Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Kako se računa kapacitet za potkrovlje?
Ako imam 45 m2 poda ali imam duplo manju kubaturu zbog kosog krova, je l bi 18ca bila dovoljna?
Prvenstveno me hlađenje zanima jer je kuća grejana na gas, ima dva radijatora na naspramnim stranama, trebalo bi da bude dovoljno...
Ako je svih 45m2 jedna prostorija, 2x12ica pogotovo ako je izolacija slabija. Ako je izolacija dobra, onda jedna kvalitetnija 12.
Tako sam ja skontao, pošto je samo hlađenje potrebno, ali ako grešim ispraviće me bolji poznavaoci materije.

Mene isto zanima taj Bergen, jel to pine best buy 12, kako odradi defrost.
Jeste,u pitanju je taj model. Ugradjen je 2 meseca posle gree lomo,bio je jeftiniji za 16000,a spoljne jedinice izgkedaju mi identicno,ista kg,unutrasnje se razlikuju malo i po kvalitetu plastije. Daljinci su identicni. Sto se defrosta tice,odradi ga za 5-9min.bas sam.merio od prestanka grejanja do pocetka toplog duvanja.isto tako se.ponasa lomo. Najveci racun ,bez proseka koji trosim svaki mesec,je bio5000din mislim da je bio januar. Obe rade nonstop i samo se ugase tih 20 min dok ih cistim.za hladjenje sta reci potrosile mi posto.obe rade oko 600-700din za ceo mesec.20201029_164220.jpg20201029_094827.jpg20201029_094620.jpgIMG-c8da5f0e65fdff7d638d7c5d3395fb80-V.jpg20201029_153320.jpg

Poslednja izmena:
Ako imam 45 m2 poda ali imam duplo manju kubaturu zbog kosog krova, je l bi 18ca bila dovoljna?
Prvenstveno me hlađenje zanima jer je kuća grejana na gas, ima dva radijatora na naspramnim stranama, trebalo bi da bude dovoljno...
Ma kakva 18ica, 12ica tu sabija. Imam u potkrovlju od ~50m2 neku matoru 12icu on-off i radi posao.

po 125985263256410654154501534103514031515013489 put da ponovimo da 18ica nije za stambeni prostor, a posebno ako je kubatura manja. Ako sve nije isti prostor, dve devetke će dati odličan komfor na hlađenju. A ako je iz jednog dela, jedna 12 će biti dovoljna. Naravno, ako je izolacija solidno izvedena.

E hvala svima, pišem 18 a mislim 12 :) jer imam u stanu dve on-off koje treba da skinem zbog montaže inverter klime. Na potkrovlju je kubatura polovična u odnosu na standardnu visinu sobe zbog kosine od skoro 45 stepeni a ako je jedna dovoljna, super :D

E hvala svima, pišem 18 a mislim 12 :) jer imam u stanu dve on-off koje treba da skinem zbog montaže inverter klime. Na potkrovlju je kubatura polovična u odnosu na standardnu visinu sobe zbog kosine od skoro 45 stepeni a ako je jedna dovoljna, super :D
Sto sam bio napisao gore drugom clanu, isto cu kazem i tebi prvo ugradis jednu dvanesticu pa ces videti kako se ponasa u radu i jel dovoljna ako ne bude dovoljna uvek mozes da ugradis jos jednu sedmicu na suprotnu stranu ili devetku zarad veceg konfora.

Treba obratiti paznju,nekad je mala razlika izmedju 7 i 9 u performansama a cene su dosta razlicite.

Sobrzirom da je dvanestica i vise nego dovoljna za kvadraturu koju covek ima onda se postavlja samo pitanje kako je izolovano i koliki su prozori na tom podkrovlju. A posto ce samo hladiti onda je i vise nego dovoljna sama dvanestica za prostoriju da je ohladi u slucaju da ne bude onda razmisljati o nekoj klimi koja ce pripomoci glavnu.

Sada da li ce to biti neka sedmica ili devetka tako je sve jedno.

Jos ako podkrovlje nije ispresecano nego je sve jedna prostorija onda klimu postaviti na najvisu tacku u podkraovlju i ima da bude milina u prostoriji.

Meni nije svejedno da bacim 8-10k dinara za isti uredjaj.

Zar je tako nesto uopste potrebno komentarisati?

Pa naravno da niko normalan nece kupiti sedmicu pored devetke ako je tolika razlika u ceni ali ako postoji razlika u velicini izmedju sedmice i devetke a neko bas nema puno mesta u prostoriji i vise ce mu znaciti sedmica a pare mu nisu problem taj ce da kupi to sto mu vise odgovara.

Nekim ljudima estetika u stanu vise znaci od para.

Pa ja bih ipak iskoristio ovo od uređaja što ću menjati na gajbi gde sam veći deo godine, greota mi da škartiram on-off uređaj koji skidam, kad mogu da ga iskoristim. Ako uopšte ima smisla to raditi, to mi je dilema.
To potkrovlje je dobilo nov prekrivač, podaščan je krov po propisima i iznutra ide mineralna vuna 15cm sa gips-karton oblogom, a ima dva prozora na kalkanskim zidovima i jednu krovnu badžu u sredini, stepenišni pristup je isto zatvoren.
Nego rade i spoljnu izolaciju kuće demit fasadom pa bih da odradim montažu dok se to ne završi da ne rokam posle urađenu fasadu...

Sve zavisi kako ti radi ta on off klima. Ako je starija onda bolje skini to sto imas i kada sada vec radis uradi kako treba da ne bi posle opet moro da zoves majstore da skidaju pa montiraju.

Sto se tice izolacije bice dobar, za tih 45 kvadrata ce dvanestica i vise nego odlicno da odradi posao a sto se tice buke i potrosnje tu ces tek da budes zadovoljan jer inverteri su po tom pitanju dosta tihi za razliku od on off klima koje znaju dobro da se deru pod opterecenjem. Samo vidi za tvoj model da postavis amortizere izmedju nosaca i klime da ne bi ti kasnije prenosila vibracije. Ja na moju nisam postavio i nemam problema sto se tice vibracija.

Ne znam da li se uopste danas isplati stavljati staru on/off klimu kad je najjeftinija nova inverter klima 30.000.
Ugradnja je skupa preko 10.000 a sve je manje dobrih i postenih majstora,ako ces sam ugraditi to je vec druga prica.

Zar je tako nesto uopste potrebno komentarisati?

Pa naravno da niko normalan nece kupiti sedmicu pored devetke ako je tolika razlika u ceni ali ako postoji razlika u velicini izmedju sedmice i devetke a neko bas nema puno mesta u prostoriji i vise ce mu znaciti sedmica a pare mu nisu problem taj ce da kupi to sto mu vise odgovara.

Nekim ljudima estetika u stanu vise znaci od para.
Uglavnom ne postoji razlika u velicini ,nesto sitno na papiru a u ceni i do 80e a isti uredjaj,tako da normalan ce pre kupiti 7 nego 9 i ustedeti pare

Pa ja bih ipak iskoristio ovo od uređaja što ću menjati na gajbi gde sam veći deo godine, greota mi da škartiram on-off uređaj koji skidam, kad mogu da ga iskoristim. Ako uopšte ima smisla to raditi, to mi je dilema.
To potkrovlje je dobilo nov prekrivač, podaščan je krov po propisima i iznutra ide mineralna vuna 15cm sa gips-karton oblogom, a ima dva prozora na kalkanskim zidovima i jednu krovnu badžu u sredini, stepenišni pristup je isto zatvoren.
Nego rade i spoljnu izolaciju kuće demit fasadom pa bih da odradim montažu dok se to ne završi da ne rokam posle urađenu fasadu...
mislim da je 15 cm malo za plafon u potkrovlju. Ja sam na 10 dodao još 20 cm i to se oseti.

Gledao sam neke sajtove cini mi se da 15cm standard za potkrovlje kod nas, a mozda i gubitak prostora igra ulogu pa ne idu ne vece debljine.

To potkrovlje je dobilo nov prekrivač, podaščan je krov po propisima i iznutra ide mineralna vuna 15cm sa gips-karton oblogom...
Da je do propisa, krov se nikada ne bi daščao (osim ako se stavlja tegola), al ajd' sada da ne ulazim u tu priču.
Ako imaš prostora, ubaci više vune, značiće ti. Kod mene na potkrovlju je 25cm, 10 kamene između rogova i 15 mineralne ispod nje do GKP. Kad već izoluješ kuću onda da bude maksimalno ušuškana.

Malo je. Pri temperaturnim ekstremima će svakako doći do proboja izolacije. Znaš ono kada kažu kako se toplota uveče uvukla u kuću. Nije se ona nigde uvukla, već je probila izolaciju i prenela energiju na unutrašnju stranu zida koji onda zrači toplotu ka unutrašnjem prostoru. Ako je izolacija dobra, ne dolazi do proboja izolacije jer uveče temperatura pada, pa spoljni delovi zida zajedno sa izolacijom predaju energiju spoljnom okruženju i tako u krug.

Ma to potkrovlje je izdvojeno stepeništem, vratima a nekad je bio tavan za neku mini radionicu i sušila se pršuta :D. Što gmlale kaže, to mi je bila preporuka od samog majstora koji to već radi, još mi se čudi što hoću da stavim kombinaciju kamene i mineralne. A kamene vune sad nema nigde na stanju čeka se proizvodnja i ne garantuju cene, a vidim da ovi što to rade ozbiljnije od mene stavljaju samo 25cm mineralnu...

Mislim da se to ,,probijanje" izolacije ne desava. Nije to voda pa da probije negde pod pritiskom, postoji jednostavno prenosenje toplote koje je vece kada je temperaturna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora veća, u sredini je izolacioni matrijal koji sto je bolji i deblji to je ta razmena toplote manja, ne postoji određena temperaturna tačka gde dolazi do ,,proboja".

Midea mission 2 ima li negde da se kupi,i sta preporucujete u tom rangu budzet do 65000,da lepo modulira

FUJITSU ASYG12LMCE DC INVERTER​

Mislim da se isplati dodati jos 5500 din..

Ko sto rekose, NEMOJ da iskoristavas stare klime vec ih prodaj za 20-30-40-50e zavisno od modela, starosti i ocuvanosti...
Klime pod krov gedaj staviti u sto visi kraj potkrovlja (prema propisu odmaknuto od plafona) i ako moze da ne duva u kosinu vec duz sobe...
Spoljna da se moze dohvatiti s prozora, terase ili barem sa ne previsokih merdevina...
Ne brzaj sa izolacijom, izoluj najbolje sto mozes jer ce ti to znaciti mnogo narednih 25-30g barem.

Ako sam dobro shvatio ti bi prvo klime pa demit fasadu?
A sta ces sa izolacijom gde bude spoljna jedinica?
Ja bi ipak izolaciju prvo, pa rupu nek buse prilikom montaze i obavezno dugacki vijci za nosace, da dopru do cigle.
Zna da vibrira klima ako je lose (slabo) postavljena na izolovan zid pa brunda i pravi nesnosnu buku na celom zidu.

Bas sad gledam taj model koji ti imas, kosta oko 110k, nema čak ni wifi, to je ono sto sam primetio. E sad na kraju to što kažeš, dzabe sve te fensi stvari, ako ne radi kako treba ono što je osnovna namena. Ali nekako bih ocekivao da imaju bar wifi i pomeranje krilaca vertikalno i horizntalno.
Moja je spremna za wifi ali modul kosta oko 130-140e (ili je 13krsd ne secam se vise). Ja te pare NE DAM za wifi koji mi i ne treba.

Moja klima IMA vertikalno i horizontalno pomeranje svih krilaca i njihovu kontrolu preko daljinca, manuelno i automatski (3D).
Mogu da fiksiram u zeljenom polozaju za gore/dole i levo/desno krilca za vertikalno i za horizontalno usmeravanje, a to mi je bio glavni razlog da je kupim.
Posle su mi neki clanovi na forumu rekli da i jos neke klime to imaju a kad sam PRE kupovine to pitao NIKO se nije naso da mi to kaze...

Potreban savet za samostojecu kucu u Sokobanji, ~400 m nadmorske visine, odmah do sume sa juzne/gornje strane kuce. Dva sprata ce se grejati, ima fasadu, nema izolaciju, zid je ~30cm deblijine. Stolarija stara drvena nije neki kvalitet, lagana je, sa unutrasnjim i spoljasnijm vratima. Kuca nikad nije koriscena preko cele godine, uglavnom leti, nema razvedenu nikakvu grejnu instalaciju. Sad lepim one samolepive zaptivne trake na stolariju i posle staklarski git.
U planu je izolacija fasade i mozda nova PVC stolarija ali mozda tek dogodine i vrv ne sve odjednom. Prva zima ce da bude vatreno, t.j. ledeno krstenje, spremni smo(valjda :) ) na to.

Tek sam kupio kucu, nameravam da zivim tu preko cele godine, klima ce da sluzi prvenstevno za medjusezonu i dogrevanje zimi(uz pec na drva i TA peci, uljane radijatore) , a kasnije sto da ne i mozda kao glavno grejanje. Zime su vrv ostre, ali se uzdam malo i u globalno zagrevanje, ***.

Radi orijentacije gornji deo crteza je grubo govoreci jug, a donji jelte server.

Dole velika dnevna 2x (dupli prozor + balkonska vrata), kupatilo(jedan prozor) i trpezarija sa kuhinjom(dupla balkonska, dupli prozor).
Takodje galvni ulaz spolja je direktno na stepeniste, tu ocekujem da ce biti hladnije zbog odlaska toplote na gornji sprat. Visina plafona ~2.5m.
Iznad dnevne i kupatila ima jos jedan sprat koji ce se grejati, iznad kuhinje/trpezarija ima ploca i krov, ne znam status izolacije tog krova. Ima i Alfa pec na drva u dnevnoj i neka velika TA (> 6kw)koja vrv radi, to treba da ispitam. Ispod dnevne je uglavnom letnja kuhinja(negrejana), a stepeniste i kupatilo su na zemjli/steni. Ispod trpezarije je negrejana garaza.

prizemlje povrsine c.jpg

prizemlje shema.jpg

Na spratu je hol(vrh stepenista) i odatle se ulazi u tri spavace sobe i wc. Za sobe sam mislio mozda TA peci (imam jednu manju, nabavio bi po potrebi jos jednu/dve) i/ili uljane radijatore, zavisi od povrsine sobe i kombinacije sa klimama. Iznad sprata je gola ploca i izolovani krov.
sprat povrsine c.jpg

sprat shema.jpg

Ne planiram da dajem pare za neke premijum modele, posto je prva zima u pitanju i tek treba da vidim kako se ponasa kuca u zimu a ne bih bas ni da pokupujem odmah 5 klima, mislio sam 2, eventualno 3 inverter kineza u kombinaciji sa pecima na drva/TA/uljanim radijatorima.

Svestan sam da sa kinezima i ovakvom kucom(stolarija, zid i izostanaak izolacije) ne mogu da ocekujem bas neki ekstra komfor, to je ok, ali pretpostavljam da mogu da sredim tako da se ne smrzavam.

Izolacija fasade koja se planira u buducnosti , kako to utice na spolajsnju jedinicu, da li moram posle da skidam i ponovo kacim klimu ili mozda moze odmah da se uracuna i debljina izolacije, kakva su tu iskustva i preporuke?
Razumeo sam da trebaju da se stave amortizeri za spoljasnju jedinicu, jel to neki standard ili treba traziti posebne amortizere?
Takodje sam iz iscitavanje teme shvatio da pod obavezno vakumiranje instalacije

Oko grejaca za tacnu spoljasnje jedinice mi nije jasno, jel to po obavezno ili je preporuka?
Ako ne dolazi u paketu koji je to posao za dodati i koliko kosta zadovoljstvo?
Kako nedostatak tog grejaca utice na rad klime/subjektivni osecaj..?

Vox, Hisense i sl mi odgovara po ceni, eventualno Midea ako vredi viska, ali naravno sto povoljnije :)

Hvala na vremenu izdvojenom za citanje posta i eventualnim preporukama!
Obzirom da je Sokobanja u pitanju, da li sam u startu ogranicen odredjene servisere a samim tim i na marke klima? Mislim, znam da jesam, nego sta onda gledati od klima?
Aleksinac je blizu 30ak km, Nis malo dalje, 60ak km.
Hvala

Prilozi

• sprat povrsine.jpg
    sprat povrsine.jpg
    60.3 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Reši pvc stolariju bar nekog kvaliteta ne diskont varijantu i grej se na drva ,cim ti stavljas dihtung gume to je zrelo za menjanje. Pa klime kad skupis pare,jer klima daje maximum kad je objekat podredjen za nju..

Pozdrav. Da li neko ima iskustva sa klimom Gree muse 12k? Kako hladi /greje? Cena joj je oko 68.000 din. Najviše me zanima da li je klima u toj klasi za te novce ok i vredi te pare.

Ja vidim i za manje.

Ne više od 65k dati za nju.

Vrh Dno