Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da, to je ta LFCA, ona moze da greje tvoj stan i bez dodate izolacije ali ako izolujes ima tek da ustedis.
Ja ukljucio svih 5 klima, neke na 20 a neke na 21c, unutra 22,5 do 23,5C. Nocu napolje pada ispod 10C pa se ipak ohlade zidovi.

To je bas tesko izvodljivo jer jedva sam se nategao sa komsijama da stavim i jednu klimu, traze da to bude na krovu zgrade, ugradnja jedne takve na krov zgrade je 300eura a na zid 100e.
Pa cu ja biti jedini koji ce imati na zidu zgrade vanjsku jedinicu. Zbog toga sam mislio ici na jednu klimu, al ako necu dobiti nista sa time moram traziti neku bolju opciju.

Da, rec je o staroj gradnji, stara instalacija grijanja su neki radijatori rekao bih termokonvertori na metan i sagorevanjem istog duvaju vruc zrak, stan ko stan nikada nije hladan osim u mesecima bure (feb,mart) , prosao sam zadnje 3 zime samo koristeci jedan takav radijator u dnevnoj sobi koji je radio na 4 brzini od 6 a uspevao je da zagrije fino i dnevnu i levu sobu na skici, jer desnu trenutno slabo i koristim,tj prazna je i bice prazna i ove zime . Kontam da prezimim nekako na toj 18-sci grijanjem dnevne i leve sobe sa skice tj spavace, tu ce svakako da bude i krevetac za bebu. Pa da vidimo sta ce biti sledece godine.
Tu sam za sve preporuke da saslusam i da iznesem probleme koji se mogu pojaviti kao npr to za instaliranje vise klima, zbog toga sam ono odlucio uzeti onda neku bar kvalitetniju i platiti vise ako ista znaci, a opet prema onim split klimama sam nesto skeptican.

U Italiji brate. Ima stvarno brdo nekih klima i po 500-600e ko zna kakve su, za neke marke nikad cuo nisam.
Sto se tice Gree Amber 12-ske od 650-700e se nadju.
Kako mislis da ugradis klimu , treba ti dozvola od komisije i samo ovlacen servis da pogleda sta de i dali moze dase ugradi , raspitaj se malo
Kod cerke u Italiju kuca 140 kvadrata dozvoljeno dve klime nisko postavljene 18-tica , Mitsubishi MUZ-AP50VG , pre dve godine placeno 1300ev sa ugradnjom ,
klima greje i hladi ubiva ali nemoze dase izmeri potrosnja vezana direkno na osigurac i prekidac
viber_slika_2022-07-04_14-37-16-123.jpgviber_slika_2022-07-04_14-38-13-105.jpgviber_slika_2022-07-04_14-39-04-943.jpgviber_slika_2022-07-04_14-39-34-057.jpgviber_slika_2022-07-04_14-42-00-158.jpgviber_slika_2022-07-04_14-42-46-449.jpgviber_slika_2022-07-04_14-43-26-689.jpg
Mitsubishi klima uređaj-inverter MSZ-AP50VG/MUZ-AP50VG
Mitsubishi klima uređaj-inverter MSZ-AP50VG/MUZ-AP50VG

Da, to je ta LFCA, ona moze da greje tvoj stan i bez dodate izolacije ali ako izolujes ima tek da ustedis.
Ja ukljucio svih 5 klima, neke na 20 a neke na 21c, unutra 22,5 do 23,5C. Nocu napolje pada ispod 10C pa se ipak ohlade zidovi.
Uzecu je u obzir naravno, imam jos nekih 10-15 dana da odlucim :)
Mislis pada ispod -10?

Kako mislis da ugradis klimu , treba ti dozvola od komisije i samo ovlacen servis da pogleda sta de i dali moze dase ugradi , raspitaj se malo
Kod cerke u Italiju kuca 140 kvadrata dozvoljeno dve klime nisko postavljene 18-tica , Mitsubishi MUZ-AP50VG , pre dve godine placeno 1300ev sa ugradnjom ,
klima greje i hladi ubiva ali nemoze dase izmeri potrosnja vezana direkno na osigurac i prekidac
https://www.googleadservices.com/pa...=2ahUKEwifm_CVmqX6AhUagP0HHW05BnUQ0Qx6BAgCEAE
Pa kad je kuca u pitanju onda mozes da postavis klimu bez da ikoga pitas, ali kada je zgrada onda moras da postujes neke uredbe koje su propisane. Zgrada ima prizemlje i 2 sprata, ovima ispod krova je lako postaviti na isti jer su blizu, a mi ispod imamo veliku visinku razliku pa onda mora i pumpica koja ce bacati iznad kondez, vise kabla i svega, sto bi rekli nije fer al eto, zbog toga i skuplja ugradnja.

Pa kad je kuca u pitanju onda mozes da postavis klimu bez da ikoga pitas, ali kada je zgrada onda moras da postujes neke uredbe koje su propisane. Zgrada ima prizemlje i 2 sprata, ovima ispod krova je lako postaviti na isti jer su blizu, a mi ispod imamo veliku visinku razliku pa onda mora i pumpica koja ce bacati iznad kondez, vise kabla i svega, sto bi rekli nije fer al eto, zbog toga i skuplja ugradnja.
I za kucu isto treba dozvola i posle komisija da odobri , bilo koja promena ili dogradnja mora dozvola i komisija
Sa Gree moras biti oprezan , ja bih licno zaobiso taj obican Amber

I za kucu isto treba dozvola i posle komisija da odobri , bilo koja promena ili dogradnja mora dozvola i komisija
Sa Gree moras biti oprezan , ja bih licno zaobiso taj obican Amber
Ma slicno kao i kod nas, sve zavisi ko je komsija i da li je kuca samostalna ili je ono kao kuca iz dva dela pa pola/pola sto je ovde cest slucaj. A da, mora da bude ovlasteni servis.
Ma nisam se jos ni odlucio, Gree je samo opcija, ovu sto si mi preporucio cena je i dalje 1200-1300€ sto znaci da drzi dobro cenu :D

Mitsubishi

MSZ-HJ60VA ili MSZ-SF50VEH ? Sta bi pre uzeli?

Druga. Tanki su Mitsu ulazni modeli. Plus druga je nordic verzija (VEH)

@Radisa93 ,
Nije sad -10C nigde, pada ispod 10C, bude 5-7C nocu, danas nije bilo vise od 15C kod mene.

Druga. Tanki su Mitsu ulazni modeli. Plus druga je nordic verzija (VEH)
Za 70 kvadrata ucelo grejanje ce da odradi posao? Ja sam rekao drugaru da doda pare za ovu umesto za Muse 18k, mislim da je svakako bolja Mitsu ta SF50

Sve je bolje od Muse ;)
Radice ako ima izolaciju i stolariju ok.

Neki multi split za Radišu93? Kod nas je tabu ali bi njemu rešilo problem sa komšijama jer bi imao jednu spoljnu.

Metra? To ce da bude problem ako nije neko cudo sa bar tri sloja punjena argonom, tu su nenormalni gubici.

Metra? To ce da bude problem ako nije neko cudo sa bar tri sloja punjena argonom, tu su nenormalni gubici.
Metra metra ide u polukrug zakrivljeno. Znam da je staklo, ne znam koliko je debelo moram da vidim, nisam mu isao u tu novu kucu. Bolje onda 24-ka?

Pa vidi to staklo prvo kakvo je pa tek onda odluka.

Imam stan koji je svojevremeno pretvoren u ambulantu tako da je samo jedna prostorija od 33 kvadrata. Hteo bih da stavim klimu (pretpostavljam da je za ovu kvadraturu potrebna 12-ca inverter). Stan je na prvom spratu pa ispod mene je ulaz u zgradu. Dvoumim se oko mesta stavljanja unutrasnje jedinice. Na slici koju cu postaviti su dva mesta gde bi trebalo da budu. Jedno je pored ulaznih vrata (iznad civiluka sa leve strane) gde je uticnica ali bi crevo bili duze i drugo pored prozora sa desne strane (slika).Gde se obicno postavlja. A moze savet za neku ok inverter klmu. Koja ce da radi posao. Hvala unapred.81F5AE4D-7822-477D-8039-345C047A2889.jpeg

Bolje je mesto iznad čiviluka.Koliko bi trebalo da je dužina instalacije do te pozicije.Ima li izolacije oko stana.Da li ćeš preko keramike da postaviš laminat ili tako ostaje.

Naručio upravo Mitsubishi SRK20ZSX-W-T/SRC20ZSX-W KIREIA PLUS.

Ajd' pomozi Bože, nadam se da nisam pogrešio. Čitao ovde dvadeset različitih tema, vidim da je hvaljena.

Biće korišćena za grejanje u ovim jesenjim i prolećnim danima,i za hlađenje leti. Kuća je oko 45m2, ali nije najsretnija izolacija.

S' obzirom da je do sad bila neka nesretna Vox on/off klima plaćena 28k pre 8-9 godina, kapiram da bi ovo trebao biti kvantni skok.

Naručio upravo Mitsubishi SRK20ZSX-W-T/SRC20ZSX-W KIREIA PLUS.

Ajd' pomozi Bože, nadam se da nisam pogrešio. Čitao ovde dvadeset različitih tema, vidim da je hvaljena.

Biće korišćena za grejanje u ovim jesenjim i prolećnim danima,i za hlađenje leti. Kuća je oko 45m2, ali nije najsretnija izolacija.

S' obzirom da je do sad bila neka nesretna Vox on/off klima plaćena 28k pre 8-9 godina, kapiram da bi ovo trebao biti kvantni skok.
Tu ne bi trebalo da bude greške. Javi nam kako radi, koliko je tiha, koliko troši itd

Bolje je mesto iznad čiviluka.Koliko bi trebalo da je dužina instalacije do te pozicije.Ima li izolacije oko stana.Da li ćeš preko keramike da postaviš laminat ili tako ostaje.
Uf moram da izmerim. Pa namaravamo sestra i ja da ga izdajemo plocice je cale stavljao kada je pravio ambulantu. Iskreno ne bih stavljao nista mozda neki etison. Opet mozda zavisi i od zakupca ili za sta bi stan sluzio. A sto se tice izolacije to je starija zgrada.

Do 500€. Ne bih više. Hvala na predlogu.

Pitanje u vezi ovih wifi klima.
Da li mogu ja sa telefonom da je kontrolisem iz daljinje(sa mreznim signalom),ili samo doj sam povezan na isti wifi ruter?

Koja bi bila svrha klime sa wifi-em ako ne bi mogao da je kontrolišeš na daljinu? Naravno da može da se kontroliše sa bilo koje tačke, potreban je samo internet.

Koja bi bila svrha klime sa wifi-em ako ne bi mogao da je kontrolišeš na daljinu? Naravno da može da se kontroliše sa bilo koje tačke, potreban je samo internet.
Da. Jebavao me moj net. Sad radi. Zato sam i pitao,a u medjvremenu provalio. Hvala puno?

Nemam pojma, tek treba da se ugradi. Pretpostavljam da duva, isti je model.

Vox Iva5 je prilično hvaljena ovde ali se više ne može naći. Da li je Vox Iva6 adekvatan naslednik i da li je kupiti (ako uopšte i ona može da se nađe) ili Vox ima sada neki drugi model približnog kvaliteta kao Iva5?

Vrh Dno