Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo mene malo da dolijem ulje na vatru na temu kinezi vs FJ.

Ja imam Gree Lomo i njegovu Bergen kopiju kao i FJ LMCE. LMCE je prebučna spoljna kada radi defrost. Greje prelepo i uglavnom je držimo na prvoj brzini, po nekada na drugoj. I na drugoj civilizovano duva i tiha je.

Kinezi duvaju isključivo na prvoj brzini i ona je po meni i prejaka i prebučna. Ovo mi je realno i najveća mana ovih klima. Potrošnju merim samo na Bergenu i ona ne pada ispod 350W. Za sada je potrošnja zbirno prilično fina imajući u vidu da grejemo 100 kvadrata. Za sada nismo palili TA, matematika kaže da je jeftinije nego prošle godine, doduše i jesen je drugačija.

Inače da nemam Broadlink kojim kontrolišem LMCE pljuvao bi po njoj samo tako. 2018. je, imati uređaj koji ne može da se daljinski kontroliše mi je kao da sam stavio panj u kuću. Ako vam je ovo nepotrebna funkcija, lepo za vas, meni je neophodna. Mogu nabrojati barem 5 scenaria koji se koriste i koji su to slučajevi kada daljinski zviznem klimu na 30 i maksimalnim izduvom or something like that.

Inače i Gree i Bergen su izbacili ove godine update firmwarea i od njega se klime drugačije ponašaju, civilizovanije.

Ako je kompresor u pitanju, uključi Low Outoor Noise, a ako negde tandrče, pronađi gde tandrče.

@ Romeo Crennel

Desava se to isto i kod mene na LGC u dnevnoj sobi (vidi skicu) koja je na unutrasnjem zidu a iza je decija soba i sa druge strane zida u decijoj duva LLCA ka zidu gde je postavljen taj LGC. Od kako sam ubacio LLCA prosle godine, to slabo duvanje je pocelo da se desava i to tek na 3c do -2c. Isto je kao sto je Romel opisao, trosi 300W ali spusta na Quiet najnizu brzinu i tako radi par minuta pa pojaca na Low pa duva minut dva pa opet spusti na Quiet. To obicno radi kada se izmenjivac zabeli i kad uskoro treba da radi defrost. Ali ume tako da radi po sat i duze pre nego sto uradi defrost a po meni trebala bi mnogo pre da ga odradi. Mislim da joj LLCA remeti rad i to drasticno jer zagreva zid iza na kojoj je LGC montirana pa ona misli da je postigla temp pa smanjuje turbinu ali ne gasi kompresor. Posto sad tamo klinac spava ne mogu da gasim LLCA da vidim da li je do toga ali racunam da jeste jer ovoj drugoj u kuhinji se to redje desava jer su LGC i LLCA bukvalno ledja na ledja pa ne smetaju jedna drugoj. U svakom slucaju odrzavaju zadatu temperaturu samo se takvim radom kvari COP.

Poslednja izmena:
Ova moja 18 je prodisala od kako sam je jutros odledio...zanimljivo je da mi je 12-ka sa druge strane kuce i uopste nema problem sa ledom,mada prosle godine ni 18-ka nije ovako ledila

Huawei mate 10 lite

Ova moja 18 je prodisala od kako sam je jutros odledio...zanimljivo je da mi je 12-ka sa druge strane kuce i uopste nema problem sa ledom,mada prosle godine ni 18-ka nije ovako ledila

Huawei mate 10 lite
Manje radi i pretpostavljam bila malo manje izlozena snegu.
Juce i prekljuce izrazito ledjenje klima osim visoke vlage uzrok je i sneg.
Na prostorima gde ima mnogo dana sa sneznim padavinama vredi napraviti stitnike protiv snega.

Poslednja izmena:
Da okacim snimke rupa, kao sto sam obecao. Da ne ispadne da sam slagao, ali prekjuce kisa, juce sneg na terasi (mrzelo me je da lopatam), pa kasnim malo, rekao sam da cu okaciti juce. :(

TCL

Gree

Evo kako setup izgleda kod mene: http://prntscr.com/lw0isa

@djalf, nije Quiet mode u pitanju, i moj TCL je nekoliko puta tako zabagovao. Digne usmerivac, kao da ce da radi defrost, ali turbina se okrece toliko sporo, da jedino kad stavim ruku ispred klime osecam da pirka (topao) vazduh. Kompresor nastavi da radi u najnizoj frekvenciji, ali zasto je digla usmerivac i spustila turbinu u tu "nepostojecu" brzinu, ne znam. Srecom, to se za sve ove godine eksploatacije retko desavalo. Inace, ne nije dostigla temp. Jer ovaj TCL iskljucuje tek kada temperatura predje za 3C od setovane.

Setujem temp za 2-3C visu i ona krene da duva ili je iskljucim i ukljucim i ona se vrati u normalan rad. Potpuno isto ponasanje kao kod Romeove Midea-e. Jedino sto sam primetio, je da ubrzo posle posle kad nastavi da radi normalno ode u defrost. Ali zasto zabaguje, paaaa kinez je programirao nogama xD. I to se samo desavalo kada je klima setovana na 22 ili 23C (na ispod toga je nikad i ne setujem). Kada je setovana na 24C ili vise, nikada je nisam uhvatio da se tako ponasa. :(

@Romeo Kinezcicem cu te, kinezcicem ces me :) Javi, ako utvrdis zbog cega se to desava.

Temperatura na izduvu midea mision 18
08a0c57ac57521dfc0a0e424177d507a.jpg

Huawei mate 10 lite

Evo sad kazem devojci da vidi jel radi klima i udje u sobu i kaze ne radi,slikala mi merac i poslala,a na slici uredno 335w trosi,krilca gore,tek tek neko duvkanje,kompesor radi ali ne greje nista,ne znam sta da joj radim da se vrati u normalu.
Ovo je potrosnja za 24 sata i taj 51 minut,napolju bio juce minus poprilican u sobi oko 22-23.
7a41e21558c570e7d6f48b4a977c66b3.jpg

Poslednja izmena:
Puuuu sad ni Midea 12 ne valja... pa ima li i jedna da radi kako treba... sem Tošiba naravno...

Evo sad kazem devojci da vidi jel radi klima i udje u sobu i kaze ne radi,slikala mi merac i poslala,a na slici uredno 335w trosi,krilca gore,tek tek neko duvkanje,kompesor radi ali ne greje nista,ne znam sta da joj radim da se vrati u normalu.
Da ti nije merac "zabagovao" [emoji3]
Mora da radi kompresor za 300W

Moja se jutros tako blesavila a nije bilo uopste leda na izmenjivacu spoljne. Sad duva stalno u Low, ne znam do cega je stvarno. Temp unutra 23c, ona setovana na 22c, LLCA na 21c i sve rade sad non stop, ne cuju se. Ona ako vuce 300W onda radi kompresor 100%, bez dileme. E sad, dok nisam stavio LLCA ona bi bila na 23-24c setovana i ne bi se gasila nikad, duvala bi vecinom vremena u Medium i samo gasila kada radi defrost. Isto je bilo i prosle sezone kada sam ubacio LLCA. Znam da sam probao da zatvorim vrata od decije sobe ali ne bi bilo promene, zato i sumnjam na zid na koji je postavljena LGC.
@Qiza
Video PM kasno sinoc, da ovo i ne lici kao Quiet brzina nego vise kao kontrolna, ne cuje se turbina i oseti se samo kad stavis ruku blizu ali temperatura unutra je ok, merac je na metar visine nekih 3 metra od klime levo, u decimalu je isto kao i kad duva na Low. Nije mi jasno ali greje.
E da, sad se setio, LLCA kod klinca duva u vodoravnom polozaju, ne skroz gore ali ne duva u pod jer odmah ispod klime je njegov sto pa da ne duva u njega kad cepa GTA :D a krevet mu je levo od klime pa isto da ne duva dok spava. Tako da klima toplotu bas gura na zid na kom je sa druge strane LGC mada tu ceo zid pokriva regal veliki.

Poslednja izmena:
@zoxor, ne znam kod njega, ali kod mene kompresor i dalje radi. A pretpostavljam (99% sam siguran) da je i kod njega isti slucaj kao i kod mene sto se dogadjalo, tj. moze da se dogoti opet. :S

Uzrok verujem da moze biti iz vise razloga. Tipa ne zatvori/preusmeri el. ventil, a hoce u defrost, ali umesto u izmenjivac, nastavi da gura u isparivac. - To mi deluje nekako najlogicnije. Ali pojma nemam, tako da je vrlo verovatno da ovo sto meni deluje najlogicnije ne mora biti uopste...

Inace, kada postigne zadatu temp, tada se turbina iskljuci i sumerivac stavi u horizontalni polozaj, a kada ovako zabaguje, zatvori ga skoro skroz, bas kao kada radi defrost. Zato i sumnjam da je problem povezan sa defrostom.

Pa neka proba da je ugasi i nek uradi defrost ako hoce pa kad zavrsi van struje 5-10 minuta da se isprazni elektronika i resetuje pa nek proba. I ja cu pa cu da stavim merac da vidim koliko bese trosi kad se blesavi.

Mozda odrzava tenperaturu kompresora, da smanji zamrzavanje.

Javljam se posle 6 kad dodjem kuci i probam sve to,spoljna je bila skoro cista kad sam krenuo jutros.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Mozda ima spoljni grejac pa ga greje. Bez panike samo

Grejači su oko 50-100W, 300W je previše

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Mislim da sam izvalio koliko trose grejaci kod Viole, verujem da je samo jedan radio u ovom slucaju, 70W.
Mislim da je to grejac, jer je prestala da duva.
b8ba96ff2a71b1d5dc94dfe7e96e98d3.jpg

Da li postoji mogucnost da sensor unutrasnje temperature na LMCA klimi ne radi kako treba? Setovano 21, u prostoriji oko 24-5. Kad smanjim na 19 klima prestaje sa radom. Ovo je prva godina da se sa njom grejem bez iskljucivanja, pa nemam nekog iskustva, ali cini mi se da je ranije preciznije odrzavala temperaturu.

Meni se desava cudna stvar na dve klime i to je pocelo sad na ovom minusu,midea 12 i leca7,namestene na 23 stepena obe,u sobama ajde skoro tacna temperatura,leca inace kao i svaki fujitsu kad dostigne temp ona smanji duvanje nebitno na koliko je stavljeno da duva dok je midea duvala uvek onako kako je namesteno,a sada obe kao nesto duvkaju tek tek i trose po 330w,tj kao rade nesto a ne greju,nadam se da sam uspeo da docaram,jos midea digne krilca gore kao da radi defrost a ne radi i iz nje tek tek izlazi vazduh(tako se ponasa kad dostigne zadatu tempereturu i ugasi kompresor ali sad ne gasi i ne verujem da je bas zagrejala toliko),nadam se da sam uspeo da docaram sta se desava i da li neko ima slican problem?

Imamo istu klimu no ja nemam taj problem niti sam ga imao do sada pa me malo zbunjuje ponasanje tvoje klime.Moja midea zaista radi savrceno , stalno je u auto modu i sama regulise zadatu temperaturu tj.kolicinu izduva i zaista je vrlo retko cujem da je na drugoj brzini.Defrosti su tacno 10 minuta i ova moja midea mission nema nikakve dodatne grejace niti problem sa zamrzavanje vode u tacni iako je na severnoj strani objekta.Naravno, spoljasnja jedinica nije postavljena visoko pa sam ja izvukao crevo za odvod i evo do sada i za sada sve funkcionise besprekorno.Ipak, brine me to sto se tvoja tako ponasa pa se iskreno nadam ta se tako nesto nece desiti na ovoj mojoj klimi.Mozda deluje smesno no ja bih za pocetak proverio podesavanja na daljincu preko koga klima dobija sve komande, da tu nehotice nije nesto stisnuto pa su promenjene zadate komande.Ne tvrdim da je tako ali se mojoj jacoj polovini upravo to desilo pa je klima duvala hladno zato sto je sanjiva nehotice promenila mod tj. zadate komande i umesto grejanja je hladila prostor pre desetak dana.Naravno, brzo smo to resili i kao sto rekoh, ova klima radi zaista besprekorno i ne kazem da mozda nema boljih u toj klasi mada nisam siguran u tako nesto , ali ja sam sa ovom midea mission zaista prezadovoljan.

Jesu li ti cisti filteri ?

Mislim da i LMCA ima opciju za podesavanje senzora unutrasnje jedinice preko daljinskog ..

Da, redovno ih cistim. Dok sam je ranije koristio povremeno cini mi se u stepen da je radila, a ovo primecujem poslednjih nekoliko dana. Probacu da je ugasim iz struje na neko vreme pa videcemo

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Stavio sam klimu na 26,greje poprilicno toplo i potrosnja je malo vise od 800,ali kad sam izasao napolje imam sta da vidim,zaledjena skroz,cime joj pomoci?
f68378d1699c3078ae37a3f8451f0ac1.jpg

Pa nije zalađena skroz, izmenjivač je beo, otopiće se kad bude defrost, kakvo je stanje ispod, jel su otvori slobodni i lule skinute?

Lule nemam ni na jednoj,ta rupa najveca je slobodna skoro skroz,gledam lecu ispod i veoma lici na mideu,ne mogu da je slikam sa strane pa da pokazem,ova vec satima ne ide u defrost,ne znam kako da je nateram,pusticu jos malo ovako da vidim dokle ce.

Uf, bas gadno izgleda, dosta leda po kucistu. Moje su sve natkrivene pa ne pada sneg i kisa po njima. Treba da joj napravis neku zastitu od snega jer je na udaru tu. Ili da ugradis grejac.

Stavio sam klimu na 26,greje poprilicno toplo i potrosnja je malo vise od 800,ali kad sam izasao napolje imam sta da vidim,zaledjena skroz,cime joj pomoci?
f68378d1699c3078ae37a3f8451f0ac1.jpg

Da me ne shvatis pogresno ali mi nesto nije bas najjasnije na tvojoj spoljasnjoj jedinici, obzirom da ovaj bocni panel na tvojoj i mojoj midea mission klimi nisu isti tj. vrlo se razlikuju jer je na mojoj klimi ovaj metalni bocni panel iz jednog dela i prilicno dobro stiti izmenjivac?Kod tebe te zastite nema a uzgred vruca voda resava ovakve probleme.

Poslednja izmena:
Evo odradila je defrost i skinula sve sa izmenjicaca tog sto je slikan,unutrasnji deo tj onaj sto gleda na kucu ne vidim dobro da li je beo ili ociscen,ja sam je ugasio i sipao tople vode da skinem sav led koji se skorio oko tacne i izmenjivaca,ostavicu jedno 10 min i upaliti onda.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno