Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako se rupa proširi da bi se montirala cev, eto prigušenja i sve OK. Sa druge strane rupa ne mora biti baš velika

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Cev nece napraviti skoro nikakav otpor osim u slucaju da se napravi sifon ali onda eto novog problema.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Sta je problem kod sifona? Ja ga imam ali nisam jos uvek ubacio odvod u njega

Sent from my MI MIX 3

Bez obzira kolika je rupa za odvod kondezata, ista kolicina vazduha ce proci kroz izmenjivac i ako se rupa prosiri. Neki proizvodjaci namenski prave dodatne otvore koji mogu da se zatvore sa tipskim gumama ukoliko se klima ne koristi za grejanje. Ono sto je zoxor napisao vazi iskljucivo ako je kolicina vazduha konacna, medjutim, kako je kolicina vazduha dostupna spoljasnjoj jedinici neogranicen faktor, prosirivanje rupe ne predstavlja nikakav problem. Jedino treba da se pobrinete za korozivnu zastitu.
Koliko si siguran u to? Ja se sa tim ne bih slozio ali ne pada mi na pamet da busim svoju klimu da bih to dokazao :)

Tapatalk from Poco loco

Kod sifona je problem sto on mora biti zasticen od smrzavanja.
Moje Toshibe imaju dve dodatne duguljaste rupe koji mogu da se zacepe gumenim cepovima ali oni su fabricki projektovani kao takvi.
Probajte da skinete gornji poklopac klime pa cete videti da ce sav vazduh usisati tamo a ne kroz izmenjivac.
Najverovatnije ce uredjaj raditi i sa vecom rupom ali sigurno ce mu se narusiti maksimalna kolicina vazduha a ona je najbitniji faktor narocito u rezimu grejanja.

Vazduh ce uglavnom ici linijom najmanjeg otpora, cak i da je rupa ispod ventilatora odredjena kolicina vazduha ce prolaziti tuda sigurno. Racunajte da ce se u nekom procentu smanjiti kapacitet klime jer je manje vazduha prolaziti kroz izmenjivac,, to je neminovno. Dali je vama bitnije to ili da voda lakse odlazi razmislite sami.
Ko izbusi slobodno neka ukljuci klimu i zapali mirisljavi stapic ispod i neka gleda kako klima tuda uvlaci vazduh. Jedino da se izbusi bas u prednjem delu nekako panda se taj efekat smanji na minimum.

Tapatalk from Poco loco

Kod sifona je problem sto on mora biti zasticen od smrzavanja.
Moje Toshibe imaju dve dodatne duguljaste rupe koji mogu da se zacepe gumenim cepovima ali oni su fabricki projektovani kao takvi.
Probajte da skinete gornji poklopac klime pa cete videti da ce sav vazduh usisati tamo a ne kroz izmenjivac.
Najverovatnije ce uredjaj raditi i sa vecom rupom ali sigurno ce mu se narusiti maksimalna kolicina vazduha a ona je najbitniji faktor narocito u rezimu grejanja.

Onda je ok pošto sam ja sifon napravio u zidu sa unutrašnje strane samo me interesuje da li kada ubacim creva u njega treba da "zadihtujem" taj spoj ili da ostavim kako jeste pošto mi se cini da je neko rekao da se ne pravi vakum pošto neće odlaziti voda?

Sent from my MI MIX 3

Vazduh ce uglavnom ici linijom najmanjeg otpora, cak i da je rupa ispod ventilatora odredjena kolicina vazduha ce prolaziti tuda sigurno. Racunajte da ce se u nekom procentu smanjiti kapacitet klime jer je manje vazduha prolaziti kroz izmenjivac,, to je neminovno. Dali je vama bitnije to ili da voda lakse odlazi razmislite sami.
Ko izbusi slobodno neka ukljuci klimu i zapali mirisljavi stapic ispod i neka gleda kako klima tuda uvlaci vazduh. Jedino da se izbusi bas u prednjem delu nekako panda se taj efekat smanji na minimum.

Tapatalk from Poco loco
Kod mene su te rupe ispod izmenjivača gde i pada voda prilikom defrosta, hteo ne hteo vazduh prelazi preko istog.

Ajd opet:

Manja je sa LGC/LU, veca je sa LLCA. Ne pricamo o rupi od 10cm vec vrlo malo prosirenje da se ne bi zapusavalo ledom.

Računam lepo vreme dole, čim je ovo najveća briga trenutno. :D Slažem se da je ovo verovatno potpuno beznačajno.

Jeste, sunce, vedro, do 6C danas. Narednih dana i preko 10C. Kod tebe?

Slinav januar, kiša bez prestanka. Bilo 3h sunčanog vremena ukupno u januaru...

