Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

To nisam ni video...za neki tako manji budzet, Vox Iva 5, iva 7 ili iva8...

Pa ja mislim da su sve ove koje se sada prodaju napravljene pre 4-5 godina i stoje od tada, a koliko se LT prodaje, ne bi me cudilo ni da zapadne neka sto skuplja prasinu 6-7 godina.
Pogresno mislis.Moja zadnja dva komada su 2022.I kupio bih ih opet po cijeni koju sam platio za njih uvijek prije velike vecine ovoga sto se danas nudi na trzistu od raznoraznih proizvodaca.Ako ne vjerujes mogu i slikati.

@proleter Pa ja ne bih spominjao ovde ovo kao problem neke klime da nije bilo nas xx sa Luca klimom koji imamo problem smrada i par dana nakon detaljnog ciscenja.
Ja sam cak koristio i sredstva protiv budji gde ne smes da budes u prostoriji pola sata nakon prskanja, sa maskom sam ulazio da bih cistio klimu...i opet bam za 3 dana smrad.
Da ne kazem da su neki to primetili nakon sto je nas 3-4 reklo da ima taj smrad, pa i oni obratili paznju, jer su mislili da je to normalno.

Kolika ti je soba? Daikin Sensira bi ti najverovatnije bila ok izbor, samo da se vidi da li 7000, 9000 ili 12000btu...za 30e imas i wi-fi adapter, pa mozes ti remote da kontrolises da se klinci ne izivljavaju kao ja sto sam slinio sa 12-13 godina jer mi je klima bila na 16C :).
To su pozadi dve sobe, imam centralno, trebaju mi samo za preko noći da drže temperaturu na nekih 21-22c. Nisu baš male, imaju sigurno po 20kvm. Možda malo manje.. Mislim da 9000btu završava posao ali pre bih uzeo 12000 pa nek radi na leru i što tiše.. Jel greje neko, tj dogreva dečije sobe klimom?

Ima li ko iskustva/preporuke za kanalne klime? Potkrovlje oko 60-70 kvadrata, 3 sobe, hodnik i kupatilo. Fasada ce se raditi, 15cm stiropor.

Kvadratura je tu oko 25m2.

Soba gde sam mislio da je stavim je 5*2.
Nego je ovo bila ponuda od 500 eura sa ugradnjom, pa sam zato pitao za savet.

Mozda Daikin 9ka, nisam pametan.
Pa mozes Daikin 9ku, mozes i 7icu za hladjenje, pa sta nadjes povoljnije.
Gledaj samo da bude inverter, da ne kupis on/off klimu.
To su pozadi dve sobe, imam centralno, trebaju mi samo za preko noći da drže temperaturu na nekih 21-22c. Nisu baš male, imaju sigurno po 20kvm. Možda malo manje.. Mislim da 9000btu završava posao ali pre bih uzeo 12000 pa nek radi na leru i što tiše.. Jel greje neko, tj dogreva dečije sobe klimom?
Pa to i jeste za 12ice, da i na jacem minusu mogu lagano da odrade.
Eto, 12 Sensira mislim da ti je ok izbor, jer su tihe.
Mislim da su sada oko 85k dinara 12ice.

Nema razlike izmedju spavacih i decijih soba :)
Cak smo mi matori mozda i osetljiviji na zvuk klime od klinaca.

@secur Bosch ti je Midea, a LG je uvek bio solidan, osim jedan period od pre 10-15 godina kada su bas imali ozbiljnih problema sa elektronikom(meni je na 8 od 10 klima od 1000-1500e crkla elektronika).

Mislio sam što se tiče zdravlja, može li da utiče na zdravlje deteta ako celu zimu po celu noć udiše vazduh iz klime? Uz redovnu dezinfenciju filtera ofc..

Mislio sam što se tiče zdravlja, može li da utiče na zdravlje deteta ako celu zimu po celu noć udiše vazduh iz klime? Uz redovnu dezinfenciju filtera ofc..
Pa ne bi trebalo, ne izlazi iz klime drugaciji vazduh nego sto je vec u prostoriji, tako da ako im smeta iz klime, smetace i bez klime :)
Dizanje prasine i slicno je mizerno jer ne duva klima jako, a i to se resava usisavanjem. Mislim da vise dignes prasine kada prodjes kroz sobu, nego klima koja konstantno duva u istom pravcu.
Na grejanju se filteri ciste na 2 nedelje do mesec dana, zavisno od toga koliko ti prasine ulazi i to najvise zbog samog pada kapaciteta klime, a filteri prasinu svakako zadrze.
Cak ces bas zbog tog filtriranja, manje prasine imati u prostoriji :)
A ako te to brine, imas i LG model klime sa preciscivacem vazduha do PM1.0 cestica(LG AP12RT ili AP09RT), pa mozes i ka tome da se okrenes.

Hvala druže na informacijama. Uzeću tu LG u obzir.

Pozdrav, zanima me koju klimu biste preporučili za stan od 33m²? Da li da se montira u dnevnoj sobi ili je bolje da bude u kuhinji/trpezariji, (velika prostorija ispod dnevne na planu dole), i da li bi odatle mogla neka 9ka da hladi ceo stan ili je ipak bolje 12? Ideja je da bude u trpezariji jer u prethodnom stanu (garsonjera) nije moglo da se sedi u prostoriji gde je bila klima koliko je jako hladila, doduše bila je on/off neka najobičnija, a potom se gasila kada dostigne temperaturu pa je ubrzo bilo i vrućina, i tako u krug.

Takođe me zanima koja je razlika između npr modela Gree Comfort Muse I Gree Eco pular? Obe su inverter i obe su 12ice, šta je u praksi razlika da opravda 15k din razliku u ceni, ista priča i za Hisense i još neke modele.

Plan nije 100% tačan, ali sam to nešto na brzaka sklepao, ima otprilike 33m², nisam siguran da li sa terasom ili bez.

Takođe sam gledao i:

Bosch CL2000-Set 35 WE
MIDEA inverter MSAFBU-09HRDN8-QR

Prilozi

• stan33m².png
    stan33m².png
    120.5 KB · Pregleda: 27
@Heroj87 u vezi sa Daikin klimom FTXF i kineskim klimama koje za duplo manje para "imaju sve što je izmišljeno od funkcija".
Ja imam taj Daikin (napisao sam da je ulazni model jer je Sensira serija najjeftinija). Komšija je kupio pre neki dan VOX IFX12 za više nego duplo manje para. Da ne nabrajam šta sve ima taj Vox od funkcija koje Daikin nema (pogledaj sam na netu). Daikin FTXF jednostavno nema čak ni osvetljenje displeja na daljincu da u mraku ne moraš telefonom da osvetljavaš daljinac da vidiš da li si pritisnuo šta si hteo (to još nisam video da neki daljinac nema). Preterali su ga sa jednostavnošću (ima kao Comfort funkciju koju i sam možeš da imitiraš tako što podigneš krilce skroz gore i smanjiš ventilator na najslabije i ima noćni mod i tajmer i to je sve). Mogućnost wifi-ja, ali meni to ne treba. Sa druge strane, Daikinova spoljna teška 28 kg, a Voxova 16 kg, pa pretpostavi kvalitet i iskorišćenost. Verovatno ni kvalitet kompresora nije isti itd. Ali po funkcijama Vox ima sve kao Dainin od 200.000 din.

Poslednja izmena:
Ja bi ti savjetovao obavezno sa dvije klime da ides i klimu dva pomjeriti da bude tacno naspram vrata radne sobe. Za modele i to neka se jave iskusniji
Hvala na savetu. Palo mi je to na pamet naravno ali na toj poziciji su mi deo kuhinje i manji prozor tako da to nije izvodljivo nazalost.
Dajte savet za neke modele molim Vas, uskoro moram da pazarim makar jednu jer cu da izludim od vrucine :)

Pozdrav svima.Prvi put pisem a pratim vec dugo. Taman kada mislim da sam odlucio na osnovu komentara, procitam neki oprecan pa promenim misljenje a procitao sam vrv preko 300 strana starih i novih tema.
Potrebna mi je pomoc oko izbora klima za prostor velicine 48+12 m2. 48 su spojene prostorije poprilicno velikim prolazom (kuhinja+trpezarija+dnevna soba) a 12 je radna soba sa plakarima koja bi se povremeno koristila - znaci postoji opcija da budu otvorena vrata kako bi ona "pokupila" temperaturu. Stari deo kuce (crvena linije) je stiropor 5-ica, a na novom delu jos nije odradjena izolacija ali ce biti 10-ka min za par meseci. Stari deo kuce je takodje prizemlje i na spratu se zivi. Novi deo ima veliki 3x2 balkonac i na potkrovlju novog dela je postavljenja kamena vuna i moze po potrebi da se doda jos.Pozicije potencijalnih klima koje bas i nisu najidealnije su oznacene. E sada...ajd da krenemo od prve stavke ukoliko neko zeli da savetuje - koliko klima kojeg kapaciteta postaviti? ja sam razmisljao 2x12 kako bih ovu u kuhinji postavio da duva i prema ovoj maloj sobi od 12m2. Drugo pitanje naravno - sta izabrati? Neki granicni budzet nemam ali nisam siguran da bih bas isao na Mitsu 2xLN 35. Koliko sam citao i sta sada imam u glavi - to bi bilo KGTA/KMTA/LT, Amber(ali znacilo bi mi i koji - Premium ili Comfort), Mitsu/Mitsu Heavy neke... Uzeo bih 2 iste (gnjavilo bi me da se razlikuju
Grinning face with smiling eyes
) ako mi je uopste potrebno 2......I zaboravih - potpuno cu se grejati na njih i sva stolarija je novi PVC osim balkonca koji je novi ALU, lokacija - Srem. Ako treba jos bilo sta od informacija, tu sam.

Dakle da sumiram - 48+12 m2, izolacija (ce biti) ok, za grejanje, max budzet recimo 2,5K

Hvala unapred na svim savetima!
Slika prostra:

Pogledajte prilog 397172

Cao.Moze li neka preporuka klime za stan od 70m2. Stan je pod plocom, citav okrenut ka zapadnoj strani, stara gradnja. Ploca uzarena a sunce bije u roletne od 13h do 19h. U hodniku zgrade ima neki svjetlarnik i tu je pakao od vrucine. Nema sanse nikakva promaja da se napravi. Trenutno koristim neku Gree 18 nije inverter staru 7god, koja ohladi dnevnu sobu i kuhinju ukoliko su vrata zatvorena. Evo i raspored prostorija. Hvala

Prilozi

• IMG_20230720_074951.jpg
    IMG_20230720_074951.jpg
    97.6 KB · Pregleda: 25
Cao.Moze li neka preporuka klime za stan od 70m2. Stan je pod plocom, citav okrenut ka zapadnoj strani, stara gradnja. Ploca uzarena a sunce bije u roletne od 13h do 19h. U hodniku zgrade ima neki svjetlarnik i tu je pakao od vrucine. Nema sanse nikakva promaja da se napravi. Trenutno koristim neku Gree 18 nije inverter staru 7god, koja ohladi dnevnu sobu i kuhinju ukoliko su vrata zatvorena. Evo i raspored prostorija. Hvala
Koliko bi para odvojio za klimu da bi dobio bolji savet.Da li ima izolacije.

@Heroj87 u vezi sa Daikin klimom FTXF i kineskim klimama koje za duplo manje para "imaju sve što je izmišljeno od funkcija".
Ja imam taj Daikin (napisao sam da je ulazni model jer je Sensira serija najjeftinija). Komšija je kupio pre neki dan VOX IFX12 za više nego duplo manje para. Da ne nabrajam šta sve ima taj Vox od funkcija koje Daikin nema (pogledaj sam na netu). Daikin FTXF jednostavno nema čak ni osvetljenje displeja na daljincu da u mraku ne moraš telefonom da osvetljavaš daljinac da vidiš da li si pritisnuo šta si hteo (to još nisam video da neki daljinac nema). Preterali su ga sa jednostavnošću (ima kao Comfort funkciju koju i sam možeš da imitiraš tako što podigneš krilce skroz gore i smanjiš ventilator na najslabije i ima noćni mod i tajmer i to je sve). Mogućnost wifi-ja, ali meni to ne treba. Sa druge strane, Daikinova spoljna teška 28 kg, a Voxova 16 kg, pa pretpostavi kvalitet i iskorišćenost. Verovatno ni kvalitet kompresora nije isti itd. Ali po funkcijama Vox ima sve kao Dainin od 200.000 din.
Zar ne bitno toliko da svetli daljinac ili da hladi kakao treba, troši malo, tiha je?

18kg ima sj.Pa to ima da leti svakih 20 minuta u defrost.

Pozdrav društvo, nov sam na forumu i kad su u pitanju klime.
Naime, treba mi da ohladim jednu manju spavaću sobu, predsoblje, trpezariju i kuhinju.
Izbor je pao na

Mitsubishi MSH-GF25VA/MUH-GF25VA​

Pa mi recite šta mislite?
Proveri dali je inverter, ako nije ne treba ti. Dodaj još malo para pa kupi Mitsu inverter i to je to.
Imam Daikin na poslu a isto na poslu imamo i Vox, ne da ne može da se porede nego je bezobrazluk to i pokušati. Daikin ima mod za nečujan rad, ne osetiš da duva. A Vox Fox i ostali generički uređaji ni blizu po udobnosti. Ako je tebi dizanje krilaca isto što i mod za udobnost onda ti ne vidiš ni razliku između Mercedesa S klase i Peglice.

Poslednja izmena:
Ja nekad mislim da napravismo nauku oko klima i da je teze kupiti novu klimu nego polovno auto na balkanu.
Zar nije bitno da dobro hladi i grije, da je pouzdana i dugotrajna, da ne falsa temperaturu i to je to. Oce li zapucketati ili nece i da li se cuje malo puhanja *** kome to smeta pod kakvim staklenim zvonima se zivi :) onako komentarisem, ne prozivam nikog :)

Proveri dali je inverter, ako nije ne treba ti. Dodaj još malo para pa kupi Mitsu inverter i to je to.
Nije inverter, on/off klima je u pitanju. Ima ponuda: DAIKIN, Inverter FTXC25C-RXC25C, sa ugradnjom 760 eura. Toliko je i cena i za Mitsu, gore-dole koji euro.
Prelazi mi budžet, ali kad je bal, nek je maskembal.

Ja nekad mislim da napravismo nauku oko klima i da je teze kupiti novu klimu nego polovno auto na balkanu.
Zar nije bitno da dobro hladi i grije, da je pouzdana i dugotrajna, da ne falsa temperaturu i to je to. Oce li zapucketati ili nece i da li se cuje malo puhanja *** kome to smeta pod kakvim staklenim zvonima se zivi :) onako komentarisem, ne prozivam nikog :)
Slazem se, ja kao laik, sto vise citam i gledam, to manje znam. Kao da kupujem avion, a verujem da bi mi bilo lakse. :D

Zar nije bitno da dobro hladi i grije, da je pouzdana i dugotrajna, da ne falsa temperaturu i to je to.
U svemu tom dobro bi mi došla i manja potrošnja. Ono A+++ na mojoj klimi je izgleda kontra značenje.

Nema izolacije. Budzet nekih 1000e. Napominjem da i ova ohladi u nekoj mjeri da je podnosljivo ali isusi vazduh,i naravno sobe su problem jer jedva do njih dopire.
Ako plafon greje stan, onda će teško jedna klima da uradi nešto. Bolje dve manje nego jedna veća. A da ipak prvo uložite u izolaciju, i ostavote postojeću klimu? Sveukupno ugođaj će biti bolji

Pitanje svih pitanja, kako ženi da objasnim da u dnevnom boravku od 28 kvadrata ubacimo klimu a da ne duva tj da se ne oseti njen rad jel to uopšte moguće? 🤣
Da li će usmerivač rešiti tu nedoumicu?

Zdravo ljudi,
Gledamo da uzmemo jednu inverter klimu koja bi uglavnom hladila i pomagala sa grejanjem tokom zime. Soba u koju bi se stavilo je samo 12 kvadrata i nizak plafon, stim što bi možda sa otvorenim vratima hladili dodatnih 20 kvadrata ili tako nešto.
Bio sam po par prodavnica, i uglavnom su sve 9000btu rasprodate, a pošto nam se ne čeka, izgleda da ćemo ići na 12000btu ako ne nađemo ove slabije.

Budžet oko 50k bez ugradnje.

Od onoga što sam video, opcije su nam:
Beko BEHPI 120 (12000btu, inverter?)
Hyundai Forest (12000btu, inverter)
Ima i Vivax ACP12CH34AERI (12000btu, inverter) koja ide do -25c, i Gree Pular Eco Plus GWH12AGB (12000btu, inverter), ali ove su već oko 60k, a ne znam da li donose dovoljno prednosti da vrede uzimati za region Južnog Banata.

Od 9000 video sam jedino Vivax ACP09CH25AEQI (Inverter) i Beko BEHPIO 91 (Inverter i najjeftinija oko 35k)
Da li možda ići ipak na ovakve neke za takvu prostoriju? Stolarija je dobra, ali gornji sprat je otvoren pa zna da bude teško da se zagreje preko zime.

Ove 12 Beko i Hyundai mi izgledaju solidno za te pare, ali ne znam da li su to prave inverter sa onim boljim kompresorom i tehnologijom gde kompresor može da radi sa manje snage dok održava temperaturu, ili su to kao neke nabudženije On/off klime?

@Nikola P
Ako nemaš izolaciju na grejanje zaboravi. Hlađenje će biti ok sa bilo kojom. Grejanje je daleko zahtevnije operacija za klimu, može u prelaznom periodu i to je to.
Ako nemaš izolaciju na grejanje zaboravi. Hlađenje će biti ok sa bilo kojom. Grejanje je daleko zahtevnije operacija za klimu, može u prelaznom periodu i to je to
Pitanje svih pitanja, kako ženi da objasnim da u dnevnom boravku od 28 kvadrata ubacimo klimu a da ne duva tj da se ne oseti njen rad jel to uopšte moguće? 🤣
Da li će usmerivač rešiti tu nedoumicu?
Kupiš Daikin ili Mitsubishi lepo pozicioniran i problem rešen, sex obezbeđen hehehehe

Nazad
Vrh Dno