Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

1) Šta mislite o Fujitsu ASYG18KMTA, inverter za hlađenje/zagrevanje prostora od 50 kvadrata (ona bi bila na sredini,ravnomeran uticaj na dve prostorije od po 25kv).
Tišina jeste prioritet, mada se tu ne spava. Već imam jednu Fujistsu i znam da nisu bučne, u odnosu na Vox/Midea (možda je Daikin bolji, ali nikad nisam video/probao).
Ako ne ovaj model slobodno dajte alternativu sa R32 freonom.
2) Postoji li preporuka za Mistubishi klime, ne priča se puno o njima?
3) Čuo sam da je bolje uzeti ovlašćene instalatere u odnosu na redovne klima majstore (navodno je razlika u ceni oko 50e ako ugrađuje Fujiitsu ovlašćeni serviser).
Jel ovo praksa da Daikin/Fujistsu sami ugrađuju za doplatu?
Ne nikako 18-icu,oduvace ti sesir sa glave,bolje dve 12-ke cena ista odprilike.

Da li neko ima iskustva sa ovom klimom?
Hisense Inverter Easy Smart Wi-Fi 12K - 3400 W
Po specifikacijama mi se svidja najvise sto pise da je tiha i sto je hladjenje A++ energetske efikasnosti. Grejanje mi u principu ne treba, u stanu mi je i vise nego toplo tokom zime. Sa Hisensom ima lepa iskustva pa me je zainteresovala i njihova klima.
Ili ako neko ima preporuku za neku takvog cenovnog ranga i slicnih karakteristika. Koristila bi se 99% samo za hladjenje i pokrivala bi neki prostor od 40ak kvadrata. Jeste da mi treba samo hladjenje ali ne bih uzimao standardnu jer su sve koje sam gledao energetske efikasnosti A i koliko citam sve su bucnije nego inverter klime.

Koliko je tiha ne znam to može da ti kaže jedino onaj koj ima tu klimu.U ovoj specifikaciji koju sam našao na sajtu prodavnice za tu klimu piše da je Minimalni protok vazduha 350 m³ a maksimalni 550 m³ nema ništa u decibelima da uporedimo.

Dovoljno je prelistati stari forum,i par tema da znas mada i ptice na grani znaju da je daikn broj jedan za spavace sobe zbog tihog radayja imam lmce 09 pa nije bas tiha a taj vox koji jr low da ne moze da bude niza klasa koja jeste sigurno nema ugladjenuji rad od japanca.
Ovo je jedna velika glupost
U stanu u sobi kojoj spavam mi je starija Iva 1 12000 ni na turbo nije nesto posebno bucna. Opet imam slucaj jos jednog "treba ti auto? Kupi ferari ili idi peske"
:D

Sbe zavisi ko kakav sluh ima, u kakvom okruzenju zivi, koliko mu buka smeta.
To je jako subjektivno.
Dosla drugarica kod mene, zaspala, kaze da je sustanje klime uspavljuje, Fujitsu Luca na 3. Brzini...ja nema sanse da zaspim pod tom bukom, smeta mi cak i kada tv gledam, na 2. brzinu sam se posle godinu dana jedva navikao.

Sa time izrecenim glupo je onda nekog odvracati sa time kao faktor i preporucivati mu nestto sto kosta 3x skuplje :) a pritom nije necujno. Svaka klima se cuje, 10db gore dole nije neka razlika

10db je ogromma razlika. 25 je prakticno necujno, a 35 je solidno bucno(razlika izmedji 1. i 3. brzine na 12luca recimo).
Koliko vidim, na 600m3/h iva5 ima 54db, sto je izuzetno lose i bucno. Poredjenja radi, Fujitsu Luca na 850m3/h ima 43db.
Gree Amber se cuje kao uragan, a ide do 46db.
Tako da to sto neko ima problema sa sluhom ili je navikao na buku, ne cini tu klimu tihom, zato i postoje merenja i cifre.
Takodje, Gree Viola duva 600 m3/h, sa 46db bukom. Iz iskustva pricam da je to bas bucno. S obzirom da je Vox na 54db, mozemo reci da je mozda i najbucniji inverter na trzistu. Samo u Srbiji ljudi misle da ubek mogu da zeznu sistem i kupe "istu" stvar za duplo manje para. Ne ide to tako. Dakle, nije to losa klima, samo svakom treba da bude jasno da ima zasto ne kosta 60k dinara.

Ovo je jedna velika glupost
U stanu u sobi kojoj spavam mi je starija Iva 1 12000 ni na turbo nije nesto posebno bucna. Opet imam slucaj jos jednog "treba ti auto? Kupi ferari ili idi peske"
:D
Još gluplje je da svi imaju istu toleranciju i da svima sve isto odgovara.

Slažem se sa herojem, 10 db, posebno opsegu 20-30 db je itekako značajna razlika. Za grejanje/hlađenje manjih prostorija, aktuelno upravo za spavaće sobe, nije potrebna velika brzina ventilatora, pa vredi proveriti kakvi su nivoi buke u quiet i low režimima. Mada sam ja generalno protivnik klima u spavaćim sobama al' to već nije tema...

I meni ne smeta buka od klime. Ventilator na Amberu mi je podesen na auto mode, kad je bilo -10c znao je da krene poprilicno jako da duva, ali je ventilator odlican tako da se cuje samo protok vazduha. To je za mene "white noise" :D

Mene npr. sinoć probudio defrost, krenuo da ispušta neke zvukove, šišti-puca, imao sam utisak da mi je neko upao u kuću. A klima u hodniku, nekih 7 metara od spavaće sobe. Ne smeta ni meni ventilator kad je hladno, pa mora da duva da zagreje, ali bi mi smetalo da stalno tako radi, posebno ova u dnevnoj sobi, koja je na low fan >90% vremena.

"Državni sekretar je posebno istakao da je uloga Uprave da pomogne građanima u finansiranju zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema time što će se zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati do 50 odsto troškova, a 50 odsto će građani sami plaćati."

Glavni problem je sto vi koji savetujete premium modele nemate kompas. Niko ne pita tog coveka koliko ti je budzet nego dodje i kaze kupi klimu od 70 000 i to dva komada pozeljno zbog komfora....
Vecina ljudi koja se javi ovde nisu eksperti u tom polju i vrlo lako mogu da budu zbunjeni takvim savetima.
Objektivnost manjka a subjektivnost se istice i to nije faktor buke kada je budzet ogranicen.
Taj koji se smrzava zimi a ima ogranicen budzet a pritom mu smeta buka za njega klima nije.
Ako hocete da pomognete nekom (stvarno) pitajte za budzet, jer te preporuke od 70 000 ume i moj sestric od 6 godina da preporuci.

@djalf ima 4 Fujitsu klime i kupio i VOX-a u spavacu sobu i kaze:

Kod:
djalf
18.10.2020

Montaza odradjena

Tisa je od Fujitsu LGC i LLCA.

U idle kad vrti kontrolnu brzinu trosi 16-17W. Svidja mi se sto daljinac ima backlight pa se vidi i u mraku. Najniza brzina Low je kao i Low na Fujitsu klimama ali nema Quiet brzinu koju Fujitsu ima. Mislim da nije preglasna za spavanje ali videcemo.
Javljam utiske narednih dana i kad zazimi.

Glavni problem je sto vi koji savetujete premium modele nemate kompas. Niko ne pita tog coveka koliko ti je budzet nego dodje i kaze kupi klimu od 70 000 i to dva komada pozeljno zbog komfora....
Vecina ljudi koja se javi ovde nisu eksperti u tom polju i vrlo lako mogu da budu zbunjeni takvim savetima.
Objektivnost manjka a subjektivnost se istice i to nije faktor buke kada je budzet ogranicen.
Taj koji se smrzava zimi a ima ogranicen budzet a pritom mu smeta buka za njega klima nije.
Ako hocete da pomognete nekom (stvarno) pitajte za budzet, jer te preporuke od 70 000 ume i moj sestric od 6 godina da preporuci.

Top modeli klima idu do 3000 eura, pa je onda preporuka za klimu od 600 eura u svakom slučaju budžetska.
Već za cca 1000 eur mogu da se kupe kvalitetni uređaj.

Klimu od 300 eura imam ja i ne preporučujem je kao jedino grejno telo, već više kao dopunu drugoj klimi ili drugom načinu grejanja. Postoje jasni razlozi zašto se držimo preporuka u vezi izbora samog uređaja i neophodnog broja uređaja.

Više sam za to da se uštedi na primer na televizoru nego prilikom kupovine inverter klime.Stvarno ne znam kakvu kulturu rada imaju klime u tom cenovnom rangu tipa najevtinija ili oko 40k dinara.Možda rade odlično a možda i ne ali znam da se između 60 i 70k dinara može kupiti solidna inverter klima.

@maxy
Ima i auto od od par miliona e, nemojmo ici iz krajnosti u krajnost. Nase trziste nase mogucnosti 600e je skupa klima i 90% ljudi ce se sloziti sa mnom i mislim da je suvisno pricati o tome. Sem toga kada prodjes kojim god gradom pogledaj malo zidove zgrada kuca pa zapisi koliko si video ovih skupljih a koliko jeftinijih klima.

@proleter
Kultura rada na Vox je odlicna to je apsolvirana tema, imam 3 komada prvu sam kupio sada vec pre 4 godine poslednju zimus. Ima bolje naravno ali ne prorporcijalno bolje duplo vecoj ceni itd
Kada se gleda budget varijanta gleda se na sve.

Ja sam licno sa 2 TA peci sada sa 2 inverter klime i razlika je nebo i zemlja u komforu. Verovatno bi komfor bio bolji sa 2x 600e klime ali da li bi bio duplo bolji sumnjam.

@cruiser
Možemo na ovu temu ponovo da diskutujemo kada temperature budu oko 0 C a rvv 100 %, jer se tada jeftini inverteri pokažu u svoj svojoj raskoši i moći.

@donmarkon
Ne idem ja u krajnost, jer bi to u ovom slučaju bila TP, a ne split inverter. Ako neko planira da se greje na klimu, mora da bude spreman na bar tih 600. To što neko nema novca ne menja činjenično stanje. Ko nema za bolje, neka kupi ono što može, ne tražim opravdanja po tom pitanju. O svojim klimama sam više puta pisao, pa da ponovim, LG je taman toliko bolji od Vivaxa za koliko je i skuplji.

Ne nisi u pravu, pisalo se ovde na staroj temi.
Svako normalan i objektivan ce pre kupiti 2 jeftine inverter i ogrejati se super nego da da pare za jednu i da cvokoce.
Ti sada meni pricas tu neke filozofije koje ne da nisu objektivne nego se granice sa dijagnozom.
Prvo za Vivax nemam pojma nemam ih i slabo se pricalo ovde o njima, dalje meni stan 2 VOX greju top, racuni 5k u najgorim mesecima. A inace da dodam sa jednom VOX i jednom TA pec sam se grejao prve godine kad je ona nenormalna zima bila (ledilo se go** u dupetu). Tako da ja odlicno znam sta pricam. Stan ima PVC stolariju

Kuca u selu 1 VOX 12 mucila se ali je grejala, nisam je gasio uopste. Radila je 24/7 i kad dostigne temperaturu to je to, do duse komfor nije bio najbolji iz logicnih razloga a to je da je samo jedna klima (50kvm)
Pozicionirana je odlicno ali ove godine planiram jos jednu da stavim i bice to to.

Sto se tice kulture rada sve 3 rade isto iako su razliciti modeli, najbolji razultati se dobiju kada se daljinac koristi sa follow me funkcijom. Lepo modulira (spusta do 280w toliko sam video i okacio sam sliku na staroj temi mislim) Sve 3 klime mi rade na auto na obe lokacije.

Tako da sada voleo bi da mi kazes sta bi ja to dobio da sam pottrosio 900+ e vise za ove klime. Ali zamolicu te da mi ne pises gluposti, znaci sta bi ja dobio da sam dao 900e vise i da bude proprorcijalno bolje za tu duplo vecu cenu.
Napomenuo bi da sam poslednju klimu pre zime uzeo za ravno 29500rsd sa sve postarine plus 70e ugradnja.

Takodje nemoj u celu pricu da mi ubacujes totplotnu pumpu, vidim da si od onih ljudi sirokih grudi i velike pameti. Nisi jedini svi smo ovde pametni
Ali argumentovano segmentalno i objektivni pre svega trebamo biti. A tu podrazumevam ako mi kazes da je nesto bolje napisi mi konkretno sto!?
A to znaci da napises nesto opipljivo a ne eto jer ti imas i to je bolje.
Kao neko ko godinama radi recenzije tehnike cesto sam se susretao da skuplje nije i bolje, uglavnom jeste ali desi se da se 70% plati brand a 30% je nesto opipljivo bolje ALI cesto to sto je bolje nije toliko relativno u celoj prici.

Poslednja izmena od urednika:
Zahvaljujem se na dobijenoj dijagnozi doktore.

Srdačan pozdrav

@donmarkon smanji malo doživljaj, to što si ti zadovoljan sa tim Voxom ne znači da je budala svako ko kupuje skuplje klime.

Da li imaš u papirima koje si dobio uz Vox klime podatke koliko kw toplotne energije isporučuju na+7 ili na -10 i -15.Zatim COP na tim temperaturama itd.Čisto me zanima da bi na neki opipljiv način uporedili klime.To se najbolje vidi upoređivanjem rezultata iz testova.Evo jedna moja klima greje više od 3kw na -15 moguće je da Vox ima i više snage na primer 4kw na -15 ali treba to prezentovati forumašima pa neka ljudi lepo procene šta koliko vredi.

Tako da sada voleo bi da mi kazes sta bi ja to dobio da sam pottrosio 900+ e vise za ove klime. Ali zamolicu te da mi ne pises gluposti, znaci sta bi ja dobio da sam dao 900e vise i da bude proprorcijalno bolje za tu duplo vecu cenu.

Pošto se baviš recenzijama tehničke robe, barem bi trebao da znaš da ono što platiš duplo skuplje ne znači da je apsolutno u svemu duplo bolje.

A zaista bih bio zainteresovan da ispratim kako bi izgledale recenzije različitih klima uređaja.... modela, proizvođača, način testiranja.
Da onda neko napravi presek ulozeno/dobijeno.

Najsmesnije je sto se prica o Vox klimi koja kosta 30k o necemu kao kvalitetu. Vox moze da bude sve ali kvalitet nikako. I radije cu da kupim jednu Mideu ili Hisense ili bilo sta drugo sto je duplo skuplje bar znam sta sam platio... Vox i kvalitet u istu recenicu nikako nece da moze da ide.

Pošto se baviš recenzijama tehničke robe, barem bi trebao da znaš da ono što platiš duplo skuplje ne znači da je apsolutno u svemu duplo bolje.

A zaista bih bio zainteresovan da ispratim kako bi izgledale recenzije različitih klima uređaja.... modela, proizvođača, način testiranja.
Da onda neko napravi presek ulozeno/dobijeno.
Pa ja to nisam ni rekao da je duplo bolje ali doticni to tvrdi. Jer cim kazes da je jedina realna opcija i minimum minimuma klima od 600e onda tvrdis i da je proprocijalno bolja od te od 300. I trazio od njega da mi to argumentuje. Sticem utisak da uvek ima neko ko ne cita celokupne diskusije i onda pominje neki isecak partial.
Mislim ne znam, da li mozda pisem nerazumljivo?

@BobRock9x
Mislim da nisi bas razumeo sta sam napisao.
Ja nemam sta da tvrdim ja sam samo obrazlio svoju situaciju. Prvu imam 4tu godinu radi i leti i zimi
Ja ni jednog momenta nisam dizao u nebo kvalitet, kvarove nisam imao jeftina je i kad crkne bacicu ce je i kupicu nesto drugo.
Ne znam sta ocekujes da kazem, da pljujem nesto sto mi radi i vrsi posao?
Pritom quotuj mi deo gde sam napisao da je VOX kvalitet, ne to nisam napisao
Da je value jesam, ako ne znas za termin izgooglaj

@maxy

Odustao si od argumenata :) ?

@mitar1982

Ja to nisam rekao.
Ja da imam lovu ugradio bi toplotnu pumpu, ali posto nemam za te egzibicije kupio sam sta meni vrsi posao i to radi vec izvestan niz godina.
Moje kao korisnika je da argumentujem nekog ko pogresno savetuje nekog drugog. I naravno da ne mogu da cutim kad neko kaze da mu nesto nece zavrsiti posao a evidentno je da zavrsava.
E sad ako covek ima pare nece svakako da pogresi, ali sumnjam da ce olako dati u cugu 1200e plus ugradnje. Voleo bi da nisam u pravu :)

Cak odlicno se secam, kada sam kupovao prvu klimu isto su me savetovali slali PM-ove kupi Daikin kupi fujitsu ako kupis tog kineza to ce ti crkne. Ja odem pogledam cene da te zaboli glava, tada sam odlucio da rizikujem i rizik se isplatio u MOJEM SLUCAJU. Nekom mozda ta ista klima crkne posle 3 dana, majstor nadrkan bude i ima najgore iskustvo u zivotu. Zalosno je sto ljudi ne cene objektivno iskustvo, niko nikog ne tera da ga uzme kao JEDINI FAKTOR izbori su subjektivni.

Nema potreba da te citiram ali kada si se toliko raspisao i na sva usta samo o njoj pises znaci da je smatras kvalitetnom, ne moras da to kazes ali kada toliko o necemu pises neko ce da pomisli da je kvalitetna roba upitanju ali Vox je sve samo ne kvalitet.

Nema potrebe da pravimo dalju raspravu.

Najsmesnije je sto se prica o Vox klimi koja kosta 30k o necemu kao kvalitetu. Vox moze da bude sve ali kvalitet nikako. I radije cu da kupim jednu Mideu ili Hisense ili bilo sta drugo sto je duplo skuplje bar znam sta sam platio... Vox i kvalitet u istu recenicu nikako nece da moze da ide.
Ovo je skroz pogresno. Vox nema svoje proizvode, vec lepi nalepnicu na tudje, tako da moze da se desi da im je proizvod dobar, a moze biti djubre, zavisi od proizvoda do proizvoda.

VOX su sve https://www.auxusa.com/
A njih vrv proizvode Kinezi, ja kad sam kupovao citao sam strane forume i iskustva su bila u pricnipu ok, e sad ko i sve u zivotu nema pravila ...
Edit.
Da Kinezi

@BobRock9x

Ja pricam svoje iskustvo ne znam zasto se stvara otpor prema tome sto sam zadovoljan? Kao sto sam naveo gore nekom drugom moze biti i najgore.
Pritom sve je pocelo sto sam prosto pitao coveka da mi objasni po cemu sve je ta klima od 600e bolja od ove od 300, znaci lepo napise stavku po stavku i ja kazem ok hvala
Jos sada vi napadate mene :)
Ti mi zvucis kao neko ko bi radije da sada ja opljujem sve to a onda me ti qotujes i kazes pa da jedino je resenje onda kupiti klimu od 1000e
Mislim u pravu si sada cu da skinem ove klime i bacim, zimi cu da se smrzavam a leti kuvam, jer nije to to
Izvini sto sam zadovoljan ali si me uverio da sam preterao i da u stvari nisam zivim u iluziji :)
Ludilo

Prilozi

• chrome_tewttUQSoo.jpg
    chrome_tewttUQSoo.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 26
Ovo je skroz pogresno. Vox nema svoje proizvode, vec lepi nalepnicu na tudje, tako da moze da se desi da im je proizvod dobar, a moze biti djubre, zavisi od proizvoda do proizvoda.
Pa nije bas da se slazemo, kako neko da zna kada ode u radnju da li je taj Vox ok i hoce raditi jednu sezonu ili ce raditi 3 sezone ali sa popravkama i ako dodje do popravki pitanje je jel ce biti delova za nju i cije delove da traze i ako na kraju nadju koliko ce da kosta popravka. Posto popravka inverter klima nije ni malo jeftina.

Ta informaciaj bi treba la da stoji u radnji da se zna ciju klimu ustvari kupujes.

@donmarkon

Ma budi ti zadovoljan koliko hoces ali ja kazem da Vox i kvalitet nejdu jedno sa drugim, to sto si ti ubo premiju to ne znaci da ce neko drugi ko dodje i bude sve ovo citao da ima srece ko ti. Jer ti si sada ubo dobru seriju ko zna sta ce da imaju za pola godine i cije ce klime da koriste i kakvi ce unutra delovi da budu. I sada taj neko ko na osnovu tvog iskustva odluci da kupi Vox mozda samo da se gorko pokaje kada dodje sezona grejenja i da se smrzne u sezoni a polagao je racune u to da se greje preko klime.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno