Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Jel to sa wifi i instalacijama u paketu posto kad sam gledao bio vidim pominje se i da ide 3m instalacija ...

Da ima wi fi u paketu, stick se nalazi u kutiji koji se montira posle u elektroniku, tolilo prosto da i sam mozes da ga bocnes, u paketu se nalaze 3 metra cevi za montazu.

Koja inverter jeftinija klima (25.000-40.000RSD) ima najtišu vanjsku jedinicu.
Naglašavam VANJSKA jedninica da je tiha.
Vox, Vivax, neki Hiense, sta god i koja god jeftina inverter klima ali da joj je tiha vanjska jedinica, nebitna je unutrasnja...

Imaju komsije iznad mene jedan stari Korel uređaj koji je počeo da drnda i brunda pa kad je ukljuceno ne može se od njega zaspati, razbije san kad se nakratko probudiš (noću i danju, ujutru i uveče), hocu da im predložim da kupe nešto normalno i TIHO, taman im ja "pomogao" plaćajući instalaciju...

Mentalni mir nema cenu.

Prilozi

• 20210810_113053.jpg
    20210810_113053.jpg
    446.9 KB · Pregleda: 51
  • 20210810_113127.jpg
    20210810_113127.jpg
    324 KB · Pregleda: 38
  • 20210810_113157.jpg
    20210810_113157.jpg
    333.2 KB · Pregleda: 35
  • 20210810_113240.jpg
    20210810_113240.jpg
    345.7 KB · Pregleda: 48
Bio mi je danas serviser za klimu, opet sam odlozio kupovinu nove klime, jer je popravio Housel-a. Crk'o je starter, zamenio ga je i opet radi klima. Svakako iskoristio sam priliku da ga pitam da li bi mogla da se montira inverter klima na staru instalaciju i kaze da nikako ne moze jer inverter koristi potpuno drugacije cevi, kaze da na ove cevi ne bi mogla da se povezuje ni standardna klima jer ova Housel koristi stari R22 gas koji je odavno van upotrebe, a klima koja koristi R410A gas ne moze da se povezuje na cevi za R22 gas. U svakom slucaju teram dalje sa matorim Housel-om, nek izgura ovu sezonu, pa da se kupuje neki inverter i stemuje zid za nove cevi. ;)

Pa ja ti napisah da imaju Panasonic klime za koje proizvođač tvrdi da može.

Da li zna neko da mi kaže da li je ovo inverter, u pitanju je Toyotomi brend, zna li ko šta o tom brendu? Iz stana koji se renovira me častili spoljnu jedinicu koja "napaja" dvije unutrašnje, split sistem. Rekoh da vidim da vidim dal vrijedi da ugrađujem u svoj stan jer između ostalih imam jednu 18-icu staru McQuay koja baš loče struju...

Prilozi

• 1628664715484.jpg
    1628664715484.jpg
    113.3 KB · Pregleda: 34
  • 1628664715486.jpg
    1628664715486.jpg
    109.7 KB · Pregleda: 37
Bio mi je danas serviser za klimu, opet sam odlozio kupovinu nove klime, jer je popravio Housel-a. Crk'o je starter, zamenio ga je i opet radi klima. Svakako iskoristio sam priliku da ga pitam da li bi mogla da se montira inverter klima na staru instalaciju i kaze da nikako ne moze jer inverter koristi potpuno drugacije cevi, kaze da na ove cevi ne bi mogla da se povezuje ni standardna klima jer ova Housel koristi stari R22 gas koji je odavno van upotrebe, a klima koja koristi R410A gas ne moze da se povezuje na cevi za R22 gas. U svakom slucaju teram dalje sa matorim Housel-om, nek izgura ovu sezonu, pa da se kupuje neki inverter i stemuje zid za nove cevi. ;)

Sa sadašnjiom tehnologijom te Hausel klime su daleko prevaziđenje (imam(o) dve - kod majke u kući i sestre u lokalu)), ali se svaki put, kad odem kod njih, iznenadim kako to i dalje dobro radi.

p.s. Da li si proveravao potrišnju svoje klime? Pitanje je koliko gubiš mesečno na ceni struje?

Da li zna neko da mi kaže da li je ovo inverter, u pitanju je Toyotomi brend, zna li ko šta o tom brendu? Iz stana koji se renovira me častili spoljnu jedinicu koja "napaja" dvije unutrašnje, split sistem. Rekoh da vidim da vidim dal vrijedi da ugrađujem u svoj stan jer između ostalih imam jednu 18-icu staru McQuay koja baš loče struju...
Nije inverter, on-off klima, gde su dva praktično odvojena sistema sa nezavisnim kompresorima ubačeni u zajedničko kućište. Imaš ovde da vidiš sve detalje.
E sad, da li vredi ugrađivati zavisi od situacije i potreba, ova klima može fino da se rasporedi da hladi/dogreva dve prostorije, zavisi i koliko je stara...

