Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Reče mi majstor (besplatno), da mi je na klimi riknuo ili kompresor ili kondenzator. Ako je ovo drugo mogu sam da zamenim. Samo izgleda da mi zamena klime ne gine :D Šta je danas isplatljivo kupiti od klime. Kod ugradnja klime košta 70€. Ludilo. Koliko košta godišnje održavanje na garanciju od 5 godina ?

70 je dobra cena. Pre će biti 100.
Prelistaj malo temu, bilo je raznih preporuka u odnosu na budžet i potrebe.

Pre par dana sam se raspitivao za cenu ugradnje klime ovde u Nišu i malo sam se iznenadio koliko su skočile cene. U proseku je cena ugradnje 8000din + 1500din po metru instalacije. Nema više uračunate instalacije u okviru osnovne cene. Za inverter klimu sa 3m instalacije ugradnja je 12500din.

Novi Sad je to isto samo 9000 ugradnja.

Cena moze da varira u par hiljada dinara od majstora do majstora ili od servisa do servisa. Sto se tice malog servisa ili ti odrzavanja bilo je 2500 dinara, e sada koliko je ne znam ali mislim da tu nije bilo promene.

@vladat1 vidi sa servisom ili majstorom koji ti bude ugradjivao da se dogovoris da ti isti radi mali servis, dobro njemu a dobro tebi posto ce ti naplati nesto manje. Bar je to bio slucaj sa ljudima koji su meni ugradjivali klimu da sam se tako pogodio.

Reče mi majstor (besplatno), da mi je na klimi riknuo ili kompresor ili kondenzator. Ako je ovo drugo mogu sam da zamenim. Samo izgleda da mi zamena klime ne gine :D Šta je danas isplatljivo kupiti od klime. Kod ugradnja klime košta 70€. Ludilo. Koliko košta godišnje održavanje na garanciju od 5 godina ?
Gdw je ta ugradnja za 70? Moze i na pp

Da pratis temu malo pazljivije, video bi da uopste nit' je bio naglasak na MUSE (da ili ne), nit' ikakvo "skaces kao oparen", vec odgovor na nedoumicu korisnika zvanu kome verovati, forumskim "vlasnicima" tog modela, od kojih je vecina vlasnik tog modela bas kao sto je @proleter vlasnik KMTA, ili serviserima (kakvi god bili).

Bas iz tog razloga sto sam/kako sam ja prosao sa serviserima i MUSE, a ODLICNO si to i sam opisao...

...ja uvek preferiram zivu rec i preporuku fizicki prisutnog coveka (serviser), nego forumske super-user-friendly "savetodavce", od koji neki pisu hvalospeve o uredjajima koje mastaju da imaju, drugi pisu sa duplih naloga, treci kude nesto sto u zivotu nisu videli, ili jesu al' na slici, itd, itd...

Serviser je tu, i danas, i sutra, i za dva, tri meseca, godinu... i moj je, gde god nesto da "zaskripi", a recimo super forumski savetodavci i strucnjaci... pa, dovoljno je videti gde su i kako nestali proleter, djalf, a uskoro ce i ovi sto preporucuju VOX IVU1 ljudima kojima je "najbitnija stvar da ima u sleep modu najmanju mogucu buku", itd, itd...

Sve je to dodatno pojasnjeno onom koga je dodatno i zanimalo, u par postova iza tog koji si citirao.

I da, u pravu si, pametnom to jeste sasvim dovoljno, onima ostalima pisati... iluzorno je. :)

Ok, verujes serviserima, bice tu, nece da nestanu.
Nije ti se desilo da se majstor pravi tosa i da vrda? To je prilicno ucestala pojava.

Elem, razumeo sam primer, gde si od coveka kupio i ugradio ti je, pa ne valja i skidaj, menjaj.
Vecina nas ovde juri najnizu cenu i to nije od majstora, nikada, nego akcije i cuda.
I sta ti onda imas od toga kada majstor x kaze dobra je klima y, koju kupis u radnji z, ako nesto podje po zlu?? Nema tu odgovornosti preporuke

Ok, verujes serviserima, bice tu, nece da nestanu.
Nije ti se desilo da se majstor pravi tosa i da vrda? To je prilicno ucestala pojava.

Elem, razumeo sam primer, gde si od coveka kupio i ugradio ti je, pa ne valja i skidaj, menjaj.
Vecina nas ovde juri najnizu cenu i to nije od majstora, nikada, nego akcije i cuda.
I sta ti onda imas od toga kada majstor x kaze dobra je klima y, koju kupis u radnji z, ako nesto podje po zlu?? Nema tu odgovornosti preporuke
Upravo to.. nikom drugom muse nisu ni menjali/vratili pare. Mazali su oči ljudima sa celim konzilijumima "stručnjaka", menjali elektroniku.. ali zamena, jok.

Koliko se sećam u Jagodini je do skoro koštalo 50€. Sada kao zbog gastosa su digli na 70€

Daleko :)

Inace, ova maketa drzave ne prepoznaje kartelsko udruzivanje zvano Unija servisera.
Oni su dogovorili ovih 9000 + 1500 po metru instalacije.
Zbog toga sam odabrao majstora, tj servis koji nije clan iste....

Svašta se ovde interesantno može pročitati. Od varenja cevi, do totalnog poverenja u "servisera" . Danas su svi serviseri. Ja sam na primer kupio HiNano PRO 12 i za montažu čekam već 10 dana, i još uvek nemam info kad će biti. Montaža sa polu garancijom na ugradnju košta 21.000 dinara! Od toga je "alpinista" 8000 dinara. Vi ovde kukate i raspravljate o nekim banalnim stvarima. Pravih servisera skoro da i nema. Sve je to priučeno i totalno amaterski. Ako se skoro ne pojave ili je sam montiram (garancija mi ne treba),ili je prodajem.

Upravo to.. nikom drugom muse nisu ni menjali/vratili pare. Mazali su oči ljudima sa celim konzilijumima "stručnjaka", menjali elektroniku.. ali zamena, jok.

Paaaaaaaaaa... prilicno samouvereno, ali na zalost i netacno napisano.

Imas i ovde na forumu clana @YT!KB kome je takodje MUSE zamenjena za Gtech.

Svašta se ovde interesantno može pročitati. Od varenja cevi, do totalnog poverenja u "servisera" . Danas su svi serviseri. Ja sam na primer kupio HiNano PRO 12 i za montažu čekam već 10 dana, i još uvek nemam info kad će biti. Montaža sa polu garancijom na ugradnju košta 21.000 dinara! Od toga je "alpinista" 8000 dinara. Vi ovde kukate i raspravljate o nekim banalnim stvarima. Pravih servisera skoro da i nema. Sve je to priučeno i totalno amaterski. Ako se skoro ne pojave ili je sam montiram (garancija mi ne treba),ili je prodajem.

Problem je sto je pocela sezona i ugradjuju po 3-4 ako ne i vise klima u toku dana a ko zna koliko imaju jos unapred rezervacija.

Ja sam ove sto su meni ugradjivali bukvalno uvatio na buckalo, bili su u mom dvoristu i ugradjivali su klimu na kucu do mene i kroz pricu smo dosli da mogu i meni da ugrade odmah kada su vec tu.

Problem je sto se svi sete da im treba klima tek kada upece zvezda, a do tada nikome ne treba klima. I ovo se ne odnosti na nikoga da se neko ne nadje prozvanim nego je to tako pa tako, ista prica ce bude i kada krene grejna sezona. :ROFLMAO:

Pa neka ti ugradi neko drugi. Za garanciju je samo pecat bitan. Zvao sam Gorenje, tj Hisense da pitam

Paaaaaaaaaa... prilicno samouvereno, ali na zalost i netacno napisano.

Imas i ovde na forumu clana @YT!KB kome je takodje MUSE zamenjena za Gtech.
Paaaàaaaaaa... To nije bila zamena, već doplata za drugi uređaj.
Zamena je, kada ti za uređaj koji nije saobrazan vrate pare ili ponude uređaj koji je saobrazan ugovoru.
Ukoliko roba/usluga ne ispunjava bilo koju od gore navedenih stavova, potrošač ima prava da od prodavca zahteva otklanjanje nesaobraznosti bez ikakve novčane nadoknade u rokovima koji su propisani Zakono o zaštiti potrošača..

Edit: I da ti kažem.. ovde si jedino ti prilično samouveren, čim si krenuo samnom da ulaziš u polemiku. To ti je ćorav pos'o :cool:

Poslednja izmena:
@nemanjabgd84
Garanciju na ugradnju daje serviser , ne proizvođač. Mogu i mail od Hisense da ti prosledim u vezi toga. Kad gas ode, to je do servisera! Vidim da se ovde cevi i vare? Valjda je to neka nova tehnologija?

