Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li ima neko iskustva sa Polar Shopom iz Kragujevca? Imam dobru ponudu za Michubishi SRK35ZS-WF.

@jozza Iskreno, po meni isto radi kao LMCE, meni se i ona gasila, zato sto medju prvima pocinjem da grijem, jer takva je pozicija stana. Ono sto se meni svidja je ta sto je kod nje oscilacija u temperaturi +-1°, a ne kao kod nekih 3°(+2°;-1°). Ona ako je podesena na 24°, grije dok ne dodje na 24,5° i odrzava, kad nabije 25,5°, ona se ugasi, pa se pali ponovo na 24,3°, tako da su oscilacije minimalne. Da ne ide ispod 500W i ovako odrzava temperaturu meni ne smeta.

Samo SRK35! Izbegavaj 20/25...
Ima ovde jedan clan 25 i 20 i ima dosta muke sto se tice tih modela... Imaju bas cudan ako ne i blesav rad prema SRK35
Nije samo on nego i na drugim foruma(nemacki i bugarski) imaju dosta ljude problema sa 20/25

Evo link za Mitsubishi H.I
Koje su mi onda opcije za 25. Da li ići na Mitsubishi Electric ili neki drugi brend?

@jozza Iskreno, po meni isto radi kao LMCE, meni se i ona gasila, zato sto medju prvima pocinjem da grijem, jer takva je pozicija stana. Ono sto se meni svidja je ta sto je kod nje oscilacija u temperaturi +-1°, a ne kao kod nekih 3°(+2°;-1°). Ona ako je podesena na 24°, grije dok ne dodje na 24,5° i odrzava, kad nabije 25,5°, ona se ugasi, pa se pali ponovo na 24,3°, tako da su oscilacije minimalne. Da ne ide ispod 500W i ovako odrzava temperaturu meni ne smeta.
LMCE kod mojih održavaju na 250W, a temperaturu drže "u bocu" što bi se reklo. Jedino što mi se ne sviđa je što je temperatura izduva u održavanju manja nego kod mog LT-a. Mada je i razlika u ceni bila skoro dupla. Meni bi i +/-1°C smetalo, navikao sam na precizno održavanje temperature. I na gas (kod mojih) sam namestio termostat na osetljivost od 0,2°C, temperatura vode vođena po krivi u funkciji spoljašnje temperature, cirkulaciona pumpa stalno radi, i radijatori stalno topli. Ma milina jedna.
Koje su mi onda opcije za 25. Da li ići na Mitsubishi Electric ili neki drugi brend?
Zavisi od snage koja je potrebna za grejanje na 0°C. Jer tada 25-ca SRK ima neki diskretan skok u minimalnoj snazi. I ako je to previše za taj prostor, onda se pali/gasi. Što je na temp oko nule i blago ispod nule loše, oseća se nedostatak grejanja. 35-ca nema taj problem, pa bih je uzeo pre nego 25-cu. Ako je potreba za energijom veća od tog minimuma, radiće dobro. Uglavnom na odlično izolovanih 30-ak kvadrata može biti zaHeb, bolje 35-cu. Znam da je lako razbacivati se tuđim parama, ali ako se ima za 25-cu, bolje dodati za 35-cu

Poslednja izmena:
Verovatno bi terbalo napisati neki sticky ili sta vec, no celokupna prica, ceo sistem sacinjava ono sto se klimatizuje + sam uredjaj za klimatizaciju, sa tim da u najboljem slucaju uredjaj nosi polovinu posla, a cesce i manje od toga, tako da svako pitanje "sta da uzmem?" bez iole detaljnog opisa sta se ocekuje od toga uredjaja se svodi na wish list odgovore, licne preferencije itd...

37 m2, stan, novogradnja, stolarija je pvc, ima izolaciju. Gledam što jeftinije da prođem, ali ipak da kupim nešto što radi(greje bez problema) i štedi struju. (koliko je to moguće)
Hisense Pro Plus/X/Nordic ti je najjeftinije a da greje bez problema.
Ma midea extreme vivax aeri i onaj tcl ne znam oznaku imas temu za tcl,te tri nisu skupe a nisko moduliraju.
Midea bi mozda i mogla ali Aeri i TCL nisu za tu kvadraturu (a TCL mislim da ne ide ispod 350W).

Hisense Pro Plus/X/Nordic ti je najjeftinije a da greje bez problema.

Midea bi mozda i mogla ali Aeri i TCL nisu za tu kvadraturu (a TCL mislim da ne ide ispod 350W).
37 kv za novogradnju sa izolacijom i jos stan,mislim da moze,mada svakako je midea bolja ali je i skuplja jedno 20.000 🤣
Ovamo pisu da modulira bas nisko ispod 200, sad ne znam nemam tcl.

Zar nije bilo pisanija da Vox preko aplikacije da ide niže? I u snazi i u duvanju
Ne ide,provereno,ni 12 ni 18 ni 24
Jedino ako mislis ima nesto kao da joj ogranicis struju ali to kad stavis najnize je 30 posto,tad jedva moze da zagreje spajz,jedino moze se ukljuci ako je toplije napolju,minus nikako.

LMCE kod mojih održavaju na 250W, a temperaturu drže "u bocu" što bi se reklo. Jedino što mi se ne sviđa je što je temperatura izduva u održavanju manja nego kod mog LT-a. Mada je i razlika u ceni bila skoro dupla. Meni bi i +/-1°C smetalo, navikao sam na precizno održavanje temperature. I na gas (kod mojih) sam namestio termostat na osetljivost od 0,2°C, temperatura vode vođena po krivi u funkciji spoljašnje temperature, cirkulaciona pumpa stalno radi, i radijatori stalno topli. Ma milina jedna.
Pa manje se gasi nego Aux, ali nije da se ne gasi. Navika je cudo, meni ne smeta, jer se ni ne osjeti, jer se po kuci trci😂

37 kv za novogradnju sa izolacijom i jos stan,mislim da moze,mada svakako je midea bolja ali je i skuplja jedno 20.000 🤣
Ovamo pisu da modulira bas nisko ispod 200, sad ne znam nemam tcl.
Ja mislim da ne moze niti da je pametno eksperimentisati sa ovakvim cenama ugradnje. A Midea Extreme je 55.000 uz ananas vaucer od 5000, ali mislim da je i za nju 37m2 na vecem minusu preveliki zalogaj.

Ne ide,provereno,ni 12 ni 18 ni 24
Jedino ako mislis ima nesto kao da joj ogranicis struju ali to kad stavis najnize je 30 posto,tad jedva moze da zagreje spajz,jedino moze se ukljuci ako je toplije napolju,minus nikako.
Pa za prelazni period, u dečijim sobama. Za grejanje imam TP

Sto se tice Hisense mozda samo onaj Nordic!
Ovi novi X itd. modeli ne bi mu preporucio samo zbog onog kontrolnog DF sto ljudima kove izmedju 45-60min...
Pre toga bi isao na Gree Clivia ili Pro pa neka im radi na plusu kao on/off ali opet covek gleda jeftinije da prodje... :)

Sto se tice Hisense mozda samo onaj Nordic!
Ovi novi X itd. modeli ne bi mu preporucio samo zbog onog kontrolnog DF sto ljudima kove izmedju 45-60min...
Pre toga bi isao na Gree Clivia ili Pro pa neka im radi na plusu kao on/off ali opet covek gleda jeftinije da prodje... :)
Nordic ima grejač koji troši ko pola kompresora na +2°C

Ja mislim da ne moze niti da je pametno eksperimentisati sa ovakvim cenama ugradnje. A Midea Extreme je 55.000 uz ananas vaucer od 5000, ali mislim da je i za nju 37m2 na vecem minusu preveliki zalogaj.
Ne znam neka sam odluci,mislim da midea moze lagano jer meni aeri greje skoro 30 kv a nemam izolaciju uopste i kuca je u pitanju,jedino to mogu eto da tvrdim,za tcl ne znam ja nju planiram u trecu sobu interesantna mi je.

I to si upravu 160w ali zato mnogo redji DF sto ljudi kazu npr. @ivanojle Nordic mu odradi 1 ili 2 DF a Fuji 18kmta 5-6

Evo kako radi makina od 45.5kg u +60m2
1DF tokom noci na 0c i snega :)

Prilozi

• Screenshot_20250213-151123.png
    Screenshot_20250213-151123.png
    46.3 KB · Pregleda: 25
  • Screenshot_20250213-151140.png
    Screenshot_20250213-151140.png
    52.2 KB · Pregleda: 25
Poslednja izmena:
Da se nađe neko pametan u Hisensu, pa da postave taj grejač da se pali samo dok radi defrost. 160W je sasvim dovoljno da se sve odledi jako brzo i da ne ostane ništa u tacni. Ovako ubija COP dok radi, pogotovo ako je u odlično izolovanoj sobi

Da se nađe neko pametan u Hisensu, pa da postave taj grejač da se pali samo dok radi defrost.
Tesko... kao ovi kod Gree sto ne moze ili nece nikako da rese visoku modulaciju... :)
Bilo bi top kad bi se grejac samo palio tokom DF kao kod hyper-heating masine od Mice LN/RW i Panasonic
Kod moje Amber 9 Premium ne smeta mi visoka modulacija ipak to druze greje +60m2 i vidi se po grafikonu kako to radi... A ne kao rolerkoster i grejac trosi neki 70-75w sto je opet skroz Ok :)
Muse na drugom spratu je vec druga prica i tu dolazi svakako druga neka klima... Dosta joj bilo 19meseci :LOL:

Da se nađe neko pametan u Hisensu, pa da postave taj grejač da se pali samo dok radi defrost. 160W je sasvim dovoljno da se sve odledi jako brzo i da ne ostane ništa u tacni. Ovako ubija COP dok radi, pogotovo ako je u odlično izolovanoj sobi
Da da definitivno se ne isplati ako neko ima izolovanu kucu a tek za stan. Ja sam bas provalio u par situacija 18kmta jeste 0 napolju ali toplo u kuci ona odrzava 300-450w dok nordic zakovan na 540w a duva prohladno. Znaci upalio grejac za dzabe :( Al zato kad udari jaci minus ja sam tad prezadovoljan jer stvarno odrzava lepo.

Da da definitivno se ne isplati ako neko ima izolovanu kucu a tek za stan. Ja sam bas provalio u par situacija 18kmta jeste 0 napolju ali toplo u kuci ona odrzava 300-450w dok nordic zakovan na 540w a duva prohladno. Znaci upalio grejac za dzabe :( Al zato kad udari jaci minus ja sam tad prezadovoljan jer stvarno odrzava lepo.
Kako se ne moze prekljuce zice da se samo pali tokom DF :)
Neko ja mislim to vec pisao ali ko da ga sad trazi...

Nazad
Vrh Dno