To nije lose, ne znam koliko jeftinije ispadne ugradnja kada im das cevi?
Nema jeftinije, cena ti je ta koju ti kazu a dodatno ako ti treba produzuenje cevi onda kosta jos pride, sve zavisi od grada do grada od montazera do montazera ali cena ide od 12-18 evra za metar cevi.

Pa ne moze da mi naplati punu cenu ugradnje kada ja imam cevi koje stignu uz klimu :)

Imam Galanz klimu staru 14 godina....pre desetak dana pocela je samo da duva kao ventilator i dosao majstor zamenio kondenzator i radila korektno do juce......juce opet isti simptom, duva kao ventilator, nema hladjenja....zvao sam ga i cekam ga da veceras dodje i pogleda....sta bi moglo da je zeza? malo mi je cudno da za desetak dana opet bude isti kvar...covek je stavio nov kondenzator tako da otpada prica da mi je uvalio neki polovan...ako neko ima ideju ili mu se ovako nesto desavalo neka napise cisto da znam da li da se spremam za novu ili ima nade da ova izgura ovo leto...hvala.

Pa ne moze da mi naplati punu cenu ugradnje kada ja imam cevi koje stignu uz klimu :)
Kakve veze ima sto ti imas cevi, cena ugradnje klime je jedno a dodatna cena cevi je drugo. Ti u paketu sa klimom dobijas cevi do 3 metra a sama ugradnja klime je nesto sto odredjuje servis i montazer i njega ne zanima jel ti imas cevi ili nemas, ako nemas onda ce ti dodatno naplate 3 metra cevi ili vise ako je potrebno ako ih imas onda nikom nista... ali to sto imas cevi ne znaci da ces da platis ugradnju manje.

Jer tako piše u zakonu.. :rolleyes:

Mogu da naplate i duplo.. ako procene da je momenat za "šišanje". Uglavnom, ne bih ja to tako generalizovao.. kada prođu vrućine, neki neće naplaćivati ni dodatnih metar-dva.

Pa sada iskreno duplo ne mogu da naplate osim ako ne daju bas dobar argumenat za to ili da je posavljanje pod velikim rizikom.

A sto se tice dodatnog ne naplacivanja metra dva cevi, to se nece desiti nikada jer su dodatni metar cevi naplacivali i kada je ugradnja kostala 50 evra a ne da danas nece naplatiti dodatni metar cevi ako moze.

Kada prodju vrucine onda ce da krene ponovo za par meseci ludilo sa ugradnjom klimi za grejanje i kako god okrenes oni tokom cele godine imaju posla. Jer nas narod se seti da kupuje klimu onda kada krenu neizdrzive vrucine pa i onaj koji nije mislio da da tolike pare za klimu na kraju je da jer je video da od ventilatora i slicnih sprava nema koristiti, a isto tako dok ne zazimi ljudi ne kupuju klime za grejanje nego se prvo smrznu i pokusavaju sa kojekavim grejalicama, uljanim radijatorima i slicno da prezime a kada vide da ne moze onda daj brze bolje kupuj klimu.

I tako je svake godine godine isto.

Potreban savet. Koja je najbolja klima za grejanje, tj. najbolji odnos cena/kvalitet do nekih 60000 din. Stan je nekih 80m2 i već ima Fujitsu ASYG12LTCA u dnevnoj sobi a bila bi potrebna neka manja za deciju sobu koja je na drugom kraju stana.
Hvala.

Kakve veze ima sto ti imas cevi, cena ugradnje klime je jedno a dodatna cena cevi je drugo. Ti u paketu sa klimom dobijas cevi do 3 metra a sama ugradnja klime je nesto sto odredjuje servis i montazer i njega ne zanima jel ti imas cevi ili nemas, ako nemas onda ce ti dodatno naplate 3 metra cevi ili vise ako je potrebno ako ih imas onda nikom nista... ali to sto imas cevi ne znaci da ces da platis ugradnju manje.
Sa tobom izgleda ne moze normalna konverzacija da se vodi. Ili su u beogradu neka druga pravila :)
Elem
Ovde kod nas je bilo do pocetka leta 90e inverter ugradnja sa 3m pripremljenih cevi i sav ostali materijal sa rukama naravno. Otuda sam pitao ono sto sam pitao, ti mi pises nesto totalno van ovog sveta.

Za sve normalne ljude koji se ne bave tim poslom cena ugradnje podrazumeva sve sto treba uz to, sumnjam da iko ovde kupuje naknadno nosace cevi itd zato ne znam zasto ti mene ne razumes i sta te zbunjuje moje pitanje :)

Obicno moze jeftinije, ali ne ocekujte da vam spustaju cenu za onoliko koliko se inace naplacuje metar. Trenutno mislim da svuda po BGu ide 15e dodatni metar, jer je materijal poskupeo. Ako je 10e metar, onda je obicno jaca inicijalna cena.

Sa tobom izgleda ne moze normalna konverzacija da se vodi. Ili su u beogradu neka druga pravila :)
Elem
Ovde kod nas je bilo do pocetka leta 90e inverter ugradnja sa 3m pripremljenih cevi i sav ostali materijal sa rukama naravno. Otuda sam pitao ono sto sam pitao, ti mi pises nesto totalno van ovog sveta.

Za sve normalne ljude koji se ne bave tim poslom cena ugradnje podrazumeva sve sto treba uz to, sumnjam da iko ovde kupuje naknadno nosace cevi itd zato ne znam zasto ti mene ne razumes i sta te zbunjuje moje pitanje :)
Eto pozovi servis i kazi da imas klimu i da u paketu imas tri metra cevi i pitaj koja je cena ugradnje, a onda pozovi neki drugi servis i kazi da hoces da ugradis klimu ali da nemas cevi iz seta koliko ce te kosta ugradnja?

Ono sto hocu da ti kazem imao ti cevi ili nemao ugradnja je minimalnih 80-90 evra, a ako nemas ta cena ide gore za duzni metar cevi po ceni montazera.

Tako da si dobio odgovor na svoje pitanje jel ide cena jeftinije ako imas svoje cevi prosto jasno i glasno nejde.

Ako si mislio da ce da ti ugrade jeftinije klimu samo zato sto imas cevi iz seta onda se grdno varas, jer ipak sezona je i imaju posla preko glave tako ne da nece spustati cenu nego mogu samo da je jos podignu.

I nije to nikakvo pravilo u BG-u jer ja ne zivim u BG.

Pozdrav drustvo, kupio sam Vox VSA 2 – 12BE klima uredjaj pre mesec dana, radi odlicno, kako ima opciju Wifi Ready danas sam slucajno pronasao modul/dongle za wifi i kupio u Gigatronu... Medjutim kada sam otvorio poklopac klime nemam nigde prikljucak za sam Wifi modul... prikljucak kao sto ovaj covek pokazuje u klipu, zaista sam zbunjen, a lepo mi je svugde receno i pisalo da je wifi ready... Hvala!

Kod mene se prikljucuje tako sto se skida elektronika koja prikazuje temperaturu pa se na toj ploci ubode usb stick, proveri da se mozda ne prikljicuje dongle tu.

Da te ne zbunim kod mene je midea klima ali za svaki slucaj proveri i tu mozda se na tu elektroniki prikljucuje.

Upravo skinuo, ali nije, na sekund sam pomislio da je to, to.. hvala ti!

Ako nemas onaj kabel kao sto je onaj sa video snimka izvukao i ako se ne prikljucuje na tu plocu onda ces morati da zoves servis da vide u cemu je problem. Proveri jos jedared da nije taj kable gurnut malo vislje kada su skidali prednju masku ili sta su vec radili pa da nije ostao negde gore vislje zavucen.

Koja inverter jeftinija klima (25.000-40.000RSD) ima najtišu vanjsku jedinicu.
Naglašavam VANJSKA jedninica da je tiha.
Vox, Vivax, neki Hiense, sta god i koja god jeftina inverter klima ali da joj je tiha vanjska jedinica, nebitna je unutrasnja...

Imaju komsije iznad mene jedan stari Korel uređaj koji je počeo da drnda i brunda pa kad je ukljuceno ne može se od njega zaspati, razbije san kad se nakratko probudiš (noću i danju, ujutru i uveče), hocu da im predložim da kupe nešto normalno i TIHO, taman im ja "pomogao" plaćajući instalaciju...

Mentalni mir nema cenu.
Mom poznaniku su zvali komunalnu policiju i morao serviser da izadje na teren zbog buke.
Verovatno gumice na kojima je ili su srafovi popustili od vibracija. Ni ja ne volim kada tandrce, posebno ne nocu.

Ako nemas onaj kabel kao sto je onaj sa video snimka izvukao i ako se ne prikljucuje na tu plocu onda ces morati da zoves servis da vide u cemu je problem. Proveri jos jedared da nije taj kable gurnut malo vislje kada su skidali prednju masku ili sta su vec radili pa da nije ostao negde gore vislje zavucen.
Da li postoji mogucnost skidanja cele prednje maske kako bih prisao lakse situaciji citavoj?

Nazad
Vrh Dno