Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na Fujitsu LU i Gree Viola se najslabije brzine ne mogu cuti. Mogu ako stavis uvo na pola metra od krilaca. Na metar vec nista.

Opet, te brzine su upotrebljive samo za hladjenje, za grejanje nema sanse da odrzava temperaturu u prostoriji, prosto je preslabo. Osim ako neko nendrzi klimu iznad krevetaa, pa duva direktno u njega, sto bi naravno bilo sacuvaj me Boze :)
Ali je i druga brzina jako tiha, i ako se to vec cuje.

Amber, i ako ima 2 quiet brzine i ukupno 7 brzina, bucniji je od obe na tim najslabijim brzinama, ali opet, njegova najmanja je upotrebljiva za grejanje nocu, a i ta klima je namenjena za veci prostor.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja sam prilicno nezadovoljan bukom koju pravi Viola. Cak i na najnizoj brzini.
Posto je uporedjujem sa Panasonic on/off klimom koja je u drugom delu stana i stara je 15-ak godina, prosto mi je neprihvatljivo da nova inverterska klima tako "mota". Zaista sam ocekivao da bude tisa.
Na srednjoj i najvisoj brzini se cuje kao stari kalorifer.

Ja je drzim iskljucivo na najnizoj brzini i zadajem 21, 22 i ponekad 23 stepena.
I ugreje sasvim fino prostoriju od skoro 20 kvadrata. Mada treba priznati da je napolju vise jesen nego zima.

Poslednja izmena:
Meni komsijina klima stvara migrene. Prosle zime je tandrkala, ovih dana je pocela da sve moguce zvukove pusta. Prvi put kad udari minus i potraje par dana crci ce. Kompresor tandrce pa cujes kako nesto ispada iz ose i krece kao ves masina da skace, pa se malo primiri pa opet raspad. Iskreno, navijam da ispusti dusu jer je nehumano sta joj rade. Predugo i radi u takvim uslovima, nisu je zasluzili. Ja ne cujem ni moju ves masinu ni klimu ali ova komsijina trese zgradu.

Tapatalk from Poco loco

Posto je uporedjujem sa Panasonic on/off klimom koja je u drugom delu stana i stara je 15-ak godina, prosto mi je neprihvatljivo da nova inverterska klima tako "mota". Zaista sam ocekivao da bude tisa.

Ja je drzim iskljucivo na najnizoj brzini i zadajem 21, 22 i ponekad 23 stepena.
I ugreje sasvim fino prostoriju od skoro 20 kvadrata. Mada treba priznati da je napolju vise jesen nego zima.
Evo buke koju Viola pravi na prvoj brzini, ja snimio.

https://youtu.be/rVwJfwy9tJs

Isti slučaj i kod mene. Što kažeš kao kalorifer se čuje. Da ima neku quiet brzinu mislim da bi mnogo bolje bilo. Jeste ona lepo hladi i greje ali ta buka je bezveze.
Zanimljivo da je spoljna jedinica tiha pa se maltene ne čuje i nema nekih vibracija uopšte, ali zato unutrašnja huči samo tako.

Svaka klima se čuje i na najnižoj brzini, zavisi samo koliko kome smeta, i koliko su osetljive uši zbog okolne buke. Ja kad dođem iz Beogradske buke prvih par dana ne čujem ništa u kući, a onda polako kad se priviknem seosku tišinu počnem da obraćam pažnju na pod i stepenice koje škripe, klimu, i sl. zvukove.

Inače, pored nečujnih i preciznih Adax/Glamox i sl. grejalica nikad ne bih ugrađivao klimu za grejanje spavaćih soba. 2-4 stepena koje treba nadoknaditi u ugrejanoj kući, ako su zatvorena vrata od sobe prave toliko malu potrošnju da nema nikakve poente ugrađivati klime zbog toga.

Pa ne znam sta je cudno da se klima cuje kao kalorifer, kada obe stvari rade isto, duvaju vazduh?

Ja sam okacio snimak buke Viole u 3 ujutru, pa neka svako za sebe proceni da li je to bucno.

Vivax mi je solidno bučan, a LG onako. Na nižim brzinama je tih, a na brzinama 4 i 5 se čuje tokom noći. Meni ne smeta. Hoću reći čuje se tokom noći svašta nešto od komšija do vozila napolju pa šta da se radi, a klima mi je tu najmanji problem. Mene više nerviraju zvuci koji menjaju intenzitet i tonalitet nego ujednačena buka.

Po meni nije bucno. Turbina u svakom slucaju pravi manje buke od ventilatora u kaloriferu, ne moze to da se poredi.
@mitar
Ko ima vecu kvadraturu rizikuje da zbog tih grejalica udje u crvenu zonu. Mada u Srbiji to moze da zatreba mozda 10 dana u godini ako se ne zatvaraju vrata, kao kod mene. Ove sezone logicno nije trebalo ni dan.

Pozdrav
Imam kucu od 95 kvadrata , starije gradnje. Aktivno se greje oko 80 kvadrata. Raspored prostorija je jako los. Bukvalno u sred kuce imam predsoblje sa plakarima koje se ne greje.. Zato sto po ideji mog dede predsoblje odnosno plakari su se koristili za cuvanje zimnice itd.. Tako da ta prostojija koja se nalazi u sred kuce se negreje uopste i to je velika mana ali ajd.. Pre 2 god sam poceo lagano da ulazem u stolariju i izolaciju.. Do sad sam pola kuce sam oblepio stiroporom 8 cm i u najhladniju prostoriju na plafon zalepio 3cm stiropor i to je sad najtoplija soba u kuci.. Malo po malo i u narednih godinu-dve bice potpuno sve udihtovano izolovano i sredjeno.. Glavno grejanje je centralno.. kotao i kameni ugalj.. Do sad smo trosili od 3 do 4 tone po sezoni i nesto malo drva za podpalu.. Znaci odprilike izmedju 50 i 70k din po sezoni.. Ovog leta bio sam nestrpljiv logika mi je govorila da pocnem stedeti sto pre (koliko toliko) i uzeo sam dve inverter klime Bergen Pine profi , prevagnulo je vise razloga, grejac tacne , velicina spoljne jedinice , i naravno cena. Drugar radi u prodavnici koja to prodaje pa sam dobio super cenu i bas povoljnu ugradnju. Ideja je bila da se prelazni period grejem na klime a kad zaprdi minus da palim centralno, i da na taj nacin ustedim dok na kraju ne zavrsim izolovanje cele kuce i ubacim jos jednu klimu... I mogu reci da sam za sad prezadovoljan. Racun za struju zimi mi obicno bude oko 3500-4000 din.. A sad sad je u novembru bio 3700 din haha.. Ja razumem da je novembar bio blag ali grejati se mora a kad upalim kazan za pola sata se znojim u kuci pa luftiram i grejem dvoriste... Decembar su radile klime do par dana pred novu godinu kad je naleteo onaj minus i magle tad sam primetio da tu vec klime nemogu da odrze pa sam ih ugasio i presao na centralno. Decembarski racun za struju je bio 6700 din, sto mu dodje odprilike oko 3500 din grejanje i ovo ostalo standardno sto domacinstvo trosi.
E sad ono sto svakog zanima , kedina mala zamerka koju imam na bergen klime je njihova finoca tojest kultura rada. Npr. situacija u novembru , klimu stavim na 21 da greje ona fino lagano dize temp, spusti modulaciju na minimalnih 330w ispod toga neide.. Ali i sa tih 330w ona lagano dize temperaturu u prostoji do 22 stepena i tu se ugasi. Uredu kontam postigla je temp , nemoze nize da modulira i ugasi se to je sve jasno.. ali sta je fora , posle toga klima stoji ugasena dokle god temperatura ne padne na tacno 20 stepeni.. i tek se onda ponovo upali.. Znaci ona je fabricki tako podesena da greje 1 stepen preko zadate temp i onda ako dodje do gasenja klime nece da se upali dokle god u prostoriji nepadne temperatura 1 stepen ispod zadate. To je jedina mala zamerka jer je meni recimo 21-22 stepena taman.. a kad padne na 20 ili malo ispod 20 tu mi je vec hladno.. Inace ovako generalno gledano zadovoljan sam , grejati pola izolovanu kucu novembar i decembar sve zajedno za samo 4000 din je zaista super.

Svaka klima se čuje i na najnižoj brzini, zavisi samo koliko kome smeta, i koliko su osetljive uši zbog okolne buke. Ja kad dođem iz Beogradske buke prvih par dana ne čujem ništa u kući, a onda polako kad se priviknem seosku tišinu počnem da obraćam pažnju na pod i stepenice koje škripe, klimu, i sl. zvukove.
Pazite da budemo precizni, nije problem sto se cuje (naravno da ce se cuti), ali je zvuk nekako bezveze i privlaci paznju. Inace vazim za osobu kojoj buka NE smeta.

Moj utisak je da je zvuk kakav emituje VIOLA minus za nju i meni je razlog da je ne kupim ponovo.
Mozda mi ne bi toliko smetalo da nema u stanu one stare klime koja je prosto da kazzem "diskretnija" (a ima preko 15 godina). To mi nije logicno.

Mada sad kad sam poslusao snimak koji je okacio Xepoj87 pitam se da li su klime iste, a onda se zabrinem da ova moja nije falicna :(
Inace kad sam ja snimao (ajfonom) i kad reprodukujem snimak posle, buka bude jos veca (nerealno glasnije se cuje na snimku).

Ne znam sad sta da mislim. Otici cu kod sestre od kuma (koji me je inace ubedio da izaberem GREE).
pa cu u odnosu na nju da vidim da li je ovo kod mene normalno.

Inače, pored nečujnih i preciznih Adax/Glamox i sl. grejalica nikad ne bih ugrađivao klimu za grejanje spavaćih soba. 2-4 stepena koje treba nadoknaditi u ugrejanoj kući, ako su zatvorena vrata od sobe prave toliko malu potrošnju da nema nikakve poente ugrađivati klime zbog toga.

Pitanje se odnosilo na hladjenje spavace sobe leti.
Grejanje u spavacoj je na TA pec, ciji ventilator pokrecemo samo kad je temperatura isod nule, a cak je iznenadjujuce tiha (bukvalno moram da pogledam da li indikatorsko svetlo na termostatu svetli ili ne, tako zakljucujem da li ventilator radi ili ne).

Ja sam napravio grešku u Beogradu jer sam klimu ugradio u spavaću sobu umesto u dnevnu. Klima može bez problema da hladi ceo stan, a mnogo prijatnije je kad duva dalje od spavaćeg dela.

Nije, svejedno mi je bilo to, imam terase sa obe strane, nego kad sam kupovao tad nisam mislio da ću moći hladiti ceo stan sa jednom (početničke muke :D), prioritet mi je bio da imam hlađenje za spavaću, pa sam mislio da ugradim u dnevnu još jednu posle. Međutim nije bilo potrebe za tom drugom, a preparkiravanje ove nema smisla, skuplja dara nego mera. Posle sam se odselio, i tako ostade...

A sta ja da kazem, sto sam stavio 12 LU od 90k dinara u spavacu sobu roditelja, za 6 meseci nije ni upaljena, prodao drugaru na kraju za 80k sa ugradnjom.

Pa ne znam sta je cudno da se klima cuje kao kalorifer, kada obe stvari rade isto, duvaju vazduh?

Ja sam okacio snimak buke Viole u 3 ujutru, pa neka svako za sebe proceni da li je to bucno.

Teško je ovako proceniti, ali po snimku meni deluje da se kod tebe mnogo tiše čuje.

Nije tesko, bas sam zato i suskao prstima i stavljao tv na najtise, da vidite da se suskanje prstima i tv na najtisem dosta jace cuje.

Ja odlicno cujem i isto tako sam imao problem da spavam prve godine sa klimom, jer nema sanse da mi greje na 1. brzini, ali prva se zaista ne cuje ni malo, vec od metar od klime.

Luca je jos tisa na 1. brzini, tu se ne cuje ni kada stojis bas ispod nje.

Nisam neko ko voli da preuvelicava, volim da budem sto precizniji u opisu necega.

Treba proveriti tu Violu da li je sve ok, mozda treba podmazati turbinu.

Cestitam ulazak u crvenu zonu, svima koji slave, pa i meni... hehe,)
poyyy

:D:D:D

80m2, od kojih je 15m2 u prizemlju, a ostatak oko 65m2 je na spratu. Ispod 35m2 na spratu su prostorije koje se ne greju(garaza, ostava, kotlarnica). Cak je i taj sprat celom jednom stranom siri od prizemlja za 1m, tako da tu(pod sprata) ima mnogo vise toplotnih gubitaka nego u delu gde su ispod negrejane prostorije.
Znaci, nema izolacije, osim sto je po ploci, iznad sprata, poredjan stiropor 5cm, stolarija je dobra-pvc.
2x12LU i 09LMCA, temperatura u kuci 22-23c, u kupatilu niza, nalazi se na medjuspratu, uz stepenice koje vode iz prizemlja na sprat, a greje ga klima iz prizemlja, tu se jos koristi i grejalica.
Zbog nedostatka izolacije, kada se uslovi za defrost idealni, temperatura unutra padne za oko 1c, i klime posle "jure" to da nadoknade, pogotovo jedna LU na spratu koja greje 40m2. A posebno je problem kada to potraje nekoliko dana uzastopno, kao sto je i bilo u januaru, pa je zbog toga i potrosnja takva, kakva je.

Obzirom na sve, ja nisam zadovoljan, nego prezadovoljan!:laugh:

Po nekom okvirnom proracunu, potrosio sam za januar negde oko 10000din, sto je oko 2m3 drva, sa kojima nema sanse da se ogrejem, a gde su jos priprema, lozenje, ciscenje, prljanje...
Izolacija ce sve to u nekoj meri popraviti, smanjiti potrosnju, rasteretiti klime i najbitnije po meni, povecati komfor.:)

Poslednja izmena:
Kad podvucem crtu po pitanju potrosnje za mesec januar, to izgleda ovako...

Za mesec pun temp oscilacija, i delom prilicno 'ebenih uslova za rad klime, meni je ovo sasvim pristojno.

Klima ukljucena 24/7, u kuci svima toplo i prijatno, tmp konstantno 23-24C, nocu stepen-dva manje... milina. :)

Vidi ja grejem sa 12Lu,12LLce i TA od 2kw isto 80m2, pa mi je potrošnja za decembar i januar ista oko 10k za celu potrošnju domaćinstva s'tim da je kod mene extra izolacija. Kada tako pogledaš ovih tvojih 10k nije ni mnogo. Meni je reziska potrošnja oko 3.5k kada nema grejanja.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Samo izolacija resava sve ;)
Ja sad uzeo stanje mada ocitavaju kako zavrnu 1-3ceg, racun ukupno 9700, 6200din na 4 klime, kuca 90m2, izolacija 5cm fasada i tavan.

+1 za izolaciju.
Potrosnja 510 skupe i 230 jeftine.
To je oko 7000 na zasebnom brojilu sa svim dazbinama i tv taksom.
6 kom Toshiba Daiseikai VI velicine 10.
Kuca sa potkrovljem pet klima na 150 m2 plus dodatnih 50 m2 koju jedna od klima greje na 17 C.

Poslednja izmena:
Kod mene su tri klime za grejanje 90m2 u januaru potrošile 708kWh. Izolovan plafon iznutra sa 3cm tvrdopresovanog stiropora. Drveni prozori koji dobro dihtuju, nema spoljne izolacije još uvek. Ja zadovoljan.

Sprat kuće. Ispod mene se loži u jednoj prostoriji. Iznad mene je tavan. Na svim prozorima imam roletne, koje spuštamo uveče kada baš zahladni.

Ok je to, ja sa 4 klime u istoj kvadraturi sa izolacijom imam 1200kW, domacinstvo trosi 350-400kW. Ja imam drvene kapke koji su dobar izolator ali ih na dva prozora nisam sad stavljao jer nije bilo velike zime. Ove godine su u planu roletne i jos 10cm vuna na tavanu.

Drugacije zive ljudi, nelo greje na 20, neko na 25, to su drasticne razlike po racun.
Neko luftira 3 puta dnevno, nekome nesto stalno otvoreno, neko ne luftira uopste i zabarikadirava se roletnama.

Meni u kuci 3 Ambera i Viola koje greju 200/~360m2 potrosile 500 dinara manje od 2 Viole i 1 LU koje u stanu greju 55/70m2.

Ali se u kuci nikada ne luftira i greje na 20c sa boljom izilacijom, dok je u stanu 15 sati dnevno otvoren prozor na kip ili vrata terase na kip, a ja moju sobu luftiram barem 2 puta dnevno promajom i greje se na 24-26c.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno