Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni mision 12 kad je ishladjena prostorija i kad se zahuktava ne povuce toliko koliko tebi trosi konstantno...a kad zagreje spusta i na 230-270w.kod tebe postoji debeo problem a kad vec placas struju bar da si uzeo mision 18 pa da se i ogrejes...

Poslato sa RNE-L21 pomoću Tapatoka

Kazi mi druze ,dal se tvoja 12-ka kad dostigne zadatu temperaturu gasi skroz ili smanjuje ventilator i brzinu kompresora ili sta radi. Sad kad je bilo ovo lose vreme jel radila cesto defrost.
Meni je problem sto moja 12-ka kad dostigne zadatu temperaturu ne iskljucuje ni ventilator ni kompresor necujem da je smanjio broj obrtaja a i po potrosnji vidim da konstantno vuce bar 1,5kw a kako neznam .Koliko m2 grejes sa tvojom 12-kom.
Sa 9 -kom nemam nikakvih problema radi ok malo trosi greje super bez obzira na ceste defroste,osetno smanji izduv kad dostigne zadatu ,cujem kompresor kako smanji broj obrtaja .Onaj podatak na displeju unutrasnje kad stisnes tri puta donje desno dugme na 9-ki stoji stalno izmedju 0.3-0.4kw a danas poslepodne je bilo i 0.2kw a na 12-ki kad god pogledam 1.2-1.4.cak i 1.6kw i ako gledamo po tome koliko tvoja trosi onda na ovoj mojoj nesto fabricki nevalja sigurno.
Zato i mislim da 12-ka nije ispravna i da nije do izolacije i velicine grejnog prostora zato sto i na 20c kad zadam i dostigne ne smanjuje, radi kao i dok postize zadatu i defrost radi na 25m .Danas neznam kako bi se ponasala ubacio sam carobnu nazad i milina.

Krajnje prijateljski i dobronameran savet,

Kupi jedan mali merac potrosnje (video si i sam da nije neka cifra da padnes u nesvest u pitanju), stavi ga na uticnicu u koju ce biti ukljucena samo ta klima i pusti je da radi 5 dana (bez pomoci "carobne") na nacin na koji bi jedna klima trebalo da radi zimi. Znaci, stavi je na heat mod, iskljuci "follow me" (ne znam koji ce ti), namesti tmp na 24, 25, 26 (koliko hoces) stepeni, vent stavi recimo na MID, i pusti je da radi dan-noc, 24h bez gasenja. Onda lepo procitaj pravu potrosnju, izvuci neki dnevni prosek, pa tek onda razmisljaj sta i kako dalje. Ovako, svi podaci (bar oni koje ovde dajes) i zakljucci, deluju prilicno pausalno izvedeni, i mislim da te ni jedan serviser nece dovoljno ozbiljno shvatiti budes li mu prezentovao podatke na nacin na koji to cinis ovde.

Sve sto si napisao ovde (po pitanju potrosnje) deluje prilicno konfuzno, i ne moze se izvuci nikakv drugi zakljucak sem da tvoja klima radi (i trosi) radikalno (i skoro-pa-neverovatno) drugacije od ijedne druge Midea Mission klime ovde, a ti kao vlasnik u tom lutanju previse cesto koristis termine "mislim", "ne znam" "nisam siguran", da bi se mogao izvuci bilo kakav konkretniji zakljucak sta je u pitanju, sem da "negde nesto sa necim nije u redu", sto je potpuno bzvz, i tebi ne koristi ama bas nicemu.

Ako uradis ovako, tacno ces znati kolika je potrosnja te tvoje klime, i kada to, sa egzaktnim podacima prezentujes bilo kom serviseru... sve ti jasno.

To sto si vratio "carobnu", ugasio klimu, i tako resio trenutno pitanje grejanja, nije, i nece resiti dilemu oko ispravnosti (rada) tvoje klime.

Resi problem. ;)

Poslednja izmena:
Kupio sam jutros Prosto merac potrosnje struje i stavio u uticnicu na kojoj je klima 12-ka.Prvo sto sam konstatovao je da ono na displeju sto pise 1.2-1.5kw je ustvari potrosnja struje i da sam znao nebi mi trebao merac (nebitno sad 1600d otislo dzabe.).Drugo sto sam zapazio je to da kad upalis klimu povuce 1578w i drzi jedno 10min i onda spusti na 1270w i tako pici non stop(ovo je u heat modu folow me auto fan) zadato 23c na daljincu 21c a gore na senzoru klime 24,2c. Kompresor ni jednog momenta nije usporio niti je ventilator smanjio duvanje ,niti je potrosnja isla ispod tih 1270w. Prebacivanjem na obicno bez folw me situacija je malo drugacija menja se brzina ventilatora ali kompresor radi i dalje punom brzinom isto potrosnja 1216w najniza .Temperatura na senzoru klime 24,9 zadato 23c i negasi se .Smanjvanjem zadate temperature za po 1 c na svakih par minuta dobio sam to da se tek na zadatih 18c a na senzoru 24.6c kompresor bukvalno gasi skroz( na 19c zadatih je radio i dalje punom parom) potrosnja 61w ventilator smanjuje skroz duvanje i klima tako stoji bukvalno 10min nista se ne desava. Podizanjem zadate za cak 6c na 24c (na njenom senzoru stoji 21.1c) ona pocinje ponovo da se pali prvo 970w a nakon minut 1516w i tako drzi bar 15min da bi smanjila opet na 1310w i nastavlja tako da radi narednih pola sata negasi se varira na 1300-1400w a na senzoru stoji 27.1c .
Posle ovih 2sata rada u Heat modu gasim je i prebacujem na Auto. I tu je slicno sve stim sto max povlaci 1413w radi jedno 10min pa spusta na 1126w i nastavlja da radi jedno 15min tako da bi se nakon toga potrosnja spustila na 784w i tako drzi jedno 20min pa digne na 1151 pa opet nakon 5-6min vrati na 810w ali ispod tih 800w neide .
Zakljucak do kojeg sam dosao je da je bolje bez folow me i da klima bolje( za mene zbog potrosnje) radi na auto modu nego na heat. Razlika koja mora biti imedju zadate i one na njenom senzoru mora biti min 4c a nekad i 5c da bi smanjivala rad kompresora .Spustanjem zadate temp. sa 24c na 21c radi mnogo bolje i jel pre se gasi zato sto pre postigne gore na senzoru 26c i tacno ta razlika od tih 4-5 c regulise rad klime. 21c zadate temp nije dovoljno za dnevnu jel je onako prohladno a i na tih 21 potrosnja je pteko 1kw na sat kad saberes min i max.
Znaci ovim pracenjem sam dosao da saznanja da ova klima trosi mnogo vise nego vasa ista klima (ko je od vas ima ) ,dosao sam do saznanja da nema veze sto moja izolacija nije neka jel spustanjem zadate temperature ona postize opseg ali neznam zasto toliko trosi mislim zasto neide ispod tih 800w nego jedino ako se ugasi skroz kad previse spustis zadatu ona padne na 50w . Zasto je tako velika razlika izmedju zadate i njenog sezora i mislim da je to jedan od problema ali da jos nesto nije u redu jel neradi kako treba.
Sutra cu testirati 9-ku ali po onom sto se vidi na njoj 0.2-0.3.0.4kw mislim da i nemam potrebe radi odlicno.Podizanjem zadate za 1c ona sa 0.3 poveca na 0.4 i nakon nekog vremena vrati se na 0.3kw znaci radi savrseno.

Poslednja izmena:
Ista priča kao prošle zime kad je Milan kupio Ambera (pretraži stare poruke). Klima je ok, izolacija je očajna.

Nas 10 smo napisali da je klima preslaba za taj neizolovani prostor a on ne veruje.

Josa ako je unutrasnja jedinica na spoljnjem zidu, pa se i otud dodatno pothlađuje cela unutrasnja jedinica i njen senzor...

Nas 10 smo napisali da je klima preslaba za taj neizolovani prostor a on ne veruje.

Kako mislis preslaba za neizolovani prostor .Testiranje koje sam naveo je za 24m2 grejne povrsine ,spavacu sam zatvorio jutros. Ti izgleda nisi procitao sta sam ja napisao a to je da bez obzira na neizolovan prostor ona dostize zadatu temperaturu ALI se negasi ,NE smanjuje brzinu kompresora NITI smanjuje kolicinu vazduha koju duva IAKO je temperatura na njenom senzoru VECA od zadate za 4c a na daljincu jednaka zadatoj .Znaci na zadatih 23c ona trosi 1,4kw iako je na njenom senzoru 27,1 i negasi se na folow me i ako bi trebalo jel ako iskljucis folow me onda jedini reper za rad treba da joj bude taj senzor gore na njoj (ili je mozda klima pametna pa zna da nemam dobru izolaciju i nastavlja rad da se ja nebi smrzo.:trust:) koji ocigledno neradi kako treba jel se to NEDESAVA sa 9-kom koja radi fantasticno u istom lose ili neizolovanom prostoru dostize zadatu temperaturu smanjuje i povecava rad kompresora i trosi 0.2-0.3kw/h .Razumeo bih da ona nepostize zadatu temperaturu zbog lose izolacije i da zato radi stalno ali ako postigne zadatu (kao i 9-ka) ali se negasi cak i ako je na njemom senzoru 4c veca temp od zadate i jednaka zadata i temp na daljincu kod folow me kakve tu veze ima izolacija.

Poslednja izmena:
Ako klima pri potrošnji od 1200 W izbacuje vruc vazduh i ako pored toga ne može da ugreje onda imaš velike gubitke i to je to. Proveri još za svaki slučaj da kompresor nije zaledio, tj. da li ima naslaga leda na isparivacu. Visoka vlaga je prošla i sad bi trebalo da radi dobro.

Ako klima pri potrošnji od 1200 W izbacuje vruc vazduh i ako pored toga ne može da ugreje onda imaš velike gubitke i to je to. Proveri još za svaki slučaj da kompresor nije zaledio, tj. da li ima naslaga leda na isparivacu. Visoka vlaga je prošla i sad bi trebalo da radi dobro.

Duva ona vruc vazduh preko 42c merio sam pre neki dan sa toplomerom digitalnim (do 43 ide a nemam cim drogo da izmerim ) .Leda na izmenjivacu nema suva je vreme nije vlazno danas ni jedan defrost nije imala do sad ,trenutno stoji na 23c zadate trosi 1113w i nesmanjuje potrosnju iako nije na folow me i na njenom senzoru pokazuje 26.9c ,razumem i za gubitke tj da slaba izolacija povecava potrosnju ali ne razumem sto nece da se gasi ili smanji potorosnju kad dostigne zadatu temperaturu kao 9-ka u decijoj sobi.

Josa ako je unutrasnja jedinica na spoljnjem zidu, pa se i otud dodatno pothlađuje cela unutrasnja jedinica i njen senzor...

Jeste ,montirana je na spoljnom zidu iznad balkonskih vrata ali njen senzor pokazuje oko 4c vecu temperaturu od zadate pa mi otud nije jasno zasto i dalje kompresor vrti ako je premasio zadatu.

Na 1100W mora da dâ više od 43C. Upitno je da li su tvoja merenja temperature na izduvu ispravna. Temperatura koju pokazuje senzor je stvarna temperatura koju senzor meri, ali ne i temperatura prostora, pa softver to kompenzuje. Mene vise interesuje koliku temperaturu pokazuje neki sobni termostat.

Objasnio ti je Maxy dve poruke iznad. Da ne treba da troši toliko nastavila bi da povećava temperaturu u prostoriji.

Duva ona vruc vazduh preko 42c merio sam pre neki dan sa toplomerom digitalnim (do 43 ide a nemam cim drogo da izmerim ) .Leda na izmenjivacu nema suva je vreme nije vlazno danas ni jedan defrost nije imala do sad ,trenutno stoji na 23c zadate trosi 1113w i nesmanjuje potrosnju iako nije na folow me i na njenom senzoru pokazuje 26.9c ,razumem i za gubitke tj da slaba izolacija povecava potrosnju ali ne razumem sto nece da se gasi ili smanji potorosnju kad dostigne zadatu temperaturu kao 9-ka u decijoj sobi.
42°C je MALO za grejanje. Tj nije samo u odlično izolovanom prostoru. Da ti nisi SPOJILI cevi pa ih tako spojene izolovali? 42°C pri 1.2kW potrošnji je malo

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ako smatraš da klima ne radi kako treba, i pored naše pomoći, pozovi servis koji ti je ugradio ili neki drugi ukoliko nemaš poverenja u njih.

Tek sad videh da si merio toplomerom. Zaboravi na ovo merenje. Njegov limit je nešto malo preko 42 C.

Treba bar 50C da bude ali to zavisi i od ambijentalne temperature.

Pogledajte prilog 279742

Evo ovako sad malo bolje izmereno a imam i slike za sve .Na slici se vidi da je zadata temp 22,5(slabije zbog blica) a da je na senzoru klime 27c i u tom momentu klima radi punom parom na 1648w .Temperatura izduva je max 46c (5 min sam drzao na 2cm od krilca) a temperatura u dnevnoj sobi 23c. E sad pitanje bi bilo ako je klima ispravna zasto bi trosila 1648w na zadatu temperaturu od 22,5c a na njenom senzoru stojim27,duvala samo 46c topline i ne gasi se ako u sobi ima 23c. Termometar sam pozajmio preko od komsije i uporedio sa njegovim digitalnim tacan je 100%.

Tek sad videh da si merio toplomerom. Zaboravi na ovo merenje. Njegov limit je nešto malo preko 42 C.

Da limit mu je 43 kad predje 43 pise samo E i ugasi se probao sam sa vrucom vodom zato sam siguran da onda kad sam merio izduv nije presao 42c jel bi se u protivnom toplomer ugasio.

meni nije jasno kako ona meri 27 stepeni a ti kazes hladno je?

Znaci ili na plafonu nema 27 stepeni ili je taj senzor neispravan

Ako smatraš da klima ne radi kako treba, i pored naše pomoći, pozovi servis koji ti je ugradio ili neki drugi ukoliko nemaš poverenja u njih.

Cim prodje Bozic i pocnu da rade zvacu ih da dodju da rese ,bas me briga imam garanciju ,nova je klima i oni su je ugradili pa nek rese.

Da ne ulazimo u raspravu o senzoru uj. Na 1600 W ona na izlazu mora da dâ 60 C i tačka. Zovi servis jer negde postoji problem. Možda fali gasa, a možda je i nešto drugo. Moja kad povuče 1600 W greje kao blesava.

meni nije jasno kako ona meri 27 stepeni a ti kazes hladno je?

Znaci ili na plafonu nema 27 stepeni ili je taj senzor neispravan

Ono sto ja mislim da je problem ili u tom senzoru mada da je on problem i da stvarno meri vise nego sto jeste klima bi se ranije gasila ,ono sto ja mislim da je problem kod ove klime da je elektronika u pitanju ili komunikacija izmedju spoljne i unutrasnje .Bar bi trebalo da je to u pitanju jel ako zadas 22c senzor na njoj izmeri 27c a klima se negasi ili ne smanjuje nego nastavlja da radi punom parom povlaceci preko 1600w onda nije ni senzor ni losa izolacija u pitanju nego je nesto sa elektronikom sigurno ,jeste da je nova ali kinez je kinez.

Ja mislim da je ta klima neispravna.Imaš nekoliko postova gde greju približno isti prostor sa tom Midea klimom uspešno.Ja nemam Mideu ali vidim da Fujitsu LLCE 12 greje sa 380 wata napolju je -5 klima je podešena na 24 stepena i sedim u majci samo.Izduv podešen na auto i nečujem je samo toplota izlazi.

Zaboravi na senzor uj. On meri stvarnu temperaturu jer se nalazi na manje od 1 cm od izvora toplote. Softver treba tu vrednost da umanji uzimajući u obzir protok vazduha. Isti problem imam na Vivaxu i shvatio sam o čemu je reč kada sam izmerio temperaturu samog senzora ic meracem toplote. Vrednosti sa merača I sa senzora su se poklopile. Normalno je da temperatura u neposrednoj blizini isparivaca bude viša, ali zato softver to treba da kompenzuje. Ovde se radi o nečemu drugom.

Ja mislim da je ta klima neispravna.Imaš nekoliko postova gde greju približno isti prostor sa tom Midea klimom uspešno.Ja nemam Mideu ali vidim da Fujitsu LLCE 12 greje sa 380 wata napolju je -5 klima je podešena na 24 stepena i sedim u majci samo.Izduv podešen na auto i nečujem je samo toplota izlazi.

Ja nemam iskustva sa klimama zato sam se obratio vama ali ono sto vidim je da Midea 9-ka u cerkinoj sobi radi fenomenalno i da sad na -3 napolje nema defrosta a trosi samo 0.3kw pri 22c zadat, greje super odrzava temperaturu i kad uporedim sa ovom 12-om izlazi kao da grejem 75 m2 sa njom po potrosnji. Manje zbog potrosnje ali vidim da neradi ni priblizno kao 9-ka . Niti se gasi kad dostigne temperaturu,niti kompresor smanjuje broj obrataja niti ona smanjuje potrosnju a izduv 46c znaci nesto tu nevalja sa klimom nema tu veze izolacija kuce u ovom slucaju.Na auto modu radi nesto bolje ali ni tad nije precizna jedino sto smanji potorsnju povremeno na 800w ali se brzo vrati na 1100w.

Sad sam merio izduv na 9-ki kad je stavis na 26c (sa 22 c na koliko stoji i dovoljno je)i kad povuce 1,1kw (preko tog nikad nije isla dosad a retko i preko 0.9kw ) izduv joj je 50c plus jos jedno 3mm preko podeoka zato sto termometar meri samo do 50 i mislim da je izduv oko 55c u tom momentu a povlaci samo 1100w osetno je vreliji vazduh od izduva 12-ke to bi bio jos jedan dokaz da 12-ka nije u redu i da nije do izolacije problem.

Jos jedna stvar koju sam sad primetio je da na poledjini spoljne jedinice led se hvata nejednako onak kao zebra sto je neko spomenuo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno