Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
3 klime 12btu micubiši sprat kuce 80kvadrata zid cigla blok stiropor cigla,tavan 5. Stiropor,klime drzim na 23 sad presekao 31 dan,ukupno struje za moj sprat 1446 kw prošli medec 1085kw. Mašina za veš i mapina za sušenje rade malte ne kaoi frižider ne gasim.

PA lepo si potrošio obzirom da je januar bio topao. Još 10 % i eto te u crvenoj zoni.

Poz.
uzeo sam polovnu slabo koriscenu klimu Fujitsu Ecolandia asyg35llcr
jako slabo ima informacija o tom modelu gde taj model spada posle llcc, kakav je naspram drugih u klasi.
Inace sam prezadovoljan radom u decijoj sobi 15kv :) odrzava na nekih 320w nisam za sada video ispod.

Koliko si platio klimu?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

PA lepo si potrošio obzirom da je januar bio topao. Još 10 % i eto te u crvenoj zoni.

Ne piše koliko su klime potrošile. I kod mene je standardna mesečna potrošnja bez grejanja 700-800 kWh. Mašina za pranje, mašina za sušenje, mašina za sudove, bojler, šporet, frižider, zamrzivač, svetlo itd. U januaru 615 kWh klime, 787 kWh ostalo, ukupno 1402 kWh. Januar ekstremno topao, prosek 4,3 C maltene bez minusa. Ponekad se iznenadim kad vidim koliko nisku potrošnju pojedini imaju u porodičnom domaćinstvu.

Kad ne koristim klime struje mi dođe do 5000 din...Znači klime trose od 4 do 6 hiljada ali ovaj mesec mi puno to...ili se varam..kad odbijem od racuna,klime su potrosile 8700 ovaj mesec(januar)

290e nije moglo manje a novu nebih mogao mozda tek za drugu sezonu. Zasada sam zadovoljan jer neznam koliko je mudro kupovati polovnu klimu. Ova je iz kuce gde su otkupljene dve klime i televizor. Navodno nisu bile primarno za grejanje samo prelazni period i hladjenje.

Znam da ne piše. Ali sve te kućne aparate i uređaje imam i ja i maksimalno ih koristim jer imam malu decu pa mašine za pranje i sušenje rade svaki dan. Sprema se hrana svaki dan. Imam i dva bojlera. Mada, veš i sudovi se peru i suše po nižoj tarifi.
Ovde negde postoji mogućnost za uštedu i racionalizaciju :D
Ja sam prošlog januara (2019) imao potrošnju od cca 1500 kWh kada sam se čitav mesec grejao na električni kotao (klima bila u kvaru).

Januar 1446 kw,decembar 1081,novembar812,oktobar 631,septembar 395 kw i to je prosek bez klima od 350 do 400 kw mesecno.

Amber sto se tice grejanja i potrosnje sasvim dobar, mada su uslovi takvi da on to i ne oseti pa sam otvorio vrata i grejao 60kv nekoliko dana kad je temperatura bila oko 0c, bez problema greje to. Jedina veca zamerka kod Ambera je buka unutrasnje jedinice , nisam ni znao koliko su bucne ili tihe druge klime posto nemam iskustva sa drugim klimama dok nisam pogledao snimak Viole koji je izbacio Heroj bas je velika razlika , spoljnu jedinicu i ne primecujem da radi ali unutrasnja bi mogla biti tisa...

Jos jedan razlog za vise klima, mogu turbine da rade manjom brzinom, vise izmenjivaca kako u spoljnoj tako i u unutrasnjoj jedinici, vise snage i mirniji rad.
Mnogi misle da je bolje uzeti jednu Amber i grejati 50-60m2 dok je bolje uzeti dve Viole ili LLCE i tako rasporediti snagu i anulirati prekidanje grejanja dok rade defrost, samo retka slucajnost moze da se desi da obe rade defrost u isto vreme.

Poslednja izmena:
Samo da opet spomenem, te necujne brzine na Violi i Luca mogu da se koriste samo za hladjenje i to malih prostora. Druge brzine nisu necujne, uvek mora da susti.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Kod nas je 12 Luca veliku vecinu vremena radila na 2. brzini koja je jako dobra, jednolican zvuk koji je kao šapat. Na 3. je islo samo posle defrosta ili kod nekog vetrenja ili pri kupanju malca kad pojacamo da se ugreje. Spoljna je isto poprilicno tiha, cak i kod vece potrosnje, to je jednolican zvuk. Osim, na nekoj potrosnji, cuje se kao da tandrče ili kako vec, tad iritira, ali pridjem joj i bukvalno pritisnem rukom lim tacno ispod kompresora i dok drzim ruku jedva se cuje. Kao da neki lim ili sraf vibrira. Ali to je na nekim potrosnjama samo. Recimo do nekih 400Wh to se ne desava, nego preko toga.

Ja bas i ne razumem da neko ocekuje da mu klima greje 30-40 kvadrata a da bude necujna tj da radi na naj slabijoj brzini...

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

Meni je neverovatno da ocekuju da bude necujna na bilo kojoj brzini osim na najmanjoj.

Tapatalk from Poco loco

Kod mene 9-ka koja greje 45 m2 većinu vremena radi u prvoj-drugoj brzini, prilično tiho, a izolacija je skroz tanka. Da imam kuću izolovanu po današnjim standardima verovatno bi uvek radila tako. Stara 12-ica koja greje donji sprat već duva jače, i to mi je bitno jer greje sa prilično velike visine ceo donji sprat, uz hodnik i stepenište gore, skoro 70 kvadrata.

Evo malog upoređenja između LLCE i Viole po pitanju nivoa buke/zvuka.
LLCE 43/38/33/22/
Viola 42/39/34/28/
Najveća je razlika u tihom režimu rada.Primetno je prema ovim merenjima da je buka malo manja kod LLCE osim u high brzini.

Kod mene 9-ka koja greje 45 m2 većinu vremena radi u prvoj-drugoj brzini, prilično tiho, a izolacija je skroz tanka. Da imam kuću izolovanu po današnjim standardima verovatno bi uvek radila tako. Stara 12-ica koja greje donji sprat već duva jače, i to mi je bitno jer greje sa prilično velike visine ceo donji sprat, uz hodnik i stepenište gore, skoro 70 kvadrata.

Devetka samo dodaje koliko je potrebno, da nema 12-ice bilo bi drugačije.

Ima tu solidnih gubitaka koje pokriva samo 9-ka, iznad je negrejan tavan, a ima i 8 velikih prozora, cela jedna strana sobe je u staklu. I pored toga to je ipak koliko-toliko izolovan prostor. Milan nema nikakvu izolaciju i logično je da je to kao da greje otvorenu sobu. Ja bih mogao da dodam 30-ak cm vune na tavan, i zamenim prozore, ali dobici prosto nisu vredni ulaganja.

Sve što se ulaže ispalti se posle dosts godina ali se isplati,danas za sutra teško,prozore možeš naručiti da se naprave i sam ugraditi i tu uštediš što majstor uzme a to je 40-60e po prozoru za ugradnju.

Prema Mitrovom predlogu uzeo sam Digoo DG-TH8380 kucnu "meteorolosku stanicu", termometar i higrometar sa jednom unutrasnjom i jednom spoljnjom jedinicom.

Na prvi pogled, kad sam je ukljucio cinilo mi se da ima 1-2C razlike izmedju stvarne teperature u sobi i one koju pokazuje uredjaj, kasnije kao da se ujednacilo na manje od 1C (imam obicni alkoholni termometar, pa prema njumu usporedjivao).
Spoljnja i unutrasnja jedinica cini mi se dobro komuniciraju, udaljene su barem 9-10m i signal prolazi kroz minimum 2 tanka zid od zidane cigle, kroz jedan prozor, frizider (pogolem)...

Juce je dosao paket, upaljeno, postavljeno i sve radi, jutros otvorim prozor da se malo izraci soba a unutrasnja jedinica počne da pokazuje LL umesto nekog procenta vlaznosti...

Pogledajte prilog 281198

Sam uredjaj unutrasnji se nalazi najdalje od prozora.
Temperatura polako se spusta, ne padne naglo, a vlaznost je brzo pokazala LL uz otvoren prozor.

Malo sam duvao u proreze na uredjaju i posle nekih 15-20 sec promeni se LL u neki %, recimo 60-80% i pocne polako da opada i opet bude LL.
Opadanje traje po 15-20sec i opada % vlaznosti od nekoliko do samo po jedan procenat dok ne stigne na 20% i posle pokaze LL.

Pogledajte prilog 281199

Ja ne verujam da je u stanu i sobi vlaznost manja od 20% (sto ovo sokocalo ocito najmanje meri)

Da li je ovo od naglog hadjenja ili ko zna cega drugog uredjaj se pokvario?

Poslednja izmena:
Verovatno je do nagle promene, čini mi se da je kod mene tako prikazivao za spoljnu (a možda i unutra) prvi put kad sam ga koristio dok se nije stabilizovala temperatura. Kod mene unutra je 35-40% vlažnost, i nikad ne prikazuje LL. Makni ga od prozora, i smanji malo grejanje. :)

Nije kod prozora, bio je u najudaljenijem delu od prozora, centralno grejanje u zgradi iz toplane, nema smanji niti pojacaj vec trosi sto isporuce i uzivaj dok je toplo...

E sta moze da uzrok ovom nenormalnom ponasanju higrometra?
Pravio sam zanimljiv experiment, balkanski, kad "prodrmam" u ovom slucaj jako, sto jace udaram o dlan postrance u nekom trenutku se ponekad pojavi ispis neke vrednosti za vlaznost.

Zna li neko da li je na bazi neke tecnosti u cevi ili neke "opruge" trake il na bazi cega je merenje vlaznosti?
Sta se moglo otkaciti, pomeriti, puci, olabaviti ili pretegnuti usled brzog pada temerature prilikom provetravanja sobe.
Temperatura spoljnja bilo oko 2-4C.

Stigao i meni pre neki dan 8988 ok radi za sada i u odnosu na xiaomi ne gađaju se za oko 0.5-1°

Послато са Mi MIX 3 помоћу Тапатока

Jeftina elektronika zekane, nikakve opruge i sl. Meri kapacitivnost, koja se menja sa promenom vlažnosti.

https://www.google.com/search?q=humidity+sensor

Otvori dispute, slikaj taj LL i traži pare nazad, ili da ti šalju ponovo.

Poslednja izmena:
Kakav crni pritisak? Ništa na silu, pokrivićeš ona ultra tanka alu perca. Bitno je da se redovno čisti.
PS: LMCE je zahvalnija za čišćenje od LU/LT, ima veći razmak između perca izmenjivača, i manji izmenjivač

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno