Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ok, onda gledaj da je postavis tako da hladan i topao vazduh ne biju direktno u vas. Racunaj da leti hladno duva u vis, pravo i malo dalje od klime, barem 3m ne treba biti od nje, a leti duva ka podu malo ka napred, pa ni tu ne mozes ispod nje sedeti.

Obicno jeftinije klime nemaju krilca sa vecim uglom, pa se cesto ne moze namestiti da klima na grejanju duva dovoljno nisko, vec ume da bude malo veci ugao, pa duva malo vise ka napred.

Pa postojece drvene dvokrilne prozore cu menjam sa PVC stolarijom, se sada kod koga cu da narucim da mi se prave po meri ne znam ali to je neki plan. A plan ko plan ima dosta sansi i da se izjalovi. Gledam da sredim dosta stvari u ovoj godini a kako sam slabije radio i zaradjivao moram da pravim prioritete u resavanju problema.

Videcu koliko kosta prvo jedan prozor za izradu po meri pa cu na osnovu toga da procenim hocu sve odjedared da menjam ili cu sada dva pa sledece godine druga dva, ali veliki su prozori. Kod mene na sobi jedan je skoro 2 metra sirok a drugi je 1.5 m a visina je tu oko 1.5 m. Ali mislim da ispod 150 evra jedan takav prozor ne moze da izadje.
Vodi računa da stakla budu niskoemisiona, jer se na staklu najviše gubi. PVC profil sam po sebi nije garant ničega, posebno kada izradu rade priučeni majstori kojima je brend profila glavni adut na tržištu.

Niskoemisiona staklo je standard poslednjih godina,ne treba to ni pominjati,sto se tice profila ima ih svakakvih i neki se se sa razlogom izdvajaju od drugih.

Ja posao da kupim tu Hisense klimu al je nije bilo na stanju iako je pisalo da ima u radnji. Tako da sam na kraju zavrsio sa Fujitsu LLCE 12 po preporuci kolega, tek treba da se montira pa cu javiti utiske

Pisali smo ranije ali evo da ponovim za LLCE koji si kupio obavezno nabavi gumene amortizere za spoljnu jedinicu zatim nikako kraća instalacija od 3 metra i obavezno vakumiranje.To bi važilo i za sve druge klime.

A sto ne kraca instalacija od 3 metra? I kakvo mu dodje to vakumiranje?

Pisali smo ranije ali evo da ponovim za LLCE koji si kupio obavezno nabavi gumene amortizere za spoljnu jedinicu zatim nikako kraća instalacija od 3 metra i obavezno vakumiranje.To bi važilo i za sve druge klime.
Da, mogao bi da mi pojasnis tu terminologiju i to radi majstor vakumiranje?

Minimalnu dužinu od 3 metra preporučuje Fujitsu za sve svoje klime.Da bi se izbegle neželjene vibracije i buka.Vakumiranjem se iz instalacije izvlači vlaga koja može da napravi problem ako se pomeša sa uljem u kompresoru.
Post automatically merged:

Vakumiranje rade majstori koji ti montiraju klimu.Pitaj ih kad ugovaraš montažu da li rade vakumiranje ako kažu da ne rade onda im kaži da ne dolaze i traži druge.Amortizere ako nemaju majstori naruči nisu skupi.

Hvala na pojasnjenu! Onda cu sa majstorima da se dogovrim sve, jos ako ima neko preporuku za fujitsu majstora bio bih zahvalan

Fujitsu preporucuje minimalno 3 metra jer su prednapunjene za 15 metara instalacije.

Nema to veze. I drugi to preporucuju za invertere, nevezano za koliko su prednapunjene. Ima veze sa pritiskom/modulacijom invertera, zato on/off koje stalno rade na 100%, nemaju taj problem u sustini.
Ako se stavi manje, moze da se cuje ulje koje protice kroz sistem. Moze nikada nista da se ne cuje, ali je veca verovatnoca da ce biti bespotrebnih zvukova.
Uvek citati uputstvo za instalaciju, sve tamo pise, a antivibracione gume za klimu kupi sam.

Poslednja izmena:
Može li predlog za inverter, dve sobe, 40ak kvadrata, jedna pored druge, bitna mi je efikasnost i pouzdanost, jer ce da radi celo leto. Iskljucivo za hladjenje mi treba.

Fujitsu bilo koji jeftiniji model, Midea Mission 2...od budget, Vox 12ica, mislim da je iva5 oznaka.

Uzmi Daikin za sobe one su najtise..ja imam lmce 09 i nije bas tiha ali meni ne smeta

Nije mi budzet problem vec pouzdanost i efikasnost hladjenja... sa mideom sam imao okej iskustva

Za 40m2 bih uzeo 12icu. Neka radi na leru, ali i proizvodjaci preporucuju 12000btu za 40-60m2, ume kod nas biti pakleno leti.

Ja sam razumeo da su to DVE sobe od po 20 m2 zajedno 40tak m2. Ne znam sad sta da kazem. Ako je soba jedna 20 m2 onda . Ako su 2 sobe ali 40 m2 onda

Daikin klima inverter FTXC35B / RXC35B​

Dve sobe, da... ta Daikin je onda best buy?

Dovoljno je prelistati stari forum,i par tema da znas mada i ptice na grani znaju da je daikn broj jedan za spavace sobe zbog tihog radayja imam lmce 09 pa nije bas tiha a taj vox koji jr low da ne moze da bude niza klasa koja jeste sigurno nema ugladjenuji rad od japanca.

Clanovi koji se godinama greju na klime. njihovo iskustvo sa VOX-om:

Kod:
donmarkon
13.12.2020

Iva5

Prvi utisci prezadovoljan!

Podesena na 26 stepeni montazna kuca 45kvm sve otvoreno (vrata unutar) modulira najnize sto sam video 380w... ja zadovoljan
Placena na akciji ravno 29500 sa sve postarine

Kod:
djalf
18.10.2020

Montaza odradjena

Tisa je od Fujitsu LGC i LLCA.

U idle kad vrti kontrolnu brzinu trosi 16-17W. Svidja mi se sto daljinac ima backlight pa se vidi i u mraku. Najniza brzina Low je kao i Low na Fujitsu klimama ali nema Quiet brzinu koju Fujitsu ima. Mislim da nije preglasna za spavanje ali videcemo.
Javljam utiske narednih dana i kad zazimi.

1) Šta mislite o Fujitsu ASYG18KMTA, inverter za hlađenje/zagrevanje prostora od 50 kvadrata (ona bi bila na sredini,ravnomeran uticaj na dve prostorije od po 25kv).
Tišina jeste prioritet, mada se tu ne spava. Već imam jednu Fujistsu i znam da nisu bučne, u odnosu na Vox/Midea (možda je Daikin bolji, ali nikad nisam video/probao).
Ako ne ovaj model slobodno dajte alternativu sa R32 freonom.
2) Postoji li preporuka za Mistubishi klime, ne priča se puno o njima?
3) Čuo sam da je bolje uzeti ovlašćene instalatere u odnosu na redovne klima majstore (navodno je razlika u ceni oko 50e ako ugrađuje Fujiitsu ovlašćeni serviser).
Jel ovo praksa da Daikin/Fujistsu sami ugrađuju za doplatu?

Čitao sam na Makedonskom forumu da jedan forumaš greje 70m2 sa klimom ASYG18KMTA.Ta klima ima Mitsubishi Electric kompresor.Kaže da je tiha i da odlično modulira.Jaka je a opet ima dobru kulturu rada.Na -15 greje sa 4.70kw.

Moze da ugreje tih 70m2 ako je to jedna prostorija a ako ima vise prostorija nece da moze.

Fujitsu KMTA18 ima podešavanje temperature na pola stepena na primer 23.5

Nazad
Vrh Dno