Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ok, to je vec neki odgovor - skuplja moze da radi i u ekstremnijim uslovima, mada mi ovo uopsteno deluje. Kontam da to nije slucaj ni za svaku skuplju klima, a i da ima uredjaja koji su recimo 800e, a uspece nesto da urade i na -15C. Licno iskustvo imam sa Hisense HiComfort sa kojima se dogreva prostor koji se inace greje putem daljinskog grejanja, tako da cest defrost nije problem, a i nemam ocekivanje da mi bude kriticno resenje za -15 (kojih doduse i nema vec godinama u ovim krajevima :) )
Svi smo razliciti
I nije samo razlika u snage itd.
Ti imas Hisense HiComfort i ti si verovatno zadovoljan onda ima ljude sto gledaju na kulturu rada i modulacije pa kupe npr. Fujitsu 18 kmta sto ima snage kad vreme zategne ali zato kad bude temp. u plusu ona spusta ispod 150w... I tako izbegnu rezim on/off na plusu...
Sve ima svoje :)

Daisekai je trenutno najbolja klima na nasem trzistu u tom cenovnom rangu...
Merkao sam je ali je bila preskupa, cak i sa popustom....

13-ca:

Senzorski koeficient hladjenja SEER : 9,50

Senzorski koeficijent grejanja : SCOR 5,10

Snaga elektricnog pritiska :

hladjenje: 0,82 kw (0.17kw – 1.20kw)
Grejanje: 0.80kw (0.14kw –1.77kw)

Težina unutrašnje jedinice 14 KG

Težina spoljašnje jedinice 38 KG
Ma strasna klima,ja sam se lomio i za nju ali kada sam cuo da su retke i da se ako se ne daj boze pokvari da se dugo cekaju delovi...e sad ne znam,nisam smeo da rizikujem jer se grejem na klime

Ma strasna klima,ja sam se lomio i za nju ali kada sam cuo da su retke i da se ako se ne daj boze pokvari da se dugo cekaju delovi...e sad ne znam,nisam smeo da rizikujem jer se grejem na klime
I to zaj3bano crkne nesto u sred zime (dezembar) a delovi ce dodju tamo u Feb/Marta :)

Svi smo razliciti
I nije samo razlika u snage itd.
Ti imas Hisense HiComfort i ti si verovatno zadovoljan onda ima ljude sto gledaju na kulturu rada i modulacije pa kupe npr. Fujitsu 18 kmta sto ima snage kad vreme zategne ali zato kad bude temp. u plusu ona spusta ispod 150w... I tako izbegnu rezim on/off na plusu...
Sve ima svoje :)
Tako je, sva lepota je u razlicitosti! :)
Ne bih da ispadne da branim svoju kupovinu. Moj slucaj je da sam za roditelje hteo da nabbavim 2 klime sto manjeg akpacieta da prvenstveno hlade sobe su, zbog cudnog rasporeda, na suprotnim krajevima i jedan klima uredjaj (koji je vec i bio instaliran daaaavno) nije mogao da ih rashladi. Nisam hteo prozorske niti pokretne klime, i najmanje sto sam nasao u 2 kom Hisense HiComfort 9k btu.
Fenomenoloski me interesuje sta to jos donose skluplji klima uredjaji, recimo eto te pomnute 9ke lepo moduliraju u svom opsegu i pokrivaju solidan opseg. Moguce da skuplji uredjaji imaji bolju efikasnost u ceom opsegu modulacije, ali da jeftiniji ne moduliraju, nije slucaj.

Heh, da, kako je klima uredjaj po prirodi nesto sto nije ukras, odlicna servisna podrska MORA da isprati visku cenu, makar zbog zdravog razuma.

Svi se nesto hvataju za -15 -20,u zadnjih 10 godina kod mene u pazaru daj boze da je bilo 2 zime ispod -10 i to maks 10-15 dana,znaci zbog jedne sezone jace zime u 10 godina da placam klimu 5 puta vise,ne znam ja ne bih,uvek imam dodatno grejno telo koje ce da pripomogne,ko ima love naravno njega bas briga,meni je zao da dam tolke pare za obicnu klimu,jedino kada bih ziveo negde gde je bas zima zima kao kop zlatibor i tako nesto e onda bih dao 1500-2000e.
Istina je da klime od 300-400e mogu sluziti samo za grijanje u prelaznom i za hladjenje, ne može vanjska od 18 kg raditi isto sto vanjska od 35kg.

Medjutim isto je tako istina da ulazni modeli npr daikina nisu nista posebno bolji (jači) od nekih boljih modela gree, midea, haira itd a koštaju dostva više. Tako da nije da nisu bolje japanske premium klime, jesu, svašta nešto po malo, od kulture rada, modulacije,snage, medjutim nije na žalost da je svaka obavezno savršena
Bravo,najbolji odgovor.

Medjutim isto je tako istina da ulazni modeli npr daikina nisu nista posebno bolji (jači) od nekih boljih modela gree, midea, haira itd a koštaju dostva više.
Koji tačno modeli Gree, Midea, Hair, Hisense mogu da se uporede sa Daikinom? Ulazni modeli su FTXC i FTXF, pretpostavljam da na njih misliš? I da li uporedjuješ specifikacija ili iz ličnog iskustva, imaš Daikin?

Koji tačno modeli Gree, Midea, Hair, Hisense mogu da se uporede sa Daikinom? Ulazni modeli su FTXC i FTXF, pretpostavljam da na njih misliš? I da li uporedjuješ specifikacija ili iz ličnog iskustva, imaš Daikin?
Gree Amber Pro/Ultra i Midea Aeyis su sigirno bolje klime za grejanje od Daikin FTXC i FTXF, mozda ne i efikasnije. Haier Flexis Plus je sigurno bolja klima od istog Daikina po svemu mogucem. E sad od Perfere pa nagore je druga prica, sa njima se ne mogu porediti kinezi.

Bilo bi dobro neko ko se razume da napiše best buy po cenovnom kriterijumu da su za grejanje itd. Ako neko želi da odvoji svoje vreme i pomogne onima koji nisu upoznati sa klimama kao što sam ja, a treba da kupim inverter klimu.
I meni sad nije jasno da li Daikin najeftiniji model uzeti ili Gree ili koju? Ja gledam da kupim što jeftiniju ali da greje zimi bez problema.

E sad od Perfere pa nagore je druga prica, sa njima se ne mogu porediti kinezi.
Ultra/Premium moze svakako ako se ne gleda na visoku modulaciju!
Jaca je od mnogi premium japanci
Bilo bi dobro neko ko se razume da napiše best buy po cenovnom kriterijumu da su za grejanje itd. Ako neko želi da odvoji svoje vreme i pomogne onima koji nisu upoznati sa klimama kao što sam ja, a treba da kupim inverter klimu.
I meni sad nije jasno da li Daikin najeftiniji model uzeti ili Gree ili koju? Ja gledam da kupim što jeftiniju ali da greje zimi bez problema.
Nisam ispratio sta hoces tacno da grejes(stan/kuca) i koliko m2? Izolacija/stolarija?

@Tema
Ode tema bas u 3 lepe... :LOL:
Kao da pitas nekoga pa sto si platio 7000evra za Auto? Kad i Auto od 2000evra isto radi :rolleyes:
Neki ima manji, a neko veci budzet i neka svako bira sta njemu odgovara i sta tacno hoce ;)

Poslednja izmena:
Ultra/Premium moze svakako ako se ne gleda na visoku modulaciju!
Jaca je od mnogi premium japanci

Nisam ispratio sta hoces tacno da grejes(stan/kuca) i koliko m2? Izolacija/stolarija?
37 m2, stan, novogradnja, stolarija je pvc, ima izolaciju. Gledam što jeftinije da prođem, ali ipak da kupim nešto što radi(greje bez problema) i štedi struju. (koliko je to moguće)

37 m2, stan, novogradnja, stolarija je pvc, ima izolaciju. Gledam što jeftinije da prođem, ali ipak da kupim nešto što radi(greje bez problema) i štedi struju. (koliko je to moguće)
U takvom prostoru ce ti svaka Gree klima radi na plusu kao on/off... dzabe sad da ti neko kaze Clivia spusta itd.
Mozda spusta ali da li drzi duze od 20min na 300-400w? ili rolerkoster 5-10min 300-400w pa 20-30min 500-600w i tega on/off ;)
Tebi treba onda nesto sto spusta(provereno) makar do neki 200-300w sto si ipak solidno izolovan
Eno ti TCL klime jeftine i spustaju nisko, rade ljudima bez problema... Vox i Vivax nisam toliko ispratio ali sigurno isto imaju dobri modeli sto idu nisko i rade bez problema i na minusu...
Imas bas celu temu za TCL takodje i onu jeftine klime sigurno ce da nadjes nesto...
Cek jel to onaj stan za podstanare?

Poslednja izmena:
Gree Amber Pro/Ultra i Midea Aeyis su sigirno bolje klime za grejanje od Daikin FTXC i FTXF, mozda ne i efikasnije. Haier Flexis Plus je sigurno bolja klima od istog Daikina po svemu mogucem. E sad od Perfere pa nagore je druga prica, sa njima se ne mogu porediti kinezi.
Bas tako.
Nemam licno daikin ali ima kolega i nista posebno, grijemo stanove u slicnim uslovima i nista nije bolje u odnosu na moju energy pro plus osim defrosta kod mene na 45 minuta

Bilo ko, ko se duze bavi klimama, moze da kaze da uglavnom nema generalizacije dobrog uredjaja (sa kinezima). Sve zavisi od prostora u kom ce biti ugradjena. Istina je da postoje neki dobri modeli razlicitih proizvodjaca ali to sto se jedan model ponasa na dobar nacin u jednom prostoru, ne mora da znaci da ce raditi isto tako u nekom drugom prostoru.

U takvom prostoru ce ti svaka Gree klima radi na plusu kao on/off... dzabe sad da ti neko kaze Clivia spusta itd.
Mozda spusta ali da li drzi duze od 20min na 300-400w? ili rolerkoster 5-10min 300-400w pa 20-30min 500-600w i tega on/off ;)
Tebi treba onda nesto sto spusta(provereno) makar do neki 200-300w sto si ipak solidno izolovan
Eno ti TCL klime jeftine i spustaju nisko, rade ljudima bez problema... Vox i Vivax nisam toliko ispratio ali sigurno isto imaju dobri modeli sto idu nisko i rade bez problema i na minusu...
Imas bas celu temu za TCL takodje i onu jeftine klime sigurno ce da nadjes nesto...
Da, izdajem stan, ali gledam da budem korektan. Žalili su se na račun za struju, greju se sada na norveške radijatore, i ja ih pitao da li hoće TA ili inverter klimu oni kažu inverter i sad gledam da kupim da ja prođem što jeftinije, ali ne po cenu da to ne valja.

Da, izdajem stan, ali gledam da budem korektan. Žalili su se na račun za struju, greju se sada na norveške radijatore, i ja ih pitao da li hoće TA ili inverter klimu oni kažu inverter i sad gledam da kupim da ja prođem što jeftinije, ali ne po cenu da to ne valja.
Ma slobodno kokni neki TCL nista nece im fali... Ako nekad malo duze minusi potraju neka upale 2-3 dana norveski i cao... :)
Samo jos posle fali da pogledaju cenu TCL pa da balave, gledaj sta nam je kupio itd.

Vox nikako,vivax aeri spusta lagano 250w

Tako je, ljudi kupuju klime da bi ustedjeli. Sad, budimo malo realni, nije ovdje potroslia klima, nego prostor i tvoji zahtjevi, klima isporucuje ono sto moze. Svaka klima je ekonomicna ako je kupis za prostor koji joj odgovara. Nece trositi isto tebi sto se grijes na 22° i ja koji furam 25°,26°. Razlika u potrosnji je jako mala izmedju japanca i kineza, ali kultura rada i odrzavanje temperature je neuporedivo, a sve to do jedne granice(nekome mozda smeta sto duva prohladno, pa bez obzira sto radi na 200W)
Toplotna pumpa moze potrositi i vise za jako dobar izolovani prostor😉

Nije neki komfor grijati se na klime, mada moze da bude. Grijanje na TA pec i klimu je neuporedivo. Klima moze da zamijeni i da bude toplo, koliko se napreze i koliko trosi nekoga ne zanima.
U kom smislu grejanje na TA pec i klimu je neuporedivo?

Sustina posedovanja TA peci i jeste da puni nocu. Ne znam nikoga ko je koristi, a da ne puni nocu.

U kom smislu grejanje na TA pec i klimu je neuporedivo?
Pisao sam vec, ne znam tacno u kojoj temi. Kod vas u Srbiji mozda i jeste, a kod nas u CG i nije bas jer nam je jeftina za 50% jeftinija. Problem je taj sto ja ovaj neizolovani stan, kojeg ne grije nista sa strana, samo gore i dolje, pa cak ni sunce preko dana, TA pec ne moze samo da isijava, vec mora i da duva, cim duva ona se prazni, tako da negdje oko 13h moram da je punim. Kada je jako hladno ja za dnevni boravak, trpezariju i huhinju(30 kvadrata) ne mogu da ugrijem u PG-u cim je temperatura oko 5°, vec se grije samo dnevni boravak koji je zatvoren harmonika-vratima(oko 17 kvadrata) da bude topao na 23°, kuhinja na 19°, pa ako se sjedi tamo vise seka se grijalica, takodje soba grijalica. Racuni stizali visoki, a ja se metem i ne osjecam prijatno. Onog trenutka kada je klima ugradjena, ja grijem svih 55 kvadrata na 25° sa upola manjim racunom.
Kao kolega gore sto ima stanare i trazi klimu, ja sam isto tako prosao sa mojim i isto TA pec bila i visoki racuni, tada sam kupio Aux i evo sam ja presao sad u taj stan i lijepo me sluzi😄

Upravo to, nema najbolje i najeftinije grejanje. Sve je od slucaja do slucaja. Nekom odgovaraju klime, nekom TA, nekom radijatori na gas, nako voli da zalozi smederevca ili kreku na ugalj da otopi zidove, sve je stvar ukusa, izlisno je postavljati vise ta pitanja. Isto to vazi i za klime, koja je bolja, nema bolje, ima odgovarajuca klima za odgovarajuci prostor za te i te pare, i to je to, pa se ti trazi sta ti odgovara..

Nazad
Vrh Dno