Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Obratite paznju na COP, kvadrature i prosecnu potrosnju, mnogo se tu brljavi, ljudi kupuju klime koje rade optimalno u 40m2 pa stave u sobu od 15-20 pa kukaju i obrnuto.
Sto se tice Hisense mozda samo onaj Nordic!
Ovi novi X itd. modeli ne bi mu preporucio samo zbog onog kontrolnog DF sto ljudima kove izmedju 45-60min...
Pre toga bi isao na Gree Clivia ili Pro pa neka im radi na plusu kao on/off ali opet covek gleda jeftinije da prodje... :)
Taj defrost se ne oseti u izolovanom objektu, koliko puta se ugasi skroz kompresor a samo radi fan pa se niko ne buni jer ni ne primeti. Jeste glupo ali takva politika stednje, dobro greje a ulaganja u IT odeljenje minimalna.
Ne znam neka sam odluci,mislim da midea moze lagano jer meni aeri greje skoro 30 kv a nemam izolaciju uopste i kuca je u pitanju,jedino to mogu eto da tvrdim,za tcl ne znam ja nju planiram u trecu sobu interesantna mi je.
Aeri moze na ovim temperaturama 0-5 stepeni, u minusu tesko bez ozbiljnog drndanja i skoka potrosnje.

Isčitao sam tu temu taj frozini ima neku tacnu napolje koja greje, a Tcl nemaju a isti je proizvođač-Tcl.
Da li gledaš frozini ili Tcl ?

Grejač spoljne jedinice ustvari greje tacnu, šta misliš da greje grejač?
Taj model ima samo Frozzini, nema ga kod nas kao TCL.
TCL TPG31I3AH TPro bi trebalo da ima grejač i ima je kod nas ali fali iskustava iz prve ruke.

@Kupoholičar Cicija
Pa sta treba toliko da im ugodis(podstanari)? Da im klima radi u 37m2 sa 200w na minus 5? Kao da ti njima placas racun za struju :)
Kupis neki Vivax ili Tcl kad vec mora jeftino, ako zategne zima neka upale malo norveski i cao...

@Kupoholičar Cicija
Pa sta treba toliko da im ugodis(podstanari)? Da im klima radi u 37m2 sa 200w na minus 5? Kao da ti njima placas racun za struju :)
Kupis neki Vivax ili Tcl kad vec mora jeftino, ako zategne zima neka upale malo norveski i cao...
Zadovoljan sam sa podstanarima, da ih ne ureknem. Imam iskustva sa podstanarima i imati dobrog podstanara je zlata vredno. Zato smatram da je moj interes da budu zadovoljni i ne menjaju stan. A gledam kad kupim da mi to traje i vrši posao. Struja će biti sve skuplja kako najavljuju. I računam da 10 godina sam miran. (da neće da se kvari klima)
Ne mora jeftino ako ove jeftine ne rade posao. Ne pretiču mi pare da bih mogao da se razbacujem ( da imam na pretek kupio bih najskuplju japansku), gledam da uštedim, ali šta sam uradio ako izbacim klimu koju sada imam, za klimu koja je ista ili malo bolja.
Pitanje za tebe i ostale da li Tcl ili slične rade na -5 ili ne.
Koje rade , najeftinije ali da rade bez problema?
@Kupoholičar Cicija
Nekad i platiš struju, kad ti podstanari ne plate i odu iz stana. Kao platiće ali nemaju sad ;)

Poslednja izmena:
Obratite paznju na COP, kvadrature i prosecnu potrosnju, mnogo se tu brljavi, ljudi kupuju klime koje rade optimalno u 40m2 pa stave u sobu od 15-20 pa kukaju i obrnuto.

Taj defrost se ne oseti u izolovanom objektu, koliko puta se ugasi skroz kompresor a samo radi fan pa se niko ne buni jer ni ne primeti. Jeste glupo ali takva politika stednje, dobro greje a ulaganja u IT odeljenje minimalna.

Aeri moze na ovim temperaturama 0-5 stepeni, u minusu tesko bez ozbiljnog drndanja i skoka potrosnje.
Ih sad pa ne moze i jare i pare,meni je na -8 drndala i potrosnja tu oko 12-16kwh ali sta ces za te pare,neka kupi onda za 150.000 i miran je 🤣🤣
@Kupoholičar Cicija
Upravo to,kupi im brate micu za 300.000 onda hahah

Dobro el ima nešto da je dobro do 80.000 dinara , da se kupi?

Moras da shvatis da ne radi svaka klima isto u svakom prostoru. Tebi ce sad mozda neko da kaze 'e klima __________ je odlicna kupuj to', a ta je osoba ili naklona tom brendu ili jednostavno kod te osobe ta klima dobro radi. Citajuci bas dosta ovaj podforum dok sam i sam trazio klimu definitivno sam shvatio da su jako retke preporuke gde ce ti neko reci kupi to i to radice ti 100% odlicno. Znas i sam da nije svaki stan isti, raspored soba i dobra pozicija klime mogu da naprave jako veliku razliku gde mozda tvojim stanarima i najbolja klima po preporuci sa ovog foruma nece raditi dobro jer ces mozda imati pozicije u stanu gde ce biti znatne razlike u temperaturi.
U sustini u tih 80.000din mozes da kupis dvanaestku npr u pocetku neke srednje klase ili neku jeftiniju osamnaestku.
U recimo nekom "visljem" rangu koji je cesce spominjan na forumu kao neka ulaznica u srednju klasu klima imas Daikin FTXC35D/RXC35D koji ovde mnogi hvale za 77.000din, MITSUBISHI MSZ-DW35VF/MUZ-DW35VF za 72.000din.
Neka recimo bolja klasa jeftinijih klima (ako se to tako moze nazvati) TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH Tpro za nekih 55.000din, Vivax ACP-12CH35AERI+ 45-50.000din poprilicno hvaljena klima na forumu, Frozzini TAC-12CHSD/LFI sa kojom Lukas ima odlicna iskustva i covek je bas detaljno opisivao kako radi ili Gree Clivia AI 12K 62-70.000din takodje hvaljena klima na forumu.
To je nesto sto je na ovom forumu nahvaljeno. Imas i par Tesla modela sa grejacima spoljnje jedinice i u sustini da malo pojacas budzet mogao bi kupiti dve takve klime pa da grejes ceo stan ako ih dobro rasporedis. Klima ima zaista dosta, izbor ti je u tom budzetu poprilicno solidan, a sad sta ces kupiti to je samo na tebi.

Moras da shvatis da ne radi svaka klima isto u svakom prostoru. Tebi ce sad mozda neko da kaze 'e klima __________ je odlicna kupuj to', a ta je osoba ili naklona tom brendu ili jednostavno kod te osobe ta klima dobro radi. Citajuci bas dosta ovaj podforum dok sam i sam trazio klimu definitivno sam shvatio da su jako retke preporuke gde ce ti neko reci kupi to i to radice ti 100% odlicno. Znas i sam da nije svaki stan isti, raspored soba i dobra pozicija klime mogu da naprave jako veliku razliku gde mozda tvojim stanarima i najbolja klima po preporuci sa ovog foruma nece raditi dobro jer ces mozda imati pozicije u stanu gde ce biti znatne razlike u temperaturi.
U sustini u tih 80.000din mozes da kupis dvanaestku npr u pocetku neke srednje klase ili neku jeftiniju osamnaestku.
U recimo nekom "visljem" rangu koji je cesce spominjan na forumu kao neka ulaznica u srednju klasu klima imas Daikin FTXC35D/RXC35D koji ovde mnogi hvale za 77.000din, MITSUBISHI MSZ-DW35VF/MUZ-DW35VF za 72.000din.
Neka recimo bolja klasa jeftinijih klima (ako se to tako moze nazvati) TCL TAC-12CHSD/TPG31I3AH Tpro za nekih 55.000din, Vivax ACP-12CH35AERI+ 45-50.000din poprilicno hvaljena klima na forumu, Frozzini TAC-12CHSD/LFI sa kojom Lukas ima odlicna iskustva i covek je bas detaljno opisivao kako radi ili Gree Clivia AI 12K 62-70.000din takodje hvaljena klima na forumu.
To je nesto sto je na ovom forumu nahvaljeno. Imas i par Tesla modela sa grejacima spoljnje jedinice i u sustini da malo pojacas budzet mogao bi kupiti dve takve klime pa da grejes ceo stan ako ih dobro rasporedis. Klima ima zaista dosta, izbor ti je u tom budzetu poprilicno solidan, a sad sta ces kupiti to je samo na tebi.
Hvala na odgovoru, dao si mi dosta dobar izbor klima tako da hvala na tome.
Pitao sam jer totalno nisam upućen u klime, dobio sam tražene informacije od forumaša koji su mi izašli u susret svojim odgovorima . Uzeću nešto što će nadam se raditi kako treba,
Znam da je nezahalno davati savete, ali meni su vaši saveti pomogli dosta, tako da imam neko znanje sa kojim ću pitati majstora (za klime) šta misli o ovim klimama.
Pa kad vidim šta kaže majstor, šta kažu forumaši odabraću nešto gde se svi slažu da je dobra klima.
Hvala svima na odgovorima.

Hvala na odgovoru, dao si mi dosta dobar izbor klima tako da hvala na tome.
Pitao sam jer totalno nisam upućen u klime, dobio sam tražene informacije od forumaša koji su mi izašli u susret svojim odgovorima . Uzeću nešto što će nadam se raditi kako treba,
Znam da je nezahalno davati savete, ali meni su vaši saveti pomogli dosta, tako da imam neko znanje sa kojim ću pitati majstora (za klime) šta misli o ovim klimama.
Pa kad vidim šta kaže majstor, šta kažu forumaši odabraću nešto gde se svi slažu da je dobra klima.
Hvala svima na odgovorima.
Inače Frozini kod nas što sam našao cena je 54000 dinara na nekom sajtu, dok je npr u Bosni cena 41.000 dinara, a nisam mnogo gledao možda ima i za manje.
Što znači vrv uvoznik je video da ide dobro klima i odmah diži. Jer kolega sa foruma je kupio čini mi se za 300 evra prošle godine. (pročitao sam negde na ovom forumu)

Da li neko poseduje ovde model Tesla

TT34TP91-1232IHWT​

Taj model na papiru deluje bolje od pomenutih TCL.
Inače Frozini kod nas što sam našao cena je 54000 dinara na nekom sajtu, dok je npr u Bosni cena 41.000 dinara, a nisam mnogo gledao možda ima i za manje.
Što znači vrv uvoznik je video da ide dobro klima i odmah diži. Jer kolega sa foruma je kupio čini mi se za 300 evra prošle godine. (pročitao sam negde na ovom forumu)
Frozini je izmisljeni brend, kao Tesla.

@Kupoholičar Cicija
Za 80k moze i neka Fujitsu dosta su poznate po kulturu rada i bas niske modulacije itd.
I lepo gore ljudi napisali da mnogo zavisi i od rasporeda! Takodje da li se stanovi pored/odozdo Itd. isto greju ili ne...
Ne bi bilo lose neka skica od stana pa ce ti ljudi jos bolje da kazu da li moze jedna 12 ili zbog raspored 2 jeftine itd.

Poslednja izmena:
Nego sta, od rasporeda, izolacije, kvadrature, potrebne temperature. I 2 slicna auta razlicitih proizvodjaca ne trose isto na 50, 80, 130 i 180km/h a ne klime. I mnoge skuplje klime ne rade isto u 15, 25, 35 ili 45m2 a ne ove jeftinije, neke su bolje za do 20-25 a druge se tu dave, gase, luduju.
Ako treba za grejanje a ne dogrevanje, onda se pored toga i cene prvenstveno gleda sirova snaga i prosecna ili ukupna potrosnja a ne modulacije, da li krcka, da li ide u defrost kad ne mora, eco modovi, kako (ne) radi auto fan i tako ti detalji.

Joj majko mila,covek sa idealnim uslovima i to jos za podstanare ne moze da nadje klimu,sta tek mi bez fasade sto ko da grejemo livadu tek da radimo 🤣🤣🤣

Evo kako moje dve Gree klime radu u skoro 120m2
Amber 9 Premium u +60m2(740w)
I kontroverzni Muse Comfort u 48m2 (560w)

Prilozi

• Screenshot_20250213-205546.png
    Screenshot_20250213-205546.png
    43.9 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20250213-205625.png
    Screenshot_20250213-205625.png
    44.5 KB · Pregleda: 32
Vidjite ovako,neka Midea 12 je bila tu i dodao sam u stanu i fujitsu kmcg 12. Elem,vise mi se svidja kako radi kinez. Mozda je fuji bolji i kvalitetniji ali sto se nacina koju toplotu daje,meni midea vise prija. Iskreno,to je moje iskustvo(stim sto su temp preko dana visoke a uvece do 4-5 sa max vlaznosti).

Pogledaj TCL TAC-12CHSD/FAI
Odlična klima, ha je imam već 6 meseci. Odlično hladi a i isto tako greje. Ja sam je uzeo za 74 000 a sada može da se nađe sigurno i za 65 000. Tihe obe jedinice i nisko modulira. Na 8 stepeni je zna da drži na 370 vati i čak na 25 stepeni. Ispod nule ide između 450 do 750 u zavisnosti od temperature. Ja i nemam neku izolaciju, blokovi, malter, fasada i pvc stolarija. Prizemlje od 77 kvadrata i idealno greje do 60 kvadrata a razlika je moja udaljena soba gde je 2,3 stepena niža temperatura zbog rasporeda prostorija i zidova. Planiram u moju sobu od 16 kvadrata da ubacim isto tcl 12ch ali neku jeftiniju samo da bude malo toplije. Zapale su mi za oko još neke druge klime tipa Bergen Apolo i Venting.

Odlična klima, ha je imam već 6 meseci. Odlično hladi a i isto tako greje. Ja sam je uzeo za 74 000 a sada može da se nađe sigurno i za 65 000. Tihe obe jedinice i nisko modulira. Na 8 stepeni je zna da drži na 370 vati i čak na 25 stepeni. Ispod nule ide između 450 do 750 u zavisnosti od temperature. Ja i nemam neku izolaciju, blokovi, malter, fasada i pvc stolarija. Prizemlje od 77 kvadrata i idealno greje do 60 kvadrata a razlika je moja udaljena soba gde je 2,3 stepena niža temperatura zbog rasporeda prostorija i zidova. Planiram u moju sobu od 16 kvadrata da ubacim isto tcl 12ch ali neku jeftiniju samo da bude malo toplije. Zapale su mi za oko još neke druge klime tipa Bergen Apolo i Venting.
A kazi mi posto na sajtu izbacuje back up heating jel to ona ima grejac tacne?

A kazi mi posto na sajtu izbacuje back up heating jel to ona ima grejac tacne?
Piše da ima inteligentno odmrzavanje. Nisam se trudio da saznam da li je to grejač tacne ili ne kada sam je uzimao i majstor montirao. Predpostsvljsm da ima grejač tacne jer sam primetio kada je minus i magla i kada zaledi spoljna jedinica da kaplje iz nje i da se otapa. Ne zaledi mnogo a i to što zaledi zna da otopi u relativno kratkom vremenu. Mislim da ima jer se ne bi tako ponašala da nema.

Дођосмо до АИ отапања тацне. Мада за неке климе и јесте врхунски подвиг да потпуно одледе тацну...

Zadovoljan sam sa podstanarima, da ih ne ureknem. Imam iskustva sa podstanarima i imati dobrog podstanara je zlata vredno. Zato smatram da je moj interes da budu zadovoljni i ne menjaju stan. A gledam kad kupim da mi to traje i vrši posao. Struja će biti sve skuplja kako najavljuju. I računam da 10 godina sam miran. (da neće da se kvari klima)
Ne mora jeftino ako ove jeftine ne rade posao. Ne pretiču mi pare da bih mogao da se razbacujem ( da imam na pretek kupio bih najskuplju japansku), gledam da uštedim, ali šta sam uradio ako izbacim klimu koju sada imam, za klimu koja je ista ili malo bolja.
Pitanje za tebe i ostale da li Tcl ili slične rade na -5 ili ne.
Koje rade , najeftinije ali da rade bez problema?

Nekad i platiš struju, kad ti podstanari ne plate i odu iz stana. Kao platiće ali nemaju sad ;)
Slozio bih se sa tobom u vezi podstanara. Tesko ih je naci a da budu normalni, zato ako imas normalne nastoj da budu kod tebe sto duze. DA li ces klimu platiti 50.000 ili 70.000 to moras sam da odlucis ali ako su ti podstanari dobri ja bi isao na sigurnu varijantu, oni ce biti zadovoljni a samim time i ti. A 20.000 nije neka velika razlika ako time dobijas obostrano zadovoljstvo.
Dvoumis se izmedju Daikina i Tcl-a? Naravno Daikin ;) ako je razlika u ceni 20K. Jednostavno znas sta kupujes....

Nazad
Vrh Dno