@BobRock9x
Nigde ja ne žurim. Stan je klimatizova toplotnim pumpama, ovo je za rezervu. Problem je što su svi neodgovorni za veliki novac koji uzimaju za očajan, katastrofalan i minimalan rad!

Poslednja izmena:
@nemanjabgd84
Garanciju na ugradnju daje serviser , ne proizvođač. Mogu i mail od Hisense da ti prosledim u vezi toga. Kad gas ode, to je do servisera! Vidim da se ovde cevi i vare? Valjda je to neka nova tehnologija?

Nismo se razumeli izgleda.
Poenta je da te niko ne uslovljava ko moze da ti instalira klimu, dokle god ima registrovanu firmu za tu delatnost, a da ne izgubis fabricku garanciju.
U slucaju da majstor djura koji nema registrovanu firmu odradi instalaciju, cak i bez greske, a klima crkne zbog fabrickog defekta npr, nema garancije.

Kakva su iskustva sa servisom za ugradnju Home Cool System, ima li neko neka iskustva?

Gde si to procitao da mu je zamenjena? Covek nije ni imao Muse nego su mu predlagali nju.
Imao Muse,nije bilo kako treba,isla gimnastika sa elektronikom-bez uspeha i odobrena zamena za drugu Muse. Nisam hteo vise Muse vec doplatio razliku u ceni za GTech. Imala je ta klima dosta nelogicnosti u radu. Grejala isti prostor kao ova sada

Ljudi totalni sam laik za klime, treba mi inverter za dnevnu sobu od 80m2, u suštini najviše mi treba za hlađenje... Stolarija i izolacija na kući su super. Gledam 18(valjda je dovoljna za tu kvadraturu) vox iva5 je 50-ak hiljada a midea mission 2 je 70-ak,jel midea vredi tih 20k više? Ima li nešto treće što bih mogao da pogledam do 75k više ne bih dao...

Ima li ko iskustva sa Panasonic tz35wke inverterom? Kako vam izgleda u odnosu na npr Fujitsu 12lmce?

Ljudi totalni sam laik za klime, treba mi inverter za dnevnu sobu od 80m2, u suštini najviše mi treba za hlađenje... Stolarija i izolacija na kući su super. Gledam 18(valjda je dovoljna za tu kvadraturu) vox iva5 je 50-ak hiljada a midea mission 2 je 70-ak,jel midea vredi tih 20k više? Ima li nešto treće što bih mogao da pogledam do 75k više ne bih dao...
Prvo svaka čast na 80m2 za dnevnu sobu. 😁
Mislim da bi ti 18ica pravila tajfun ispred nje.
Ima merodavnijih ljudi na forumu, ali mislim da bez skice prostora ne bi mogli puno da ti pomognu.

Sad pogledah specifikacije Hisense Fresh master hinano i piše da ima mogućnost da uvodi i filtrira spoljni vazduh.

Zrenjanin, Klem - ugradnja 12.000 + dodatni materijal.
Preskocite ih, ne vakumiraju klime a ni manometar ne nose sa sobom. :mad:

^jesu makar ispustili vazduh na unutrasnjoj i spoljnoj?

@Kesa Za unutrašnju ne znam, spoljnu sam posmatrao, odvrtao je neki ventil, na par sekundi se čulo šištanje i to je to.

Zrenjanin, Klem - ugradnja 12.000 + dodatni materijal.
Preskocite ih, ne vakumiraju klime a ni manometar ne nose sa sobom. :mad:
I ja sam platio 12.200 din ugradnju (Midea Mission 2), nije Zrenjanin drugi je grad u pitanju. Čekam da se pojave i reše problem sa probijanjem struje na spoljašnjoj tj. da urade kompletnu dijagnostiku klima uređaja. Garanciju sam dobio na neku drugu klimu, ne na ugrađenu. Sva sreća imam fiskalni račun. Kod mene su koristili motor od frižidera da vakumiraju klimu, a manometre to nisam video. Strujanje freona, prolazak kako god da definiše se čuje na spoljnoj, struja na spoljnoj probija, pogrešan garantni list, nikad bolje i lepše iskustvo :D :D :D

Poslednja izmena:
Jedan LG je morao biti ubiven :)

Prilozi

• 20210715_160542.jpg
    20210715_160542.jpg
    165.2 KB · Pregleda: 118
Ke?
Šooooo?
Nešto gi zamenjuješ?

Nazad
Vrh Dno