Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Drzi je malo duze van struje, 10-15min da se isprazne kondezatori skroz.

A prvo paljenje kompresora na grejanju može da potraje, do 10ak minuta sačekaj

Drzi je malo duze van struje, 10-15min da se isprazne kondezatori skroz.
Vazi, pa se javljam kasnije! Hvala!!!
Dok cekam citao sam po forumima da se desava da ode senzor temperature ali se ne secam, dok je radilo, da li sam cuo relej kao sto se cuje kada se pali na rezimu hladjenja...
A prvo paljenje kompresora na grejanju može da potraje, do 10ak minuta sačekaj
Cudi me sto je odmah upalio ventilator na unutrasnjoj jedinici

Verovatno je ili neispravan elektro magnet četvorokrakog ventila pa ne okreće tok na grejanje ili ne dobija signal da to uradi.Mirno stanje el.magneta je hlađenje i to radi.Da li je moguće da daljinski ne šalje tačnu komandu izvadi baterije i sačekaj desetak minuta ili ga resetuj ako ima dugme za to ako ni to neće kontaktiraj servis.

Ako duva odmah turbina to nije Heat mod, treba da krene kompresor da radi pa da zagreje bar malo izmenjivac pa tek onda turbina krece da radi. Probaj zameni baterije na daljincu, mozda te i on zeza a moze da bude i sonda za temperaturu mada ako je radilo hladjenje nije do nje.

Verovatno je ili neispravan elektro magnet četvorokrakog ventila pa ne okreće tok na grejanje ili ne dobija signal da to uradi.Mirno stanje el.magneta je hlađenje i to radi.Da li je moguće da daljinski ne šalje tačnu komandu izvadi baterije i sačekaj desetak minuta ili ga resetuj ako ima dugme za to ako ni to neće kontaktiraj servis.
Mislim da je daljinac dobar posto mi ocitava na klimi i temperaturu i sunce....sutra cu pozvati servis...ne bih da cackam sam. Hvala Vam!

Jel moguce da pre zaglavi klip ventila nego sto rikne sam elektromagnet?

Elektromagnet se lako menja ako je do njega.Može da bude raznih problema sa tim ventilom ali majstoru ne bi trebalo da bude problem da nađe kvar.

E ovako sto se tice vox iva 1 12 invertera imam je vec dve godine grejem sobu od 15 m2 sa njom celu grejnu sezonu radi 24 h.i greje odlicno za male novce mesecno ne trosi vise od 4000 din max.da naglasim imam izolaciju spoljnu 8 cm samo deo kuce. Pre neki dan majstor za klime mi kaze da je tosibin kompresor u njoj. Tako da te price da je vox losa klima ne piju vodu. Drug isto koristi vox iva 3 12ticu 4 godine prezadovočjan Burazer za svoju dnevnu kupio mideu 15 hilj skuplju prosle godine ni prici ovoj mojoj. Ja moju drzim na 24 c on mideu mora da odvrne na 28 c da bi postigla 23 u sobi.

Bitni gde je postavljena tj gde meri temperaturum

Po izjavama korisnika odlična. Susjedi je masovno koriste i svi se hvala sa njom (Hrvatska).

Pozdrav ljudi, kao i mnogi razmisljamo kako se grejati ove zime. Kod mene je situacija malo drugacija jer evo pisem iz Italije, ovde zivim, sve je haos skupo, od peleta koji je prosle godine bio 3,5-5€ do ove kad je 10-12€, struja od 0,22€ kw do 0,40€ kw , i na kraju cena plina astronomski velika, trenutno 1,90€ po metru kubnom. Na sve to, supruga se poradja krajem oktobra i znaci bice ako bog da i mala beba.
Stanje je ovakvo, temperature kod mene(zona Trsta) retko kad’ da ide ispod nule, prosle zime -2 max je bilo par dana.
Stan u kome zivim (62m2) nema vanjsku izolaciju, ali su zidovi 60cm debeli. Unutra u dnevnoj i kuhinji imam spusten plafon sa izolacijom 10cm vune( planiram i u sobe uraditi) .
Kako stvari stoje, sva racunica mi govori da bi mozda klima bila najbolji izbor, neka 18-ska? Sta mi mozete preporuciti jer se ja uopste ne razumim u klime i sta treba da gledam?
Okacicu link skice stana sto sam nacrtao.
Vanjski zidovi su prednja strana sa prozorima i jedna soba, oznacio sam na skici sve. Na skici oznaceno K bi trebalo biti mesto za klimu, ili na suprotnom zidu.
Izvinjavam se na duzem tekstu.

Nisam napisao sta mi se nudi ovde od mogucnosti,tj proizvodjaci :
Mitsubishi
Daikin
Midea
Comfee
Gree
Samsung

Ima raznih serija,koje da gledam?

Muse Plus Gree 18000 btu inverter con R32 GWH18AFD 690 Eura
Gree Bora Plus 18000 btu A+++ R32 700 Eura
Gree Pular 18000 btu wifi in A+++ gas R32 798 Eura
Gree Amber 18000 Btu GWH18YC R-32 WiFi A++ 890 eura
MITSUBISHI MSZ-HR50VF + MUZ-HR50VF 1015 Eura
FUJITSU SPLIT LF INVERTER ASYG18LFCA 18000 BTU 1010 Eura
Daikin Inverter serie ECOPLUS SENSIRA 18000 Btu FTXF50C/D R-32 Wi-Fi Optional classe A++ 1070 Eura

Evo neke liste i cena, ima tu raznih ponuda i nekih marki za koje nikad nisam cuo, ali kad vec uzimam, uzeo bih nesto zbog cega necu zaliti.

Gde je to Gree Amber 18-ica ,890€ ?
Italija?
Ovde je 12-ica 1300€

Pozicija unutrašnje jedinice je loše zamišljena.Uopšte ne vidim mogućnost da jedna klima na kvalitetan način zagreje te prostorije.Ja vidim prostor za 2-3 klime 07/09/12.

Nikako jedna klima 18, uzmi dve manje Fujitsu 12, Daikin ili Mitsubishi.
Izolaciju sredi gde nemas, zidovi su ok debljine, to je dupla cigla verovatno kao kod nas stara gradnja sto je.

@proleter, ja sam se skoro odlučio za Mideu Extreme, našao sam za 62.000.

Dvoumim se jedino da li da uzmem 12 + 9 ili dve 12-ice. Već sam kačio raspored soba, ne znam da li si video? U dnevnu sobu bi svakako išla 12-ica jer je to malo veća soba, a za ovu manju sobu sam mislio da uzmem devetku, zato što je stvarno mala, nema više od 10 m2. U jednoj manjoj sobi koja se nalazi između te dve ne bi bila klima, pošto u njoj niko ne boravi, a veoma je mala (možda 6-7 m2). Tu mogu i kasnije, po potrebi, da uzmem neku klimu, ali o tom po tom. Mislio sam da bi ove dve klime koliko toliko ugrejale i tu srednju sobu gde niko ne spava niti boravi. Ono što me brine je da li bi ta devetka Midea Extreme mogla da greje i na minusu ili da ne rizukujem, da uzmem 12icu? Pogledaj raspored soba ako te ne mrzi.
Zahvaljujem na pomoći! :)

Pozicija unutrašnje jedinice je loše zamišljena.Uopšte ne vidim mogućnost da jedna klima na kvalitetan način zagreje te prostorije.Ja vidim prostor za 2-3 klime 07/09/12
Nikako jedna klima 18, uzmi dve manje Fujitsu 12, Daikin ili Mitsubishi.
Izolaciju sredi gde nemas, zidovi su ok debljine, to je dupla cigla verovatno kao kod nas stara gradnja sto je.
To je bas tesko izvodljivo jer jedva sam se nategao sa komsijama da stavim i jednu klimu, traze da to bude na krovu zgrade, ugradnja jedne takve na krov zgrade je 300eura a na zid 100e.
Pa cu ja biti jedini koji ce imati na zidu zgrade vanjsku jedinicu. Zbog toga sam mislio ici na jednu klimu, al ako necu dobiti nista sa time moram traziti neku bolju opciju.

Da, rec je o staroj gradnji, stara instalacija grijanja su neki radijatori rekao bih termokonvertori na metan i sagorevanjem istog duvaju vruc zrak, stan ko stan nikada nije hladan osim u mesecima bure (feb,mart) , prosao sam zadnje 3 zime samo koristeci jedan takav radijator u dnevnoj sobi koji je radio na 4 brzini od 6 a uspevao je da zagrije fino i dnevnu i levu sobu na skici, jer desnu trenutno slabo i koristim,tj prazna je i bice prazna i ove zime . Kontam da prezimim nekako na toj 18-sci grijanjem dnevne i leve sobe sa skice tj spavace, tu ce svakako da bude i krevetac za bebu. Pa da vidimo sta ce biti sledece godine.
Tu sam za sve preporuke da saslusam i da iznesem probleme koji se mogu pojaviti kao npr to za instaliranje vise klima, zbog toga sam ono odlucio uzeti onda neku bar kvalitetniju i platiti vise ako ista znaci, a opet prema onim split klimama sam nesto skeptican.

Gde je to Gree Amber 18-ica ,890€ ?
Italija?
Ovde je 12-ica 1300€
U Italiji brate. Ima stvarno brdo nekih klima i po 500-600e ko zna kakve su, za neke marke nikad cuo nisam.
Sto se tice Gree Amber 12-ske od 650-700e se nadju.

To je bas tesko izvodljivo jer jedva sam se nategao sa komsijama da stavim i jednu klimu, traze da to bude na krovu zgrade, ugradnja jedne takve na krov zgrade je 300eura a na zid 100e.
Pa cu ja biti jedini koji ce imati na zidu zgrade vanjsku jedinicu. Zbog toga sam mislio ici na jednu klimu, al ako necu dobiti nista sa time moram traziti neku bolju opciju.

Da, rec je o staroj gradnji, stara instalacija grijanja su neki radijatori rekao bih termokonvertori na metan i sagorevanjem istog duvaju vruc zrak, stan ko stan nikada nije hladan osim u mesecima bure (feb,mart) , prosao sam zadnje 3 zime samo koristeci jedan takav radijator u dnevnoj sobi koji je radio na 4 brzini od 6 a uspevao je da zagrije fino i dnevnu i levu sobu na skici, jer desnu trenutno slabo i koristim,tj prazna je i bice prazna i ove zime . Kontam da prezimim nekako na toj 18-sci grijanjem dnevne i leve sobe sa skice tj spavace, tu ce svakako da bude i krevetac za bebu. Pa da vidimo sta ce biti sledece godine.
Tu sam za sve preporuke da saslusam i da iznesem probleme koji se mogu pojaviti kao npr to za instaliranje vise klima, zbog toga sam ono odlucio uzeti onda neku bar kvalitetniju i platiti vise ako ista znaci, a opet prema onim split klimama sam nesto skeptican.

U Italiji brate. Ima stvarno brdo nekih klima i po 500-600e ko zna kakve su, za neke marke nikad cuo nisam.
Sto se tice Gree Amber 12-ske od 650-700e se nadju.
Ja bih u tom slucaju isao na Mitsubishi AP42 ili LN35. Obe izninimno tihe. Da ne brines hocel se komsije zalit.
Na tim temperaturama sto si naveo max -2, msm da ce obe moci odradit posao.
I sto bih ti preporucio da pokusas uraditi izolaciju vanjskih zidova iz unutra multiporom. To bi ti najvecu ustedu donijelo.

Taj Amber nije Nordic verzija koja je jača. Onda Fujitsu ili Mitsu 18tica, grejaće taj stan lagano.

@proleter, ja sam se skoro odlučio za Mideu Extreme, našao sam za 62.000.

Dvoumim se jedino da li da uzmem 12 + 9 ili dve 12-ice. Već sam kačio raspored soba, ne znam da li si video? U dnevnu sobu bi svakako išla 12-ica jer je to malo veća soba, a za ovu manju sobu sam mislio da uzmem devetku, zato što je stvarno mala, nema više od 10 m2. U jednoj manjoj sobi koja se nalazi između te dve ne bi bila klima, pošto u njoj niko ne boravi, a veoma je mala (možda 6-7 m2). Tu mogu i kasnije, po potrebi, da uzmem neku klimu, ali o tom po tom. Mislio sam da bi ove dve klime koliko toliko ugrejale i tu srednju sobu gde niko ne spava niti boravi. Ono što me brine je da li bi ta devetka Midea Extreme mogla da greje i na minusu ili da ne rizukujem, da uzmem 12icu? Pogledaj raspored soba ako te ne mrzi.
Zahvaljujem na pomoći! :)
Može kako si zamislio 12+09 nema potrebe za dvanesticom u sobi te površine.

Ja bih u tom slucaju isao na Mitsubishi AP42 ili LN35. Obe izninimno tihe. Da ne brines hocel se komsije zalit.
Na tim temperaturama sto si naveo max -2, msm da ce obe moci odradit posao.
I sto bih ti preporucio da pokusas uraditi izolaciju vanjskih zidova iz unutra multiporom. To bi ti najvecu ustedu donijelo.
Taj Amber nije Nordic verzija koja je jača. Onda Fujitsu ili Mitsu 18tica, grejaće taj stan lagano.
Planiram sve izolovati iznutra, ne znam da li cu bas stici sve ove godine, verovatno ne, ali do iduce sigurno. Moracu jos da se prokontam, ovaj Gree Amber obicni mi je odlican da kazemo po ceni, e sad u specifikacije se stvarno ne razumem. Za 890e 18-ska, idealno.
Nije mi frka dati 100-200e vise za neki bolji izbor.
Pogledacu da probam naci negde tu Nordic verziju.

Fujitsu LFCA18 može da spusti modulaciju u režimu grejanja na 300w i ima dobru kulturu rada kao i svaki Fujitsu.Pitanje je da li tebi odgovara Nordic verzija klime u klimatskom području gde kako si rekao retko kad ide u debele minuse ili tačnije napisao si da je bilo nekoliko dana -2 prošle godine.

Pozdrav. Kakva su iskustva sa Vox Iva1-12ir inverterom? Koliko najniže modulira i kakva je kultura rada? Da li se gasi u prelaznom periodu itd..?

Fujitsu LFCA18 može da spusti modulaciju u režimu grejanja na 300w i ima dobru kulturu rada kao i svaki Fujitsu.Pitanje je da li tebi odgovara Nordic verzija klime u klimatskom području gde kako si rekao retko kad ide u debele minuse ili tačnije napisao si da je bilo nekoliko dana -2 prošle godine.
Tacno tako, kao sto sam i rekao stvarno se ne razumem mnogo u klime. Evo upravo gledam vremensku istoriju prosle zime, bukvalno su 2 dana bila -1 i to je to, otprilike se u decembru i januaru kad je hladno bas krece od 0-10 stepeni neki prosek. Temperatura u stanu kad ne grejem uopste, tipa nisam kuci 7-8 dana i dodjem, unutrasnja temperatura ne meracu bude 14-15 stepeni u najhladnijem periodu, znaci bez griejanja. Ako sam dobro razumeo moze da spusti potrosnju do 300w, to bi mi bilo odlicno obzirom da kao sto sam rekao velika je razlika u ceni struje ovde i u Srbiji, naravno ima tu i standard veci, ovo, ono, ali svi gledamo da prodjemo jeftinije. :)

I naravno, sto bi rekli u takvom sam podrucju, more, leti bude haos toplo, koristicu je za hladjenje. Zbog toga sam i krenuo u misiju oko klime, da sto rekli jednim potezom ubijem dve muve :)

https://www.3bmeteo.com/meteo/monfalcone/storico/202112 decembar 2021
https://www.3bmeteo.com/meteo/monfalcone/storico/202201 ovo je Januar 22

Je li to ova klima ?

Poslednja izmena:
Ovo su neki zvanicni podatci moje zone sto se tice klime zvanicni podatci :
Januarmin -1 °C max 8 °Cvlaznost 75 %Vetar E 9 km/hn/d
Februarmin 1 °Cmax 10 °C vlaznost 71 %Vetar E 9 km/hn/d
Decembarmin 0 °Cmax 9 °Cvlanost 76 %Vetar E 9 km/hn/d

Kao sto se vidi, nisu temperature velike, vlaznost vazduha jeste malo veca, ne znam koliko to sad znaci za klimu itd.

Nazad
Vrh Dno