Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kvadratura i izolacija pod jedan.
Utice naravno i provetravanje samo mnogo manje.
Zadata temperatura naravno isto utice jer recimo na spoljnih 0°C grejati na recimo 22°C donosi oko 10% povecanja gubitaka u odnosu na zadatih 20°C.
Izbor modela kolicine i velicine klima ima veliki uticaj.
Ja grejem na 23-24°C ali sa rasterecenim klimama koji duvkaju oko 35°C pa samim tim im je i COP u nebesima.
To uz extra izolaciju i extra klime je niska potrosnja.
Na slikama je klima koja greje najvise kvadrata kod mene.
58af54c8e8a3dbaaea51ca1e9bb15b11.jpg
8605fa2770652f13dcda7dcbb101c82e.jpg

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Ja 24C u kuci mogu da imam samo leti, zimi nikako jer nam je to previse.

Ja 24C u kuci mogu da imam samo leti, zimi nikako jer nam je to previse.
Klime su mi namestene na 22°C
Preciznost ovih termometara je upitan i blizu su klime ali generalno na nivou kuce mi je 22-23°C kad padnu spoljne temperature na recimo -10°C onda mi je unutrasnja temperatura blize 22°C ovako po blagom vremenu mi ocigledno velika inercija debelih zidova (pola metra) potera i do 24°C.
Leti se i ja hladim na 24°C.

@Gvozden

SLEEP i QUIET rezim rada ne treba mesati, nemaju mnogo dodirnih tacaka... i da, cisto da se notira, ne postoji klima ciji se QUIET mod nece cuti, pogotovo u mirnoj, tihoj noci, kada svi okolni zvuci zamru. Malo, ali (nekome mozda ipak) dovoljno.
Ako će nekom značiti ovaj podatak, one trouglaste Samsung jedinice imaju impresivno tih Quiet mod. Verovatno im specifičan poprečni presek to omogućava, jer imaju dosta veći prečnik ventilatora.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Za 30 dana neprekidnog rada Vivax potrošio 227 kWh.

Izvinjavam se ako pisem na pogresnom mestu, ali treba mi pomoc oko kupovine invertera.
GREE Klima uređaj LomoWi Fi Inverter 12000 BTU, R410A
Da li je ok izbor za 30 kvadrata prostoriju?
Ili ako neko ima neki drugi predlog.

Nije dovoljno. Kupi Violu kod si već kod Gree. I sve to ako je stolarija i izolacija solidna.

Evo neka rekapitulacija usred zime.
Tri Fujitsu klime (2 x LLCE12 i 1x LUCA12) greju kucu od 140m2. Izolacija 10cm na tavanu i zidovima.
Potrosnju merim od 19.09.2019. preko Sonoff POW16. Temperatura u stanu preko dana 23'C, nocu 20'C.
Pomenute tri klime su do 03.02.2020 potrosile 1381 kWh, uz napomenu da je podno centralno grejanje korisceno za vreme hladnijih dana u trajanju od nekih dvadesetak dana i potroseno oko 2m3 drva.

Poslednja izmena:
Trebala bi da zadovolji tih 30 kvm. Kad je upalis, nema više gašenja. Ako ti budžet dozvoljava, postoje i bolja rešenja. Ako ne dozvoljava onda je i ovo ok.

Mada za 500 eura ima da se izabere i kod drugih proizvođača.

Lomo je oko 430, ako naletis na neku akciju i manje. Trebalo bi da se dobija i 3m instalacije uz taj model (tako je bilo do sada, treba proveriti)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Lomo Je sad kod uvoznika 57k, a Viola 63k. Može da se nadje povoljnije. Lomo je krš. 3800W max snage, što je nedovoljno. Više mi lici na neku krstenu 9ku.
Nešto slično mom Vivaxu.

Ma uvoznik preteruje sa cenama, prosli vikend u radnji G 49000.
Kakva je ne znam, ali mislim da je malo preterivanje da se poredi sa Vivaxom. Gree-Midea je mozda za poredjenje. Za te pare toeto.
Vivax mozda da se poredi sa Bergen klimom, ona je Gree koliko je Vivax Midea itd...

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

Bez obzira, malo daje. Čak je i Viola na 4400W max, što je malo.

Mene bi mnogo vise interesovalo koje su snage i COP u prve dve kolone i da uredjaj odaberem po njima.
U ovoj trecoj koloni je i Daiseikai kao kalorifer kamoli neka druga klima.
672e5c0bdb15d0b1afbe6d414c9096ed.jpg

Fujitsu 12LLCE resava 30m2 bez po muke sa tom izolacijom.

Eto ga i pobednik konkursa. Kupi llce ako ti je budžet takav.

Pa najvise snage za ulozeno sa manje opcija. Ako je sustina grejanje, najbolji izbor pogotovo ako je Gree poskupeo.

Onda je tvoj prvi izbor dobar.

Prvenstveno mi je za hladjenje(da bude i tiho koliko je moguce), a grejanje samo kad treba da dogrejem ili ako mi crkne primarni vid grejanja.

Ja pored LLCE ne bih ni razmisljao o drugoj klimi u toj klasi. Koliko znam LLCE ima veci kapacitet, cene su vrlo slicne, bolja je na grejanju, cak i kao rezerva/dopuna, jedino sto Gree ima wifi ako je to prednost, meni nista ne znaci

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kakav to visak ima, kada i Viola i LLCE imaju 4kW grejanje?
Viola u turbo rezimu ide na 4.4kW, ali za razliku od Fujitsua, ne gasi se turbo, dok se Fujitsu-u powerful mod na kome ima 5kW, gasi sam posle 15 minuta.

Svakako, nominalna snaga obe je 4kW.

Viola je visa energetska klasa od LLCE, A+ ma grejanju, za razliku od A kod LLCE, dok su obe na hladjenju u A++ energetskoj klasi.

Covek trazi klimu za hladjenje, a vi mu preporucujete Fujitsu koji ima slabije hladjenje od Viole...

Sve u svemu, sigurno ce i Lomo ohladiti 30m2, osim ako nije neki izuzetno usijan prostor ili ako unutra nema nekih ozbiljnih grejaca, fazon 10 kompova...

Poslednja izmena:
Ja se grejem sa LMCA, isto je 4 kW, ali je ipak jaca od LLCE i Viole. Koliko se secam LLCE ide do 5,1, nije to toliko ni bitno, ali ima Eurovent, Gree mislim da nema. Ne kazem da nije tacan podatak, ali nije proveren. I da Gree je deklarisana do - 20. Moj izbor bi bio LLCE.

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

I Moj LG je deklarisan do -8 pa da vidim da li moze Viola da joj izadje na crtu. Vivax deklarisan do -15. Papir trpi svašta. Što jeftinija klima to egzotičnije karakteristike.

Visak je Eurovent diploma koja testira specifikacije klime dok Gree to nema. I ako je Viola dobra klima ti ne znas sta ona isporucuje na minusima jer to Gree ni ne daje kao informaciju. Ta nominalna snaga moze da bude na 5C, 0 ili-5C, niko to ne zna jer tog podatka jednostavno nema. Fujitsu bar navede power design koji je testiran i potvrdjen.

Kada bi Gree Viola koštala bar za trećinu manje nego Fujitsu LLCE mislim da bi ti preporučio Violu.Ovako kako sada stoje cene ne bi ni sekunde razmišljao između Gree i Fujitsu.Znači između ova dva modela preporučujem LLCE.Greje iako nema WI FI:-D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno