Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@Nikola P
Ako nemaš izolaciju na grejanje zaboravi. Hlađenje će biti ok sa bilo kojom. Grejanje je daleko zahtevnije operacija za klimu, može u prelaznom periodu i to je to.
Ako nemaš izolaciju na grejanje zaboravi. Hlađenje će biti ok sa bilo kojom. Grejanje je daleko zahtevnije operacija za klimu, može u prelaznom periodu i to je to

Kupiš Daikin ili Mitsubishi lepo pozicioniran i problem rešen, sex obezbeđen hehehehe
Izolacija ima na spoljnim zidovima, ali iznad je sprat delimično nedovršen i ne koristi se pa gore padne temepratura.
U sobi već ima peć na drva koja je glavni izvor toplote, ali nekad zna da dune vetar protiv kog ne možeš ništa pa onda se prelazi na grejalice i slično.
Tako da, Klima ne bi bila jedini izvor toplote nego možda ujutru da na brzinu malo zagreje ako treba.

Svakako, glavna upotreba bi bila hlađenje tokom leta, jer je taj deo kuće na suncu, i zna da bude baš toplo unutra, čak i sa izolacijom spolja.

Pitanje svih pitanja, kako ženi da objasnim da u dnevnom boravku od 28 kvadrata ubacimo klimu a da ne duva tj da se ne oseti njen rad jel to uopšte moguće? 🤣
Da li će usmerivač rešiti tu nedoumicu?
Kao ja (prvo sam se natezao 3 godine i nije bila bas za) onda kad je ona otisla na put od 2 dana ja ugradim i kažem tadaaa kad je dosla. Par mjeseci poslije kupljena jos jedna za prelazak na grijanje, sad je odusevljena

Pitanje svih pitanja, kako ženi da objasnim da u dnevnom boravku od 28 kvadrata ubacimo klimu a da ne duva tj da se ne oseti njen rad jel to uopšte moguće? 🤣
Da li će usmerivač rešiti tu nedoumicu?
I sam sebi dajem odgovor ako ne bude htela odo ja u spavaću tu direktno udara u sobu kao kod klinca 😂

@salevs Odgovorih ti i prvi put kada si pitao, kupis Samsung WindFree klimu, koja hladi bez jakog duvanja kroz rupice na masci UJ.
Ostalo ti je svejedno da li kupio Gree, Daikin, Mitsu ili sta god, jer se i kod najslabije oseca duvanje.

@IgaBiva Pa naravno da ce vise nego 2 puta skuplja klima od osnovne i najjeftinije klime bolje da radi, to samo u Srbiji moze da se dovede u pitanje.
Probaj Gree U-Crown ili Gree Soyal, pa mi javi da li je bucna sa 19dB...vec je Gree Viola bukvalno necujna na prvoj brzini kao i Fujitsu Luca, nista bucnija nije.

Dobro da se nisam slogirao, sad je 208.000+ sa 145.000, bezobrazno!!! Izgleda cu ipak uzeti fj kmta18, ne moze ova da potrosi toliko za isti period explotacije...
Fujitsu 18kmta je jaka klima meni se čini bolja od Greje. Finije radi sigurno, ja imam 12-ku i kad zatreba ume da duva baš opako. Tako da 18-ka KMTA sigurno ima topliji izduv na grejanju.
Skoro sam video Hisense na hlađenju 18-ca, ljudi moji ono nebi stavio da mi plate. Minimum duvanja ko između moje druge i treće brzine a maksimum slabiji od moje četvrte. Pa to je kriminal.

Hisense nema sanse da bih kupio.

Imam kucu od 75 kvadrata sa dnevnom i trpezarijom iz koje duva u dve sobe koje su bocno postavljene, u jednoj je Mission 12, a u spavacoj nema klime. Sa Extreme 12 koja je u dnevnoj sam sve to solidno grejao prosle zime, mada mislim da nije za toliki prostor i fali joj malo brzine na ventilatoru.
Problem nastaje kada zena radi u smenama i kada se zatvore vrata od spavace, nastaje pakao i leti i zimi. Smislio sam da Extreme prebacim u spavacu a novu na njeno mesto, kako bi sve sobe fakticki imale po klimu, a da ova nova bude glavna, a ostale da se pale po potrebi.
Mozda sam preterao sa 18-icom ali akcenat je na grejanju...

Dobro da se nisam slogirao, sad je 208.000+ sa 145.000, bezobrazno!!! Izgleda cu ipak uzeti fj kmta18, ne moze ova da potrosi toliko za isti period explotacije...
Ali to je 18ka.
I pre 3 godine, kad sam uzeo 12ku, 18ka je bila 1500€.
Ti si uporedio cene 12 (krmače) i 18 (divljeg vepra).

Nisam bas toliko lud...

Prilozi

• 2023-07-20_20-32-43.png
    2023-07-20_20-32-43.png
    22.3 KB · Pregleda: 120
  • 2023-07-20_20-35-32.png
    2023-07-20_20-35-32.png
    171.9 KB · Pregleda: 97
@salevs Odgovorih ti i prvi put kada si pitao, kupis Samsung WindFree klimu, koja hladi bez jakog duvanja kroz rupice na masci UJ.
Ostalo ti je svejedno da li kupio Gree, Daikin, Mitsu ili sta god, jer se i kod najslabije oseca duvanje.

@IgaBiva Pa naravno da ce vise nego 2 puta skuplja klima od osnovne i najjeftinije klime bolje da radi, to samo u Srbiji moze da se dovede u pitanje.
Probaj Gree U-Crown ili Gree Soyal, pa mi javi da li je bucna sa 19dB...vec je Gree Viola bukvalno necujna na prvoj brzini kao i Fujitsu Luca, nista bucnija nije.
Imam Fujitsu KMTA i Mitsubishi heavi zs-w, nebo i zemlja. Stavljati Mitsu u isti koš sa Gree...... Imamo i jednoj kancelariji Mitsubishi elektrik osnovni model, kad ga stavi na onu prvu brzinu ne čuješ ga, niti ga čuješ u drugoj brzini, niti osetiš, samo lagano dolazi hladnoća, onako diskretno. Violu nemamo al neke druge modele imamo i nije za porediti sa Mitsu. Inače ja Fujitsu klime ne smatram za tihe, nisu bučne ali tihe sigurno nisu.
Inače sam se uverio da 20db kog Mitsu, Daikina, Kineza i Fujitsu nisu isto, piše da je isto ali u radu nije. Pozz

Poslednja izmena:
Kolege,

Ovako. Klima bi služila za hladjenje. Za grejanje koristim pelet.

Razmišljam se da sve rešim jednom klimom, 24 ka.

Po meni najbolja pozicija bi bila u hodniku.

Kuća je izolovana, spoljašna klima bi se nalazila van domašaja sunca.

Sva vrata su otvorena tokom dana sem naravno toaleta.

Jedina briga mi je spavaća soba koja je iz hodnika odmah levo i da li će uopšte kada duva klima iz hodnika ići tamo hladan vazduh.

Prilozi

• Screenshot_20230720_212353_Photo Editor.jpg
    Screenshot_20230720_212353_Photo Editor.jpg
    194 KB · Pregleda: 93
Ne, ne i ne. Ne može velika klima u mali hodnik, ništa nećeš uraditi

Iz hodnika se ulazi pravo u trpezariju, a u u drugu levo u dnevnu sobu.

Ponavljam još jednom da vrata nikad nisu zatvorena ni u jednoj sobi sem na kupatilu.

Dnevna soba i trpezarija su spojene prolazom, deo zida je otvoren.

Ako bi klima duvala kroz hodnik, išla bi pravo u trpezariju i dnevnu sobu.

Druga varijanta bi uz dnevne sobe pomoću krilca duvala ka trpezariji i ka hodniku.

Treća varijanta iz trpezarije ka dnevnoj sobi i hodniku što je po meni druga najbolja opcija.

Nemoj da se *****es i da uzmes 24, nemoj klimu u hodnik. Bolje svaka soba po klimu.

Mozda jedna 12 za dnevnu i trpezariju kao sto si reko. I jedna 7btu za sobu br.7.

Zdravo svima.
Prvi put ugrađujem klimu. Stan ima nekih 40 kv. Dnevna i spavaća soba. Uzeo bih neku u cenovnom rangu od 50k-80k. Stan ima izolaciju i pvc. Koristio bih je i za primarno grejanje. Čitao sam poslednjih dana na ovu temu i dvoumim se između ovih modela.
Laik sam za to, unapred zahvalan na savetima. Svakako i drugi modeli dolaze u obzir.

Gree Klima muse evo 12k wi-fi

Gree pular eco plus inverter wifi R32 12k GWH12AGB-K6DNA1A + set za instalaciju

Gree Comfort Amber 12k Inverter Wi-Fi

Hisense inverter klima Energy Pro Plus 12K

MDV inverter All Easy Pro 12k

Fujitsu ASYG12KMCC/AOYG12KMCC

Iz hodnika se ulazi pravo u trpezariju, a u u drugu levo u dnevnu sobu.

Ponavljam još jednom da vrata nikad nisu zatvorena ni u jednoj sobi sem na kupatilu.

Dnevna soba i trpezarija su spojene prolazom, deo zida je otvoren.

Ako bi klima duvala kroz hodnik, išla bi pravo u trpezariju i dnevnu sobu.

Druga varijanta bi uz dnevne sobe pomoću krilca duvala ka trpezariji i ka hodniku.

Treća varijanta iz trpezarije ka dnevnoj sobi i hodniku što je po meni druga najbolja opcija.
Isto će raditi kao da si nabio 4 velika radijatora u taj hodnik a ne u svaku sobu kako se inače radi.

Zdravo svima.
Prvi put ugrađujem klimu. Stan ima nekih 40 kv. Dnevna i spavaća soba. Uzeo bih neku u cenovnom rangu od 50k-80k. Stan ima izolaciju i pvc. Koristio bih je i za primarno grejanje. Čitao sam poslednjih dana na ovu temu i dvoumim se između ovih modela.
Laik sam za to, unapred zahvalan na savetima. Svakako i drugi modeli dolaze u obzir.

Stan je u pitanju znači malo i komšije greju zidove što je dosta povoljnije nego kada bi želeo da greješ 40m2 u kući.Imaš izolaciju ali mislim da bi trebala jača klima od KMCC12.Za ove druge klime sa spiska imaju ih neki članovi foruma.Drugi modeli Japanskih proizvođača prelaze sumu koju bi odvojio za klimu na primer KGTE12 ili Mitsubishi AP35VG/MUZ‐AP35VG.Fujitsu LTCA12.

Imam Fujitsu KMTA i Mitsubishi heavi zs-w, nebo i zemlja. Stavljati Mitsu u isti koš sa Gree...... Imamo i jednoj kancelariji Mitsubishi elektrik osnovni model, kad ga stavi na onu prvu brzinu ne čuješ ga, niti ga čuješ u drugoj brzini, niti osetiš, samo lagano dolazi hladnoća, onako diskretno. Violu nemamo al neke druge modele imamo i nije za porediti sa Mitsu. Inače ja Fujitsu klime ne smatram za tihe, nisu bučne ali tihe sigurno nisu.
Inače sam se uverio da 20db kog Mitsu, Daikina, Kineza i Fujitsu nisu isto, piše da je isto ali u radu nije. Pozz
Zasto izmisljas nesto sto nisam napisao?
Drugo, to sto si napisao nema veze sa realnoscu, niti ima veze koji je proizvodjac sa bukom klime, vec sa svakim individualnim modelom klime.
Nije ni svaki Mitsubishi tih.
Ne moze klima da duva hladan vazduh i da se isti ne oseti. Moze ako ne duva ka tebi i ako si dovoljno daleko od nje.
Da, neka moze da duva slabije i samim tim slabije i hladi na minimumu i to je max sto mozes izvuci od toga da se klima sto manje oseca.
Zato je tu taj Samsung drugaciji, jer rasprstava taj snop vazduha na hiljade sitnih rupica, a verovatno i ako sednes na pola metra od nje, osetices vazduh, od fizike se ne moze pobeci.

Ja ti kazem da se Viola i Luca ne cuju uopste na prvoj brzini, a ti bi mogao da pruzis dokaze za suprotno.
Gree Viola 12k mi radi u 10m2, a Luca 12k mi radi u 20m2.

Fujitsu 18kmta je jaka klima meni se čini bolja od Greje. Finije radi sigurno, ja imam 12-ku i kad zatreba ume da duva baš opako. Tako da 18-ka KMTA sigurno ima topliji izduv na grejanju.
Skoro sam video Hisense na hlađenju 18-ca, ljudi moji ono nebi stavio da mi plate. Minimum duvanja ko između moje druge i treće brzine a maksimum slabiji od moje četvrte. Pa to je kriminal.
Po cemu je bolja? Slabija je od Amber 12ice, a ti tvrdis da je bolja od Amber 18ice?
Zato sto moze da duva opako? :D

18KMTA ima 36kg spoljasnju, Amber 12 45,5kg, a Amber 18 61kg.
12 Amber Premium na -10c daje 5.6kW toplote, 18KMTA na -7c daje 4.2kW.
Na -20c Amber 12 je na 4.7, kao i 18KMTA na -15c.
Amber radi na -30c gde daje 3.6kW, 18KMTA je propisano min -15c.
Amber 18 na -10c daje 8kW toplote, a na -20c daje 6.8kW.
I da, u realnosti je KMTA bucnija od oba Ambera.
18KMTA sa 1020m3/h daje 46dB buke, a Amber 18 na 1200m3/h daje takodje 46dB buke.
Dodatno je bitno napomenuti da Gree buku svojih klima iz specifikacije meri sa 1m udaljenosti, umesto 1.5m koji je propisan.

Kada Daikin ili Mitsu slabasna 9ka kosta 200+k dinara, onda je to premium klima, a kada 4x jaca Gree klima kosta toliko, onda se oni drogiraju :D
Zaludjenost Japanom u ovoj temi je maltene na nivou imperijalisticnog Japana iz 2. svetskog rata :)

@vladimir.cvetkovic994

Od tih je Amber Comfort klasu iznad i po funkcijama i po snazi.
Ali svakako mislim da ti je najbolji izbor da kupis 2 klime, pogotovo sto nema zatvaranja vrata.

Poslednja izmena:
Svi Japanski proizvođači imaju u ponudi klime za klimatska područja gde su temperature zimi ispod -15 redovna pojava takozvani Nordic modeli ili Hyper Heating ili se prodaju kao optimizovani uređaji za grejanje.Naša klima je umereno kontinentalna pa se zato i prodaju klima uređaji koji odgovaraju ovim temperaturnim zahtevima.Kupovina klime u Srbiji koja greje do -30 je mislim nepotrebna zato što su takvi uređaji po pravilu dosta skuplji nego klime koje greju do -15 stepeni.Zato sam više puta napisao da treba birati klime koje mogu da dobrom modulacijom i kulturom rada greju na +15 i na -15 stepeni.

Modulacija je bitna za male prostore, do 30m2. Pricati o modulaciji u 60m2 je bespoentno, tu su druge stvari bitne.
Kulturu rada ima svaka dobru, a ako ti zelis, bilo bi lepo da pojasnis sta mislis pod kulturom rada u odnosu na modulaciju?
Imas obicaj da konstantno ponavljas neke uvezbane recenice, a da nista njima ne kazes.

Nije stvar u tih -30c, vec koliko ona zbog toga nije opterecena na -10c i koliko zapravo mnogo toplote daje.
Vec sam pricao da moje Amber Premium nisam nikada cuo da su zucnule, a defrost je kraci i redji od Fujitsu.
Ja bih radije uzeo 12k Amber Premium, nego 18KMTA, osim ako nekome treba klima koja da bi dala dosta toplote, mora da duva 1000m3/h.

Da ovo ponovim:
18KMTA ima 36kg spoljasnju, Amber 12 45,5kg, a Amber 18 61kg.
Ovde se vec moze naslutiti kako koja klima radi na minusima i na koji nacin ce postici odredjene rezultate, da li sa vecom temperaturom izduva ili sa jacim duvanjem...

Nije Amber Amber ima ih raznih verzija a to ovde krijete a prodaja izgleda slabo ide, *** kriza je globalna.

Sta si ti sada napisao, ja 10x citam i ne kontam?
Nije Amber Amber? Nego sta je, U-Crown?
Ko je i gde krio da ima 2 razlicita Ambera i koji su to "TI" koji kriju nesto?
Imas obican Amber ili Amber Comfort kako ga zovu i Amber Premium, za koji se clan cudio da kosta preko 200k dinara.
Ista unutrasnja i razlicita spoljasnja.

Koja prodaja, cega i cija prodaja?

Nemoj da se *****es i da uzmes 24, nemoj klimu u hodnik. Bolje svaka soba po klimu.

Mozda jedna 12 za dnevnu i trpezariju kao sto si reko. I jedna 7btu za sobu br.7.
Naravno da je tako najbolje, ali ne i za tvoj novcanik, ja sam u skorije vreme ugradio klimu u hodnik i za hladjenje radi dobar posao, zadovoljan sam. Imao sam u planu da mozda trebam u svaku sobu, ali to mi se ne isplati, na kraju sam odlucio u hodnik da stavim i to je to, mozda neki ljudi ne vole da su im otvorena vrata, ali je to nekome mana, nekome prednost.. Uglavnom moguce je hladiti sve sobe iz hodnika, pod tim da ce u hodniku uvek biti par stepena razlike, da li to bilo 1-2, pa cak i 3c mislim da je ponovo bolje nego da nemam klimu, hvata i sobu gde su mi serveri i tu je najveca razlika ali ponovo je 5x bolje nego kada nije bila nikakva klimatizacija, sa postovanjem. Sve ukupno 12k radi sasvim dobar posao, oko 55m2.

Prilozi

• 1689930965107.png
    1689930965107.png
    73.4 KB · Pregleda: 64
Zdravo svima.

Evo ti ova slika pa ti mozda bude bilo od neke koristi, source ove slike je komentari koje sam citao onoliko koliko sam ulozio vremena, a to je par dana citajuci, sve ukupno mozda 10-15h citanja, zato jer mi je trebala klima hitno, a nisam mogao niti imao vremena da procitam +300 stranica debate i preporuke, takodje sam koristio search funkciju.
Na slici nisu svi modeli diskusovani, npr Fujitsu nisam listovao zato jer prvo bilo mi je van budgeta, drugo nekoliko clanova je optuzilo jednog clana kako se bavi shillovanjem Fujitsu klima, a ima samo jedan "glavni" servis ili nabavljac u Srbiji, takodje su naveli da ne mogu proveriti koliko je validan taj nabavljac zato jer postoji sansa da su to kopije ili ti ga "Fus" klime, samim tim njihovo misljenje je bilo da on radi za njih i shilluje taj produkt, nemam nista protiv Fujitsu klima, verujem da su super, ali mi je to bio red flag malo. Takodje slobodno koristite Search funkciju pa sami verifikujte, ne mora da mi verujete. Takodje u slucaju da neko ne zna sta je "shilling / shill" to je slang koji se koristi u kripto i stock market kako bi se reklo da neko promovise neki produkt ili slicno u svoju korist/financial dobit, a moze se koristiti za sve ostale stvari.

Prilozi

• 1689931616046.png
    1689931616046.png
    12.3 KB · Pregleda: 80
Vrh Dno