Djilkosh_Ns a imao si na uvid Ugovor izmedju ta 2 privredna subjekta i znas zasto je tako ispala situacija?
Klasicno sudjenje po koricima.

DM marketi po Novom Sadu, godinama kubure sa centralnim ventilacijama, na pojedinim lokacijama. Drze mobilne klime po objektima.
Sta mi to govori?
Da im ne radi centralna ventilacija i nista vise.
---
ekstra kilo offtopica>
Da je "ugledni lokal" kako ga oslovljavas stvarno sa nekim renomeom - razmisljao bi poslovnije.
Pozvao bi konkurenciju i rekao da instaliraju svoju opremu. A ovim prvima poslao samo racun.

Ma da, to tako ide, opremis lokal, pa rusi ponovo, instaliraj drugo, sta je 30 somica...a ko zna sta jos sve mora da se renovira kada se to menja.
A ko god opremi ceo prostor Daikin proizvodima, znaci da se nije stekao i da je hteo kvalitet.

Uff, ala lupas napamet.
Gree kompresor u Amberu proizvodi Gree i ide samo u Amber Nordic i U-Crown.
Nikakvi entry level modeli bilo kog brenda nemaju kompresore te klase.

Razlika je samo u oznacavanju i nalepnici.
Daikin obelezava 1YC23AUXDC . Broj 1 oznacava single a twin sa brojem 2.U daljem nazivu , kod Daikin-a se dodaje broj " 1 " , gde sada broj oznacava zapreminu cilindra , koja iznosi 12 , 3 cm3
Gree obelezava QXFT-B123 xxxxxx , gde brojevi pokazuju zapreminu od 12 , 3 cm3 ili kompresor , QXAT-B096 xxxxx , zapremina iznosi 9 , 6 cm3.
Ovi iz Gree , kazu, JOINT Daikin.
To je odavno vec poznato i lako se proverava u nabavci rezevnih delova.

Ne bi bilo prvi put. Ali kompresor je samo jedan od faktora. Tu su još i softver koji kontroliše i upravlja radom kompresora i celog uređaja, kao i izmenjivač.
Na to treba dodati WiFi, jonizator... i eto razlike u ceni, koja realno nije preterano velika za ono što Amber pruža.

Razlika je samo u oznacavanju i nalepnici.
Daikin obelezava 1YC23AUXDC . Broj 1 oznacava single a twin sa brojem 2.U daljem nazivu , kod Daikin-a se dodaje broj " 1 " , gde sada broj oznacava zapreminu cilindra , koja iznosi 12 , 3 cm3
Gree obelezava QXFT-B123 xxxxxx , gde brojevi pokazuju zapreminu od 12 , 3 cm3 ili kompresor , QXAT-B096 xxxxx , zapremina iznosi 9 , 6 cm3.
Ovi iz Gree , kazu, JOINT Daikin.
To je odavno vec poznato i lako se proverava u nabavci rezevnih delova.

Kao sto sam i rekao, ne znas o cemu pricas. Nagomilas kolicinu nekih bezveznih, a na prvu ruku strucnih podataka, a ne das dokaz ni za sta.
Gree je sam izumeo two stage rotary kompresor rada do 1Hz, sto znaci do 1 okretaja po sekundi. Ako se razumes kako predstavljas da se razumes, onda bi trebalo da znas koji je to inzenjerski poduhvat. Taj kompresor isporucuje 100% kapaciteta do -15c i radi do -30c.
Koji entry level Daikin ima taj kompresor?
A sto se tice "gomile gvozdja, gde su oni to gvozdje natrpali? Imas li neke dokaze ili opet neke fantazije?
Taj Daikin kompresor o kome pises nema veze sa onim iz Ambera. Daj neki link kao dokaz tih tvojih iznenadnih tvrdnji.

Ako moze neki izvor tih "opste poznatih" cinjenica koje sa tolikom sigurnoscu tvrdis.

Jel moze neko da mi objasni zbog cega ni jedna od ovih poznatijih prodavnica ne prodaje MITSUBISHI inverter klime?
Takodje sam primetio da nisu nesto izgledne, i da nemaju silne fensi funkcije kao ove ostale tipa gree, hisens midea itd?
Cak ni wifi??

edit: I ako je verovati onim oznakama, nisu nesto ni stedljive.
Ovo ja pisem ovako kao neko ko nema blage veze o klimama :)
Izgled i fensi funk. Su mi nebitne , jedino mozda cena i dobavljivost rezervnih delova je problem.
Imali neko iskustva sa ovom Mitsubishi dxk12z6-w klimom.

Kao sto sam i rekao, ne znas o cemu pricas. Nagomilas kolicinu nekih bezveznih, a na prvu ruku strucnih podataka, a ne das dokaz ni za sta.
Gree je sam izumeo two stage rotary kompresor rada do 1Hz, sto znaci do 1 okretaja po sekundi. Ako se razumes kako predstavljas da se razumes, onda bi trebalo da znas koji je to inzenjerski poduhvat. Taj kompresor isporucuje 100% kapaciteta do -15c i radi do -30c.
Koji entry level Daikin ima taj kompresor?
A sto se tice "gomile gvozdja, gde su oni to gvozdje natrpali? Imas li neke dokaze ili opet neke fantazije?
Taj Daikin kompresor o kome pises nema veze sa onim iz Ambera. Daj neki link kao dokaz tih tvojih iznenadnih tvrdnji.

Ako moze neki izvor tih "opste poznatih" cinjenica koje sa tolikom sigurnoscu tvrdis.

Ja pisem o ovozemljskom modelu Amber , ovako nesto

Ako volis da cukas po tastauri i da stices znanje , prouci malo kako se ljudi u svetu snalaze i izbegavaju kupovinu rez. delova , van mreze Daikin i to za mnogo manje novca.
Ja inace u taj marketing i slatke reklame , slabo verujem.

Isti taj QXFT-B123zE170A po kineskim oglasima nazivaju i Toshiba-Gree, ali to ne znaci mnogo. Kada vec guglas, pokusaj da razumes ono sto citas, a ne da se informises putem Aliexpresa i slicnih sajtova.
Cak ti tu i pise ko je proizvodjac tog kompresora ZHUHAI LANDA COMPRESSOR CO, cerka kompanija Gree-a.

Jos jednom te pitam, posto izbegavas da odgovoris, koji Daikin model klima uredjaja ima taj kompresor i gde to Gree trpa gvozdje da bi im iz nekog razloga bile teze spoljne jedinice?

Btw, za odnos tezine spoljne i "kvaliteta/klase" uredjaja zna mozda 0.0000001% kupaca...

Ja ne citam Kineske oglase.
Druze, nisam ja na forumu da me ti propitujes .Upristoji se malo u diskusiji.Cukaj u tastaturu pa nadji.
Ulazni model Daikin = Amber,ovozemaljski = isti kompresor .

Shvatio sam sada poentu...
Ljudi kupuju Amber kompresor i ugrađuju i ulazni Daikin jer je jeftin. To daje Daikinu istu snagu grejanja kao Amber + je rasterećeniji jer nema bespotrebnog gvožđa u spoljnoj jedinici.

@Xepoj87
Kako se ovoga nisi ranije setio?! Džabe si kupovao 5 Ambera i bacio pare. 😂😂

@ivanbass1
Nemoj da se smeješ. I ti i ja smo se zeznuli, samo sreća sa po 1 Amberom. 😁

Poslednja izmena:
Ne znam zasto se uopste trosi vreme( i nervi ) na potpune gluposti. Dajte da se vratimo na bitne stvari.
Dakle da li gore spomenuti mitsubishi od 65000 bolji od recimo nekog hisense u tom opsegu cena, ili generalno sta mislite o mitsu klimama nize klase .

Ja ne citam Kineske oglase.
Druze, nisam ja na forumu da me ti propitujes .Upristoji se malo u diskusiji.Cukaj u tastaturu pa nadji.
Ulazni model Daikin = Amber,ovozemaljski = isti kompresor .
Slazem se, upao kao padobranac na forum, uleteo u temu i udri kao Maksim po deviziji, sada cemo da isprosipamo gomilu nebuloza, jer eto, dosadno nam je.
Kada treba da se obrazlozi...e, nisam ja tu...trt, mrt.

Cinjenicama se najlakse ucutkaju ovakvi sarlatani poput mene, izvoli pa mi pokazi koliko gresim.

@zeka89
***, da je bio tada Miki na forumu, da nas spasi sve bacanja para. Narucimo 1000 kompresora, dobijemo dobar dil, pokupujemo Vox i samo prikacimo.
Nego, steta sto ne znamo kako to oni u svetu rade.

Ja koliko sam upucen,ne nesto preterano Mitsu klime imaju najbolje kompresore..skupe su klime a ulazni modeli su ispod ocekivanog a skupo za ono sto nude.

Nova zgrada do mene, mahom Daikin i Midea klime... Ne znam jel su ****** modeli, ali pre cujem njihove sj nego svoje...

Neko pitao da se greje na 18-ku u malom prostoru jer dodao bi jos jednu spobu da greje... NEMOJ jednu 18-ku jer su prevelike, prejako duvaju, ne mogu lepo ugrejati vise prostorija jer topao vazduh tesko prolazi kroz vrata i nece da "skrece" kroz hodnike i ulazi kroz vrata... al bukvalno.
Da hladi moze jer hladan vazduh padne ne dno pa se valja po podu ali i on ne skrece lako i ipak uspe za 2-3 stepena manje ohaditi susednu prostoriju kroz vrata.

Neko spomenu "zasto su Daikin i Micubiši toliko skuplje iako imaju manje savremenih zezalica"... pa skuplje su i jer lepse rade, jer daju bolji ugodjaj bez dodatnog pogadjanja i podesavanja kako ce klima da hladi-greje.
Ukljucis, zadas parametre i radi.

Evo imam Mitsubishi KIREIA SRK-SRC35ZS-W (12-ka mitsu teške industrije) i neki dan brat dosao, ode do balkona i pogleda na sj klime pa mi dodje i kaze "ne radi ti ventilator sj".
A klima meni lagano piri, umalila skroz, dostigla 24C i laaaaagaaaaanooo odrzava, sj se ne "umara" vec "odmara" do ne poraste unutrasnja temp. meni potaman, svima u stanu lepo...

Njegova on/off LG od pre 12-13g hladi jako il ne duva nikako, pa se cudi.

Ta finoca rada, dobar softver, precizno podeseno i kalibrisano, tišina unutrašnje ali i veoma mala buka s.j. je ono zasto "japanci" kostaju vise... ;)

Da ponovim, nemojte 18-ke u stanove izuzev ako stanovi i kuce nemaju otvorene prostorije od 60m2, za stan su 12-ke i u manje prostorije 9-ke, ako treba 2-3 klime i s njima ce se bolje, lepse i kulturnije ugrejati nego sa jednom 18-kom.
Moj komsija pre 2g kupio 18-ku, neku Fujitsu, sam montirao (majstor je al ne za klime, ume sam sve i sve radi sebi), veseo, kaze odlicno duva, hladi, greje ko zmaj, naredne godine kaze mnogo duva, prehladno il pretoplo, kad usporim vent ne moze da dobaci, ne moze da dobaci ionako do velike sobe (takav raspored u odnosu ne mesto gde je u.j.), znaci i on je na tezi nacin shvatio da je bolje da budu dve klime, jedna 12-ka za mesto gde je stavio 18-ku i druga 9-ka za veliku sobu...

Ne znam zasto se uopste trosi vreme( i nervi ) na potpune gluposti. Dajte da se vratimo na bitne stvari.
Dakle da li gore spomenuti mitsubishi od 65000 bolji od recimo nekog hisense u tom opsegu cena, ili generalno sta mislite o mitsu klimama nize klase .
To ti niko ne moze reci sa sigurnoscu.
Japanci su sa razlogom stvorili imena iza sebe, imaju istoriju iza sebe. E sada, ulazni modeli se cesto prave negde drugo i sa tudjim i jeftinijim delovima. Ja sam rekao jos ranije, za Japanca bih ponovo dao pare samo za modele od 1000+ eura. Mitsu, Daikin i Panasonic su mi tu ispred ostalih. Toshiba su vrh klime, ali su mi malo zastareli u nekim stvarima. Fuji kod nas nudi finu cenu, ali mi oni nisu ta top klasa ostalih.

Hisense je kod nas zastupljen sa slabom istorijom.Mene privlaci njegova ozbiljnija ditributivna mreza i nastup na trzistu.Kupio Gorenje , ulozio milione !!!
Nije to neki Baja iz sokaka , koji uvozi klime.Dobro ja kada dodju Kinezi ili bilo ko drugi a ulozi milione.Firma koja zastupa Fujitsu u Srbiji , radi od 90-ih i zastupa Fujitsu.To su ipak godine rada i treba postovati.Mitsubishi ima dugogodisnjeg zastupnika u Novom Sadu.
Mozda sam malo pragmatican ali ja bih isao na osnovni model Mitsubishi .

Nazad
Vrh Dno