Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vidis da nema elise uopste :D

To im je mana, al kapiram da znaš da može da se nabavi propeler makar da je središ i proslediš dalje

Haha, nije moja, ja je uslikao iz kafica, momci je izneli iz zgrade pored, bilo mi zanimljivo da su se tako izlomili propeleri :D

Jel ima neko iskustvo da mu je pištala klima dok radi, uz huk vazduha i pišti. Čim se ugasi prestaje. Mislim Vox je u pitanju, znam da je krš, ali mora li tako?

Unutrašnja ili spoljna jedinica?

Unutrašnja.

I ako može da mi neko kaže šta treba da uzmem da mogu preko wifia da kontrolišem klimu? IRA5 je u pitanju

Haha, nije moja, ja je uslikao iz kafica, momci je izneli iz zgrade pored, bilo mi zanimljivo da su se tako izlomili propeleri :D
Zato što nisu plastični, ne znam koji je materijal u pitanju ali pod uticajem toplote toliko istruli da se pretvara u prah na dodir.

Prema preporukama kolega sa foruma, kod klima koje nemaju fabrički izvadeno grijanje SJ, za uradi sam montažu grijača ima par varijanti:
sa termostatom i priključkom na napajanje SJ ili sa napojnim kablom u stan, pa ili na utičnicu preko prekidača ili onog smart prekidača koristeći aplikaciju na mobilnom telefonu.
Ne sviđa mi se opcija bušenja nove rupe u (debelom) zidu zgrade i razvlačenje kabla po stanu do utičnice. A poslije servisne montaže SJ na planiranoj poziciji, vjerovatno će mi biti tešlo prići. I to je problem.
Naravno da bi to mogao uraditi servis, ali za to traže 100KM (50e) i više, a što je previše.

Volio bih da korisnici koji su uradili to grijanje SJ postave slike ili video ili neke linkove, da pogledam kako bi to moglo da se izvede.

Oko iskustva sa servisima.
Bili su mi danas momci iz Polar MD, ugradili dve klime, skinuli staru.
Sve po ps, a jeftinije nego kod vecine drugih (citaj Unije servisera).

Poštovanje, jedno pitanje povezao sam klima uredjaj na wifi da bi ga kontrolisao iz aplikacije na mob. I dok mi je i mobilni na istom wifi-ju sve funkcionise ali kad pokusam sa drugog wifi ili mobilne mreze ne funkcionise. Pa sam onda povezao klimu na komsiski internet koji nisu u mts i onda funkcionise sve kada je mobilni na mobilnoj mrezi ili drugom wifi.. Iz servisa za klime su mi rekli da mi ruter ne dozvoljava izlaz i da nesto treba da se podesi.. Hvala

Potreban mi je savet.:)
U dvorišnom stanu, grejem oko 50 kvadrata.. Stara nemačka kuća, zidovi debljine 50 cm, puna cigla. Samo su prednji i zadnji zidovi otvoreni ka dvorištima, bočni zidovi dvorišnog stana su zajednički zidovi sa druga dva stana koji se ne greju. Plafon je karatavan, bar 50cm debljine. Prozori su drveni, spoljna i unutrašnja krila, ali ne baš najsjaniji.
U kući su dve peći (Kreka Veso) u dvema prostorijama, dnevnoj sobi/trpezariiji i spavaćoj sobi. Ugalj i drva se koriste za grejajne i uopšte se ne gase tokom zime. Pećima se dobro zagreje svaka prostorija , do +25C i više ,čak je problem tokom toplijih zima, prejako greju..
Ali zato prašina na sve strane, pogotovo od uglja, u onaj čuveni "miris" uglja. :(
Ideja je da te dve peći koristimo samo za dogrevanje a da ubacimo inverter (muka nam je već od uglja i drva, ,prašine i dovlačenja ogreva iz podruma) .
Pošto najviše vremena provodimo u dnevnoj sobi bila je ideja da u dnevnoj sobi (sa malim kupatilom ) ubacimo jedan inverter ,neku 14-cu ili 18-cu od nekih proverenih proizvođača (Fujitsu, Daikin, Mitsubishi), a po potrebi dogrevamo drvima,. A kad nisu jako niske temperature da tim inverterom tokom noći malo zagrejem i spavaću sobu (mada to nije obavezno,, pošto se spavaća soba za 15 minuta dobro zagreje kada se upali peć).
U spavaćoj sobi ne treba temperatura ići preko +20C ,a za dnevnu nam je važno da bude bar +24.C:)
Budžet je oko 100.000 din.

No da li je možda isplativije da se uzmu dva slabija invertera ( od nekih kineskih proizvoča), na primer jedna 14-ca (ili 12-ca) za dnevnu sobu (sa kupatilom) a na primer neka 9-ka za spavaću sobu ? Za ukupan iznos oko 100.000 din.
Ili možda da se ipak fokusiram na jedan jači inveerter za dnevnu sobu sa kupaliom, pošto nam je to primarno za grejanje? A spavaća ako može noću da se malo dogreje ok..ako ne..tu je peć?

Šta predlažete za varijantu sa jednim jačim , a šta sa dva slabija invertera? Evo i rasporeda prostorija.
Hvala.:)
M.

Prilozi

• Stan-1.jpg
    Stan-1.jpg
    241.3 KB · Pregleda: 136
Ovo ti zavrsavaju 2 12ice inverteri, da te pec vise ne vidi. Sto se snage tice, maltene svaka ce pokriti 20 i 24m2, tako da je moja preporuka 2 Midea Mission 2 klime, tacno upadaju u budget.
Nikakvo dogrevanje na pec i slicno, ukljucis klimu, podesis temp. i ne gasis do proleca.

Ako ti je skupo 2 te, onda pogledaj recimo Hisense Eco Smart inverter za spavacu sobu...

Poslednja izmena:
Jel sam pozurio u hvaljenju servisa, rece mi komsija da mi neko crevo nisu stavili, valjda odvod kondenza grejanja?!
Ima samo jedno odvodno crevo, dok je sa donje strane spoljne jedinice vidljiv i plasticni pocetak odvodne cevi, koji nisu povezali.
Evo kako je kod mene i komsija, slike.
Jel da ih ganjam da sredjuju?

Prilozi

• IMG_20210718_094159.jpg
    IMG_20210718_094159.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 109
  • IMG_20210718_095437.jpg
    IMG_20210718_095437.jpg
    226.3 KB · Pregleda: 103
  • IMG_20210718_095651.jpg
    IMG_20210718_095651.jpg
    141.1 KB · Pregleda: 111
Tako i treba ako će se koristiti za grejanje. Čak i luku treba skinuti. Kondenz ledi kad je zima i kad se klima koristi za grejanje.

Baš tako, samo još i lulu da su izvadili.. reci komšiji, da nema pojma :ROFLMAO:

Komsija nema pojma, zato pitam i vas, jer i ja nemam pojma. Jel greota da ostane ta lula? :)

Pa i jeste.. prvo će tu da zaledi.

IMG_20210718_122502-01.jpeg

Znači ja ovo crveno uokvirenim-crevo i lulicu (ako može) da izvadim kada budem hteo da se grejem?

Poslednja izmena:
Aj jos jedno pitanje. Jel normalno da ne kaplje iz creva za kondenz? Juce je iz oba curelo, danas primetim da jedna ne kaplje.
Kod ove gde kaplje je manje vise slobodan pad crevo, a kod ove gde trenutno ne kaplje je ovako kao na slici.
Produzili smo malo, da ne kaplje po stazi, tj glavi kada se prolazi.

Prilozi

• IMG_20210718_152339.jpg
    IMG_20210718_152339.jpg
    168 KB · Pregleda: 92
Grejac ce da pomogne samo ako se stavi kroz lulu dole inace ce opet da ti zaledi lula na grejanju, bolje skini.
Ovo drugo zavisi od vlage unutra, kada je ima vise onda curi jace. Da proveris spusti klimu neki stepen nize i pocece da kaplje osim ako nesto nije u redu u tom slucaju zovi servis da provere.

Video sam da je vec postavljano pitanje o iskustvima sa Romstal Habitat R32 klimama, ali tada su jos bile nove i verovatno i nije bas bilo nekih iskustava sa njima, pa bih ja to ovom prilikom pitao opet 🙂 Uspeo sam da iskopam da je to u principu Midea MSAFBU-12HRDN8-QRD0GW, koja se prodaje pod razlicitim brendovima u razlicitim zemljama, ali nisam uspeo da nadjem nikakav review. Da li neko ima iskustvo sa ovom "Mideom"? Jel to ista klima kao Bosch Climate 5000? Da li mozda savetujete neku drugu klimu u ovom cenovnom rangu?

Kakve su Beko klime, ima invertera u ponudi za 300 evra (oko 305e, 9-ka) sa R32 gasom.

Da. Mada sam od ranije čuo da su to prepakovane Midea klime. Da li je to Midea 1/1 ili nije, saznaćemo kada neko kupi :D

Ne znam sto bi rizikovao sa Beko osim ako nije sigurno neka Midea, za taj novac uzmi neki Gree ako ima ili Mideu, za manje imas Vox koji je vec proveren.
Ja inace koristim i dalje samo Fujitsu LGC za hladjenje jer njima je skinuta ona prokleta zastitna zica pa mogu sam da je perem i dodjem do turbine bez rasklapanja.
Vox nisam probao na hladjenju ali na grejanju se odlicno pokazala, sama je grejala spavacu od 12m2, gasila se i na -10C jer lako postize naravno jer je mala kvadratura. Spoljnu nisam cuo unutra uopste, unutrasnja nam nije smetala da spavamo. Sezona grejanja sa 5 klima (2x Fujitsu 12LGC, 2x 09 LLCA i Vox IVA5-12JR) je izasla ravno 300e.

Vrh Dno