Ali standard :)

Послато са SM-G935F помоћу Тапатока

U Utorak se očekuje 13°C. Nego, jel uspeo iko da veže grejač preko releja koga okida signal sa 4-krakog? Ja ću morati da stavim crevo/cev, tako da je grejač obavezan. Klima mi visi kod komšije u dvorištu (zid moje kuće je na međi), komšija izbetonirao ispod, i stvara se led, a komša ima malo dete, ne ide da se oklizne. Da sam znao stavio bih je na drugu stranu i uvukao u kanalizaciju, ali onomad (2012) nisam znao ni kako će ni da li će klima ugrejati

Nema potrebe za fi50, bolje tanja cev (ako ide grejač) plus izolacija. Ionako ne curi to kao iz slavine, već curka po malo. Deblja cev je velike površine i lakše će da ledi, a izolacija će biti ružnija

Pozdrav svima,
Da prenesem svoje utiske vezano za Gree Amber 12.Klima greje 40m²(dnevna,kuhinja i hodnik)Kuca je u pitanju izolacija 10 cm stiropor i novi prozori.po plafonu poredjan stiropor 10 cm.Na drugom kraju hodnika u sobi se nalazi Fujitsu llce 9,pali se po potrebi.Amber podesena na 24c na spoljnjoj 0-2c potrosnja 1100-1300w,kad ode u -2 do -5 potrosnja 1400-1500 w.Definitivno klima ima snage i za mnogo jace minuse,ali potrosnja je takva u mom slucaju.Ode ispod 1000 w na 5-8 c.
Pozdrav

Jel to bilo po onoj magli? Koliko sad troši, noću npr? Deluje mi da bi trebalo manje da troši, ipak imaš izolaciju

I meni deluje da je puno ali opet 40m2 nije malo. Stiropor na tavanu zatvori lepkom i mrezicom jer tu imas gubitke na sastavu.
Kod mene 4 klime na 0c ne prelaze minimalnu modulaciju od 300W, 1200W za 90m2, 5cm fasada i tavan ali gore zatvoren lepkom. Podeseno na 22c, unutra 22.5 do 23C.

Tada je samo cesce isla u defrost,a potrosnja je odprilike ista..Ovde ljudi pisu o potrosnji od 500-600 w,kod mene je to drasticno vise..

Kod mene je na 24c podesena,kad bi stavio na 22c verovatno bi smanjila potrosnju.I kad bi llce radila konstantno sigurno bi manje trosila..

I druga stvar,iz hodnika izlazim u stepeniste koje se ne greje i udje hladan vazduh.Verovatno i to ima udela na celu potrosnju.

Poslednja izmena od urednika:
Onda je ok pošto sam ja sifon napravio u zidu sa unutrašnje strane samo me interesuje da li kada ubacim creva u njega treba da "zadihtujem" taj spoj ili da ostavim kako jeste pošto mi se cini da je neko rekao da se ne pravi vakum pošto neće odlaziti voda?

Sent from my MI MIX 3
Ventilator spoljne jedinice je malog napora odnosno ne pravi veliki pad pritiska tako da sifon moze biti i odzracen a i ne mora.
Kod ventilatora sa velikim naporom recimo kod kanalskih unutrasnjih jedinica ili klima komora se preporucuje sifon sa odzrakom.

2e431d880d46fe42aefd0058e3da9916.jpg

d701990b9531f3d351e46565f68d4fbb.jpg

Mere su date za konkretne uredjaje.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
Da prenesem svoje utiske vezano za Gree Amber 12.Klima greje 40m²(dnevna,kuhinja i hodnik)Kuca je u pitanju izolacija 10 cm stiropor i novi prozori.po plafonu poredjan stiropor 10 cm.Na drugom kraju hodnika u sobi se nalazi Fujitsu llce 9,pali se po potrebi.Amber podesena na 24c na spoljnjoj 0-2c potrosnja 1100-1300w,kad ode u -2 do -5 potrosnja 1400-1500 w.Definitivno klima ima snage i za mnogo jace minuse,ali potrosnja je takva u mom slucaju.Ode ispod 1000 w na 5-8 c.
Pozdrav

Za 40m² to je stvarno previse obzirom da imas dobru izolaciju. Meni sa daleeeko losijom izolacijom, puno spoljnih zidova i vecom kvadraturom nocria ne trosi toliko.

Tapatalk from Poco loco

To je realnost u mom slucaju,i ja mislim da je mnogo..Ako ima jos neko Gree Amber,da nam iznese svoja iskustva..

Svaka kuća je priča za sebe i ta poredjenja potrošnje nemaju mnogo smisla.
Ja imam 14LU I grejanje na gas koji rade istovremeno, pa sam poslednjih nekoliko večeri primetio da klima vuče oko 1.3KWh.
Imam bolju izolaciju, ali i dosta veći prostor koji se greje i svestan sam da sama klima nema šanse to da ugreje.
Najbitnije je da ti bude toplo i da na kraju grejne sezone budeš zadovoljan sa ukupnom potrošnjom.

Sent from my Nokia N95 using Tapatalk

Pozdrav svima,
Pozdrav
Eto klime koja zdere vise struje od mision 18 ;)

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

Zdere skoro kao onaj Mission od kolege @Nelezr, kojeg btw. nema da javi epilog price sa serviserima, a bilo bi lepo, obzirom da su se kolege sa foruma maksimalno potrudile da mu pomognu savetima, idejama, predlozima kako da resi misteriju onolike potrosnje svoje klime.

Prestade danas klima sa radom(inverter). Jednostavno nece da se ukljuci. Menjao sam baterije na daljincu, proveravao utikac, struju i sve funkcionise. Uopste se ne startuje(treba blago da zuji 1 sekund kada se pokrene).
Sta moze najcesci problem da bude u ovakvom slucaju ?

Prestade danas klima sa radom(inverter). Jednostavno nece da se ukljuci. Menjao sam baterije na daljincu, proveravao utikac, struju i sve funkcionise. Uopste se ne startuje(treba blago da zuji 1 sekund kada se pokrene).
Sta moze najcesci problem da bude u ovakvom slucaju ?
Da li unutrasnja daje bilo kakve znake zivota kad se ukljuci u struju?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno