Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zdravo, ljudi!
Evo me opet, posle mesec dana, kao korisnik Haier Flexis 18 klime.

Pokušaću ukratko da opišem svoj problem. Kada je napolju vrućina od barem 28 °C, klima hladi na Cool 16°C i uključim turbo mod, ali komotno mogu da stojim ispred uređaja — nije preterano jak hladan vazduh. Sobu od 20 kvadrata ne može da spusti temperaturu ispod 24 stepena.

Kada noću spoljna temperatura padne na 23–24 °C ili manje, klima se često (ne baš uvek) pretvori u ventilator, a u stanu imam, na primer, 29 °C. Tada moram da isključim klimu iz šteker-utičnice da se isprazne kondenzatori, pa nakon 15–20 minuta kad je ponovo uključim, ponovo počne da hladi ali sa jačinom hladjenja i dalje postoji problem.

Testiranjem preko mobilne aplikacije primetio sam da kada pali kompresor klima nikad ne radi jače od 51% (programer sam i ne pitajte me kako sam to video). Pokušavao sam da uključim režim I FEEL na daljinskom upravljaču kako bi očitavao temperaturu s njegovog senzora. Daljinski sam namerno postavio pored internet rutera, gde konstantno pokazuje 35 °C, ali posle nekih 5 minuta deluje kao da klima zaboravi da je uključen I FEEL i ponovo očitava temperaturu unutrašnje jedinice, sve u svemu ne promeni jačinu hladjenja iako je 16°C podešeno a klima očitava da je 35°C. To vidim u mobilnoj aplikaciji, jer prikazuje trenutnu temperaturu spoljne i unutrašnje jedinice, a kad je aktivan I FEEL, umesto unutrašnje jedinice prikazuje očitanu vrednost sa daljinskog upravljača.

Da li je neko imao sličan problem? Pišem vam u nadi da je neko već naišao na ovo i da bi mogao da mi pomogne ili da me uputi na pravi način. Svakako planiram sutra da pozovem dobavljača od koga sam kupio klimu, pretpostavljam da će mi dati rešenje ali i nisam siguran. Majstor koji mi je ugrađivao uređaj je van zemlje već dva meseca. Ako imate kontakt nekog dobrog majstora u Nišu dajte mi kontakt i to znači :)

Hvala svima unapred!
Meni su danas montirali Haier Pearl Premium koja ima istu vanjsku jedinicu kao i taj Flexis. Ne mogu ti ništa reći vezano za tvoj problem, jer je nisam koristio na hlađenju. Danas sam malo upalio grijanje, kompresor malo zabruji u početku, iako sam očekivao da će biti tiši zbog twin rotary kompresora, ali nisam je puno platio, tako da nisam očekivao savršenstvo.

U ekstremno visokim uslovima vlažnosti čak i turbina može izbacivati vlagu napolje
Meni su danas montirali Haier Pearl Premium koja ima istu vanjsku jedinicu kao i taj Flexis. Ne mogu ti ništa reći vezano za tvoj problem, jer je nisam koristio na hlađenju. Danas sam malo upalio grijanje, kompresor malo zabruji u početku, iako sam očekivao da će biti tiši zbog twin rotary kompresora, ali nisam je puno platio, tako da nisam očekivao savršenstvo.
Onda si trebao na LG da ideš 😀

Onda si trebao na LG da ideš 😀
Ma ok je 👍. Očekivao sam to. Ista stvar je i sa Mideom i sl. Ali mogu ti reći, za jednu 18k, super modulira u prostoru od 40m2. Vani je trenutno 14C, a klima je podešena na 23C, ventilator je na minimum, vrlo tih kao na 12K, a evo već preko dva sata lagano puše bez gašenja.
Temperatura je u prostoriji trenutno 24C.

Kad rece super modulira, pa na koliko modulira? :D
Nemam taj podatak, jer nije spojena na pametnu utičnicu. Zato sam naveo gore parametre pa sada sam zaključi. Dakle, vrlo precizno održava temperaturu sobe na 24C, ne pregrijava nit se gasi. Puše, rekao bih ,,mlak,, zrak, pa sam iz toga izveo zaključak da super modulira s obzirom da je 18ka, u prostoru od 40m2, a vanjska temperatura je trenutno 14C.
Pa sada sam zaključi jeli to ok 😉

Na papiru ne ide ispod 500w, pa zato sam pitao dal ne ide slucajno mozda nize, kad rece super modulira :)
Javi utiske tokom zime

Ovih dana malo drndam gree clivia ai 12k na grejanju u sobi od 16 kvadrata sa slabom izolacijom. Napolju je 13 stepeni, u sobi 19, stavim klimu na 23 i ventilator na najslabije. Pregreje, ode na 25 i isključi se.
Imam onaj digitalni termometar, na njemu 24 i padne temperatura na 21 a klima se ne pali opet.
Je l neki kvar?

Ovih dana malo drndam gree clivia ai 12k na grejanju u sobi od 16 kvadrata sa slabom izolacijom. Napolju je 13 stepeni, u sobi 19, stavim klimu na 23 i ventilator na najslabije. Pregreje, ode na 25 i isključi se.
Imam onaj digitalni termometar, na njemu 24 i padne temperatura na 21 a klima se ne pali opet.
Je l neki kvar?
Ne, nije kvar, to je Gree. Samo mi nije nikako jasno zasto tako radi?! Neki kazu da je tako programirana da prebaci dva stepena pa da se ugasi, pa onda padne dva stepena ispod namestene, pa se upali, sto mu dodje oscilacija 4 stepena, ali ja ne verujem u tu pricu da je neko tako namerno programirao da radi, mislim pre da je u litanju da Gree ne moze da radi kako treba u malim prostorijama, a 16 kvm je malo za nju. Jednostavno ima prespor termometar koji meri unutrasnju temperaturu i zato kasni sa iskljucivanjem i ukljucivanjem, termometar sporo reaguje ili sta vec i zato osciluje toliko, drugo objesnje je nema. Zato Gree treba stavljati u velikim prostorijama, da se ne gasi uopste.

Ne, nije kvar, to je Gree. Samo mi nije nikako jasno zasto tako radi?! Neki kazu da je tako programirana da prebaci dva stepena pa da se ugasi, pa onda padne dva stepena ispod namestene, pa se upali, sto mu dodje oscilacija 4 stepena, ali ja ne verujem u tu pricu da je neko tako namerno programirao da radi, mislim pre da je u litanju da Gree ne moze da radi kako treba u malim prostorijama, a 16 kvm je malo za nju. Jednostavno ima prespor termometar koji meri unutrasnju temperaturu i zato kasni sa iskljucivanjem i ukljucivanjem, termometar sporo reaguje ili sta vec i zato osciluje toliko, drugo objesnje je nema. Zato Gree treba stavljati u velikim prostorijama, da se ne gasi uopste.
Vrati se unazad ili nadji na netu uputstvo za off set da spustis tu razliku sa ±2 na ±1 pa ces umjesto 4c razlike imati 2c.

a kad zena kaze "nesto sam razmisljala ... " tu vec znas da si poginuo! :p
Tu joj moraš doakati "na mutno". Tiho se složiš sa ženom, ugovoriš ugradnju kad žena nije tu, pa kad vidi da nije po njenom samo slegneš ramenima i kažeš "majstor rekao da NIKAKO nije dobro onako kako si mislila"

Danas su mi montirali Haier Pearl Premium 18k. Urađeno vakumiranje, stavljene gumene podloge za nosače, ali na grijanju se čuje karakteristično brujanje kompresora brrrrr, pojačava se pa smanjuje, nije baš toliko glasno, ali čuje se. Vrlo slično kao i kod Hisense Expert Smart 12k koju imam. Izgleda da su svi ovi Kinezi manje više isti, a ja se ponadao da će manje brujati zbog twin rotary kompresora. Sreća nisam puno platio 🙄
Veruj mi mnogo lepo radi u odnosu na Pearl 12k. Nisam primetio na Pearl 18k neke vibracije i drndanje, možda je tvoja došla falična.

Zbog koje prednosti ? Niske modulacije ?

Šta je sve bolje kod daikina u odnosu na ostale sto imas ?

Bio je na forumu član koji je imao 12 komada 7ica tošiba na kuci, fazon u svakoj prostoriji.
Taj je bio pobednik :)
Pa recimo da ne bi izmenjao pola klime za tih 10 godina da je u pitanju bio japanac. Al' dobro, ako je tebi to OK, nemam ništa protiv. Fujitsu 12-ca od pre 14 godina greje 40kvm u KUĆI i hladi 60kvm, pa mu ništa nije menjano. Uz to ima Pdesign 4kW (tcoja Midea ima 2.4kW, ako i toliko). Jednostavno, koliko para toliko i muzike. A što se tiče one kuće i Tošiba, malo si ga nafilovao. Kuća je u okolini Pančeva, 300kvm, i greje se i hladi sa 6 kom Toshiba Daiseikai šeste generacija, u veličini 10. Čovek ih je nabavio jako povoljno, rešio problem grejanja i hlađenja, i ne vidim što bi to nekome smetalo. Te Tošibe su starije od tvoje Misije, i niti na jednoj ništa do sada nije menjano. To nije "pljuvanje kineza i uzdizanje japanaca", več činjenice. Kome to smeta, ne znam šta drugo da napišem. A opet, tvoje pare, tvoj izbor, ja od ovog pisanija po forumu nemam nikakve koristi sem lične satisfakcije da sam sa svojim iskustvom i razmišljanjem pomogao nekome, kao što su meni pomogli postovi drugih članova, i hvala im na tome.
Izvinjavam se svima, pomešao sam ovaj forum sa nekim drugim :) na temu kinezi - japanci

Sad sam vracao starije poruke svoje.
Pozdrav
Jeste, u pitanju je bio Elitemadzone. Mada ne zaboravi da si ti u potkrovlju, i da te neposredno greje prostor ispod potkrovlja. Za tako male gubitke u tako maloj sobi ti ne treba ništa jako. Ako ti je bilo koji japanac skup, pogledaj TCL temu, ima tamo svašta što nisko modulira.

Poslednja izmena:
Ja nisam serviser klima, niti dobar poznavaoc, ali usudio bi se reci, vrlo, vrlo mali broj osoba ovdje nesto zaista zna. Ako se provucemo kroz vreme, vecina pojma nema, procitali forum i sad experti. Ok, ocekujem paljbu po meni al ok. I ja sam ovdje svasta naucio i uvjek sam javno se zahvalio osobama koje su mi nesebicno pomogli. Bez obzira na sve, toplina ovog foruma je uvjek bila da se pokusa pomoci i to je neupitno. Mozda diskusija kinez/japanac ( zesca tema ) al haj... Nego vezano za tvoj problem... Drugi pasos ukazuje da ti se klima raspada, ako sam dobro razumio... Ako curi glupo bi bilo komentarisati na nevidjeno ali, ali, nema kondenza koliko god veliki bio da nemoze odvod da primi!
Sutra sam kod mog dobrog prijatelja gdje sam radio kompletnu el instalaciju pa cu ga zamoliti za godisnji izvjestaj potrosene struje. 120m² Toplotna pumpa i plocice svuda, inace strasno velika greska zbog toplote ali haj. Zamolicu ga za racun da nadje pa cu ga ovdje objaviti. Cisto radi paralele, ne radi ubjedjivanja, diskusije ili bilo cega.
Može li o ovome šta je greška u kombinaciji TP+podno+pločice?

Može li o ovome šta je greška u kombinaciji TP+podno+pločice?
Kod dobre izolacije prelazni period do grijanja je poprilicno jako dug. Evo sada 12c vanjska a unutra je 25c i grijanje ne radi a plocice su vec malo hladnije. Cesto zna biti da se grijanje ne pali cak i cjeli 10ti mjesec, jer nema potrebe, i tu dolazi do problema da plocice budu dosta hladnije, potpuno neugodno samo u carapama hodati a kamoli bos. Ako upalis malo grijanje onda je pre vruce u kuci i tu je parket i drvo puuuno bolja opcija. Pogotovo gdje jos imaju manja djeca. Mnogi se odluce za plocice jer je jeftinija opcija ali dosta se ljudi pokaje. Kod slabije izolacije je vec bolje, moras ranije pali grijanje pa ima neki balans.

Mislim da danas treba uključiti grijanje ko ima podno :)

Evo jednog primjera gdje sam se iznenadio koliko pod moze biti topao u extremno losim uslovima. Djelomicno sam i ja to primjenio kod sebe na vikendici.
Stare becke zgrade su vecinom bez ploce, to jest temelja. Znaci samo vanjski i poprecni temelj, izmedju grede a pod je zemljani. Rijetko kada se nadje izemedju zemlje, greda ter papir ( vecinom ne ) pa daske pa onda pravi parket. Kod sanacija oni promjenu te grede, malo otkopaju tu zemlju, dospu Fermacell Trockenschüttung ( izolacioni sitni sljunak ) zatim fermacell plate sa izolacijom i na to parket. Nevjerovatno koliko bude pod topal. Sad jos zamisli ko je na starim svabskim kucama salio plocu dole mjesto zemlje pa ugrubo jos ovaj proces... Malo smo skrenuli sa teme ali ok.

Eh, sad si me naveo na razmišljanje, jer sam.kod sebe na NOVOJ kući napravio baš tako, podno, pločice (i to skupe, imitacija daske, reljefne), TP i izolacija, negde 15cm, negde 20cm... U podu 10cm... Doduše još uvek nemam struju, evo 26-ti mesec, al' da ne idem u off, već sam popio opomenu
Dakle najbolja varijanta je parket ili brodski pod sa zidnim+plafonskim grejanjem? Ili parket + fenkojleri? Kako rade po tom Beču?

Poslednja izmena:
Eh, sad si me naveo na razmišljanje, jer sam.kod sebe na NOVOJ kući napravio baš tako, podno, pločice (i to skupe, imitacija daske, reljefne), TP i izolacija, negde 15cm, negde 20cm... U podu 10cm... Doduše još uvek nemam struju, evo 26-ti mesec, al' da ne idem u off, već sam popio opomenu
Dakle najbolja varijanta je parket ili brodski pod sa zidnim+plafonskim grejanjem? Ili parket + fenkojleri? Kako rade po tom Beču?
Ne, podno sa parketom. Ali necemo javno vise posto sam i ja vise puta puta opomenu dobio.

Veruj mi mnogo lepo radi u odnosu na Pearl 12k. Nisam primetio na Pearl 18k neke vibracije i drndanje, možda je tvoja došla falična.
Šta da radim sada? Evo cijeli dan je slušam i bruji kako na grijanju tako i na hlađenju. Vibracije se čuju i u drugim prostorijama, nije to nešto puno ali je iritantno. Primjera radi, Hisense Expert Smart 12k se ne čuje na hlađenju, a na grijanju tek na minusima. Isti majstor mi je postavljao obe klime, pa mi nema logike da je ovu Haier pogrešno montirao. Vidim da je dobro izolovao cijevi. Mogu postaviti neke fotke ili video. Izlazio sam van na terasi, i stvarno se čuje brujanje kompresora, non stop. Na strani gdje izlaze cijevi iz vanjske jedinice ima dosta vibracija. Teško će ovo biti reklamirati, jer u suštini sve radi ok, osim toga brujanja. Baš sam peh 🙄.

Teško će ovo biti reklamirati, jer u suštini sve radi ok, osim toga brujanja. Baš sam peh 🙄.
Ja bi to reklamirao! Nova klima, A kompresor bruji na +10-15c, kako ce to tek na -10c? Kad treba da potegne klima.
Na ovo vreme sada bi se jedino smelo cuje protok vazduha od ventilatora i nista drugo...
Snimaj to i reklamiraj

Poslednja izmena:
Šta da radim sada? Evo cijeli dan je slušam i bruji kako na grijanju tako i na hlađenju. Vibracije se čuju i u drugim prostorijama, nije to nešto puno ali je iritantno. Primjera radi, Hisense Expert Smart 12k se ne čuje na hlađenju, a na grijanju tek na minusima. Isti majstor mi je postavljao obe klime, pa mi nema logike da je ovu Haier pogrešno montirao. Vidim da je dobro izolovao cijevi. Mogu postaviti neke fotke ili video. Izlazio sam van na terasi, i stvarno se čuje brujanje kompresora, non stop. Na strani gdje izlaze cijevi iz vanjske jedinice ima dosta vibracija. Teško će ovo biti reklamirati, jer u suštini sve radi ok, osim toga brujanja. Baš sam peh 🙄.
Snimi i okači, slikaj instalaciju i spoljnu jedinicu. Imaju fabričku grešku neke od tih modela da je loše savijena potisna cijev iz kompresora pa dodiruje unutra.

Snimi i okači, slikaj instalaciju i spoljnu jedinicu. Imaju fabričku grešku neke od tih modela da je loše savijena potisna cijev iz kompresora pa dodiruje unutra.

Evo to je to. Također primjetio sam da su neki šarafi ukrivo zavrnuti.

Prilozi

• VID_20250928_135549.mp4
    1.7 MB
  • IMG_20250928_133853.jpg
    IMG_20250928_133853.jpg
    180.6 KB · Pregleda: 84
  • VID_20250928_135549.mp4
    1.7 MB
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno