Potreban savet za samostojecu kucu u Sokobanji, ~400 m nadmorske visine, odmah do sume sa juzne/gornje strane kuce. Dva sprata ce se grejati, ima fasadu, nema izolaciju, zid je ~30cm deblijine. Stolarija stara drvena nije neki kvalitet, lagana je, sa unutrasnjim i spoljasnijm vratima. Kuca nikad nije koriscena preko cele godine, uglavnom leti, nema razvedenu nikakvu grejnu instalaciju. Sad lepim one samolepive zaptivne trake na stolariju i posle staklarski git.
U planu je izolacija fasade i mozda nova PVC stolarija ali mozda tek dogodine i vrv ne sve odjednom. Prva zima ce da bude vatreno, t.j. ledeno krstenje, spremni smo(valjda

) na to.
Tek sam kupio kucu, nameravam da zivim tu preko cele godine, klima ce da sluzi prvenstevno za medjusezonu i dogrevanje zimi(uz pec na drva i TA peci, uljane radijatore) , a kasnije sto da ne i mozda kao glavno grejanje. Zime su vrv ostre, ali se uzdam malo i u globalno zagrevanje, ***.
Radi orijentacije gornji deo crteza je grubo govoreci jug, a donji jelte server.
Dole velika dnevna 2x (dupli prozor + balkonska vrata), kupatilo(jedan prozor) i trpezarija sa kuhinjom(dupla balkonska, dupli prozor).
Takodje galvni ulaz spolja je direktno na stepeniste, tu ocekujem da ce biti hladnije zbog odlaska toplote na gornji sprat. Visina plafona ~2.5m.
Iznad dnevne i kupatila ima jos jedan sprat koji ce se grejati, iznad kuhinje/trpezarija ima ploca i krov, ne znam status izolacije tog krova. Ima i Alfa pec na drva u dnevnoj i neka velika TA (> 6kw)koja vrv radi, to treba da ispitam. Ispod dnevne je uglavnom letnja kuhinja(negrejana), a stepeniste i kupatilo su na zemjli/steni. Ispod trpezarije je negrejana garaza.
Na spratu je hol(vrh stepenista) i odatle se ulazi u tri spavace sobe i wc. Za sobe sam mislio mozda TA peci (imam jednu manju, nabavio bi po potrebi jos jednu/dve) i/ili uljane radijatore, zavisi od povrsine sobe i kombinacije sa klimama. Iznad sprata je gola ploca i izolovani krov.
Ne planiram da dajem pare za neke premijum modele, posto je prva zima u pitanju i tek treba da vidim kako se ponasa kuca u zimu a ne bih bas ni da pokupujem odmah 5 klima, mislio sam 2, eventualno 3 inverter kineza u kombinaciji sa pecima na drva/TA/uljanim radijatorima.
Svestan sam da sa kinezima i ovakvom kucom(stolarija, zid i izostanaak izolacije) ne mogu da ocekujem bas neki ekstra komfor, to je ok, ali pretpostavljam da mogu da sredim tako da se ne smrzavam.
Izolacija fasade koja se planira u buducnosti , kako to utice na spolajsnju jedinicu, da li moram posle da skidam i ponovo kacim klimu ili mozda moze odmah da se uracuna i debljina izolacije, kakva su tu iskustva i preporuke?
Razumeo sam da trebaju da se stave amortizeri za spoljasnju jedinicu, jel to neki standard ili treba traziti posebne amortizere?
Takodje sam iz iscitavanje teme shvatio da pod obavezno vakumiranje instalacije
Oko grejaca za tacnu spoljasnje jedinice mi nije jasno, jel to po obavezno ili je preporuka?
Ako ne dolazi u paketu koji je to posao za dodati i koliko kosta zadovoljstvo?
Kako nedostatak tog grejaca utice na rad klime/subjektivni osecaj..?
Vox, Hisense i sl mi odgovara po ceni, eventualno Midea ako vredi viska, ali naravno sto povoljnije
Hvala na vremenu izdvojenom za citanje posta i eventualnim preporukama!
Obzirom da je Sokobanja u pitanju, da li sam u startu ogranicen odredjene servisere a samim tim i na marke klima? Mislim, znam da jesam, nego sta onda gledati od klima?
Aleksinac je blizu 30ak km, Nis malo dalje, 60ak km.
Hvala