Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zdravo svima, malo off topic mozda pitanje ali je vezano iole za klime, sredjujem sprat kuce koji je samo izgradjen pre 20 godina ali ostao u toj fazi, planiram grejanje na invertere posto sam ulozio dosta u izolaciju zidova i tavansks ploce, tu mi nastaje problem jer moji zive u prizemlju i velike su sanse da postojece brojilo ne bi guralo i sprat, da bi osiguraci izletali, plus su oni stariji malo i gledaju svaki kilovat da ustede, pale sve na jeftinu itd, tako da i zbog toga otpada, e sad problematika nastaje sto kuca nije legalizovana i jos veca sto ne moze da se legalizuje, ne jer je do nas nesto problem, nego je u krugu od 100 metara vojni objekat, sad pitanje za sve vas koji ste malo iskustniji mozda s ovom temom, da li postoji mogucnost da se nekako dobije jos jedno brojilo za taj sprat mimo legalizacije posto to ne moze da se zavrsi.

Hvala unapred svima, zivi bili!

Meni interesantna ona Daikin FTXM42A/RXM42A sa spoljasnu od preko 40kg
Jel je bas velika razlika izmedju 42A i 35A ?
I cena je fina = 200k(42A)
Na drugu stranu ima za 185k Mica H.I ZSX sto je ipak jos malo jaca od 42A takodje spoljasna od 43kg... Jedino mi se ne svidja sto se onako rasklapa kao neki transfomer ali sto se tice specifikacije Top :)

Na drugu stranu ima za 185k Mica H.I ZSX sto je ipak jos malo jaca od 42A takodje spoljasna od 43kg... Jedino mi se ne svidja sto se onako rasklapa kao neki transfomer ali sto se tice specifikacije Top :)
Perfera 12tica ti je sad na snizenju sa 165 msm da je sad 130 000

Na kom sajtu može da se vide te klime na popustu. Zašto su toliko skupe? Ko je proizvođač?
Taj model je Daikin - ukucaj model na google
Svaki brend ima svoje premium ili hyper-heating modeli
Gree ima npr. Amber Ultra = 120-140.000
Daikin ima Perfera i Emura 3 =130- 250.000
Mitsubishi Electric ima LN i RW = 180-250.000
Mitsubishi H.I ima SRK i ZSX = 130-185.000
Itd.itd.
Imas klime od 35.000 pa sve do +300.000 :)

Ma to zbog bojkota opala prodaja klima🤣🤣🤣
Da bre pise da ce Perfera 14btu da bude za 1.april samo 74.999 :LOL:

Poslednja izmena:
Mitsubishi Elecrtic ima LN i RW = 180-250.000
Itd.itd.

Hvala na odgovoru.

FTXM42A ima spoljašnju od 47kg! Mada je meni najveći hit MHI ZSX SEDMICA sa spoljašnjom od 43kg. Bukvalno ista spoljašnja i unutrašnja za sedmicu, devetku i dvanaesticu. Samo softverski ograničena

Poslednja izmena:
Mada je meni najveći hit MHI ZSX SEDMICA sa spoljašnjom od 43kg. Bukvalno ista spoljašnja i unutrašnja za sedmicu, devetku i dvanaesticu. Samo softverski ograničena
Tako je... 18btu i 24btu je 45kg :)
Isto kao kod moje Amber 9 Premium sve isto samo softverski ogranicena...

Poslednja izmena:
Evo ako nekog zanima potrosnja i setup.
Mitsubishi Multi 2x MSZ-AY25VGKP, 1x MSZ-AY35VGKP. Stan 70kv, iznad mene nema niko, ispod se greje na identican sistem, sa 3 strane spoljni zidovi (izolacija 15cm)+ terasa.
Januarska potrosnja 539kWh.

Klime se ne gase a temperature podesene su:
20c spavaca, 21c decija, 23c dnevna

IMG_5EDC84D1DC45-1.jpeg

Ja se dvoumim između Mitsubishi SRK35ZS-WF i MSZ-AY35VGKP. Koliko vidim ti si zadovoljan sa MSZ-AY35VGKP što se tiče grejanja.

Itd.itd.
ako nekog ne mrzi za nas laike da objasni te premium modele koji su preko 1000e. po cemu se razlikuju, jel su dugotrajniji, prave udobniju "mikroklimu" u sobi, jel su tihi, estetski lepsi, kompaktniji, jaci...? ili su samo napravljeni za ljubitelje koji mogu i zele da izdvoje vise? :) (pretpostavljam da je to slicno poredjenju automobila iz nize, srednje i vise klase i odlika statusnog simbola)

Imam neki glupi raspored od stana 52m2
Za sada vox iva 8 x2
Jedan greje sobu od 20m2 i uspeva bez problema i to na 22°C , dok druga greje kuhinju, hodnik, dečiju i kupatilo. E sad problem je sto ne uspeva deciju da ugreje. Pa sam razmisljao da ubacim jos jednu trecu u decijoj sobi. Imam dve klime u opciji TCL TAC-12CHSD/XA73IS ili Bergen Apollo T 12ca.
Znaci u tom nekom cenovnom rangu. Soba je oko 12-13m2. Jedan spoljni zid od cega je 60% prozor i koji je izolovan. Sa time sto bih ubacio klimu smanjio vih potrosnju jedne Vox koja greje vise prostorija. Da li mozda neko ima neku ideju koju klimu u tom cenovnom rangu ubaciti.
Iznad mene nema nikoga. Znaci kara tavan i salonit ploce. Nemam mogucnost uzolacije osim stiropora na plafonu, niti spustanja plavona vise od 5cm jel su visoki prozori.
Hvala na pomoci.
Da li je moguce da niko nije odgovorio na post?

Ja se dvoumim između Mitsubishi SRK35ZS-WF i MSZ-AY35VGKP. Koliko vidim ti si zadovoljan sa MSZ-AY35VGKP što se tiče grejanja.

To je multi-split, nije spoljašnja ista kao kod singl-split (normalne klime). Inače ta SRK koju si naveo je bolja klima od AY varijante. I unutrašnja u spoljašnja su masivnije, spoljašnja u SRK35ZS-WF varijanti ima 6kg više. Ja se tu ne bih dvoumio.
Teško, nema mnogo ljudi iskustva sa ta dva modela. Niti iko može da ti garantuje da će to raditi posao u maloj sobi sa velikim prozorom. Imaš li podatke o toplotnim gubitcima za tu sobu?

U tvom slucaju bi terbalo da nije prevelik izazov i da svaki uredjaj moze da posluzi, tj da zagreje tu konkretnu prosoriju. Kako je decija soba, fokus bih stavio na kulturu rada, buku, gde je datcno postaviti i takva pitanja. Takodje bih licno isao na istu familiju uredjaja (vidim da imate 2 Vox uredjaja) u slucaju kontrole sistema preko aplikacije (ako je to uopste opcija).

ako nekog ne mrzi za nas laike da objasni te premium modele koji su preko 1000e. po cemu se razlikuju, jel su dugotrajniji, prave udobniju "mikroklimu" u sobi, jel su tihi, estetski lepsi, kompaktniji, jaci...? ili su samo napravljeni za ljubitelje koji mogu i zele da izdvoje vise? :) (pretpostavljam da je to slicno poredjenju automobila iz nize, srednje i vise klase i odlika statusnog simbola)
A šta je po tvome realno, da sve klime budu cenovno slične? Shvataš li koliko tek tako nešto nema smisla?
Opusti se i ne zamaraj se toliko, live and let live :)

A šta je po tvome realno, da sve klime budu cenovno slične? Shvataš li koliko tek tako nešto nema smisla?
Opusti se i ne zamaraj se toliko, live and let live :)
to nije odgovor na moje pitanje :) zar se ovde nesto ne sme pitati iz ciste radoznalosti i zainteresovanosti. ovo je javno mesto i mislila sam da ljudi imaju jednaka prava da se raspitaju. medjutim, ako smetam, sklonicu se. svakako, hvala onima koji su bili raspolozeni da iskomuniciraju i na trudu da objasne.

Pa neki kupi npr. Golf 5 ili 6 a neko hoce opet vise snage pa kupi ajd da lupnem Golf 7R... A treci je pun ko brod pa kupi Audi RS4 :LOL:
Salu na stranu...
Ja kad sam gledao klimu pre 8 godine za 60m2 gledao sam Gree Violu 18 pa mi serviser rekao ako planiras da zaboravis na drva idi bolje na Amber 9 Premium i tako sam uradio evo 8 zima sam prezadovljan :)

Poslednja izmena:
Itd.itd.

Dodao bih na ove premium Toshiba Daiseikai🤣🤣🤣

to nije odgovor na moje pitanje :) zar se ovde nesto ne sme pitati iz ciste radoznalosti i zainteresovanosti. ovo je javno mesto i mislila sam da ljudi imaju jednaka prava da se raspitaju. medjutim, ako smetam, sklonicu se. svakako, hvala onima koji su bili raspolozeni da iskomuniciraju i na trudu da objasne.
Iskreno, i mene isto interesuje - koji je to benefit koji donosi klima uredjaj preko neke cene, pa eto neka bude 1000e. Analogija sa autmobilima mi nije najbolja jer iako svaki auto (ispravan) moze od A do B, lako se uvidi/oseti razlika u udobnosti, pa tu je estetika, pomocni sistemi itd. Kod klima uredjaja prosto ne vidim toliko prostora gde se to dozivi i oseti. Tj, hajde ovako, kada imam uredjaj koji postojano i efikasno odrzava zeljenu temperaturu, tih je i ne remeti (vise nego sto mora) moj zivotni prostor, ne vidim razlog zasto bih dao vise novca, e i da mogu lako preko apliakcije da upravljam. Sta je to sto ne uvidjam?

Iskreno, i mene isto interesuje - koji je to benefit koji donosi klima uredjaj preko neke cene, pa eto neka bude 1000e. Analogija sa autmobilima mi nije najbolja jer iako svaki auto (ispravan) moze od A do B, lako se uvidi/oseti razlika u udobnosti, pa tu je estetika, pomocni sistemi itd. Kod klima uredjaja prosto ne vidim toliko prostora gde se to dozivi i oseti. Tj, hajde ovako, kada imam uredjaj koji postojano i efikasno odrzava zeljenu temperaturu, tih je i ne remeti (vise nego sto mora) moj zivotni prostor, ne vidim razlog zasto bih dao vise novca, e i da mogu lako preko apliakcije da upravljam. Sta je to sto ne uvidjam?
Uzmi bilo koju npr. od 400-500€ pa kad zakove -15c onda se vidi razlika izmedju klime od 400€ i one od +1000€... A da ne pricam od one hyper-heating masine :)
Moja Amber 9 Premium sto kostala pre 8godine 107.000 prede na -15c kao da je +5c! A ona od 400€ ce se napinje kao blesava :)

Poslednja izmena:
Istina je da klime od 300-400e mogu sluziti samo za grijanje u prelaznom i za hladjenje, ne može vanjska od 18 kg raditi isto sto vanjska od 35kg.

Medjutim isto je tako istina da ulazni modeli npr daikina nisu nista posebno bolji (jači) od nekih boljih modela gree, midea, haira itd a koštaju dostva više. Tako da nije da nisu bolje japanske premium klime, jesu, svašta nešto po malo, od kulture rada, modulacije,snage, medjutim nije na žalost da je svaka obavezno savršena

Dodao bih na ove premium Toshiba Daiseikai🤣🤣🤣
Daisekai je trenutno najbolja klima na nasem trzistu u tom cenovnom rangu...
Merkao sam je ali je bila preskupa, cak i sa popustom....

13-ca:

Senzorski koeficient hladjenja SEER : 9,50

Senzorski koeficijent grejanja : SCOR 5,10

Snaga elektricnog pritiska :

hladjenje: 0,82 kw (0.17kw – 1.20kw)
Grejanje: 0.80kw (0.14kw –1.77kw)

Težina unutrašnje jedinice 14 KG

Težina spoljašnje jedinice 38 KG

Uzmi bilo koju npr. od 400-500€ pa kad okove -15c onda se vidi razlika izmedju klime od 400€ i one od +1000€... A da ne pricam od one hyper-heating masine :)
Moja Amber 9 Premium sto kostala pre 8godine 107.000 prede na -15c kao da je +5c! A ona od 400€ ce se napinje kao blesava :)
Ok, to je vec neki odgovor - skuplja moze da radi i u ekstremnijim uslovima, mada mi ovo uopsteno deluje. Kontam da to nije slucaj ni za svaku skuplju klima, a i da ima uredjaja koji su recimo 800e, a uspece nesto da urade i na -15C. Licno iskustvo imam sa Hisense HiComfort sa kojima se dogreva prostor koji se inace greje putem daljinskog grejanja, tako da cest defrost nije problem, a i nemam ocekivanje da mi bude kriticno resenje za -15 (kojih doduse i nema vec godinama u ovim krajevima :) )

Vrh Dno