Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@marko_ns
Kako li se mi onda grejemo godinama bez grejaca na klime nije mi jasno?
Za predele gde je hladnije su obavezni, za Srbiju (osim planina i Sjenice :D ) nema nikakve svrhe.

@marko_ns
Za predele gde je hladnije su obavezni, za Srbiju (osim planina i Sjenice :D ) nema nikakve svrhe.

Ni meni nije jasno.
Dodji da vidis kod mene kako klima vise radi defrost i ne greje nego sto radi ono sto treba. Ne moze da se ne zaledi kondenz uz ovu vlagu napolju. Oklolina BG ako nekom radi inverter kako treba nez grejaca ja ne znam onda.
Plus je odvratan osecaj svakako dok ti klima duva na glavu topao vazduh, prevara modernog doba.
Sve je to kerov kkk naspram podnog grejanja, ubedljivo najprijatnije i najzdravije grejanje.

@marko_ns
Uopste nije stvar koliko je hladno nego koja je vlaga kad su temperature oko 0 ili koji stepen ispod.
Mislim da vojvodina prednjaci u tome.
Ja imam 6 rasterecenih toshiba pa mi se pretprosle godine zaledjivali.
To oko nezaledjivanja su pecaroske price ili su meteoroloski uslovi takvi da ima relativno malo vlage.
Niska temperatura nije problem ako je vazduh suv.

Ni meni nije jasno.
Dodji da vidis kod mene kako klima vise radi defrost i ne greje nego sto radi ono sto treba. Ne moze da se ne zaledi kondenz uz ovu vlagu napolju. Oklolina BG ako nekom radi inverter kako treba nez grejaca ja ne znam onda.
Plus je odvratan osecaj svakako dok ti klima duva na glavu topao vazduh, prevara modernog doba.
Sve je to kerov kkk naspram podnog grejanja, ubedljivo najprijatnije i najzdravije grejanje.
Uzmes 10 soma eura kupis toplotnu pumpu vazduh voda uradis podno i bog da te vidi.
I tata bi sine.
I nije svakome tako traljavo grejanje na split sisteme moze to da bude itekako komforno samo ne za 400 eur.
Ja imam 6 unutrasnjih nikom ne duvaju na glavu ne primecujes da rade defrost i svuda je podjednaka temperatura naravno zahvaljujuci dobroj izolaciji.

Poslednja izmena:
Isto i kod mene, 4 komada greju 90m2, nijedna ne radi u maksimum, minimalna ili malo iznad modulacija. Defrost rade na par sati danas, ne osecam da su tu. Predhodnih dana je bilo padavina, magle i to sve u minusu pa se naravno pravi led na tacni ali daleko je to od onog sto sam imao dok nisam skinuo lulu i crevo, voda moze da otice i nece da stane, ina druge rupe pa nek izlazi gde hoce. Nije ni prvi ni poslednji put, sustina je da ja ne moram vise da lozim kotao kad udari minus vise dana, zato sam i uzeo dve LLCA. Jos spavacu da resim, nije hladno ali je hladnije od ostalih prostorija, meni ne smeta ali zene... Znate vec. Ja nocu kresnem konvekter (i ne samo njega :D ) da se doda malo toplote i nema zime :D

I taman kad mislis sve si resio , jesi da ne kazem sta , ne da mi :-devil-: mira pa resim da proverim sta se desava s spoljnom jedinicom . Pogledam ti ja spoljnu , unutra sve suvo vec dva dana , ma extra , palim grejac par puta u toku dana cisto preventivno . Zatim sinoc dok sam setao pored zgrade pogledam oluk , u bem ti sunce skroz je zaledio i to muski , odem da pogledam kako moj izgleda a ono isto .

Dodjem danas kuci s posla i rekoh ajmo jos jedna provera , spoljna suva i sve kontam ma sacekacu jos malo pa cu da upalim malo grejac . Prodje tako neko vreme i resim ja da ga roknem u struju te ne prodje nekih 10 min i klima krene u defrost , uff extra , bas da ispratim , pogledam ja oluk a on spolja sav zaledjen , pomislim ja sta je sad ovo , krene ona da se odmrzava kad pocne da curi voda nekontrolisano spolja uz oluk a i malo pored , auuu zaledjen skroz .

Nema sta , krenem ja da rasturam izolaciju i kad sam dosao do cevi krenem da je vadim iz oluka a ono , oluk pun do balcaka i krene sve da curi napolje , haos . Izvadio sam cev iz oluka i produzim je jos malo te sam je usmerio da baca vodu ka trotoaru s tim sto se tu kod mene niko ne seta ali ako vidim da pada blizu zgrade produzicu jos cev da prebaci stazu pa da baca na zemlju za svaki slucaj .

Eto , nije mi smrzla voda u cevima , grejac je odradio svoj deo posla ali zato je oluk pun , ja sam na visini od nekih 10m ako ne i vise , ceo oluk do mog stana se napunio . Cisto da znate da oluk bas i nije opcija , bar ga ja necu vise koristiti , bar ne preko zime .

E sad , nesto je napunila klima a nesto s krova ali problem je isti , da ovo nisam uvideo sve bi mi se razlivalo po terasi ..

Ja moju na terasu zalio, sad ce da nikne :D Rupa prosirena na meru, unutra po tacni nema leda, samo se rupa vremenom suzava, mora da se prati ali litar tople vode resio problem. Posto mi je na dohvat ruke svaka nema svrhe ulagati u grejac. Da sam u nekom stanu onda bi moralo i to obavezno.
@next
Pa da, ovo zadnjih par dana je bas ubolo, naime sta se desilo, palo je dosta snega, onda je jedan dan bio blagi plus, oko 2-3cm snega je otopilo i to se slivalo niz oluk, gore je toplije, mozda je i sunca bilo malo a dole oluk leden i u zavetrini i to se ledilo i zapusilo, plus klima. Da li ima jos neka prikacena na oluk sem tvoje?

Što ne bih mogao porediti, Nocria ima nasviran kompresor koji vuče do 3 kW, kao i Amber, a Amber ima još veči izmenjivač, i moderniji kompresor (verovatno). LT nije ništa posebno što se tiče sirove snage, tu negde kao ovaj moj NZ. NZ je za moje potrebe odlična klima, jako lepo i rasterećeno radi, ali nije ništa posebno jaka, 9-ka može da povuče do 1,6 kW.

Na Panasonicu curi na sve rupe, sve su na istom nivou, uz to je ovaj stari NE12 stoji u kućici, tako da nikad nisam imao bilo kakve probleme sa zaleđivanjem.
Au šta napriča profesoreee

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Inverter klima je totalno beskorisna bez grejača u odvodu i tacni spoljnje. Zaledio mi se ceo vertikalni oluk, nema gde da ide voda čak i da odradi svoje defrost. Pisao bi kazne svima koji ugrade klime, a ne stave grejač pod obavezno! Priučeni tuljani.

Pa neće ti tu pomoći grejač tacne. Onda će biti isto kao ovo kod Nexteena, da lepo defrostuje i da puni zapušen oluk...

Kod mene za sad lepo curi voda dole u dvorište, ali da se muči i da ide u defrost svaki sat, to stoji. Samo da prođe ova vlaga..

Sve je to ...bip bip bip... naspram podnog grejanja, ubedljivo najprijatnije i najzdravije grejanje.

Mene zanima sta vi mislite da li je podno grejanje zaista najzdravije.
Citajuci ovde o grejanju cesto mi padne na pamet podno grejanje kao najkomfornije ali se uvek zapitam da li je zdravo.
Pod pojam zdravlje uvek pomislim i na "podzemne vode" i magnetne tokove, energetske i svake druge tokove za koje nam govore da nisu zdravi.
Kazu ne valja lezati, spavati, sedeti iznad cevi kroz koje tece voda u vodovodu, voda u toplovodu, plin (nafta i sl.), ne valja na i ispod strujnih vodova, pa me zanima iz tog aspekta da li valja ziveti i boraviti "na podnom grejanju"?
Hoce li stetiti po tom pitanju?
Sta vi mislite ili sta znate o ovome?

Meni se podno ne sviđa, neprirodno je, i diže prašinu. Ok je za delove stana poput kupatila i hodnika, ali ga ne bih imao u sobama.

Inverter klima je totalno beskorisna bez grejača u odvodu i tacni spoljnje. Zaledio mi se ceo vertikalni oluk, nema gde da ide voda čak i da odradi svoje defrost. Pisao bi kazne svima koji ugrade klime, a ne stave grejač pod obavezno! Priučeni tuljani.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Apsolutno netacno. Vecini invertera grejac ne treba. Ja sam lepo pisao sta ce da se desi ako se odvod stavlja u oluk a minus potraje. Nema ko da slusa.
Odvod se ne stavlja u oluk, moras da imrovizujes nesto. Zavisi kakva ti je situacija pa tako improvizuj i resi nekako. Najlakse ti je da stavis grejac u crevo.

Tapatalk from Poco loco

Grejač u oluk. Nema leda, nema problema. Ili dinamit u oluk. Nema oluka, nema problema.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Uglavnom resio sam problem , bar za sada deluje tako . Ovo sad sto curi pada taman tu negde gde curi i sam oluk , manje vise , ne pada nikome po simsu a za ostalo me zabole jer je svakako led dole od oluka a i niko tuda ne ide . Ima dobar pad + grejac s vremena na vreme dok traju ovi minusi i dok moze da ledi .

Jos gore bi bilo da sprovedes odvod do zemlje, jer bi ta mala cev jos brze zaledila.

Nema pomoci kod minusa, voda ledi, kuda god da tece.

Evo, ja pre 2 sata padoh(malo pikleknuh :)) na led od moje klime, zaledila stazica ispod zgrade, moracu da odledjavam i da prosipam so.

Kao da je tek tako staviti grejač u olučnu vertikalu na svakom mestu.
Oluk mi lepo curi na stazu ispred stepeništa na ulazu u kuću, morao bi iskopati 1m betona i zemlje i tako sprovesti vodu da nije pod nogama. Za početak ću sutra isčupati ovo crevo za kondenz pa nek curi na stepenište, bar ce moci da radi na normalano.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Stavi neku kantu, ja koristim veliku od Bekamenta 25L.

Stavi neku kantu, ja koristim veliku od Bekamenta 25L.
Klima ja na skoro6m, tesko da ce kapi da pogode, ali probacu.
Najavio sam ovom elektricaru da stavljamo grejni kabl kad bude toplije, ovo ovako je cirkus.
Stavicu jedan prekidac i poseban vod struje za taj grejac i verovatno ga rucno paliti jer nemam poverenja u te senzore, termostate sta vec ide na to.

Klima ja na skoro6m, tesko da ce kapi da pogode, ali probacu.
Najavio sam ovom elektricaru da stavljamo grejni kabl kad bude toplije, ovo ovako je cirkus.
Stavicu jedan prekidac i poseban vod struje za taj grejac i verovatno ga rucno paliti jer nemam poverenja u te senzore, termostate sta vec ide na to.
Ja sam isto stavio na prekidac, na moje insistiranje. Mada meni stvarno ne treba, nemam nikakvu potrebu za njim. Vise sam zeleo da budem miran i ne razmisljam.

Tapatalk from Poco loco

Jedan termostat za sve i na svakom prekidac.
Tri se jedne strane i tri sa "komsijske" strane.
Svi na visini 2 metra (servis sa stolice)
Nisam ukljucivao grejace ali moracu malo.
I malo rasvete za bozic [emoji16]
7756a44d54a839f655158380f98297e5.jpg
23a24a4fa2a25f8b55fdb373f7d9acbf.jpg

Super, oduševljen sam :wall:

Čisto da vidim kako će se ponašati ostavio sam je upaljenu konstantno zadnjih 4-5 dana, na 22 stepena, i na toj temperaturi se uglavnom ne pali jer je u stanu više od 22 onda kad dođem kući, dignem je na 23-24 stepena i upali se, odradi 10-15 minuta i ugasi se međutim ovako nije pre radila.
Cimnuo sam servisera koji je ugradio klimu, kaže klima komplet zaledila, ventilator češe o led i treba da je isključim i ne palim dok se ne otopi !!! Kaže zbog velike vlažnosti vazduha. Sa zadnje strane ono saće ili kako se zove zaista jeste komplet pokriveno ledom.
Ali ovo je pomalo apsurdno, uzeo sam invertorsku klimu jer ona može da radi i zimi a sad ispada da moram da čekam toplije vreme da bi se klima otopila i smeo da je upalim u kom trenutku mi klima ni neće trebati jer je... otoplilo !!! Kakav BS.

Momci može li ovo da se skine tako što se odvije ili mora da se iščupa ?
65df371ce3bb8a71736a46d7ddc2deae.jpg

I da u KV nece da stave antivibracione gume kazu ne treba. Tako da ne polemisemo o tome :D

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Poslednja izmena od urednika:

Čisto da vidim kako će se ponašati ostavio sam je upaljenu konstantno zadnjih 4-5 dana, na 22 stepena, i na toj temperaturi se uglavnom ne pali jer je u stanu više od 22 onda kad dođem kući, dignem je na 23-24 stepena i upali se, odradi 10-15 minuta i ugasi se međutim ovako nije pre radila.
Cimnuo sam servisera koji je ugradio klimu, kaže klima komplet zaledila, ventilator češe o led i treba da je isključim i ne palim dok se ne otopi !!! Kaže zbog velike vlažnosti vazduha. Sa zadnje strane ono saće ili kako se zove zaista jeste komplet pokriveno ledom.
Ali ovo je pomalo apsurdno, uzeo sam invertorsku klimu jer ona može da radi i zimi a sad ispada da moram da čekam toplije vreme da bi se klima otopila i smeo da je upalim u kom trenutku mi klima ni neće trebati jer je... otoplilo !!! Kakav BS.
Pazi, zovi prodavnicu, klima.mora da ti radi do onoliko stepeni, koliko pise na brosuri.
I meni deluje kao da ventilator kaci led na tom snimku.
Ako nista ne pomogne, onda vrela voda preko leda.

Jel ti tako radi i van defrosta, stalno?

Moja je necujna van defrosta, a ta nesto kaci.

Ne bi smelo da bude toliko leda, evo na slikama kako moje 2 Viole izgledaju, pre sat vremena odradjen defrost koji sam ovde okacio na ovoj prvoj, sa ovim crevom preko grilla.
Jos su meni klime setovane na 24c.

Mozda ti ne radi dobro defrost, definitivno bih trazio da to zamene.
Cak i ako su ti gori uslovi od mojih, ne bi led nikada smeo da dodje do ventilatora.

1022f2e663cb925dac7b3d31ad1d7a3d.jpg
6e8318f4611022b7d8b15a79de696b8c.jpg
9d4a56eeddb6242acaba295a3a0501e9.jpg
5dd793b3d5bec4abb5a4522a1e897909.jpg
332eed5492a5a7d89e13937bc70452a6.jpg

Poslednja izmena:
Momci može li ovo da se skine tako što se odvije ili mora da se iščupa ?

Obično ima žabice, a treba da ga iščupaš cimajući levo-desno dok vučeš. E sad, ako je zaledilo...

http://www.elektrospektar.rs/images/shop/product/dscn7199w.jpg

Nema šta da čekate toplije dane. Nema kiše, nema snega, skinite gornji poklopac i snimite sitauciju. Ako ima toliko leda, onda sipaj vrelu vodu dok ne otopi... uzimajući u obzir prolaznike ispod. A kad otopli, na proleće, može da se ugrađuje grejač tacne i ostali detalji.

Poslednja izmena:
Defrost MORA da otopi led sa izmenjivača! Da zaledi sme samo donja rupa ako je daleko od izmenjivača (loš dizajn).

Na onom snimku uopšte se ne vidi da je klima zaledila, malo je beo izmenjivač pozadi ali ništa posebno. Ako je začepljen odvod može relativno brzo da se napuni, mada se iz onog ugla ne vidi. Zar Gree nema grejače?

Prekontrolisao sam moje, suve kao barut. Ispod stare džomba od leda, ali ovde je suva zima, još nema snega.
4a1a57ba4b6113c26ebc069304418bd1.jpg
b9fc84119294564e6982c460f114d4bb.jpg

Poslednja izmena:
Ma ne treba grejac narocito kad ima jednu rupicu.
Kao sto se vidi na predhodnoj slici Toshiba ima jednu okruglu i dve velike duguljaste.
TP vazduh voda Toshiba Estia ima jednu okruglu i cak pet duguljastih pa opet je preporuka da se ugradi grejac.

Defrost MORA da otopi led sa izmenjivača! Da zaledi sme samo donja rupa ako je daleko od izmenjivača (loš dizajn).

Slazem se da mora da otopi led sa izmenjivaca ali ne mora da otopi led sa tacne. On kad je gledao klimu mozda je pogledao izmedju defrosta pa je video belo na izmenjivacu.
Stvarno deluje kao da ventilator kaci o led dole na dnu, to je taj zvuk.
Ugasiti klimu i polivati vrelom vodom odozgo dok se ne otopi, ne znam sta drugo da preporucim u ovom trenutku.

Kome je ovo prva zima pri grejanju klimom sada nailazi na sve moguce probleme. Nista nije neresivo samo kad skapiraju sta sve moze da se desi i zasto se desava. Nije to bas upalis i ne mislis. Moras ipak znati nesto.

Tapatalk from Poco loco

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno